Veštačko podizanje nivoa Dunava zbog Hidroelektrane

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Dobro veče, tema je autorska.

Bio sam juče na Golubcu da se divim tvrdjavi. Dunav je neobično ogroman na tom mestu, sto i ne cudi jer je pre vise od 40 godina podignut nivo dunava zbog izgradnje Hidroelektrane. E sada mene zanima da li to znači da Golubačka tvrdjava nije bila uz samu obalu reke Dunav pre nego što je veštački podignut nivo dunava? Nemam predstavu koliko kilometara i gde su dizali nivo dunava.

Poslednja izmena:
i šta si još obišao O:)

ne znam da li su tu kod golupca dirali, potopili su donji milanovac tj potopili original i izmestili gradić, ima jedan dokumentarac na tu temu
inače danas je svetski dan dunava ☺

evo o golubackoj tvrđavi a ima i o drugim dunavskim
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=926105

donje podunavlje https://www.vreme.com/cms/view.php?id=928379
Obišao sam manastir Tumane, Golubac i obišao rodno mesto Miloša Obilića, u povratku svratio do Smederevske tvrdjave. :) Ja mislim da je oko Golubca potopljeno, jer je u blizini i Trajanov most koji je delimično potopljen - ne znam ko je bio tako pametan tako važan kulturno istorijski spomenik da potopi? Oh da, komunisti da ne kažem karijeristi.

Obišao sam manastir Tumane, Golubac i obišao rodno mesto Miloša Obilića, u povratku svratio do Smederevske tvrdjave. :) Ja mislim da je oko Golubca potopljeno, jer je u blizini i Trajanov most koji je delimično potopljen - ne znam ko je bio tako pametan tako važan kulturno istorijski spomenik da potopi? Oh da, komunisti da ne kažem karijeristi.

hteli su elektranu, to je više razvoj napredak tj ne znam da l bi i švabo ostavio svaku znamenitost tu
ima trajanova tabla negde ali se vidi sa reke? ima na ovim tu linkovima

Na starim snimcima koji se mogu naci na YT, vidi se da je nivo Dunava ranije bio nizi, sama tvrdjava nije bila bukvalno skroz do vode kao sto je danas slucaj. Konkretno, primecuje se da je ona najniza i najisturenija kula koja je danas skoro do vrha u vodi ranije bila na samoj obali. Sad, posto je izgradnjom HE Djerdap 1 nivo vode kod same brane 34 metra visi u odnosu na raniji, kod Donjeg Milanovca je visi za 17, mislim da je kod Golupca uspor nekih 7-8 metara u odnosu na ranije stanje.

Slicna, mozda cak i drasticnija stvar (jer je u ravnici) vidi se i u kladovskoj tvrdjavi Fetislam. Kada je osamdesetih godina izgradjena HE Djerdap 2, znacajan deo bedema, ukljucujuci i jednu od gradskih kapija morao je biti ubetoniran i nadvisen, kako bi se napravio nasip za novu liniju recne obale koja je za 3-4 metra visa od ranije. Takodje, potopljeni su i svi lagumi, neki od njih su navodno vodili i na drugu obalu u danasnju Rumuniju.

Sto se tice ostataka Trajanovog mosta (on nije kod Golupca, vec 120 kilometara nizvodno kod Kostola), sami stubovi koji su bili u vodi su se daleko ranije vec bili okrunili, jos je Feliks Kanic pre 120 godina pisao da se mogu videti samo kada je vodostaj Dunava izuzetno nizak. Sa izgradnjom HE Djerdap 2, to naravno vise nije nikako moguce, neki podvodni arheolozi su ih obilazili pre nekih 10-15 godina, i valjda su rekli da ih je voda definitivno odnela i unistila, ostale su samo gomile tamo gde su bili. Medjutim, prvi stub sa nase strane je zasticen malim nasipom, i on se moze videti, mislim da je slicno i sa rumunske strane.

Па судећи по старим гравурама и разгледницама ниво воде код Голубца није значајно подигнут. Вероватно је брана више утицала на смањење промене водостаја у том делу, и можда који метар више...

William Bartlett, стена Бабакај и Голубац у позадини, 1839.
Babakai Golubac 1839.jpg

Разгледница са почетка XX века
Stari Golubac.jpg

Back