Verujete li u suštinsku promenu?

tema možda čak i za religiju
ali nekako mi je ovo najpodesnija gupa an forumu
dakle verujete li da čovek, žena, može zaista da se promeni, u smislu eliminisanja ružnih i nečasnih stavri iz prošlosti i započinjanja jednog novog života ili uvek ostaje taj mračni deo koji moćže da se aktivira bilo kad. da li biste se nosili sa tim rizikom?
na primer: da li biste se uzeli sa bivšim izlečenim zavisnikom? ili sa nekim ko je souđen za teže krivično delo (razbojništvo, nužno ubistvo...)? ili sa kockarem koji je izlečen?

Narkoman nikad
Kockar (mm se kladio jedno vreme, one sportske prognoze i to... kad sam mu rekla da ga ostavljam, prekinuo i nikad više nije odigrao, evo već 3-4 godine)
Ubica-zavisi koga je ubio, zašto, milion razloga...

Ali iskreno, pre bih bila sa nekim ko je ubio čoveka nego sa narkomanom... jer on ubija sebe, i vuče sve sa sobom dole...

možda zvuči bzvz

Ne postoji kategorija izlečenih. Oni su apstinenti do kraja života.

upravo zbog toga sam pitala.
tacno je - nema izlecenih!
niko od njih ne moze da kaze da je izlecen, nego samo zalecen..
postoje osobe koje nikad svoj zivot ne bi vezale svesno za invalida.
ne bi mogle da se nose sa svakodnevnom obavezom i ogranicenjima.
ja nikad ne bih mogla svesno da se vezem i pravim porodicu sa osobom za koju znam da je tempirana bomba..

upravo zbog toga sam pitala.
tacno je - nema izlecenih!
niko od njih ne moze da kaze da je izlecen, nego samo zalecen..
postoje osobe koje nikad svoj zivot ne bi vezale svesno za invalida.
ne bi mogle da se nose sa svakodnevnom obavezom i ogranicenjima.
ja nikad ne bih mogla svesno da se vezem i pravim porodicu sa osobom za koju znam da je tempirana bomba..

ali svi mi sutra mozemo postati kockari, alkosi, ubice...
Koliko zaista mozemo da garantujemo da nikad necemo bilo sta od toga uraditi?

Osuvek imam stav i misljenje(mozda se i promeni jednog dana) da bi uz svog muza/prijatelja/roditelja/drugaricu bila do kraja, i ako pocne da pije, da kocka, pa i ako ubije nekoga(slucajno, ili iz nekog 'razumljivog' razloga-ma koliko ovo bolesno zvucalo), stvarno bi bila... U dobru i zlu... Do kraja...
Ali mislim da ne bih mogla sa narkomanom, sa tim se nikad nisam srela, i mislim da ne bih mogla, ne znam zasto... Pre bi mu ja presudila, nego se borila sa njim...
Mozda nije fer, ali trenutno imam takav stav...
Valjda poznajem dosta ljudi sa istorijom zatvora, sto slucajnih udesa, sto pravih ubistava... I ne mogu da kazem za njih da su losi ljudi, lose osobe... Naravno da su ljudi sa greskom, ali ne smatram ih katastrofalnim... Dok narkomane smatram jednakim samoubicama i serijskim ubicama! To su po meni totalno destruktivne i autodestruktivne licnosti... Poremecene...

ali svi mi sutra mozemo postati kockari, alkosi, ubice...
Koliko zaista mozemo da garantujemo da nikad necemo bilo sta od toga uraditi?

Osuvek imam stav i misljenje(mozda se i promeni jednog dana) da bi uz svog muza/prijatelja/roditelja/drugaricu bila do kraja, i ako pocne da pije, da kocka, pa i ako ubije nekoga(slucajno, ili iz nekog 'razumljivog' razloga-ma koliko ovo bolesno zvucalo), stvarno bi bila... U dobru i zlu... Do kraja...
Ali mislim da ne bih mogla sa narkomanom, sa tim se nikad nisam srela, i mislim da ne bih mogla, ne znam zasto... Pre bi mu ja presudila, nego se borila sa njim...
Mozda nije fer, ali trenutno imam takav stav...
Valjda poznajem dosta ljudi sa istorijom zatvora, sto slucajnih udesa, sto pravih ubistava... I ne mogu da kazem za njih da su losi ljudi, lose osobe... Naravno da su ljudi sa greskom, ali ne smatram ih katastrofalnim... Dok narkomane smatram jednakim samoubicama i serijskim ubicama! To su po meni totalno destruktivne i autodestruktivne licnosti... Poremecene...

Da. Nije ista stvar zasnovati porodicu sa zavisnikom, ili kad je ona već osnovana, pa je tek posle došlo do bolesti. To je suštinska razlika.
U slučaju kada se tako nešto desi u već postojećoj porodici, normalno je pomoći svim silama, a ne pobeći od problema, a bolesnika ostaviti da potone. Neljudski.
U slučaju kad je zavisnost već prisutna, neodgovorno je zasnivati porodicu i time uvući i sebe i njene buduće članove u nesreću - jer tu sreće nema.

Sve ovo se odnoci na bolesti zavisnosti, a ostali, fizički, invaliditeti su sasvim druga priča. Neko ko je npr. bez noge... Ne uvlači svoje bližnje u gubitak udova.:lol:

ja imam prijateljicu koja je zavrsila na lecenju u Raskrscu i ona je sada izleceni narkoman...dugo je bila na heroinu...
cisto sumnjam da nece poceti opet ako se nadje u takvom drustvu slucajno...

ali mozda i hoce...mozda je i shvatila koliko je ljudi povredjivala i roditelje svoje
i resila da se promeni iz korena....

moguce..

Poslednja izmena od moderatora:
Pa, ja verujem da čovek može da promeni mnoge svoje stavove, pogled na svet, ponašanje... Mnogo toga, naročito oako to jako želi, ili mu se desila neka baš velika ili dramatična promena u životu...

Ali suštinska promena bi bila promena njegove suštine - karaktera, prirode.. To nije moguće.

(drugim rečima SOS - Svinja Ostaje Svinja... Neće postati jelen, i obrnuto) :lol:

tema možda čak i za religiju
ali nekako mi je ovo najpodesnija gupa an forumu
dakle verujete li da čovek, žena, može zaista da se promeni, u smislu eliminisanja ružnih i nečasnih stavri iz prošlosti i započinjanja jednog novog života ili uvek ostaje taj mračni deo koji moćže da se aktivira bilo kad. da li biste se nosili sa tim rizikom?
na primer: da li biste se uzeli sa bivšim izlečenim zavisnikom? ili sa nekim ko je souđen za teže krivično delo (razbojništvo, nužno ubistvo...)? ili sa kockarem koji je izlečen?

izlečeni ne postoje, samo zalečeni... ovo su primeri ljudi sa rupom u karakteru. i šta god ih navelo da se promene, ta rupa ostaje da se popuni.

Da, verujem da ljudi mogu da se promene. Mislim da je to teško, da je potrebna velika hrabrost, snaga i istrajnost kao i pomoć okoline (ljubav, razumevanje, oproštaj), ali naravno da je moguće.
Ne bih ni mogla da živim kada u to ne bih verovala.

Back