Verujete li da je ovo istina: Zašto je EPS pred bankrotom?

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Elektroprivreda Srbije je u teškoj finansijskoj situaciji i kompaniji preti bankrot već u martu ili aprilu, saopšteno je juče u pres službi EPS-a.Loše stanje u Elektroprivredi Srbije posledica je i toga što se poslednjih 20 godina drži niska cena struje, kaže Konsultant za energetiku Dejan Stojadinović."Suštinska stvar je da EPS nema novca za investicije, a za to su krivi svi koji su u poslednjih 20 godina držali nisku cenu struje", kazao je Stojadinović. Elektroprivredi Srbije je hitno potrebna pozajmica od 300 miliona evra, kako bi izbegla bankrot, kazali su u toj državnoj kompaniji.http://www.smedia.rs/biznis/vest/41...li-da-je-ovo-istina-Zasto-pred-bankrotom.html

Sto se mene tice,mogu bankrotirati jos veceras.

Uvek se pridružujem onima koji osuđuju EPS samo ako isti kriterijum primenjuju i na sve ostale u ovoj zemlji!
Zanimljivo da su svi stručni i bučni kada je u pitanju EPS a struja je jeftinija nego bilo gde u svetu. Isti se ne oglašavaju se kada je u pitanju hrana koja je najskuplja u svetu, lečenje, školovanje, stanovi, ... skoro sve - osim hleba i struje.

Poslednja izmena:
Uvek se pridružujem onima koji osuđuju EPS samo ako isti kriterijum primenjuju i na sve ostale u ovoj zemlji!
Naravno da prema svemu sto je drzavno treba primenjivati iste kriterijume,jer sve njihove zarade dolaze iz budzeta koji puni likvidni deo ekonomije ove zemlje.Posto je sve manji i manji postotak onih kojih redovno izmiruju obaveze prema troskovima svih onih institucija koje placa Vlada Rep.Srbije,postavlja se logicno pitanje,,Zasto je to tako da su skoro sve te institucije neefikasne ili nelikvidne u svom radu i postojanju?"Tu bih izuzeo Vojsku,jer je ona na jedan smisljen i kontinuiran nacin omalovazavana i unistavana od Milosevica pa sve do Sutanovca.Kao odgovor jedino se namece zakljucak da su nekompetentni ljudi vodili i drzavu i te institucije.Nisu se vodili trzisnom logikom da daju nesto kvalitetno i prestizno tristu nego su samo gledali svoje materijalne,licne interese,bez ikakvog obzira da li imaju pokrice za te svoje sulude,pohlepne i potpuno neopravdane zelje.Decenijama su se takvih poslova docepavali partijski kadrovi,koji su redom bili losi djaci i nikakvi strucnjaci.Ovo je u stvari osveta losih djaka,jer oni koji su sa odlicnim zavrsavali fakultete,oni su gledali da sto pre unovce svoje znanje i tako povrate ulozeno vreme i novac,te da se licno afirmisu na poljima nauke za koju su se skolovali.Ono koji su dugo vremena studirali,a u medjuvremenu gubili mladost po partijskim sastancima i ulicnim protestima,oni su se naravno u skladu sa filozofijom takvih sastajalista,redovno zaposljavali pod drzavne jasle i mi danas imamo kolaps drzavnih institucija skoro na svim nivoima.Nas jedino moze spasiti neka katastrofa svetskih razmera,pa da sa tom katastrofom ode u nepovrat i opisani olos.

Zanimljivo da su svi stručni i bučni kada je u pitanju EPS a struja je jeftinija nego bilo gde u svetu. Isti se ne oglašavaju se kada je u pitanju hrana koja je najskuplja u svetu, lečenje, školovanje, stanovi, ... skoro sve - osim hleba i struje.

Prvo, normalno je da je struja jeftinija, sami je proizvodimo, cak izvozimo, ne znam sta tu nije normalno
Stalno se ponavlja ta prica od strane liberalnih talibana da je ovde struja strasno jeftina i da mora da poskupi za 300%
Mi za razliku od nekih zemalja nismo ulagali u nuklearne centrale koje kostaju milijarde evra niti nemamo od cega da proizvedemo struju, niti je uvozimo da bi ona morala da bude skupa roba
Drugo, EPS vec godinama ima ogroman visak radnika koji su sjajno placeni.
U zemljiu u kojoj radnik u privatnoj firmi /ako je srecan/ zaradi u proseku oko 30-40.000 oni u drzavnoj zaradjuju duplo od toga
Neka otpuste 20% krajnje nepotrebnih ljudi, eto vec ogromne kolicine ustedjenog novca
Trece, u EPS-u se krade i raznosi godinama. Pogledaj samo Kolubaru, sve ce ti biti jasno. Kradu se milioni, niko ne odgovara.
Cetvrto, mora se imati u vidu da postoje duznici koji vec godinama duguju desetine miliona dinara koje eps ne moze da naplati jer bi to za mnoge drzavne firme i korisnike znacilo njihovo zatvaranje i prodaju radi naplate dugovanja
Koja bi firma, bilo drzavna bilo privatna mogla da prezivi sa tolikim nenaplacenim potrazivanjima i koja bi to privatna firma mogla da duguje deset ili dvadeset miliona dinara za potrosenu struju, jos da pravi nova dugovanja

Dakle, kako ja to vidim, problem je 70% u EPS-u, 30% u nenaplacenim potrazivanjima prema drzavnim firmama i ustanovama i to je neresiv problem. Jer ako drzava nesto ne placa sopstvenoj drzavnoj firmi, onda to nema ko drugi da plati

Neka rijese problem lopovluka i bice dobra firma .Sjecam se kad sam sa komsijama uvodio struju u kucu .Zakonskim putem nam nisu dali , ali je moglo zaobilaznim putem .
Mrezu nam je postavljao penzionisani elektricar . a ovi iz elektroprivrede su se pravili slijepi .Naravno da su sve znali , a i oni su ucestvovali u tome .Cak je iz firme dovozen
i poseban kamion za postavljanje bandera . Ti poslovi su se radili subotom i nedeljom kad nema puno svjedoka .Svaka kuca je platila postavljanje mreze u prosjeku po
5000 evra sto je prije nekih deset godina bilo pravo bogatstvo .Od tih para elektroprivreda Srbije nije vidjela ni dinara , ali su zato shefovi napunili dzepove .

Neka rijese problem lopovluka i bice dobra firma .Sjecam se kad sam sa komsijama uvodio struju u kucu .Zakonskim putem nam nisu dali , ali je moglo zaobilaznim putem .
Mrezu nam je postavljao penzionisani elektricar . a ovi iz elektroprivrede su se pravili slijepi .Naravno da su sve znali , a i oni su ucestvovali u tome .Cak je iz firme dovozen
i poseban kamion za postavljanje bandera . Ti poslovi su se radili subotom i nedeljom kad nema puno svjedoka .Svaka kuca je platila postavljanje mreze u prosjeku po
5000 evra sto je prije nekih deset godina bilo pravo bogatstvo .Od tih para elektroprivreda Srbije nije vidjela ni dinara , ali su zato shefovi napunili dzepove .

U pravu si, i kod mene u ulici od 20 kuca, su nas reketirali da bi nam dali struju.

Kad bi ikao objavio koliki su troskovi prezentacije, sluzbeni vozila i sluzbenih putovanja epsa i slicnih preduzeca, a onda uporedio ssa efektima koje su doneli firmi sve bi bilo jasno. Samo kresanje tih troskova bi napravilo firmu koja pozitivno posluju, a da ne govorimo o otpustanju bar 50% viska ljudi koji su zaposleni preko raznih stranaka a nista ne rade sem sto redovno uzimaju platu ili reorganizaciji posla tako da se ne pravi 5 sluzbi koje rade isti posao i sl. gluposti.
Na kraju i NIS je bio gubitas, a onda je dosao neko ko stvarno zeli da napravi uspesnu firmu i za par godina je uspeo da ostvaruje vece godisnje profite od cene za koju je prodat.

Naravno da prema svemu sto je drzavno treba primenjivati iste kriterijume,jer sve njihove zarade dolaze iz budzeta
Da li iste kriterijume treba primenjivati na sva preduzeća bez obzira da li su državna ili privatna?
Da li je normalno da plate jednog proizvodnog preduzeća dolaze iz budžeta a ne iz zarade?

Tu bih izuzeo Vojsku,
Ne znam o kojoj vojsci govoriš. Ako govoriš o onoj koju sam ja služio (1970./71.) to je bila samo mašina za pljačkanje naroda. Svi zajedno nisu zaslužili dva dinara plate!
Pogledaj tekstove: "Generalska „skromnost“ i njeno opravdanje - prvi deo"; "Generalska „skromnost“ i njeno opravdanje - drugi deo" i "Generalska „skromnost“ i njeno opravdanje - treći deo"

Nas jedino moze spasiti neka katastrofa svetskih razmera,pa da sa tom katastrofom ode u nepovrat i opisani olos.
Nas jedino može spasti da pogledamo istini u oči. Još je Džordž Orvel rekao: „Istina je ono što niko ne želi da čuje!“ To je naročito izraženo kod liberalnih talibana!
Nikome ne smeta što su plate u sportu (koji ne proizvodi ništa!!!), iznad svetskih (bivši fudbalski trener Radomir Antić imao je 100000 evra (sto hiljada evra!!!) mesečno (a po nekim izvorima 126000!) i to je liberalnim talibanima normalno! Kada diplomirani inženjer u EPS-u ima manje od 1000 evra - to je liberalnim talibanima mnogo!
Vlast se neće promeniti sve dok i liberalni talibani ne progledaju i upru prstom u jedinog krivca za sve nedaće u zemlji! Ma kako liberalnim talibanima to delovalo neverovatno, jedini krivac za sve nedaće u državi nije EPS nego vlast!

Prvo, normalno je da je struja jeftinija, sami je proizvodimo, cak izvozimo, ne znam sta tu nije normalno
Sami proizvodimo i hranu pa je ipak najskuplja u svetu!
Nije normalno da liberalni talibani ne vide cene hrane a "znaju" da proizvedu struju!

Mi za razliku od nekih zemalja nismo ulagali u nuklearne centrale koje kostaju milijarde evra niti nemamo od cega da proizvedemo struju, niti je uvozimo da bi ona morala da bude skupa roba
Za one koji ne znaju: nuklearne centrale daju najjeftiniju struju!
Struju itekako uvozimo! Povremeno je izvozimo ali izvozimo mnogo manje nego što uvozimo! Uvozimo je kada je najskuplja jer se ovde neracionalno troši. Racionalna potrošnja se ovde i ne pominje.
Vlast forsira skupe izvore struje jer tu tajkuni uzimaju debele pare. EPS niko iz vlasti ništa ne pita!

Drugo, EPS vec godinama ima ogroman visak radnika koji su sjajno placeni.
U zemljiu u kojoj radnik u privatnoj firmi /ako je srecan/ zaradi u proseku oko 30-40.000 oni u drzavnoj zaradjuju duplo od toga
Neka otpuste 20% krajnje nepotrebnih ljudi, eto vec ogromne kolicine ustedjenog novca
Plate učestvuju 5% u ceni struje. To znači da onaj ko plaća 1000 dinara daje 50 din. za plate. Kada bi svi radili besplatno, taj bi platio 950 din. Koji bi liberalni taliban pedeset dinara od hiljadu smatrao životnom uštedom?

Trece, u EPS-u se krade i raznosi godinama. Pogledaj samo Kolubaru, sve ce ti biti jasno. Kradu se milioni, niko ne odgovara.
Da li lopove treba da progoni EPS ili vlast kojoj je to posao? Pogledaj samo koliko je prijava podneo sindikat EPS-a i sve će ti biti jasno!

Cetvrto, mora se imati u vidu da postoje duznici koji vec godinama duguju desetine miliona dinara koje eps ne moze da naplati jer bi to za mnoge drzavne firme i korisnike znacilo njihovo zatvaranje i prodaju radi naplate dugovanja
Koja bi firma, bilo drzavna bilo privatna mogla da prezivi sa tolikim nenaplacenim potrazivanjima i koja bi to privatna firma mogla da duguje deset ili dvadeset miliona dinara za potrosenu struju, jos da pravi nova dugovanja
Da li je zakone koji onemogućuju naplatu od problematičnih firmi doneo EPS ili vlast? Čak i liberalni talibani bi morali da znaju razliku između EPS-a i vlasti!

Struja treba da bude jeftinija, plate veće, cene manje, pa onda možemo da pričamo.
U Nemačkoj se školarina ne plaća, sve je jeftinije: hrana, kozmetika, tehnika...
Sve što si naveo jeftinije ja a struja je u Nemačkoj znatno skuplja!
Da bi postrojenje radilo za svaki dalekovod mora biti (pored niza drugih!), ugrađen uređaj koji, laički rečeno, služi za njegovu kontrolu. U vreme dok sam radio, u Nemačkoj je takav Simensov uređaj bio 600 maraka a ovde Minelov 1500 maraka! Da ne pominjem ostalu tehniku koja je ovde više nego duplo skuplja! Uopšte sav je repromaterijal koji EPS ovde kupuje daleko skulji nego na zapadu a finalni proizvod treba da bude jeftiniji?
Da li je to logično?

Neka rijese problem lopovluka i bice dobra firma .
Protiv bivšeg direktora EDB Branislava Uskoklovića, sindikat je podneo preko 30 (trideset!!!) krivičnih prijava. Godinama su ležale u nečijoj fioci! Da li je to krivica EPS-a ili vlasti?
Šta je još sindikat mogao da učini?

Најбоље је да се 49% вредности ЕПС-а прода одмах грађанима Србије.На тај начин би имали домаћинско управљање овом фирмом што сада није случај.
Posle sveg razaranja EPS-a od strane vlasti zaista bi ga trebalo privatizovati 100% - da bi "mudraci" i liberalni talibani shvatili šta znači proizvoditi struju!

Poslednja izmena:
@diplomirani duduk!!!

Kod nas mnogo toga ne valja,jer je od osnivanja KraljevineSHS dozvoljeno politicarima da kao mrezom preko ociju ,nametnu narodu trulu i pogresnu ekon.doktrinu po kojoj je javna potrosnja jedno izuzetno blago,jedno dobro koje pokrece proizvodnju i prema tome,,nikada nista ne bi bilo da nema drzavne potrosnje i poreza koji se skupljaju za punjenje budzeta".To je naravno sasvim suprotno istini,ali kako ovde vlada u kontinuitetu jedan tezak zivot prepun zivotnih briga,narod ne misli puno o istini pa se sve naopako radi bez icije odgovornosti,a cenu placa velika vecina gradjana,ostavljajuci u amanet te brige i probleme svojoj deci.Pisem ovo jer si postavio pitanje:,,Da li iste kriterijume treba primenjivati na sva preduzeća bez obzira da li su državna ili privatna?
Da li je normalno da plate jednog proizvodnog preduzeća dolaze iz budžeta a ne iz zarade?"

Sto se tice vojsjk,ja sam tu mislio na one postene vojnike,bilo da su obicni redovi ili nizi i visi oficiri.O ovima koji su koristili date im beneficije,a nisu ih opravdali-necu da trosim reci.Moje gadjenje prema njima ne moze se izmeriti.Najblaze receno,ogorcen sam u kojoj su meri osramotili vojsku tako svetlih tradicija.Bio sam u ratu i necu da citam ove textove koje si predlozio,jer sam njihov bezobrazluk osetio na svojoj kozi.

Vlast je uvek kriva za ekonomske promasaje,jer nije funkcija drzave da se bavi ekonomijom.Sama ideja stvaranja drzava nije nastala od ekonomije,nego od potrebe da se fizicki zastiti ono sto se steklo bavljenjem ekonomijom.

Poslednja izmena:
Diplomirani duduk opravdava svoj nick :lol:
Ne vredi se raspisivati sa tobom, ti imas svoje fiksirane stavove i ideje, nek ti bude
Nemam ja vremena ni volje da se ubedjujem sa tobom i slicnima kojim misle da je jedino resenje u deset puta skupljoj struji i to smatraju normalnim
Rec ,dve o struji koja se nudi na trzistu kao i svaka druga roba.Struja mora imati svoju trisnu cenu,ali EPS ovakav kakav jeste ne zasluzuje niti pomoc niti da uopste opstane.

French energy costs for different generation technologies in Euros per megawatt hour (2011)

Technology Cost (€/MWh)
Hydro power 20
Coal power 45
Nuclear 50
Natural gas turbines without CO2 capture 61
Onshore wind 69
Solar farms 293
u finskoj je nuklearka premasila budzet ohoho i jos nije gotova. ogromni koncerni eon i rwe su odustali od gradnje nuklearki u engleskoj.

uzeo sam Francusku jer ima najrazvijeniju mrezu nuklearki proizvodnje i prerade otpada i 3/4 struje dobijaju iz njih. kod nas bi bila skuplja cena jer bi bio samo jedan reaktor.

Poslednja izmena:
Kod nas mnogo toga ne valja,jer je od osnivanja KraljevineSHS dozvoljeno politicarima da kao mrezom preko ociju ,nametnu narodu trulu i pogresnu ekon.doktrinu po kojoj je javna potrosnja jedno izuzetno blago,jedno dobro koje pokrece proizvodnju i prema tome,,nikada nista ne bi bilo da nema drzavne potrosnje i poreza koji se skupljaju za punjenje budzeta".To je naravno sasvim suprotno istini,ali kako ovde vlada u kontinuitetu jedan tezak zivot prepun zivotnih briga,narod ne misli puno o istini pa se sve naopako radi bez icije odgovornosti,a cenu placa velika vecina gradjana,ostavljajuci u amanet te brige i probleme svojoj deci.Pisem ovo jer si postavio pitanje:,,Da li iste kriterijume treba primenjivati na sva preduzeća bez obzira da li su državna ili privatna?
Da li je normalno da plate jednog proizvodnog preduzeća dolaze iz budžeta a ne iz zarade?"
Nisam siguran da sam ovo razumeo jer nisi odgovorio na pitanja koja si ponovio.

Sto se tice vojsjk,ja sam tu mislio na one postene vojnike,bilo da su obicni redovi ili nizi i visi oficiri.O ovima koji su koristili date im beneficije,a nisu ih opravdali-necu da trosim reci.Moje gadjenje prema njima ne moze se izmeriti.Najblaze receno,ogorcen sam u kojoj su meri osramotili vojsku tako svetlih tradicija.Bio sam u ratu i necu da citam ove textove koje si predlozio,jer sam njihov bezobrazluk osetio na svojoj kozi.
Zanimljivo je da u vojsci dozvoljavaš podelu na poštene i nepoštene. Da li dozvoljavaš takvu podelu i u EPS-u?
Uzgred, dok sam služio vojsku, nešto nisam zapazio ni jednog jedinog profesionalnog vojnika od koga je država imala bilo kakvu korist.

Vlast je uvek kriva za ekonomske promasaje,jer nije funkcija drzave da se bavi ekonomijom.Sama ideja stvaranja drzava nije nastala od ekonomije,nego od potrebe da se fizicki zastiti ono sto se steklo bavljenjem ekonomijom.
Pošto je tako (slažemo se potpuno!) zašto svi - uključujući i tebe - sipaju drvlje i kamenje na EPS a ne na vlast?

Diplomirani duduk opravdava svoj nick :lol:
Lepo je ako sam opravdao svoj nadimak. Svoju sam diplomu stekao dosta kasno pa ne mogu da se upoređujem sa onima koji prirodno talentovani pa su duduci još od rođenja! :lol:

Ne vredi se raspisivati sa tobom, ti imas svoje fiksirane stavove i ideje, nek ti bude
Nemam ja vremena ni volje da se ubedjujem sa tobom i slicnima kojim misle da je jedino resenje u deset puta skupljoj struji i to smatraju normalnim
Zaista imam stavove i ideje i dokazujem ih. Samo teške budale smatraju da su toliko u pravu da svoje ideje ne moraju da dokazuju!
I nikada nisam rekao da struja treba da bude deset puta skuplja. Uvek govorim da struju treba koristiti racionalno a tarifa to treba da podržava! Racionalnim potrošačima bi mogla biti i jeftinija!
Naročito podvlačim da racionalno trošiti ne znači ne trošiti a pogotovu ne manje od 350 kWh. I 3500 ili 35000 kWh mesečno može biti itekako racionalno!
Uopšte su šarene tarife jedna teška političarska glupost!
Dokaz: tekst "ŠTA JE RACIONALNA POTROŠNjA ELEKTRIČNE ENERGIJE?" Objavio sam ga još 2011. a napisao mnogo ranije.

nema veze ni to ako razvijemo djerdap 3 u punoj snazi, imacemo uvek dobre rezerve i moze se tarifa izjednaciti za stalno tokom celog dana. trenutno je nocna jeftinija jer tad rade uglavnom hidroelektrane (to je najjeftinija el. energija),ove ostale se gase , pa da nebi propadala voda preko brane umesto kroz turbine stimulise se nocna potrosnja.
ne treba prodavati eps ,dobar menadzment i potpuna transparentnost plata i prihoda i troskova preduzeca i onda revizija od strane svakog gradjanina il udruzenja ko pozeli.

Poslednja izmena:
Грађани Србије премного верују у одрживост државних предузећа!?Нису им довољне досадашње вишедеценијске и бројне пљачке у овим фирмама.Ваљда сматрају да када је фирма државна цене ће бити ниже?
Шта смета да јавна предузећа буду са једном половином у власништву становника ове земље?

Шта смета да јавна предузећа буду са једном половином у власништву становника ове земље?

Kada vlasnistvo nad firmom ima veliki broj malih akcionara, dolazi do slicnih problema koje treba iskoreniti iz EPS.
Zbog nemogucnosti da direktno upravljaju, oni biraju rukovodstvo, nad kojim ne mogu da imaju adekvatnu kontrolu, sto dovodi do nesavesnog upravljanja i sticanja koristi na racun firme.

nema veze ni to ako razvijemo djerdap 3 u punoj snazi, imacemo uvek dobre rezerve
trenutno je nocna jeftinija jer tad rade uglavnom hidroelektrane (to je najjeftinija el. energija),ove ostale se gase
Tipičan primer kako mali Đokica zamišlja proizvodnju električne energije!

ne treba prodavati eps ,dobar menadzment i potpuna transparentnost plata i prihoda i troskova preduzeca i onda revizija od strane svakog gradjanina il udruzenja ko pozeli.
Političari i podrepaška štampa stvorili su takvu društvenu svest da građani više neće verovati EPS-u sve i da kaže da je leto obično toplije od zime!
Zato je jedini lek prodaja 100% - s tim da EPS mora ostati privatan bar dvadeset godina. Tek će onda možda svi shvatiti šta znači proizvoditi električnu energiju!

Kada vlasnistvo nad firmom ima veliki broj malih akcionara, dolazi do slicnih problema koje treba iskoreniti iz EPS.
Zbog nemogucnosti da direktno upravljaju, oni biraju rukovodstvo, nad kojim ne mogu da imaju adekvatnu kontrolu, sto dovodi do nesavesnog upravljanja i sticanja koristi na racun firme.
Свако акционарско друштво има своје органе управљања,јер фирма може да има стотине,па и хиљаде акционара.У сваком случају приватни власници ће у принципу бити бољи домаћини од државе.

Свако акционарско друштво има своје органе управљања,јер фирма може да има стотине,па и хиљаде акционара.У сваком случају приватни власници ће у принципу бити бољи домаћини од државе.

Sustinski problem nasih javnih preduzeca je lose upravljanje, koje se krece od prostog nerada i neazurnosti, do malverzacija i prisvajanja imovine preduzeca.
To je problem koji treba resiti.

Slican problem je primecen i kod velikih preduzeca sa brojnim akcionarima, gde upravnici bez obzira na gubitke preduzeca sebi isplacuju ogromne bonuse i koriste razne privilegije, cak ni dodeljivanje akcija upravnicima nije u potpunosti resilo problem.

Iz tog razloga kazem, da davanje dela EPS ili drugog javnog preduzeca velikom broju malih akcionara nece resiti problem lose uprave i generalne malokrvnosti javnih preduzeca.

Back