Verski fanatik

"Kada se govori o vjerskom fanatizmu, ovaj pridjev “vjerski” odnosi se na bilo kakvu vjeru, bila ona vjera u boga, vođu, ideologiju ili u nešto deseto."..........(Citat)

Mnogo mi smeta uvodni post jer aludirash na Isusa Hrista i pritom si strpao i Post u istu kategoriju, odma si se uokvirio i dao i svoje mishljenje na pocetku...

Mislim da je verski fanatizam nesto mnogo drugacije od tvoje pretpostavke...

...I danas, u naše vreme reč "fanatizam" ponovo počinje da se upotrebljava zato da bi se u izvesnom stepenu ocrnio i diskreditovao čovek koji ima svoja ubeđenja i ne može da ih menja kao rukavice ili kao što kameleon menja svoju boju u zavisnosti od okoline. Zbog toga treba da razmotrimo šta je fanatizam, a šta je principijelnost....

...''Ja fanatizam shvatam kao duhovnu gordost, orijentisanost na samog sebe, ubeđenost ne u istinu, već isključivo u ispravnost sopstvenog "verskog" mnjenja. Fanatizam je manjak i, čak, odsustvo ljubavi prema drugim ljudima, fanatizam je ubeđenje kao određena poza, uz odsustvo želje da se shvati drugi čovek; fanatizam je neprobojni oklop kroz koji čovek nije sposoban da vidi bilo šta drugo; fanatizam je lažna vera. Kredo fanatika pripadnika takve lažne vere je: "Moje mišljenje je jedino i uvek ispravno!".....(citat)...

"Što se tiče ubeđenosti i principijelnosti - to je nešto sasvim drugo. Čovek koji ima svoja verska ubeđenja, koji može da ih objasni i odbrani; koji je u stanju da odgovori na pitanje zašto su upravo ona postala istina i život za njega jeste principijelan, ali ne i fanatičan"...(citat)

Znaci to je neko ko "robuje" necemu,do same krajnosti,uz cesto odsustvo realnosti ,a pri tome i ometa druge ljude u svojoj okolini da normalno funkcionisu...

Poslednja izmena:
Оснивач сикизма, Гуру Нанак, се родио 1469. године у хиндуској породици на североистоку Индије. Након четири путовања на све четири стране света Гуру Нанак је почео проповедати нову религију и брзо се око њега скупила група сика (ученика). По његовим учењима, религија је замишљена као веза између људи, мада је временом постала разлог за сукоб међу људима. У овом смислу, Гуру Нанак је пре свега био против сукоба између хиндуса и муслимана, те се такође противио ритуалним практикама које су људе одвајале од основне духовне потраге за Богом. Гуру Нанак је покушао створити религију која би превазишла разлике између хиндуизма и ислама, и одатле долази и његова чувена изјава: „нема хиндуса, нема муслимана“.

SUKOBI U HRAMU: Masovno macevanje

NJU DELHI - U nasilju koje je izbilo u petak u Zlatnom hramu između dve grupe Sika, tokom obeležavanja godišnjice od Operacija vojske Indije 1984. godine, povređeno je najmanje 10 ljudi.
Pretpostavlja se da su grupe povezane sa suprotstavljenim političkim partijama, a između njih je nastalo opšte mačevanje. Nosili su plave i žute turbane i jurili su se kroz najsvetiji hram Sika u Indiji.

http://www.kurir-info.rs/video-foto...-indiji-najmanje-10-povredenih-clanak-1408645

macevanje-hram-indija-reuters-1402066945-510725.jpg

macevanje-hram-indija-reuters-1402066945-510729.jpg

macevanje-hram-indija-reuters-1402066945-510725.jpg

Verski iliti religijski fanatizam, je kada ljudi bogom pokusavaju da opravdaju bilo sta. Ljudi nikada ne mogu biti toliko kompletno zli, osim kada rade nesto iz religijskih pobuda.

Nije tesko otkriti ko je fanatik, samo mu treba znati prici, i prodrmati kavez. Njihov fanatizam izlece na videlo bez po muke, jednostavno, fanatici to ne umeju da zadrze u sebi.

Odjednom nekako svi zaboravise otkud je religija toliko i rasprostranjena...sigurno nije milom, vec je uterivana ljudima, uceni su od malena, stekli naviku da uce svoju decu. Sve su to zaostavstine proslih vremena i posledica fanatizma koji su indukovali rasprostranjenost religije do danasnjih dana.

Poslednja izmena:
U savremenom svetu fanatizam se najčešće povezuje sa nekom religijom. Pojam je mnogo širi.
Mislim da fanatici ustvari nisu toliko „za“ nešto, koliko imaju potrebu da budu „protiv“ nečega.
Kada se jednom opredele „protiv“ nečega, više ih ništa ne može razuveriti niti na bilo način promeniti njihov stav.
U Srbiji je fanatizam najčešće izražen mržnjom prema EPS-u. Takvi su fanatici uvek „protiv“ svega što potiče iz EPS-a, čak i ako bi išlo u njihovu korist!
Ranije, posle II svetskog rata, kada je KPJ preuzela vlast u državi, mnogi su postali fanatični komunisti – veći i od Broza ili Lenjina. Danas, posle svih promena u državi, fanatici naprasno postaju veliki vernici – veći i od samih poglavara izabrane crkve.
Za ove je fanatike naročito karakteristično da se u svom obožavanju izabrane partije ili crkve potpuno izgube. Više nemaju sopstveno mišljenje ni o čemu. Ako ih bilo šta pitate, umesto jasnog i jednostavnog odgovora, citiraće statut partije ili svete knjige. Često će i na pitanje: „Kako se zoveš?“ umesto da kažu: „Petar Petrović.“ Odgovoriti: „U partijski/crkveni spisak sam upisan kao Petar Petrović.“
Oni više ne misle ni o čemu. Umesto ličnog mišljenja važan im je samo partijski statut ili crkvene svete knjige koje često znaju napamet.
Dovoljno je navratiti na pdf Religija pa videti takve osobe na delu - bilo da su pristalice ili protivnici religije.

Mislim da poznajem jednog.

Verski fanatik sluša versku muziku (ono crkveno pevanje) pored obične.

Verski fantatik ide najmanje jednom nedejno u crkvu, i više-kad god nemaju neki posao.

Verski fanatik na fejsbooku šeruje slike Popova i njihove priče-umesto pesama, viceva isl...

Verski fanatik se možda čak i pre svakog jela pomoli Bogu da mu se nešto nedesi :D

I to je regularno da su bili mnogobožci a poslese Bog predomislio pa je ustanovio da treba da je on ipak jedan. Da nije kao Zevs švalerčina...Znaš Mona, stari Grci su poštovali i tog Zevsa koji je jebavao sve što je stigao okolo. Pitam ja isto pitanje jednog drugara koji je ikonopisac i vernik baš, on se zablesači i kaže mi: ,,Ko veruje, prihvata pravila( tj dogme) i ne postavlja neulozna pitanja.
Ona meni nije jasno, zašto svi tako škrti u objašnjenjima, a nepraktični u životu...Bibliju su pisali ljudi, a ne Bog. Moj Bog ema bradu i ne voza se na oblaku, a i ne mrzi one čiji je Bog Alah ili Buda, a ni one nekrštene...Ustvari nikoga ne mrzi i ne prezire čak ni Cecu koja fura krstaču do pupka. Ja bih eto, da budem kao taj moj Bog, velikodušna. I uspevam step by step.;)
A da li je Boža velikodušan prema tebi ili te ignoriše?:manikir:

Inače,verski fanatizam je miks erosa i tanatosa!
Nastaje u talasanju (nestabilnosti)hormonalne slike pacijenta...
Naime,pri pojačanju lučenja testosterona tj.progesterona i estrogena ljubav prema svemu
tj.čežnja prema svemu dominira-eros caruje...
Kad padne piša,pardon lučenje enzima potencijala-kefalo počne ubrzano da radi i javlja se
emotivnost kao recidiv prethodnog i u tom (ne)raspoloženju dominira strah od smrta!Tanatos!
I opet s načala! Kreće eros,kupi i sećanje na strah i svaki kerec pa i bog -dobro došli kao
premet za fokusiranje čežnje i iskaljivanja tuge...
Kod snažnijeg erosa (jačeg lučenja) snažnija i vera-fanatizam.
Zato popovi -lopovi ne daju minićima u cvrku-cvrka bi bila poprište orgija da dozvole!
Kad bi združeni eros i tanatos počeli fanatićno da krešu!:hahaha::rotf::rumenko:

Inače,Blajbi-ti si pecaroški fanatik-ša se tu foliraš pa kao ne znaš...
Erotka ba kad ima riba yeba njiha...:hahaha:
Oš kasti da nema erotke u tom kad neko voli Alaha?
Ma isto ka i s ribajama...:rotf:

Poslednja izmena:
Verske fanatike na forumu prepoznaces po besomucnom citiranju Biblije i potrebi da ti objasne kako to Bog zapoveda.

Slabo koriste argumente i svoja razmisljanja ako ih uopste imaju.

Back