Veridba i prstenje

rapidrudy

Početnik
Poruka
5
U skorije vreme došlo je do preporoda nekih običaja, do mešanja običaja, a i do stvaranja novih što se tiče veridbe i svadbe.
Moji su se verili 60-tih godina oni su iz mađarske porodice (naglašavam možda je bitno zbog običaja) kada su se verili jedno drugom su dali prsten (jedan prsten otac a drugi majka, znači dva prstena), a zatim posle izvesnog vremena su se uzeli u opštini i zaključili brak i prilikom tog događaja su razmenuli prstenove (iste te koje su jedno drugom dali na veridbi) posle izvesnog vremena mama je dobila još jedan prsten koji se u prevodu sa mađarskog jezika zove prateći prsten.
Tu kod mene dolazi do izvesnog nerazumevanja.
Ja znam da kada je čin veridbe, žena dobija verenički prsten (a ne i muško i žensko), a na venčanju kum ili neko drugi "daje" burme i onda muško i žensko imaju prsten (samim tim žena pored vereničkog dobija i burmu što je logično) ali ništa ne znam o pratećem prstenu.
Da li je razlika u običajima ili su se običaji promenili ili poštoji više običaja veridbe i venčanja???

Znaš li ti koliko koštaju burme da bi ti ih kum darivao. Možda negde i jeste običaj, ali to pije vodu najviše u 2% slučajeva. Niko neće da pristane da ti kumuje. I bidermajer kupuje kum, i plaća pola venčanja u crkvi, a gde je poklon... Više se retko zove staro kumstvo, deca biraju svoje drugove za kumove, koji uglavnom ne rade, pa i ne zarađuju. Dobro je ako neko pristane da ti bude svedok bez ikakvih obaveza..:lol:

Kad sam se ja verila, pre 25 godina, mm mi je poklonio prsten, za venčanje je ponovo on kupio burme za oboje, i to je to. Običaji su ostali iza nas, kao i srećna vremena. Koliko vidim, danas je običaj da se i ne venčavaju, samo se ona preseli kod njega.;)

Znaš li ti koliko koštaju burme da bi ti ih kum darivao. Možda negde i jeste običaj, ali to pije vodu najviše u 2% slučajeva. Niko neće da pristane da ti kumuje. I bidermajer kupuje kum, i plaća pola venčanja u crkvi, a gde je poklon... Više se retko zove staro kumstvo, deca biraju svoje drugove za kumove, koji uglavnom ne rade, pa i ne zarađuju. Dobro je ako neko pristane da ti bude svedok bez ikakvih obaveza..:lol:

Kad sam se ja verila, pre 25 godina, mm mi je poklonio prsten, za venčanje je ponovo on kupio burme za oboje, i to je to. Običaji su ostali iza nas, kao i srećna vremena. Koliko vidim, danas je običaj da se i ne venčavaju, samo se ona preseli kod njega.;)

A ima i da se on preseli kod nje ;)

Običaji... na nos su mi izašli :roll:
Prilikom veridbe, ne samo da sam dobila prsten, već i niz drugih običaja ( ukrštanje vinskih čaša, poklon od svekrve i tako, više se i ne sećam ). Pa venčanje.... jooooooj, darovi za svekra, svekrvu, dve zaove, staru svekrvu ( majka mog muža je bila ok, pa je i za svoju majku ona kupila dar, eto da se baba ne oseća izostavljenom i dala meni na svadbi da joj dam ), kumove, starog svata i starosvaticu, pa dever... i to je moralo da bude po 5 stvari u svakom daru :roll: Da bankrotiraš, sreća pa je sve bilo pre ove krize :roll:
Kum je platio jednu, a stari svat drugu burmu, kum pola venčanja u crkvi i bidermajer, pogaču doneo... šta li beše još... stari svat htede da mi "uzme" pare na svadbi, one što se daju na pogaču, kaže - aaaaa, mlada, nemaš kecelju, nemaš u šta da prevrneš te pare, to sad ide meni :lol: To mi je bilo simpatično...
Pa opet poklon od svekrve kada me je dragi preneo preko praga, a pre toga sam morala da delim deci bombone, da bacam neko zrnevlje na sve 4 strane sveta, pa sito na krov ( u mom slučaju terasu ), pa da tri puta podignem nakonjče ( el se tako kaže? )... Da li beše još nešto...? :think:
Ej, na nos mi izašlo, majke mi... Da sam samo znala, ma ne bih ni pravila svadbu, teorije nebi bilo...
za taj prateći prsten nikada nisam čula. I bolje, osećam da bih morala da dam još n darova i sličnih gluposti, da bih, po običaju, morala da stavim i to na prst. Inače, i ne volim prstenje, ali dobro ;)

Slažem se da je ceo čin jako skupa stvar. Nije ni bitno ko kupuje prstenje, u ova vremena neka kupi onaj koji se i ženi.
Jedino me interesuje postupak veridbe da li ide sa jednim ili dva prstena, i kakav je to prateći prsten (na mađarskom: kísérő gyűrű).
Da li su to različiti običaji veridbe i svadbe???

Ne znam mađarske običaje, ali, možda je to svekrvin prsten koji ide s kolena na koleno? Meni je svekrva dala nekakav porodični zlatnik.:think: Eh, da je ona živa, sad bi nam sve razjasnila. Živela je u Bačkoj s Mađarima.

Takav običaj pratećeg prstena u Srba ne postoji. Za veridbu, verenica iliti buduća mlada dobija prsten od verenika (ja dobila porodični nakit, ali nije obavezno), ali je dariva i svekrva nekim zlatom (ja recimo dobila komplet ogrlica+narukvica) i kožnu tašnu (da ne budem bez para), komplet, tj. kostim (da ne budem gola i bosa). Verenik je od tašte (moje majke) dobio zlatni dukat, a ja sam darivala svekra, svekrvu, devere (tu idu oni pokloni tipa košulje, kostim, materijal....).
Za svadbu se posebno kupuju burme za oba mladenca. A o ostalim običajima ne bih komentarisala, jer je to posebna tema ovde u Srbiji, ne samo što svaki kraj, već i svaki grad i svaka kuća ima svoje neke običaje. I slažem se sa time da se sve to umnogome izmenilo i modernizovalo, i sve bi to bilo ok, da u pojedinim slučajevima ne prelazi u šund i skrnavljenje upravo tih istih običaja.

Slažem se da je ceo čin jako skupa stvar. Nije ni bitno ko kupuje prstenje, u ova vremena neka kupi onaj koji se i ženi.
Jedino me interesuje postupak veridbe da li ide sa jednim ili dva prstena, i kakav je to prateći prsten (na mađarskom: kísérő gyűrű).
Da li su to različiti običaji veridbe i svadbe???

Kod madjara postoji taj prsten, koji se daje mladi kao verenichki prsten .... pre se burme nisu razmenjivale pre venchanja, ali i to se poremetilo malo ... devojka je nosila taj verenichki prsten ( kisérő gyűrű) koji je imao uvek neki kamen, znachi nije bio kao burma ... e onda se taj prsten skidao pred venchanje i kad se navuku burme, posle zhena preko nje doda taj prsten i tako ih nosi na istom prstu ... mozhda tvoj otac nije mogao odmah da uzme taj prsten pa je kupio kasnije ;) ... pitala ja svekrvu, mada i ja znam da je kod nas u familiji ovako bilo ... izuzev mene, poshto smo se muzh i ja isto verili razmenom burmi, a on mi je nevezano za venchanje kupio prsten pred svadbu, jer mi je bio rodjendan :lol:

nemoj se opterecivati, izmisli svoj obichaj, kazhi da je to kod vas tako bilo u familiji, ko ondaK sme da ti protivrechi? pozdrav i puno srece :bye:

U skorije vreme došlo je do preporoda nekih običaja, do mešanja običaja, a i do stvaranja novih što se tiče veridbe i svadbe.
Moji su se verili 60-tih godina oni su iz mađarske porodice (naglašavam možda je bitno zbog običaja) kada su se verili jedno drugom su dali prsten (jedan prsten otac a drugi majka, znači dva prstena), a zatim posle izvesnog vremena su se uzeli u opštini i zaključili brak i prilikom tog događaja su razmenuli prstenove (iste te koje su jedno drugom dali na veridbi) posle izvesnog vremena mama je dobila još jedan prsten koji se u prevodu sa mađarskog jezika zove prateći prsten.
Tu kod mene dolazi do izvesnog nerazumevanja.
Ja znam da kada je čin veridbe, žena dobija verenički prsten (a ne i muško i žensko), a na venčanju kum ili neko drugi "daje" burme i onda muško i žensko imaju prsten (samim tim žena pored vereničkog dobija i burmu što je logično) ali ništa ne znam o pratećem prstenu.
Da li je razlika u običajima ili su se običaji promenili ili poštoji više običaja veridbe i venčanja???

Pa razliciti su obicaji, naravno...
Kod nas verenicki prsten muskarac uzme zeni, a burme stoje kod kuma (ali ne znaci to da ih on bira i kupuje..mi smo sami odabrali burme a kevice su platile)

MIslim iskreno nit' znam bas sva ta pravila nit' kako bi moralo, mislim da je to do coveka da odluci sam za sebe.
Sto bih se ja drzala nekih glupavim pravila sa kojiima se ne slazem..tipa da kuma mora da mi kupuje sve zivo...

Ja sam za kumu odabrala moju najbolju prijateljicu, i nije mi padalo na pamet da od nje ocekujem da mi kupuje sve zivo, nit je ona imala finansija za to.
Bitno mi je bilo da ona bude tu.

Sta sad da sam se drzala obicaja kao pijan plota, onda bih odabrala za kumu drugaricu koja ima najvise love, a koja mi uopste nije najbolja drugarica..budalastine :neutral:

Tog prateceg prstena kod Srba nema. Ja sam za veridbu dobila od devera ogrlicu, od svekrve komplet (minjduse, narukvicu i ogrlicu) a od verenika prsten. Za vencanje, mm-u je kum kupio burmu, a meni stari svat (njegov ujak). Doduse, rekli su nam do koje cene su spremni da plate, a ako smo hteli vise morali smo da doplatimo mi. S druge strane, kada smo mi bili kumovi, nismo davali nikakva ogranicenja po pitanju cene burme, nego smo cutali i gutali knedle :neutral: Onda, za vencanje dever kupuje mladi cipele i na taj dan joj iste obuva, a u njih stavi pare :confused:, a pre toga mladinom bratu/sestri treba da plati mladu. Kasnije se neka klincadija potrudi da mladi ukrade cipelu pa dever opet mora da je otkupi. Ma, sve u svemu, jadan dever!
Sad sam se setila jednog svog poznanika koji je za kuma uzeo mog druga koji je bas u to vreme prodao stan, pa resio da ga uzjase, uh. Kad se setim kakve je sve obicaje izmislio ne bi li izvukao vise. Samo burma ga je jadnicka kostala preko 1000e :eek:. Toliko se istrosio mukica, da je posle morao da podize kesh kredit da kupi drugi stan :sad2:

Tog prateceg prstena kod Srba nema. Ja sam za veridbu dobila od devera ogrlicu, od svekrve komplet (minjduse, narukvicu i ogrlicu) a od verenika prsten. Za vencanje, mm-u je kum kupio burmu, a meni stari svat (njegov ujak). Doduse, rekli su nam do koje cene su spremni da plate, a ako smo hteli vise morali smo da doplatimo mi. S druge strane, kada smo mi bili kumovi, nismo davali nikakva ogranicenja po pitanju cene burme, nego smo cutali i gutali knedle :neutral: Onda, za vencanje dever kupuje mladi cipele i na taj dan joj iste obuva, a u njih stavi pare :confused:, a pre toga mladinom bratu/sestri treba da plati mladu. Kasnije se neka klincadija potrudi da mladi ukrade cipelu pa dever opet mora da je otkupi. Ma, sve u svemu, jadan dever!
Sad sam se setila jednog svog poznanika koji je za kuma uzeo mog druga koji je bas u to vreme prodao stan, pa resio da ga uzjase, uh. Kad se setim kakve je sve obicaje izmislio ne bi li izvukao vise. Samo burma ga je jadnicka kostala preko 1000e :eek:. Toliko se istrosio mukica, da je posle morao da podize kesh kredit da kupi drugi stan :sad2:

Izvini, ali taj drug nije normalan! Kakve veze kumstvo ima sa prodajom mog stana?! Pa neće on valjda da plati svadbu, jer je prodao stan da bi kupio drugi, veći?
Što mu onda vajni kumovi nisu pozajmili pare od svadbe da kupi veći stan?

E čudo smo mi od naroda....

Pa izgleda da smo grozan narod, samo gledamo ko ce o koga da se ogrebe. Jos je taj lik imao svog starog kuma, pa kad je cuo da je moj drug prodao stan on kumu otkazao kumstvo , i pitao ovog, a kao grehota je odbiti kumstvo, pa mukica pristao. Iiiiiih kad se setim, hteo je jadan da place sta su mu sve natovarili, te da plati vencanje i u crkvi i u opstini, pa da kupi mladozenji odelo, a posto su vec imali dete, tog dana je bilo i krstenje, pa da plati krstenje, pa detetu odelo, pa zlato za dete, pa pare detetu, pa poklon za svadbu, a burrrrrrmeeeee, jaoj. A oni njemu ambasador cebe, peskirče i košulju :dash:

Back