Veza serija i stava prema moralu

I isto vazi i za ljude, gledaoce...
Ako vas ne dotice moralni stav i moralni odnos serije , onda vam to nije ni u glavi prilikom gledanja, kao sto onima koji cekaju scenu golotinje totalno nebitno sta se desava u filmu ili seriji....to je samo uvod u scenu koju cekaju...

Za vas teza ne vazi....za vas je neka druga teza, a ne ove koje su samo za moralno gladne ili moralno pregladnele.
Zar mislite da se gledaoci zombi serija (ne gledam ih , pa mozda omasim) nesto udubljuju u moral , tamo je sve jednostavno svedeno borba nas protiv njih, gledaj da te ne zakaci.

I isto vazi i za ljude, gledaoce...
Ako vas ne dotice moralni stav i moralni odnos serije , onda vam to nije ni u glavi prilikom gledanja, kao sto onima koji cekaju scenu golotinje totalno nebitno sta se desava u filmu ili seriji....to je samo uvod u scenu koju cekaju...

Za vas teza ne vazi....za vas je neka druga teza, a ne ove koje su samo za moralno gladne ili moralno pregladnele.
Zar mislite da se gledaoci zombi serija (ne gledam ih , pa mozda omasim) nesto udubljuju u moral , tamo je sve jednostavno svedeno borba nas protiv njih, gledaj da te ne zakaci.
Mislim takodje da gledamo serije I filmove one vrste u zavisnosti sta Nam se desava u zivotu I kod smo uzrasta takodje I kako smo raspolozenje. Ako Sam ljuta najbolja humoristicka serija ce mi biti dosadna. Ako Sam prezivjeli nekun tragediju nikad vise necu poci pogledati horor serije do kraja zivota. Ako mi se Neko ubio u porodici, necu moci da gledam nista sto sadrzi ubistva. Ako Sam bila u rati takodje. Gledacu crtane. Ako Sam bila u zatvor 40 godina bogami sasvim moguce da cu pogledat kakve ljubavne scene. Ali to ne znaci da Sam ne moralna. Ako Sam presrecna mogu gledat sve zivo sve ce mi biti super I horor I ona indijska serija sto su svi ukoceni I horor I crtani za djecu I sve. Tako da ne moze se reci da smo ne moralni ako gledamo ne moralnu seriju. Jedna serija u jednom periodu zivota mi moze biti najmrznija u drugom periodu najbolja I mogu he pogledati hiljadu puta. Tako da to nije jedini I veliki faktor za odabir serije. Ali I'ma ga nekad, Ali druge neke stvari su daleko veci faktor PRI donosenju izbora koju seriju gledati.

Čuli ste vrvt već da youtube algoritam funkcioniše tako da preporučuje sve intenzivniji sadržaj. Ako npr neko traži snimak neke trke formule1 u kojem se desilo neko ispadanje sa staze, tako nešto, yt će preporučiti u sledećem videu neki sudar, uvek intenzivnije.
Možda je tako i sa serijama :D

Da, bihejv tehnike vaze sigurno , cak i da ne znamo...a znamo....kad ste nervozni trebaju vam lagane serije sa mnogo paznje ka nekim sitnim problemima , znaci ne analiticke nego gegovi, humoristicke su zato dobre ili akcije tipa lakih zapleta...
A laki zapleti su moguci u akcijama, on juri njih , motori, auta, ili katastrofe tipa bezanja od vulkana, talasa, i humor..

Ako vam je dosadno onda vam treba laka akcija ali moze i teza akcija ili teza tematika...ili zapleti dushe, npr opasne veze od Malkovicha....

Zato verovatno niko nije tumacio pitanje kao serije koje gledate kad naletite, nego serije koje trazite da gledate.....ili gledate vise puta..

Ja imam serije koje gledam za opustanje ili dosadu a imam i snimanje filmova i serija koje imaju svrhu da mi razrade deo percepcije koja mora da se odrzava stalno, inace imate zakljucke na nivou gomile, ono sto gledate na tv ili sto vas masira u okruzenju , znaci primitivizam okruzenja i integrisano u okruzenju medijskom ili realnom.

И послије неколико "опуцаних" постова, није јасно кога и у ком смјеру "нишани" аутор теме.
Помогло би да нам он направи класификацију, по њему наравно, рецимо по 5 или 10 моралних, неморалних и аморалних серија.
Овако ће тема отићи у разглабање без неког реда и смисла.

Елем, постоје двије врсте гледалаца филмова и филмских серија;
- Они који на филмске серије гледају као на разбибригу и да попуне вријеме између обавеза или пак политичких емисија и ријалити садржаја које предано прате.
- Они истински филмофили који кроз филмове/серије (као и љубитељи добре књиге) испуњавају своје духовне потребе и траже ту и неку интелектуалну надградњу.

Они којима серије служе за разбибригу и који се фокусирају на јужнокорејске или друге филмове/серије за публику до 15ак година имају једно поимање неморала и аморала, истински филмофили имају друго, и то је тако, то су ствари које покушати помирити је залудан посао и ту консензуса бити никад неће.
Ови први кад погледају серије типа рецимо Boardwalk Empire, Peaky Blinders или Fargo, колико већ издрже, а по мени апсолутно одличне серије, рећи ће "какве су ово глупости мајко мила", оцјениће их неморалним, аморалним, да промовишу насиље, порок, ово, оно, док ће истински филмофили у тим серијама препознати критику једног наопаког система вриједности, моралних начела гдје царују лицемјерје и исквареност,. А ако имамо морално поснуће нације, само критиком па и кроз филм/серије, се може кренути путем оздрављења.

Мало је незахвално са серијама гдје су криминалци главни јунаци. И ту ако прикажете те личности сложеним (као у серијалу Narcos), што и јесу,. поред насилне, шармантну и племениту црту, доживљај гледалаца је и даље да су то негативци склони бруталности и искварености, али негативци које кроз серију све више готивите, и ту постоји опасност од промоције таквог избора животног пута.
Ту ћемо опет имати сукобљена мишљења, да ли такве серије промовишу неморал, порок, насиље или ту постоји и друга димензија.
Можете и такве серије урадити по задатом клишеу и калупу на јасну подјелу на позитивце и нњгативце, гдје позитивци у стилу прљавог Харија увијек дохакају негативцима, али те ће серије постати брзо смарајуће истинским филмофилима.

Постоје и те турске и латиноамеричке серије гдје се робује моралном оквиру и систему вриједности који влада код тих нација, имају своју публику, али нисам сигуран да ће такве серије утицати позитивно на морално стање нације.

Како сам већ нашисао, које су то моралне, неморалне или пак аморалне серије сложити се нећемо и ту зависи и шта тражимо од филмских серија и шта сматрамо моралним или аморалним.

Poslednja izmena:
Narcos, kako takva serija popularise nemoralnost?
Serija je , bar ja tako mislim , jasno uokvirena, dobri momci, losi momci.
Dobri momci osobine , mirno stabilnost, uglavnom te dve........losi momci, ubijanja, nasilje, moc, droga, zabava, seks, avanturizam, nesigurnost...

Meni to izgleda kao jednostavno podeljena serija, dobri momci losi momci...
Nisam primetio u Narcos ni u 1,2,3,4 da je neki los momak predstavljen kao moralan i dobar...obrnuto mozda, ali to tesko da se moze shvatiti popularizacija nemoralnog. Popularise isto kao i Rane film drogu i bavljenje dilerstvom, ali to nije popularizacija , jasno stoji odmah i negativa takve karijere....
Druga stvar ako neko ko to voli vec pa vidi edukaciju pa mu super i to vidi kao promociju...ali mislim da jasno vidi da je to nemoralno prikazano...

Moralnost ljudi obikuje njihov kapacitet da saosećaju sa drugima a ne serije koje ljudi gledaju...Neko treba baš da ne razume osnovne stvari o ljudima i tome kako funkcionišu da uopšte pomisli da serije ili filmovi...Ili muzika...ili bilo šta što neko prati može da utiče na način na koji oni saosećaju sa svojom okolinom.
A i ljudi znaju razliku između fikcije i stvarnosti(ako imaju više od 5-6 godina)...
A drugo,ljudi većinom kad gledaju serije o nekim nemoralnim likovima prate radnju da vide kakve će ti likovi kazne dobiti na kraju ili će nekako uspeti nekim delom da se izkupe za to,naravno zavisi šta je u pitanju...

Back