Vestice

Betty:
:P Da bwe, podseća me to na rimske vestalke ....nekako romantično zvuči, hoću da kažem :lol:

Vestalke zvuce romantichno?
Nemam pojma - skoro sve sto znam o Rimu sam naucila iz BBC-jeve serije "Ja Klaudije" :) Ja bih da budem Livija, ako moze ... A ta prvosvestenica u seriji (ima samo kratko pojavljivanje) je bila zesce korumpirana :)

Uf,nadam se da ce te uskoro iscrpeti temu,jer se osecam stalno prozvanom....il' cu da menjam nick!
I onako mi se ne svidja.Nista mi nije padalo na pamet kad sam se prijavljivala,a tako su me zvala neka deca iz razreda kad sam ih maltretirala(morala sam ,to mi je bilo u opisu radnog zaduzenja...predsednik odeljenja odgovara za red i disciplinu,kada drugarica uciteljica nije prisutna!)
Ali inace,stvarno nema veze ni sa mojim osobinama,ni sa interesovanjima..eto,tako je to...

KOCKARKA:

E,ja nisam mislila na taj.Ja sam mislila na onaj gde ona glumi vesticu, koja je odlucila da se zaljubi u obicnog smrtnika ,a otac pokusava da je odgovori jer ce izgubiti moci....ma neka lagana komedija,pomalo dosadna,skoro da sam i zaboravila sta se desava u filmu.

Ako licim na vesticu, licim na glavni lik iz filma Cokolada, skroz licim na nju, ona zeli svima da pomogne a ipak je proglasavaju vesticom samo zato sto je drugacija.Imala je majku Idijanku i ima u krvi zelju da se stalno seli iz jednom mesta u drugo, a ume ljude da ocara time sto ih uputi u tajne slasti, tako sto za svakoga nadje vrstu cokolade koja njemu odgovara, razume svaciju cud i ume i zeli sa svakim da se sprijatelji.

KOCKARKA:
A ovaj o 3 sestre vestice je bio dobar zar ne?

Pa, ako mislis o Carima, to je serija, ne secam se nekog filma o 3 sestre vestice.A uostalom svaka vestica je za mene samo marioneta na metli, vrlo simpaticna je to maskota, cesto prave takve igrackice, i kao priveske i za ukras, osnovnci kupuju to za poklon za rodjendan cesto a i staiji verovatno takve maskote kupuje za rodjendane i za poklone povodim raznih malih slavlja.A meni sve devojke vestice izgledaju kao marionetice za takvu jednu vesticu kao sto je glavna glumica iz Cokolade, a ja sam ista kao ona. :D

Betty:
:p Da bwe, podseća me to na rimske vestalke ....nekako romantično zvuči, hoću da kažem :lol:

mene na izidu i egipat. u svakom slucaju zena koja ima moc i sigurno zna da manipulise ljudima inace ne bi dospela na to mesto. ko poznaje medicinske biljke, poznaje i otrove pa se njihova uloga sigurno nije svodila samo na paljenje tamjana, citanje zvezda i utroba zivotinja. redovno me podseti koliko je uloga zene u nekim prethodnim epohama bila znacajna, onda se svela na molitvu, kutlacu i radjanje sinova u nekim kasnijim, da bi tek u poslednjih stotinak godina poceo da se poboljsava polozaj zena.

mislis jednoj po jednoj a onda svakoj po malo? valjda smo prihvatale lose stvari dok su se desavale drugima, po principu - tako joj i treba, a krug se polako suzavao. cerke smo vaspitavale vise po ugledu na devicu mariju nego na mariju magdalenu (koja je sama zaradjivala za zivot doduse ne na nacin koji bi se svima svideo) a sinove uspavljivale pricama u kojima oni treba da obezglave azdahu i time zasluze miraz i bele nezne rucice princeze (koja se posle vencanja, ranije ili kanije obavezno pretvori u zlu macehu - vesticu) :)
ako krivice za to sto nam se desavalo ima, nismo u zadnjem redu

gigule:
ispravite me ako grešim, znači li to da su pre pojave hrišćanstva žene imale bolji položaju u društvu?

mislim da jesu, mada hriscanstvo nije svuda uticalo na isti nacin na polozaj zena u drustvu, sustina kulture naroda je podjednako bitna. dok se u francuskoj 1429 jeanne d'arc sastajala sa pretendentom na presto i nesto kasnije vodila borbe na konju sa macem u ruci, oslobadjala orléans, mozes li da zamislis milicu ili neku drugu srpkinju kako vitla oruzjem i vodi narod u borbu protiv turaka?

Sloboda da vojevash bitke i kosish neprijatelje u ratu,
nije nikakva sloboda.
Ali ti prichash o odgovornosti, iicijativim pretpostavljam, elem, tako su vaspitali zene nasheg plemena josh odavno ti nashi pechinski preci, ili su zene vaspitale sebe same
zena je neshto fino i lepo, neshto shto treba da odvoji misli od rata i sranja,
ili je tako nekada bilo...
danas svi hoce da nose m2491saw na kosovo

kako nije sloboda izbora? ona se pobunila, borila i izgorela na lomaci ali je izabrala da se bori, nije cekala da joj englezi upadnu u kucu i siluju je ili je ubiju. boadicea se borila rame uz rame sa svojim ratnicima, nije joj sva zasluga u zivotu bila radjanje devet sinova. kod nas bez obzira na robovanje turcima nije bilo zene sposobne za tako nesto. ne postoje ni tragovi o zenama vladarima (pricam o kraljicama kao sto je bila elizabeta engleska a ne o suprugama kraljeva) ni o zenama na celu vojske. nasa duboka kultura je takva da zene nisu izjednacavane u svemu sa muskarcima cak ni u nekim starijim dobima. da li postoje legende o slovenskim ratnicama? ja stvarno ne znam ni jednu. ono sto hocu da kazem je da hriscanstvo kod nas nije oduzelo zenama neke mogucnosti, jer tih mogucnosti nije bilo ni pre hriscanstva.

ja znam samo cuck stanu, ali koliko se ona borila za ideal oslobodjenja zemlje a koliko je to bila hajducija u smislu otimanja para ne znam. stvarno ne znam za drugu

Pricamo ja i dva stara druga, jedno mushko drugo zensko i govorimo neshto o mushkoj vladavini kroz vekove i kako je to sve sranje, kako smo doshli u situaciju koja je zapravo ista ona u koju smo upali josh onda kada smo izashli iz pecine da zeni kupimo 'pronto' za podove pecine, a nju ostavili da pere kameno udubljenje od ostataka brontoburgera...
kaze ona: 'Ama sve je to sranje, vi ste stoka, mushkarci nikada nisu znali da upravljaju zemljom, bolje bi bilo da su zene vladale'
on kaze: 'Chekaj, mozda sve jeste sranje od ove vladavine mushakaraca, ali razmisli,
mnogo je godina proshlo otkako se ljudi zovu ljudima, mnogo dominara, mnogo vladavina, neshto je moralo biti i pre svega toga. Mora da su zene nekada vladale, tako mislim barem.'
ona:'koja je tvoja poenta, da je sada vas red? Kao...'
on: 'Ne.
Sve jeste sranje, ali barem imamo to napisano, kao cinjenicu, kao knjigu, kao deo istorije koju uche klincima, imamo dokaze, ali,
nemamo nijedan da je zena vladala' (i napravi facu)
Poshto ga nismo razumeli najbolje on nam je objasnio da je sve to deo njegove teorije da je zena izazvala unishtenje dinosaurusa i vladala do kraja nekog zamisljenog doba davno davno, i da su, izmedju ostalog, napravile gadno neko sranje pa da ne ostane nijedan dokaz njihove vladavine...

Ne postoji zena ili devojka na ovome svetu koja nije po malo "vestica", sve imamo tu intuiciju, uostalom
zasto se kaze "zenska intuicija", zato sto smo je mi izmislile, i zato sto je nama potrebna, da bi sve bilo kako treba :)

Back