...verujem...ne verujem...

Sve cesce srecemo zene u kasnim 30im i 40im koje izjavljuju:"Konacno spremna da se uskoro ostvarim kao majka." "Planiram da se uskoro ostvarim u ulozi majke." Itd... uz to obicno ide pripoved kako do tad nisu bile spremne i nisu zelele decu i porodicu.
Sve vise mojih vrsnjakinja su solo. Nemaju ni momka, ni vezu, i ako imaju misle da je rano za decu.
Taj deo oko "rano" me zaintrigirao...

Ko jos veruje da je 30 godina rano za decu i porodicu?
Ko veruje da se lako ostaje u drugom stanju sa 40?

Zasto ljudi pomeraju granice zeleci da sto veci deo svog zivota provedu solo?
Jesu deca i porodica, brak postali okovi danasnjice, koje nerado stavljamo tek na polovini zivotnog veka sa 40 godina?
Zasto?

nije poenta u ovome..verovati
vec u "osecati"
ako se neko oseca nespreman za decu pre 30/40te, ko moze da mu sudi?
ja ne mogu da verujem kako je neko spreman za dete u 20tim (ja sma u tim godinama i sama bila dete), pa opet prihvatim da ima i takvih

Sve cesce srecemo zene u kasnim 30im i 40im koje izjavljuju:"Konacno spremna da se uskoro ostvarim kao majka." "Planiram da se uskoro ostvarim u ulozi majke." Itd... uz to obicno ide pripoved kako do tad nisu bile spremne i nisu zelele decu i porodicu.
Sve vise mojih vrsnjakinja su solo. Nemaju ni momka, ni vezu, i ako imaju misle da je rano za decu.

Jesu deca i porodica, brak postali okovi danasnjice, koje nerado stavljamo tek na polovini zivotnog veka sa 40 godina?
Zasto?
jesu, ybg zivot je tezak a deca ogromna odgovornost i obaveza. nek ljudi imaju porodicu kad hoce da je imaju i ako hoce da je imaju. nije svakome ni ideja srecnog zivota da se razmnozi i brine o potomstvu, mada razumem zasto mnogima jeste. ne vidim cemu prekoran ton poruka. svako ce ziveti sa teretom svojih i samo svojih odluka. tako moja keva isto krene da sere ljudima, tipa kad ce da imaju decu ili sta god vec i posle se pita sto necu nigde da je vodim i nikog da joj predstavim :)))) pa zato sto me blamiras i trpas se u tudja posla, eto zato.

U pravu ste, najbolje da se samo zaljubljujete i naravno nikad da ne radjate. To nije za vas.

Убудуће, пре него што почнеш да осуђујеш и држиш лекције, врати се мало уназад по теми и прочитај ко је шта написао.

А ти слободно рађај кад год се заљубиш.

Ако можеш.

Zasto?
To je ono kako se to tebi cini, da je nekom rano i da u cedrtesetoj kaze lako cu ja... Ali ne samo tebi, mnogima a ne znam iz kog razloga. Neko ili zeli, ili ne zeli u tom trenutku, na stranu mogucnosti.
Statistika je ta kakva jeste, kako godine odmicu sve je manja verovatnoca da se bez teskoca dodje do potomstva, ali u svakom pojedincanom slucaju ta statistika ne igra vise bitnu ulogu, vec reproduktivno zdravlje, genetika, citav niz faktora, pa tek negde u sklopu toga i godine... Pa opet malo je onih koji razmisljaju o tome, tacnije razmisljaju samo oni koji su bili prinudjeni o tome da razmisljaju. Ostali sto bi, logicno...

Meni je mnogo zanimljivije pitanje sto licno iskustvo do te mere boji nacin na koji vidimo druge u ulozi roditelja. Ako smo mladi postali roditelji onda ne mozemo da se nacudimo zenama koje su navrsile tridesetu i jos im je rano, nedajboze cetrdestu, jasno da im racio nije jaca strana, da je mozda i dobro sto se nisu ''ostvarile kao majke''. I obratno, ako smo ''starorotke'', onda na mlade majke gledamo kao na zene koje ocigledno nisu imale sta drugo da rade osim da radjaju.

Opet ono odmeravanje zena medju sobom, koja je bolja supruga, majka, domacica... Ali ima tu jos i necega sto ne mogu uopste da definisem, nesto kao potreba da se brani sopstveni izbor napadajuci tudji, ne znam odakle to ide...Trebalo bi mnogo vise zenske solidarnosti i razumevanja da bude, a ne da se osudjuju drugarice, rodjake koje, gle zlocina, zive onako kako im odgovara.

o sv kravo ima li te

a hebi ga cickava neki oce prvo da samostalno obezbede materjalna sredstva za svoje dete....ja najcesce cujem taj razlog kod onih sto oce al nikako...tuzno je to....ko ima veliku zelju a nema bas mogucnosti i onda je rastrzan
nece svako u sponzoruse

ima i onih sto oce prvo da se istutnjaju pa onda skrase...bolje i to nego da tutnjaju posle i skembaju dete

a ima i onih sto nisu imale zelje pa su je dobile kasno i tad je i ostvaruju, ili ne iz nekog razloga....i to je ok....ne moraju svi sa 20 god da zele da budu mame

u svakom slucaju ni jedne ni druge ni trece nisu gore od onih sto rode igracku pa kad se izigraju i smore kukaju

uostalom njihova stvar....

Lako je iz svile i kadife teoretisati, sta bi drugi trebali, mogli i sl.

Back