Naravno da prema svemu sto je drzavno treba primenjivati iste kriterijume,jer sve njihove zarade dolaze iz budzeta
Da li iste kriterijume treba primenjivati na sva preduzeća bez obzira da li su državna ili privatna?
Da li je normalno da plate jednog
proizvodnog preduzeća dolaze iz budžeta a ne iz zarade?
Ne znam o kojoj vojsci govoriš. Ako govoriš o onoj koju sam ja služio (1970./71.) to je bila samo mašina za pljačkanje naroda. Svi zajedno nisu zaslužili dva dinara plate!
Pogledaj tekstove:
"Generalska „skromnost“ i njeno opravdanje - prvi deo"; "Generalska „skromnost“ i njeno opravdanje - drugi deo" i
"Generalska „skromnost“ i njeno opravdanje - treći deo"
Nas jedino moze spasiti neka katastrofa svetskih razmera,pa da sa tom katastrofom ode u nepovrat i opisani olos.
Nas jedino može spasti da pogledamo istini u oči. Još je Džordž Orvel rekao: „Istina je ono što niko ne želi da čuje!“ To je naročito izraženo kod liberalnih talibana!
Nikome ne smeta što su plate u sportu
(koji ne proizvodi ništa!!!), iznad svetskih (bivši fudbalski trener Radomir Antić imao je 100000 evra (sto hiljada evra!!!) mesečno (a po nekim izvorima 126000!) i to je liberalnim talibanima normalno! Kada diplomirani inženjer u EPS-u ima manje od 1000 evra - to je liberalnim talibanima mnogo!
Vlast se neće promeniti sve dok i liberalni talibani ne progledaju i upru prstom u jedinog krivca za sve nedaće u zemlji! Ma kako liberalnim talibanima to delovalo neverovatno, jedini krivac za sve nedaće u državi nije EPS nego vlast!
Prvo, normalno je da je struja jeftinija, sami je proizvodimo, cak izvozimo, ne znam sta tu nije normalno
Sami proizvodimo i hranu pa je ipak najskuplja u svetu!
Nije normalno da liberalni talibani ne vide cene hrane a "znaju" da proizvedu struju!
Mi za razliku od nekih zemalja nismo ulagali u nuklearne centrale koje kostaju milijarde evra niti nemamo od cega da proizvedemo struju, niti je uvozimo da bi ona morala da bude skupa roba
Za one koji ne znaju: nuklearne centrale daju najjeftiniju struju!
Struju itekako uvozimo! Povremeno je izvozimo ali izvozimo mnogo manje nego što uvozimo! Uvozimo je kada je najskuplja jer se ovde neracionalno troši. Racionalna potrošnja se ovde i ne pominje.
Vlast forsira skupe izvore struje jer tu tajkuni uzimaju debele pare. EPS niko iz vlasti ništa ne pita!
Drugo, EPS vec godinama ima ogroman visak radnika koji su sjajno placeni.
U zemljiu u kojoj radnik u privatnoj firmi /ako je srecan/ zaradi u proseku oko 30-40.000 oni u drzavnoj zaradjuju duplo od toga
Neka otpuste 20% krajnje nepotrebnih ljudi, eto vec ogromne kolicine ustedjenog novca
Plate učestvuju 5% u ceni struje. To znači da onaj ko plaća 1000 dinara daje 50 din. za plate. Kada bi svi radili besplatno, taj bi platio 950 din. Koji bi liberalni taliban pedeset dinara od hiljadu smatrao životnom uštedom?
Trece, u EPS-u se krade i raznosi godinama. Pogledaj samo Kolubaru, sve ce ti biti jasno. Kradu se milioni, niko ne odgovara.
Da li lopove treba da progoni EPS ili vlast kojoj je to posao? Pogledaj samo koliko je prijava podneo sindikat EPS-a i sve će ti biti jasno!
Cetvrto, mora se imati u vidu da postoje duznici koji vec godinama duguju desetine miliona dinara koje eps ne moze da naplati jer bi to za mnoge drzavne firme i korisnike znacilo njihovo zatvaranje i prodaju radi naplate dugovanja
Koja bi firma, bilo drzavna bilo privatna mogla da prezivi sa tolikim nenaplacenim potrazivanjima i koja bi to privatna firma mogla da duguje deset ili dvadeset miliona dinara za potrosenu struju, jos da pravi nova dugovanja
Da li je zakone koji onemogućuju naplatu od problematičnih firmi doneo EPS ili vlast? Čak i liberalni talibani bi morali da znaju razliku između EPS-a i vlasti!
Struja treba da bude jeftinija, plate veće, cene manje, pa onda možemo da pričamo.
U Nemačkoj se školarina ne plaća, sve je jeftinije: hrana, kozmetika, tehnika...
Sve što si naveo jeftinije ja a struja je u Nemačkoj znatno skuplja!
Da bi postrojenje radilo za svaki dalekovod mora biti (pored niza drugih!), ugrađen uređaj koji, laički rečeno, služi za njegovu kontrolu. U vreme dok sam radio, u Nemačkoj je takav Simensov uređaj bio 600 maraka a ovde Minelov 1500 maraka! Da ne pominjem ostalu tehniku koja je ovde više nego duplo skuplja! Uopšte sav je repromaterijal koji EPS ovde kupuje daleko skulji nego na zapadu a finalni proizvod treba da bude jeftiniji?
Da li je to logično?
Neka rijese problem lopovluka i bice dobra firma .
Protiv bivšeg direktora EDB Branislava Uskoklovića, sindikat je podneo preko 30
(trideset!!!) krivičnih prijava. Godinama su ležale u nečijoj fioci! Da li je to krivica EPS-a ili vlasti?
Šta je još sindikat mogao da učini?
Најбоље је да се 49% вредности ЕПС-а прода одмах грађанима Србије.На тај начин би имали домаћинско управљање овом фирмом што сада није случај.
Posle sveg razaranja EPS-a od strane vlasti zaista bi ga trebalo privatizovati 100% - da bi "mudraci" i liberalni talibani shvatili šta znači proizvoditi struju!