Vezanost za lažno ja

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Vezanost za “lažno ja” možemo posmatrati:

1. u užem smislu - kao poistovećenje sebe sa umom (osećanjima i mislima), svetlećim telom, dušom, aurom i fizičkim telom;

2. u širem smislu - kao nepoznavanje, ili neprepoznavanje istine o suštini čoveka - da je naše istinsko biće božanske prirode, odnosno da je bog u nama samima (naravno, to ne znači da je bog “podeljen” u onoliko delova koliko ima ljudi, već da je to uvek jedan bog koji se u okviru iste kreacije različito ispoljava u svakom čoveku).

Uzrok “lažnog ja” je u postojanju i funkcionisanju uma: svet oko nas, a i samoga sebe, doživljavamo kao stvarnost, a boga kao nestvarnost. Zaista je teško shvatiti da živimo u svetu koji je privid, i da to ide dotle da mislimo kako smo odvojeni od boga. Većina ljudi shvata da se proces koji zovemo život odvija u datom vremenu i prostoru, ali ne shvata da su vreme i prostor neodvojivi od uma. Emocije i misli stvaraju svet koji doživljavamo kao stvaran, odnosno - um sumira vibracije, primljene preko čula, i tako oblikuje svet. Sve što vidimo (ali i ono što ne vidimo, uključujući i “nevidljivi kosmos”), samo su odrazi i projekcije našeg uma. Kako da um(om), koji(m) stvara(mo) svet, prihvati(mo) da je taj svet (kao i sam um/mi u stanju uma) – nestvaran (u odnosu na boga)?

Poistovećujući sebe sa umom, fizičkim telom i drugim manifestacijama procesa individuali¬zacije svesti, većina ljudi se nalazi u njegovom začaranom krugu u kome i proces individualizacije svesti doživljava kao nešto odvojeno od boga. Neprepoznavanjem boga u sebi kao jedine stvarnosti, te bivanjem u vlasti (umne) iluzije prepoznavanja stvarnosti jedino u procesu individuali¬zacije svesti, i njegovim manifestacijama (kojima se definiše život pojedinca u datom vremenu i prostoru) - stvara se “lažno ja”.

Često se “lažno ja” prerušava u takozvanu vezanost za posebnost. Tako se razlike među ljudima, koje se mogu uočiti na osnovu pola, rase, godina, visine, težine, zatim karakternih osobina, poslova koje obavljaju, mesta gde žive... tumače kao posebnosti na osnovu kojih se vrednuju ljudi, umesto kao posebnosti ispoljavanja jednog boga u svakome od njih. Problem “vezanosti za posebnost” sastoji se u tome što osoba ne može da poveruje da bi je smanjivanje “vezanosti” za sopstvene manifestacije dovelo do stanja u kome bi lakše i dalje odmakla upravo u procesu samoostvarivanja. Dakle, treba “insistirati” na osvešćivanju i realizaciji svoje posebnosti, ali ne i na samoj posebnosti - vezivanjem za nju kao takvu.

Stepen vezanosti za “lažno ja” obrnuto je proporcionalan stepenu slobode. Postepeno “odvezivanje” od njega jeste put ka slobodi, ka izlasku iz začaranog kruga koji stvara um. Jureći za “sre¬ćom” čovek u stvari zadovoljava svoje nagone - potrebe fizičkog tela, i svoje želje - potrebe ega. Time samo hrani svoje “lažno ja”, povećavajući prividnost života, ili - kako to mnogi mudraci kažu - “sopstveni san o životu kao stvarnosti”. Na taj način se kroz “lažno ja” stvara najteža autodestrukcija koju prepoznajemo kao zatvaranje prema procesu samoostvarivanja, odnosno sprečavanje ispoljavanja nagona za samoostvarivanjem.

Sve vezanosti proizlaze iz vezanosti za “lažno ja”. Stvarno “Ja” je bog u nama.

Komšija,govori u svoje ime jer ima onih u koje ušao đavo!:mrgreen::hahaha:
Šalu na stranu...
Iskren i otvoren odnos prema sebi retko ko uspeva da ostvari i održava..."Krivi" su
zaštitni mehanizmi idda koji jednostavno ne daju osetljivoj svesti da se suoči sa
deprimirajućom stvarnošću.A stvarnost nije uopšte ružićasta.
Stvarnost je neosetljiva i inertna-moš je Yebat neće se ni pomeriti,a pašće ti nešto
na glavu ili češ zapeti o nešto garant!
U stvarnosti su ;Marfijevi zakoni božija blagodet u odnosu na stvarne zakonitosti...
A stvarna zakonitost je da se svemir vrtoglavo širi i žuri da se smrzne entropijski,ali mi mravci koji trajemo
milisekundu od tih godina postojanja to i jedva primećujemo...
I kad shvatimo,poluge idda nam to gurnu kao ružni sadržaj u podsvest...Prah-prahu...

dobra tema.

ako je ovo što si opisao lažno "Ja", kako bi svojim rečima objasnio naše pravo "Ja"?

zanimljivo, baš sinoć sam sa jerohincem, na njegovoj temi "vera šta je to" na pdf-u religija, razgovarao o tome...

2. u širem smislu - kao nepoznavanje, ili neprepoznavanje istine o suštini čoveka - da je naše istinsko biće božanske prirode, odnosno da je bog u nama samima (naravno, to ne znači da je bog “podeljen” u onoliko delova koliko ima ljudi, već da je to uvek jedan bog koji se u okviru iste kreacije različito ispoljava u svakom čoveku).
како лепо, поетски објашњено шта значи да је "све једно". хвала :)
сама дефиниција живота подразумева да се тај живот реплицирањем не умањује нити губи своју целовитост.

лажно ја је персона, право ја је сопство, наша суштинска природа, оно што свако од нас јесте - бог, и нико није више бог од некога другог

ako je ovo što si opisao lažno "Ja", kako bi svojim rečima objasnio naše pravo "Ja"?

Kao što sam već rekao na kraju izlaganja: stvarno “Ja” je bog u nama.

- - - - - - - - - -

сама дефиниција живота подразумева да се тај живот реплицирањем не умањује нити губи своју целовитост.

лажно ја је персона, право ја је сопство, наша суштинска природа, оно што свако од нас јесте - бог, и нико није више бог од некога другог

:klap: :super:

mi smo samo projekcija.
elefant.gif
bog je projekcija projekcije - štaka nerazumijevanja.
pa kad projekcija prepozna svoju zabunu i nerelavantnost s bilo čim, osim sa sekundarnim i tercijalnim projekcijama,
izmisli si sadašnji istinski i prethodni lažni ego.

Ne ,ne...:mrgreen: To vam idd odobrava ove lepe ,romantične i nadljive projekcije,a one
o ledenom i bezživotnom okruženju svemira u kom ništa živo ne opstaje-TIŠINA!
Naime,troposfera planete Zemlje je i pored nekih surovosti i opasnosti pogodna za
život i život se tu razvio i razvija,dok već stotinak kilometara od planete nema ni zvuka,
minus stotka i manje,a na hiljadu kilometara od planete -273 pa u nedogled...Tamo takve
idilične projekcije nisu baš realne...Osim toga zračenje direktno ubija veoma brzo kao u
Černobilu...Već na planeti Mars,teško da je bilo vremena da se razvije život,a viših bića
još manje verovatno jer je troposfera sve samo ne idilićna...A za ljubav trba idila...
Tamo,izgleda,nema ljubavi...:mrgreen::hahaha:

Komšija,govori u svoje ime jer ima onih u koje ušao đavo!:mrgreen::hahaha:
Šalu na stranu...
Iskren i otvoren odnos prema sebi retko ko uspeva da ostvari i održava..."Krivi" su
zaštitni mehanizmi idda koji jednostavno ne daju osetljivoj svesti da se suoči sa
deprimirajućom stvarnošću.A stvarnost nije uopšte ružićasta.
Stvarnost je neosetljiva i inertna-moš je Yebat neće se ni pomeriti,a pašće ti nešto
U stvarnosti su ;Marfijevi zakoni božija blagodet u odnosu na stvarne zakonitosti...
A stvarna zakonitost je da se svemir vrtoglavo širi i žuri da se smrzne entropijski,ali mi mravci koji trajemo
milisekundu od tih godina postojanja to i jedva primećujemo...
I kad shvatimo,poluge idda nam to gurnu kao ružni sadržaj u podsvest...Prah-prahu...
Nijesi ni to siguran da je tako! :mrgreen:

A petljaš i nauku s Biblijom! :mrgreen:

- - - - - - - - - -

ne postoje viša bića iniža bića.
sheep_l_r.GIF
to mogu
biti samo ljudi.
:lol:

jest.

Kao i vecina dumanja na ovu temu, i ovo zvuci kao "konstruktivna kritika postojeceg stanja".
Bez nudjenja dovoljno ociglednog resenja.
A mozda ce se resenje samo pojaviti kada prihvatimo?
:kpozdrav:

pa kako možeš naći rešenje za nepostojeći problem
ljudi u iskrivljenoj percepciji vide problem pa pokušavaju da ga reše nekim bogovima, apsolutom, univerzalijama kojekakvim, komplikovanjem ontološke strukture i pronalaženjem nevidljivih priroda
a u stvari to je što je, malo deprimira ego al može se prevazići
ko što kaže lukrecije "kad sam tu smrti nema, kad dođe smrt nisam tu."

Sta je to sto nazivamo JA?

-Stvor koji me tera da ustajem rano i puno radim
-cudoviste koje me gleda iza ogledala dok se brijem i grozno peva dok se kupam
-fini gospodin koji me svakodnevno casti bajaderama i placa mi taksi
-prijatna i obrazovana osoba za celodnevni razgovor
-neodgovorni stvor koji uzima kredite koje ne moze da vrati
...
Svaka osoba ce odabrati razlicito. To odredjuje karakter.

Koja je razlika izmedju persone i sopstva?

jest.

pa kako možeš naći rešenje za nepostojeći problem
ljudi u iskrivljenoj percepciji vide problem pa pokušavaju da ga reše nekim bogovima, apsolutom, univerzalijama kojekakvim, komplikovanjem ontološke strukture i pronalaženjem nevidljivih priroda
a u stvari to je što je, malo deprimira ego al može se prevazići
ko što kaže lukrecije "kad sam tu smrti nema, kad dođe smrt nisam tu."

Dobro, ako neki ljudi imaju iskrivljenu percepciju šta ili ko s autoritetom može odrediti ili s pravom tvrditi da je njihova percepcija iskrivljena?
Šta bi to, po tebi recimo, bila ne-iskrivljena percepcija?

Ako nisi, a očigledno je da iz trenutne Svjesnosti Sebe-čovjeka nisi izlazio niti si svoju pažnju vraćao na apsolut, niko i ničim ti zato ne može objasniti šta apsolut jeste i kako jeste. To je prvo. Evo, već godinama objašnjavam šta i kako apsolut jeste ali i sam znam (od početka) da će moja priča ostati samo priča jer svako ponaosob MORA DA SE VRATI APSOLUTU da bi ZNAO da apsolut postoji, da i-te-kako postoji, i kako postoji. Znao bi tad da ti, kao i svi mi i sve imamo sjeme u njemu. Znao bi tad da ti uistinu jesi apsolut koji doživljava Sebe-čovjekom, kao sopstvenim iskustvom, kreacijom, stovrenom u zaboravu svoje apsolutnosti pri tom, namjerno, znajući da je nikada i ničim, stoga ni zaboravom, ne možeš ugroziti niti je možeš izgubiti. Tvoje Ja je neuništivo, apsolutno je kao i moje. Moje i tvoje Ja pripadaju ISTOM biću; apsolutu. Drugog bića nema. Ono, to biće, i 'moje' i 'tvoje' Ja doživljava svojim. (Pogledaj moj Blog: KO SAM JA , Uvod u Znanje-o-Sebi...) ;)

ja ne poričem jedinstvo bića i njegovu varijabilnost koja se ostvaruje kroz različite moduse...gomila različitih causa formalis koja se iscrpljuje u vremenu....al ne vidim to kao bog zna kakvu veliku istinu. Svako dalje drvljenje na tu temu mi je zamorno jer nije korisno.

Tvoja perspektiva kao čisto subjektivna može imati koristi od opštih principa samo ako su primenjivi u njoj...a ona je nužno određena u materijalnoj ravni, kroz prostorno-vremensku prizmu i u nemogućnosti da doživi stvarnost na mikronivou gde se dešava sva diferencijacija i gde se krije prava priroda materije...samo naslućujemo i to sad u modernom dobu (mada se mora odati priznanje antičkim atomistima i materijalistima jer su provalili ono što se smatra modernim oktrićima fizike)...stoga mistifikacija i transcendiranje na duhovne, METAnivoe, pretpostavljanje duha, duše itd. a to je sve budalaština...

Tvoja perspektiva kao čisto subjektivna može imati koristi od opštih principa samo ako su primenjivi u njoj...a ona je nužno određena u materijalnoj ravni, kroz prostorno-vremensku prizmu i u nemogućnosti da doživi stvarnost na mikronivou gde se dešava sva diferencijacija i gde se krije prava priroda materije...samo naslućujemo i to sad u modernom dobu (mada se mora odati priznanje antičkim atomistima i materijalistima jer su provalili ono što se smatra modernim oktrićima fizike)...stoga mistifikacija i transcendiranje na duhovne, METAnivoe, pretpostavljanje duha, duše itd. a to je sve budalaština...

O onome što pričam ja ne pretpostavljam već prenosim Znanja iz jednog aspekta postojanja u drugi, u ovaj. Ono što se na materijalnom nivou spoznaje, vidi, istražuje i pronalazi je uistinu površno. Bez obzira koliko duboko zaronuo u atomsku prirodu projekcije, ona ostaje to: projekcija i ništa drugo. Sam atom je projekcija. Instrumentima se ne može izvan projekcije jer i sami instrumenti jesu projekcija. Projekcijom pokušavati da pronađeš suštinu je suludo. To je slično kao kada bi jedna svjetlosna tačka koja je iz projektora projektovana na površinu filmskog platna odlučila da traži suštinu svoje projekcije-postojanja u slici na tom platnu.

neraskidivo smo vezane, lancem debljine 16 mm i cini mi se tezine oko 1 kg. probala sam turpijicom za nokte da pocnem odvajanje, nece. potom sa nekoliko kapi kiseline, nece ni to. onda sam pomislila da mozda nije lose da pozovem nekog sa testerom, ali bi to probilo uhozvucni zid a ja bez muzike ne mogu da zivim. mozda se nekoj visoj instanci i tehnickoj sluzbi za kvarove treba zaliti ali je pravda slabo dostizna, a obicno i kosta. pomirena sa istinom o lazi.

O onome što pričam ja ne pretpostavljam već prenosim Znanja iz jednog aspekta postojanja u drugi, u ovaj. Ono što se na materijalnom nivou spoznaje, vidi, istražuje i pronalazi je uistinu površno. Bez obzira koliko duboko zaronuo u atomsku prirodu projekcije, ona ostaje to: projekcija i ništa drugo. Sam atom je projekcija. Instrumentima se ne može izvan projekcije jer i sami instrumenti jesu projekcija. Projekcijom pokušavati da pronađeš suštinu je suludo. To je slično kao kada bi jedna svjetlosna tačka koja je iz projektora projektovana na površinu filmskog platna odlučila da traži suštinu svoje projekcije-postojanja u slici na tom platnu.
Koja nebuloza sunce ti projektorsko...:hahaha:Projektor da projektuje svjetlosnu tačku koja je projekcija misli koje su i same projekcija...
Jeli ovo neki ringišpil?:hahaha::mrgreen:

neraskidivo smo vezane, lancem debljine 16 mm i cini mi se tezine oko 1 kg. probala sam turpijicom za nokte da pocnem odvajanje, nece. potom sa nekoliko kapi kiseline, nece ni to. onda sam pomislila da mozda nije lose da pozovem nekog sa testerom, ali bi to probilo uhozvucni zid a ja bez muzike ne mogu da zivim. mozda se nekoj visoj instanci i tehnickoj sluzbi za kvarove treba zaliti ali je pravda slabo dostizna, a obicno i kosta. pomirena sa istinom o lazi.
Ma šta košta da košta-Ozi će te časti svojom predstavom para koliko ti treba?:mrgreen:

Back