Veštački jezici!

Poruka
8.529
Kakav je vaš stav prema veštačkim jezicima?
Ja ih lično ne volim, i nije mi jasno čemu ih prave, pored ovoliko prirodnih i lepih jezika:?: :eek: :dontunderstand:
Esperanto, slovio... svi ti jezici su kao pomocni jezici, ali sluze li icemu?

Zasto ih prave, kad imamo toliko jezika da ih samo Moderna Pevacica moze nauciti sve? :eek: :roll: :rotf:

Kakav je vaš stav prema veštačkim jezicima?
Ja ih lično ne volim, i nije mi jasno čemu ih prave, pored ovoliko prirodnih i lepih jezika:?: :eek: :dontunderstand:
Esperanto, slovio... svi ti jezici su kao pomocni jezici, ali sluze li icemu?

Zasto ih prave, kad imamo toliko jezika da ih samo Moderna Pevacica moze nauciti sve? :eek: :roll: :rotf:

Da li ti uopste znas zasto i ko je izmslio Esperanto? Ideja je bila toliko ispred svog vremena da nije ni cudo sto nije zazivela...

Da znam, ali bezobzira!
CEMU?

Pa i jezik kojim pises je nastao kako? Ako hoces tako hajde da vratimo sve pozajmljene reci iz latinskog, turskog.....

Kako cemu, imas dovoljno godina nije tesko da razumes...

Al hajde da ti pomognem. Zamisli da iams jezik, Esperanto se pojavio u 19veku, namera je bila da postane jezik koji ce zameniti potrebu da vodis prevodioca svugde, tj da olaksa komunikaciju izmedju recimo Kineza i nekog Evropljanina. Olaksa trgovinu, pregovore po pitanju ekonomije....

Pa i jezik kojim pises je nastao kako? Ako hoces tako hajde da vratimo sve pozajmljene reci iz latinskog, turskog.....

Kako cemu, imas dovoljno godina nije tesko da razumes...

Al hajde da ti pomognem. Zamisli da iams jezik, Esperanto se pojavio u 19veku, namera je bila da postane jezik koji ce zameniti potrebu da vodis prevodioca svugde, tj da olaksa komunikaciju izmedju recimo Kineza i nekog Evropljanina. Olaksa trgovinu, pregovore po pitanju ekonomije....

Znam zasto je napravljen i kada...
Ali mogli su da uzmu najdominantniji jezik tadasnjeg vremena, kao sada engleski!
Nas je nastao prirodnim putem, prirodnim glasovnim promenama i pozajmljenice su isto usle na prirodan nacin, nije sklopljen kao taj, slovio i ostali...
Za trgovinu su norvezani i rusi razvili russenorsk cisto za info :lol:

Znam zasto je napravljen i kada...
Ali mogli su da uzmu najdominantniji jezik tadasnjeg vremena, kao sada engleski!
Nas je nastao prirodnim putem, prirodnim glasovnim promenama i pozajmljenice su isto usle na prirodan nacin, nije sklopljen kao taj, slovio i ostali...
Za trgovinu su norvezani i rusi razvili russenorsk cisto za info :lol:

Zasto engleski? zasto ne francuski, ili mozda holandski...?

Definisi to prirodnim putem? Asimilacija tudjih izraza, pravopisa, reci/recenica i slova se ne razlikuje mnogo od pravljenja jezika koriscenjem vise jezika, osim sto je kraci proces. Inace Esperanto danas koristi oko 1milion ljudi....

Zasto engleski? zasto ne francuski, ili mozda holandski...?

Definisi to prirodnim putem? Asimilacija tudjih izraza, pravopisa, reci/recenica i slova se ne razlikuje mnogo od pravljenja jezika koriscenjem vise jezika, osim sto je kraci proces. Inace Esperanto danas koristi oko 1milion ljudi....

I to znam, ali i m on nicemu vise ne koristi osim tome da medjusobno pircaju.
Pa ne znam i ja bih voleo da je holandski, ali eto engleski je vise prosiren geografski...
Pa lepo jezik je nastao prirodnim putem, prirodnim glasovnim promenama kroz vekove se npr sa d preslo na t sa b u p i obrnuto...
Evo turcizmi su nastali dok smo bili pod tucima, isto germanizmi za vreme 2 svetskog rata, anglicizmi u novije doba...
A ti anglicizmi su se sad upotrebljavaju nenormalno u politickoj sceni, al to pokazuje samo kako su politicari lingvisticki neobrazovani i ne znaju da kazu ''vodja'' mesto lider :roll: to je globaliztacija na jezik, ali nije vestacki pravljana vec nastaje nemarenjem i nemacki imaju isti probblem te su taj lgobalizovani englsko-nemacki jezik nazvali Denglisch!

Back