Da li ima razlike između snage stečene tzv (kako bi neki rekli) prirodnim vežbama (sklekovima, zgibovima) i jačanja sa tegovima, spravama?
Prvenstveno za čeličenje, borbu, a ne samo radi pukog oblikovanja i kulture tela. Danas, ukoliko vas napadnu, to će biti često više protivnika a vi, ukoliko nemate oružje, jedina šansa da se izborite je da budete mnogo pokretljiviji i da jako udarate kako bi se izborili a pogotovu biti stamen izdržati udarce i to je još jedan od razloga za ovo pitanje tj. kako bi uvideo prednosti i mane jednog i drugog vida jačanja.
Za mene su teretane jedna američka subkultura tj. pomodarstvo pa su mi zato mrske sa nekakvim programima koji mi se čine kao saveti iz lepote i zdravlja, na takvu podkulturu mislim.
Teretana je samo prostorija sa spravama gdje se trenira, ne i način treninga, zato je glupo prema njoj kao takvoj imati odbojnost. U njoj mogu da treniraju i bilderi, i powerlifteri, i borci, iako sve tri grupe imaju potpuno različit sistem treninga jer su im i ciljevi različiti. Dakle, prema cilju, onome što želiš da postigneš, biraš i način na koji ćeš trenirati.
Ti si rekao da želiš nešto za "čeličenje", zato bi ti vjerovatno najbolje pogodovao neki trening gdje se radi na jačanju cijelog tijela, i akcenat je na vježbama koje uključuju što više grupa mišića. Sam pojam snage je relativan, kao u onoj izreci za lanac, da je jak onoliko koliko mu je jaka najslabija karika. Jake ruke u kombinaciji sa slabim nogama će rezultovati slabim težištem, pa će te lakše obarati na pod, jake noge i slaba leđa dovešće do problemau klinču i sl. Dakle, nemoj da se plašiš "osnovnih" vježbi koje koriste samo opterećenje tijela, jer se i sa njima mogu učiniti sjajne stvari po pitanju snage. Sa postepenim jačanjem, kreneš ubacivati i dodatna opterećenja, i rezultati neće izostati. Ovih programa ima mnogo na netu, pa pročeprkaj malo, naći ćeš već nešto što ti odgovara.
Ja ću ovdje da ustvrdim suprotno od onog što sam pročitao na ovoj temi, da je hrana najbitnija - za jačanje je prvenstveno bitan trening, a hrana je tu samo gradivni materijal. Naravno, to ne znači da je dobro da jedeš brzu hranu, slatkiše i slično, ali ne moraš ni da računaš svaki gram proteina niti koristiš dodatke. U suštini, ti možeš da budeš i snažni buco ako hoćeš, to nema pretjerane veze, čak ti ta masa može dobro doći, ali samo ako si dovoljno snažan da možeš da je kontrolišeš. Dakle, za ovo što ti hoćeš, sasvim su dovoljne dvije stvari - pošten trening od sat-dva, tri do četiri puta sedmično, i normalna kućna ishrana, tri obroka i ti fazoni, supa, sarma, cicvara, grah, kiseli kupus sa rebarcima i sl.