Verovatno jednostavno pitanje...

Kulkiver

Ističe se
Poruka
2.117
Da li ima razlike između snage stečene tzv (kako bi neki rekli) prirodnim vežbama (sklekovima, zgibovima) i jačanja sa tegovima, spravama?
Prvenstveno za čeličenje, borbu, a ne samo radi pukog oblikovanja i kulture tela. Danas, ukoliko vas napadnu, to će biti često više protivnika a vi, ukoliko nemate oružje, jedina šansa da se izborite je da budete mnogo pokretljiviji i da jako udarate kako bi se izborili a pogotovu biti stamen izdržati udarce i to je još jedan od razloga za ovo pitanje tj. kako bi uvideo prednosti i mane jednog i drugog vida jačanja.
Za mene su teretane jedna američka subkultura tj. pomodarstvo pa su mi zato mrske sa nekakvim programima koji mi se čine kao saveti iz lepote i zdravlja, na takvu podkulturu mislim.

Poslednja izmena:
Rad sa tegovima svakako...

Rad sa tegovima ne mora znaciti pumpanje i usporavanje coveka..
Ako hoces brzinu radi eksplozivne vezbe i serije sa tegovima, ako hoces tu svakako mozes i kombinovati bodyweight, i vezbe sa tegovima, ali eksplozivna ponavljanja...

Recimo uski bench za triceps, pozitivno ponavljanje odradis sporije, a negativno veoma brzo, bukvalno kao metak, cuvaj zglobove i ne otkljucavaj ruke skroz, pri takvim vezbama najlakse stradaju kosti...

Rad sa tegovima svakako...

Rad sa tegovima ne mora znaciti pumpanje i usporavanje coveka..
Ako hoces brzinu radi eksplozivne vezbe i serije sa tegovima, ako hoces tu svakako mozes i kombinovati bodyweight, i vezbe sa tegovima, ali eksplozivna ponavljanja...

Recimo uski bench za triceps, pozitivno ponavljanje odradis sporije, a negativno veoma brzo, bukvalno kao metak, cuvaj zglobove i ne otkljucavaj ruke skroz, pri takvim vezbama najlakse stradaju kosti...

А да ли би добра алтернатива била брзински тј. они склекови са одбацивањем?
Не разумем шта су позитивна и негативна понављања, појасни.

После одговора модератор може слободно да закључа тему уколико нема никог ко ће да води дискусију.

Da li ima razlike između snage stečene tzv (kako bi neki rekli) prirodnim vežbama (sklekovima, zgibovima) i jačanja sa tegovima, spravama?
Prvenstveno za čeličenje, borbu, a ne samo radi pukog oblikovanja i kulture tela. Danas, ukoliko vas napadnu, to će biti često više protivnika a vi, ukoliko nemate oružje, jedina šansa da se izborite je da budete mnogo pokretljiviji i da jako udarate kako bi se izborili a pogotovu biti stamen izdržati udarce i to je još jedan od razloga za ovo pitanje tj. kako bi uvideo prednosti i mane jednog i drugog vida jačanja.
Za mene su teretane jedna američka subkultura tj. pomodarstvo pa su mi zato mrske sa nekakvim programima koji mi se čine kao saveti iz lepote i zdravlja, na takvu podkulturu mislim.

Све вежбе које си поменуо могу да се искористе и за просто обликовање тела али и за челичење и као припрема за борбу. Наравно, није исти начин вежбања при постизању једног или другог циља и ту лежи највећи проблем. Људи су навикли само да механичкии понављају вежбу и при том покушавају да искључе сваки сигнал које шаље неки део тела или пак тело као целина те на тај начин сами себи ускраћују могућности које нуде вежбе снаге (у било ком облику).

А да ли би добра алтернатива била брзински тј. они склекови са одбацивањем?
Не разумем шта су позитивна и негативна понављања, појасни.

После одговора модератор може слободно да закључа тему уколико нема никог ко ће да води дискусију.

Naravno da je dobra alternativa...

Pozitivno ponavljanje recimo u benchu je ono ponavljanje kada vuces teg ka grudima, a negativno kada odbacujes teg od sebe, znaci odbaci teg sto brze mozes, ili u sklekovima kada ides ka podu polako, a kada se odguravas brzo, triceps voli brza negativna, kvads, abs i list takodje, ali recimo biceps ne voli brza ponavljanja, grudi, rame, ledja takodje...

Naravno da je dobra alternativa...

Pozitivno ponavljanje recimo u benchu je ono ponavljanje kada vuces teg ka grudima, a negativno kada odbacujes teg od sebe, znaci odbaci teg sto brze mozes, ili u sklekovima kada ides ka podu polako, a kada se odguravas brzo, triceps voli brza negativna, kvads, abs i list takodje, ali recimo biceps ne voli brza ponavljanja, grudi, rame, ledja takodje...

Као што сам и претпостављао...
Мени је зезнуто зато што имам неку тежину у стомаку (јеем га и сам сам тежак) и не сетим се исправно да дишем а и нисам навикао. И лепо почнем ујутру него је ствар зато што сам дебео па мозак полако остаје без кисеоника и онда ми се приспава па потом оде све крц.
Такође сам приметио да чим пређем број понављања који почиње да буде напоран тј. када права снага починј да ради, јбна десна рука преузима сав посао а лева се подиже и спушта као клацкалица без икаквог напора иако се правилно држим. Такође сада једва радим са скупљеним стопалима и подигнутим коленима зато што ми се абдомен скупља који је иначе тврд јер сам пре радио (иако не често) по једно 150 трбушњака који брзо досаде.

Poslednja izmena:
Све вежбе које си поменуо могу да се искористе и за просто обликовање тела али и за челичење и као припрема за борбу. Наравно, није исти начин вежбања при постизању једног или другог циља и ту лежи највећи проблем. Људи су навикли само да механичкии понављају вежбу и при том покушавају да искључе сваки сигнал које шаље неки део тела или пак тело као целина те на тај начин сами себи ускраћују могућности које нуде вежбе снаге (у било ком облику).

Дакле изабрани циљ одма сам по себи одређује атрибуте?
Сила духа је увек најбитнија.:think:

Poslednja izmena:

Jao ti si jos jedna od onih koji maju neke umisljene predrasude.

npr 3 vrste sportista dizu velike tezine - bodibilderi, powerlifteri i borci..... Bodibilderima je cilj da imaju sto vece misice sa sto manje sala a ne da nokautiraju nekog ili da podignu sto veci teret, powerlifterima je cilj da podignu sto veci teret u svojoj kilazi a ne da imaju sto vece misice a sto manje sala i ne da nokautiraju nekog, borcima je cilj da nokautiraju nekog a ne da imaju sto vece misice sa sto manje % sala i ne da podignu sto veci teret u svojoj tezinskoj kategoriji.

Znaci suma sumarum, sva trojica su nenormalno jaki, e sad onaj koji najvise vezba da nokautira ce najbolje i najlakse nokautirati, onaj koji najvise vezba da podigne najveci teret, podici ce, a onaj koji najvise vezba da iam sto veci misic sa sto manjim procentom sala ce imati to.

A svi oni imaju misice, neko samo ima i salo preko toga, a neko nema salo preko toga.

ZNACI VEZBE SU VEZBE I NEMAJU VEZE SA TIM TOLIKO KOLIKO IMA ISHRANA !

Ali svaki sportista ima svoj CILJ I PREMA TOM CILJU SE KRECE A NE PREMA DRUGOM.

jedno ej sigurno, snaga kao snaga se ne mzoe napraviti sklekovima. Od sklekova ne rastu misici, nego se ojacaju do nekog nivoa, a posle se samo tapka u mesto.

Isto tako nije dovoljno samo imati ruku 55 cm i mislis mozes da nokautiras Tajsona. Potrebno je i znati kako pravilno udariti, ne udara se rukom samo, nego i iz ramena ide udarac, i iz kuka i iz stopala.

E sad najpametniji je onaj ko sa 120kg ciste odrane misicne mase (bodibilder) sa sto manje sala, koji ima veoma veliku snagu (powerlifter) ume i zna kako da udari, uradi seriju udaraca + dobra eskivaza i kretnja gard, a ima i dobru kondiciju da sve to izdrzi (borac) , TAKAV COVEK JE MASINA!

ZATO I POSTOJE TEZINKSE KATEGORIJE U BORENJU! JER JE ZNACI ONAJ KOJI DIZE VECE TEGOVE TJ VECE TEZINE U 95% SLUCAJEVA I JACI STO U RINGU ZNACI I NADMOCNIJI pa kao ta tuca onda nije fer.

I nikad zgoljavko iz muva kategorije nece pobediti superteskasa, to je MEDICINSKI I FIZICKI PERPETUM MOBILE. Dobro jedan u milion mozda, ali sta je sa ostalih 999 999 ljudi.....

Ali kod nas su ljudi glupi i neobrazovani, npr kao i ti , robuju predrasudama i onda ili treniraju samo da dizu velike tezine, ili rade tamo neke glupe sklekove a imaju teretanofobiju i citav spektar nekih predrasuda a nemaju veze sa zivotom.

Ok jeste tako, ali opet dzabe sve AKO NIJE ZADOVOLJENA ISHRANA ! Ishrana je kljuc bilo kakvog treniranja.

Ni jedan sport se ne trenira na punjene paprike, burek i koka kolu.

Jao ti si jos jedna od onih koji maju neke umisljene predrasude.

npr 3 vrste sportista dizu velike tezine - bodibilderi, powerlifteri i borci..... Bodibilderima je cilj da imaju sto vece misice sa sto manje sala a ne da nokautiraju nekog ili da podignu sto veci teret, powerlifterima je cilj da podignu sto veci teret u svojoj kilazi a ne da imaju sto vece misice a sto manje sala i ne da nokautiraju nekog, borcima je cilj da nokautiraju nekog a ne da imaju sto vece misice sa sto manje % sala i ne da podignu sto veci teret u svojoj tezinskoj kategoriji.

Znaci suma sumarum, sva trojica su nenormalno jaki, e sad onaj koji najvise vezba da nokautira ce najbolje i najlakse nokautirati, onaj koji najvise vezba da podigne najveci teret, podici ce, a onaj koji najvise vezba da iam sto veci misic sa sto manjim procentom sala ce imati to.

A svi oni imaju misice, neko samo ima i salo preko toga, a neko nema salo preko toga.

ZNACI VEZBE SU VEZBE I NEMAJU VEZE SA TIM TOLIKO KOLIKO IMA ISHRANA !

Ali svaki sportista ima svoj CILJ I PREMA TOM CILJU SE KRECE A NE PREMA DRUGOM.

jedno ej sigurno, snaga kao snaga se ne mzoe napraviti sklekovima. Od sklekova ne rastu misici, nego se ojacaju do nekog nivoa, a posle se samo tapka u mesto.

Isto tako nije dovoljno samo imati ruku 55 cm i mislis mozes da nokautiras Tajsona. Potrebno je i znati kako pravilno udariti, ne udara se rukom samo, nego i iz ramena ide udarac, i iz kuka i iz stopala.

E sad najpametniji je onaj ko sa 120kg ciste odrane misicne mase (bodibilder) sa sto manje sala, koji ima veoma veliku snagu (powerlifter) ume i zna kako da udari, uradi seriju udaraca + dobra eskivaza i kretnja gard, a ima i dobru kondiciju da sve to izdrzi (borac) , TAKAV COVEK JE MASINA!

ZATO I POSTOJE TEZINKSE KATEGORIJE U BORENJU! JER JE ZNACI ONAJ KOJI DIZE VECE TEGOVE TJ VECE TEZINE U 95% SLUCAJEVA I JACI STO U RINGU ZNACI I NADMOCNIJI pa kao ta tuca onda nije fer.

I nikad zgoljavko iz muva kategorije nece pobediti superteskasa, to je MEDICINSKI I FIZICKI PERPETUM MOBILE. Dobro jedan u milion mozda, ali sta je sa ostalih 999 999 ljudi.....

Ali kod nas su ljudi glupi i neobrazovani, npr kao i ti , robuju predrasudama i onda ili treniraju samo da dizu velike tezine, ili rade tamo neke glupe sklekove a imaju teretanofobiju i citav spektar nekih predrasuda a nemaju veze sa zivotom.

Каква ,,једна од оних", јеси блентав ти?:rtfm:
Аааа тебе сам читао раније на тему винг чунг и и те како мислим да си у праву. Све ми је јасно што си рекао и веруј ми, за мене човек баш може да каже све ал не да сам жгољав или манекен:lol:
Делимично могу да изведем добар аперкат, директ, али кроше ми је као да сам неки џин од 40 година, прави тата и све сам то увежбао на... ваздуху. Што баш и не значи пуно али зато мислим да је то одлично за кондицију и топљење па и за правилно ударање.
Знам ја чему служе тежинске категорије и немој да мислиш да сам глуп уколико не волим теретане... не познајеш ме.

Ok jeste tako, ali opet dzabe sve AKO NIJE ZADOVOLJENA ISHRANA ! Ishrana je kljuc bilo kakvog treniranja.

Ni jedan sport se ne trenira na punjene paprike, burek i koka kolu.

Иначе, знам да је експлозивност (силина) та која је најпотребнија и да је основ свих ударачких дисциплина.
Врло добро знам да силина не значи пуно од величине мишића. Ја мислим да су ти склекови универзални за све врсте снаге зависно од тога којим темпом и колико се убрзава и умножавају понављања у следећим серијама. То је оно што ја мислим. Ни на какво пуко билдовање нисам ни мислио јер знам да постоји више врсти снаге.
То о чему ти говориш је баш основно и верујем да многи схватају све то.

Ako nemas srca,dzaba ti sve vezbe.Od toga se pocinje.
Mozes raditi vezbe u teretani za eksplozivnost i brzinu,ali mozda bi ti bolje bilo da pocnes da se bavis boksom.
Dok ne dobijes desetine udaraca u glavu i telo neces znati koliko si cvrst.

Ovo bi istina bilo najbolje,ali je isto tako i nemoguce.Tolika misicna masa ne moze imati kondiciju,jer se pluca ne mogu toliko rasiriti da sve te misice napoje kiseonikom.
Vezbe za celicenje,u Wing Chunu postoje dobre za ruke i noge,nadjes nekog ortaka koji ce da te udara u stomak i slabine sa jedno 30% snage.I naravno sparing sa debelim rukavicama,da malo ojacas bradu i steknes refleks da ruke uvek drzis u gardu.Dzaba ti i misici i sve ako naletis na lika koji je bokser i moze da ima i 60 kila pa da te izuje iz cipela.

Ako nemas srca,dzaba ti sve vezbe.Od toga se pocinje.
Mozes raditi vezbe u teretani za eksplozivnost i brzinu,ali mozda bi ti bolje bilo da pocnes da se bavis boksom.

Ovo bi istina bilo najbolje,ali je isto tako i nemoguce.Tolika misicna masa ne moze imati kondiciju,jer se pluca ne mogu toliko rasiriti da sve te misice napoje kiseonikom.
Vezbe za celicenje,u Wing Chunu postoje dobre za ruke i noge,nadjes nekog ortaka koji ce da te udara u stomak i slabine sa jedno 30% snage.I naravno sparing sa debelim rukavicama,da malo ojacas bradu i steknes refleks da ruke uvek drzis u gardu.Dzaba ti i misici i sve ako naletis na lika koji je bokser i moze da ima i 60 kila pa da te izuje iz cipela.

Tacno

]Ako nemas srca,dzaba ti sve vezbe.Od toga se pocinje.[/U]

Naravno.:ok:
Znaš kako, imam ja svoj program karakternog čeličenja a pošto drug neće da sparinguje, onda ja imam jednu metodu(samo za facu moguća), onako što bi se odma reklo, mazohističku.:D
Jeste da nije baš kao sa partnerom ali nije za podcenjivanje što se tiče vežbe.:rotf:
Boks me jako interesuje ali bi tu trebalo baš puno rada za koje baš mislim da nisam spreman.
Ali opet, mislim da je Bruz u pravu.
Opet ti ljudi velikih težina sa jako malim procentom masnih naslaga opet mogu po brzini a još bolje po kondiciji da pariraju sa ljudima manje građe zbog takođe pretčanih stotine i stotine kilometara za pripremu. U boksu ima jako primera koliko teškaši mogu biti brzi pa i podjednako dobro da izdrže recimo osam rundi konstantnog tempa. Naravno radi se o profesionalcima.

Poslednja izmena:
to ti kazem oni sa sela kad bi nam lupili zausku a ne znaju kako teg izgleda:super:

Pa dobro.
Inače, ti sa sela imaju odličnu osnovu (po meni) u izdržljivosti žilavosti... i ondak odu u teretane.:)
Moj brat koji se baš mnogo tukao i koji izgleda kao da je sastavljen od sajli za liftove sa impozantnim venama mi savetuje teretanu iako je on žilav, snažan prvenstveno od rada i od sklekova, fudbala. Dečko je jako vredan i bio je prepun enrgije za sve i opet mi savetuje teretanu zbog moje krupne konstitucije.

pazi u svakom slucaju ako nisi sa sela to jes nemas neko okruzenje koje zahteva rintanje mora teretana..ali nikad se bolje ne oznoji nego radom..teretana je nevidjeno smaranje dok se zagrejes i tu su povrede ceste..a ne kad cepas drva kopas ores i nosis dzakove..zimus sam cistio sneg na selu sine gola voda sve na meni puca kolko se zateglo..neprocenjivo

pazi u svakom slucaju ako nisi sa sela to jes nemas neko okruzenje koje zahteva rintanje mora teretana..ali nikad se bolje ne oznoji nego radom..teretana je nevidjeno smaranje dok se zagrejes i tu su povrede ceste..a ne kad cepas drva kopas ores i nosis dzakove..zimus sam cistio sneg na selu sine gola voda sve na meni puca kolko se zateglo..neprocenjivo

Ok bate.
Begaj, zeznuto. Čistio štalu ili sneg.
Ali dečko... brdo sa uglom od oko 50 stepeni... pa da nosiš kofu i kantu od dvanes' litre i onda se desi da ne stignem ni da se oznojim (okoliko nije vrućina) nego mi se prispava posle odrađenog posla ali i što je gore osećam se tromavo, usporeno. Tako je slično sa i sklekovima što me natera da odustanem tog dana. Nego, čuo sam od difovca da hleb sve ama baš sve usporava u čoveku pa čak i misli zbog glutena a crkvenjaci kažu da je baš u žitaricama neki poseban protein (za šta baš nikad nisam čuo). Jedino što žderem je hleb. Meso se zgadilo još kad sam dete bio i to zbog nekih glupih stvari...

Naravno.:ok:
Znaš kako, imam ja svoj program karakternog čeličenja a pošto drug neće da sparinguje, onda ja imam jednu metodu(samo za facu moguća), onako što bi se odma reklo, mazohističku.:D
Jeste da nije baš kao sa partnerom ali nije za podcenjivanje što se tiče vežbe.:rotf:
Boks me jako interesuje ali bi tu trebalo baš puno rada za koje baš mislim da nisam spreman.
Ali opet, mislim da je Bruz u pravu.
Opet ti ljudi velikih težina sa jako malim procentom masnih naslaga opet mogu po brzini a još bolje po kondiciji da pariraju sa ljudima manje građe zbog takođe pretčanih stotine i stotine kilometara za pripremu. U boksu ima jako primera koliko teškaši mogu biti brzi pa i podjednako dobro da izdrže recimo osam rundi konstantnog tempa. Naravno radi se o profesionalcima.

Prvi bold:
Tu si se vec u startu ukopao.Ako nisi spreman da se zrtvujes i posteno oznojis ne ocekuj neki narocit rezultat.

Drugi bold:
Retki su teskasi koji mogu parirati nekome iz lake kategorije,sto se tice brzine i kondicije.
Mozes ih nabrojati na prste.Meni trenutno na pamet padaju jedino Tajson i Fedor.
I to narocito iz razloga sto su manji teskasi.
Pretrcana kilometraza i nema neke veze,Brock Lesnar je radio spartanske kardio treninge pa se protiv Velaskeza jednostavno ugasio posle drugog minuta.Zasto Brock?Zato sto covek ima obim ruke kao moj struk,i verovatno ima 1% grama sala.
Pricam o MMA,posto se njime bavim,a boks ne pratim preterano,iako volim da gledam staru skolu.Tajson,Luis,Holifild,Ali,Frejzer...Niko ne kaze da Klicko ne moze da izdrzi ceo mec,ali njegov mec je dosadan.Da li bi on izdrzao Tajsonov tempo?Cisto sumnjam.E u tome je caka :)

odavno sam procito da testo usporava i mozak i telo i da su slabi rezultati onih koji to doruckuju..da li za skolu ili posao..ali ipak pre verujem sebi..i znam kad se dobro najedem nema akcije..nekad posle rucka sednem na bajs i lose mi bude..pa sam provalio posle treninga jedno pola sata-sat pojedem filet soma i kiflu ili djevrek..i odmah posle toga nastavljam bajs bez problema..tako sam nekih 2-3 meseca praktikovao i sad imam plocice na stomaku koje su mi se samo jednom pre 10ak god videle..znaci i pola kile mesa pojesti je bolje bez icega nego 250g bureka

Testo je horor,potpuno optereti zeludac i onda vari kao da si progutao olovne poluge.
Doduse,ja ne vodim striktno racuna o ishrani,cesto mi se omane pljeskavica,neki sendvic ili brza hrana,ali plocice imam bez naznaka da nestanu.A vala i pijem pivo dosta,a nema ni P od pivskog stomaka :)

Gomila gluposti...... Za 10 + godina teretane ni jednu povredu nisam imao.....Sa druge strane sve vezbe te seoske su nepravilne! Zauzima se nepravilan polozaj.

U teretani zauzmes pravilan polozaj, pravilno radis i imas opremu koja sprecava moguce povrede. ne siba te vetar, kisa, sunce itd.

Od tih poslova domacinskih mnogi su se iskilavilii i zajebali donja ledja. To sto su te vezbe teske , ne znaci da su dobre, nego su teske zato sto covek ima mali IQ pa ih nepravilno radi. Vezba treba da bude teksa za misice, da je velika tezina u pitanju a ne da dzabe fizikalise.

I opet se na kraju vracamo na ishranu - ona je kljuc svega, telo se ne izgradjuje od vezbi nego od proteina odn ishrane. To je mnogo bitnije reci nego da li je oranje njive u pitanju ili militari pres.

Back