nebitna sam
Obećava
- Poruka
- 58
Prosto je
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja lično ne shvatam poentu ove teme ali sledeće znam: Termin vještačka inteligencija - VI (artificial inteligence - AI) potiče od Johna McCartyja i označava pojavu inteligencije koja je ostvarena na vještački način, tj. putem programiranja računara. Međutim, mnogi autori i stručnjaci iz ove oblasti se ne slažu s tim da termin vještačka inteligencija u potpunosti i najbolje opisuje ovu oblast nauke jer mnoge oblasti informatike u osnovi imaju inteligentno ponašanje, ali ne spadaju u oblast vještačke inteligencije tj. ne pripadaju toj oblasti u užem smislu.
Itekako spadaju. Kontradiktoran iskaz , svaki sistem koji ima sposobnost automatskog delovanja i samostalnog izvrsavanja logicko/matematico/mehanickih operacija cak i onih koje mi ne primecujemo spada u oblast vestacke inteligencije . AI
Vestacka inteligencija u programiranju (iako u biti nije vezana iskljucivo za programiranje) poseduje vise bransi, neke od njih su , logika ,zakljucivanje, heuristika (slobodno se moze reci predvidjanje) , pretraga , ucenje (kao i ucenje iz iskustva) . planiranje .. i (najinteresantnija medju njima na koju je verovatno postavljac teme i mislio ) "zdrav razum i rezonovanje" i koja je najbliza ljudskom ponasanju ali istovremeno jos uvek veoma daleko od potpunog realizovanja itd...
U sustini AI nije iskljucivo vezan na oponasanju ljudske inteligencije , vec je striktno vezan za logiku , sto je algoritam logike kompleksniji to je i AI napredniji , tako da je danas ta "logika" napredovala na nivo najprimitivnjih insekata .
@tema
Tako da ako pogledamo danasnji tehnoloski napredak u ovoj oblasti , pod znakom je pitanja da li izraz "vetacki inteligentan" treba shvatiti kao "veoma nadaren " ili "prirodno glup"
Нетачно.
То што сматрате вештачком интелигенцијом, је само средство, карика у ланцу механике којом управља жива интелигенција.![]()
Вештачка интелигенција у правом смислу те речи не постоји.
Вештачка интелигенција се манифестује само код људи, који су обучени, школовани, научени да раде нешто по неком протоколу, вечином несвни оног што чине.
То се данас веома масовно манифестује код многих људи....
Ne , ja govorim o autonomnim sistemima koji "samostalno" razmisljaju i izvrsavaju svoje zadatke bez ikakvog spoljasnjeg uticaja na njih . Ne razumem kako to ne moze biti segment kako vestacke tako i inteligencije uopste?
Не постоји ту никаква интелигенција, све је "усађено" механичко деловање.
Uporedite definicije pojma "inteligencija" i sami cete doci do odgovora o kojem govorim .
Незнам шта сте ви то прочитали негде, али појам дефиниције ИНТЕЛИГЕНЦИЈА и ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА, није то што мислите.
ИНТИЛИГЕНЦЕЈА је моч некога или нечега да од ИДЕЈЕ створи материјално...
Значи Интелиганеција подразумева РАЗМИШЉАЊЕ, УМ!
Баш бих волео да чујем који то неки предмет размишља.
Najbanalniji primer, igram sah protiv racunara , obojica razmisljamo i kalkulisemo o "mogucim potezima " (sistem pretrage kombinacija koji sam gore naveo) , ja uticem istom merom na njega koliko bih uticao i na ljudskog protivnika.
То вам је чист пример механике, аутоматског одговора на постављено питање, одговори који су унети од живе интелигенције, и они се на дати сигнал или команду, по протоколу одазивају...
A vestacka inteligencija kao "pojava" kod ljudi se moze uzeti u obzir samo mozda kao karakterna osobina . Mada mi to iskreno nije poznato .
Протоколи система владавине чине људе механичким, ограничавају УМ, те људи постају вештачка интелигенција. То је исто у многим корпорацијама, фирмама где се врши масовна производња, где људи раде "на линијама".![]()
То што ви мислите да је вештачка интелигенција, то вам је погрешно сазнање унето из туђег рекламног интереса...
- - - - - - - - - -
Ili mozda jos interesantnije pitanje , po kojim kriterijumima razdvajate "zivu" inteligenciju od nezive ?
Неможе се раздвојити, неможе се упоредити нешто што непостоји, са нечим што постоји.![]()
Ljudski mozak takodje deluje "mehanicki" svaki zadatak obradjuje zahvaljujuci elektricnim impulsima koji putuju kroz provodnike , tacnije neurone do odredjenih receptora sklapajuci sve te informacije u jednu logicnu celinu .Не постоји ту никаква интелигенција, све је "усађено" механичко деловање.![]()
Naravno da inteligencija podrazumeva razmisljanje , tu se slazemo .ИНТИЛИГЕНЦЕЈА је моч некога или нечега да од ИДЕЈЕ створи материјално...
Значи Интелиганеција подразумева РАЗМИШЉАЊЕ, УМ!
Баш бих волео да чујем који то неки предмет размишља.![]()
То вам је чист пример механике, аутоматског одговора на постављено питање, одговори који су унети од живе интелигенције, и они се на дати сигнал или команду, по протоколу одазивају...
Протоколи система владавине чине људе механичким, ограничавају УМ, те људи постају вештачка интелигенција. То је исто у многим корпорацијама, фирмама где се врши масовна производња, где људи раде "на линијама".
То што ви мислите да је вештачка интелигенција, то вам је погрешно сазнање унето из туђег рекламног интереса...
Овде си обрнуо ситуацију.Ljudski mozak takodje deluje "mehanicki" svaki zadatak obradjuje zahvaljujuci elektricnim impulsima koji putuju kroz provodnike , tacnije neurone do odredjenih receptora sklapajuci sve te informacije u jednu logicnu celinu .
Naravno da inteligencija podrazumeva razmisljanje , tu se slazemo .
Razmiljanje je logicko kombinovanje i procesuiranje/obrada informacija koje imamo na raspolaganju , sto znaci da su i "masine" itekako sposobne za razmisljanje isto kao i ljudi . Razlika je samo u tome koliko je to "razmisljanje " kompleksno .
Svi mi imamo procesore u racunaru koji itekako obradjuju podatke = razmisljaju .
Ako mene neko pita koliko je 2+2 i ja dam odgovor , to znaci da sam se i ja odazvao po identicnoj komandi kao i masina.
Stavise vec postoje algoritmi koji daju programu moc slobode da li zeli nesto da uradi ili ne . Doduse to je jos uvek sve na primitivnom nivou i to se sve svodi na nasumican "random" izbor , ali je ipak i to moguce , ali takodje nije ni kljucna stvar . Jer samo to sto obavlja neki zadatak umesto coveka , ga cini vestacki inteligentnim ,sama automatizacija.
Nista meni nije usadjeno , stavise trudim se da nikoga ne citiram kako bi dijalog bio sto "prirodniji" iako je to neizbezno vec se i sam koristim sopstvenom logikom .
Jedini "ukraden" primer ma koliko to smesno zvucalo jeste skolski primer vodokotlica jos u srednjoj skoli koji bio lekcija broj 1. (barem meni) koji slikovito na najprostiji primer objasnjava kako funkcionisu automatski/polu-automatski sistemi u elektrotehnici, i sta ih to u samoj sustini cini automatskim.
Inace automatski sistemi kao i prvobitna logicka kola itekako jesu preteca danasnje vestacke inteligencije i sam ih gotovo ne razlikujem .
На све ово горе, једно се запажа, а то је да си упоредио информатику и људски мозак, што је неупоредиво, и то у обрнутом значењу.
Није Информатика створила људску интелигенцију, веч је људска интелигенција начинила информатику.
То су наша/људска мишљења, лаичка.![]()
Аутоматика је у саставу механике. Сама Механика као наука садржи све елементе физике и хемије...
Електроника као и сваки изум заснован на томе, је механика "у малом", кад си већ поменуо логичка кола, која су заснована на АСЦИ коду, где се манифестује механичко одвијање команди - прекидачи ( 0 и 1 )...
Има још савршенијих изума, највише патената, али нису доступни јавности, као ни у приватним коришчењу, па чак ни у професиналним сврхама...
Много тога је забрањено да се спомиње, а камоли производити, користити. Дошло би до сукоба интереса мочника у свету.![]()
Једно је погрешно, а то је да се ствара мишљење у јавном мњењу, да се вештачка интелигенција може створити од механике, чврстих елемената.
То је заблуда.
Вештачка интелигенција се може једино створити на бази природних ресурса, елемената, апсолутно велике концетрације чистоте...
Сувише је велики то спектар да би износили овде све чињенице.![]()
Морам овде напоменути да је информатика, логичка кола и остало, проистекло спознајом Божије Промисли. Као и све остало.
Информатичко знање као и многа која још су данас позната, смишљена су неколико миленијума раније, јако давно.![]()
Prosto je