Da li ima razlike između snage stečene tzv (kako bi neki rekli) prirodnim vežbama (sklekovima, zgibovima) i jačanja sa tegovima, spravama?
Prvenstveno za čeličenje, borbu, a ne samo radi pukog oblikovanja i kulture tela. Danas, ukoliko vas napadnu, to će biti često više protivnika a vi, ukoliko nemate oružje, jedina šansa da se izborite je da budete mnogo pokretljiviji i da jako udarate kako bi se izborili a pogotovu biti stamen izdržati udarce i to je još jedan od razloga za ovo pitanje tj. kako bi uvideo prednosti i mane jednog i drugog vida jačanja.
Za mene su teretane jedna američka subkultura tj. pomodarstvo pa su mi zato mrske sa nekakvim programima koji mi se čine kao saveti iz lepote i zdravlja, na takvu podkulturu mislim.
Jao ti si jos jedna od onih koji maju neke umisljene predrasude.
npr 3 vrste sportista dizu velike tezine - bodibilderi, powerlifteri i borci..... Bodibilderima je cilj da imaju sto vece misice sa sto manje sala a ne da nokautiraju nekog ili da podignu sto veci teret, powerlifterima je cilj da podignu sto veci teret u svojoj kilazi a ne da imaju sto vece misice a sto manje sala i ne da nokautiraju nekog, borcima je cilj da nokautiraju nekog a ne da imaju sto vece misice sa sto manje % sala i ne da podignu sto veci teret u svojoj tezinskoj kategoriji.
Znaci suma sumarum, sva trojica su nenormalno jaki, e sad onaj koji najvise vezba da nokautira ce najbolje i najlakse nokautirati, onaj koji najvise vezba da podigne najveci teret, podici ce, a onaj koji najvise vezba da iam sto veci misic sa sto manjim procentom sala ce imati to.
A svi oni imaju misice, neko samo ima i salo preko toga, a neko nema salo preko toga.
ZNACI VEZBE SU VEZBE I NEMAJU VEZE SA TIM TOLIKO KOLIKO IMA ISHRANA !
Ali svaki sportista ima svoj CILJ I PREMA TOM CILJU SE KRECE A NE PREMA DRUGOM.
jedno ej sigurno, snaga kao snaga se ne mzoe napraviti sklekovima. Od sklekova ne rastu misici, nego se ojacaju do nekog nivoa, a posle se samo tapka u mesto.
Isto tako nije dovoljno samo imati ruku 55 cm i mislis mozes da nokautiras Tajsona. Potrebno je i znati kako pravilno udariti, ne udara se rukom samo, nego i iz ramena ide udarac, i iz kuka i iz stopala.
E sad najpametniji je onaj ko sa 120kg ciste odrane misicne mase (bodibilder) sa sto manje sala, koji ima veoma veliku snagu (powerlifter) ume i zna kako da udari, uradi seriju udaraca + dobra eskivaza i kretnja gard, a ima i dobru kondiciju da sve to izdrzi (borac) , TAKAV COVEK JE MASINA!
ZATO I POSTOJE TEZINKSE KATEGORIJE U BORENJU! JER JE ZNACI ONAJ KOJI DIZE VECE TEGOVE TJ VECE TEZINE U 95% SLUCAJEVA I JACI STO U RINGU ZNACI I NADMOCNIJI pa kao ta tuca onda nije fer.
I nikad zgoljavko iz muva kategorije nece pobediti superteskasa, to je MEDICINSKI I FIZICKI PERPETUM MOBILE. Dobro jedan u milion mozda, ali sta je sa ostalih 999 999 ljudi.....
Ali kod nas su ljudi glupi i neobrazovani, npr kao i ti , robuju predrasudama i onda ili treniraju samo da dizu velike tezine, ili rade tamo neke glupe sklekove a imaju teretanofobiju i citav spektar nekih predrasuda a nemaju veze sa zivotom.