Da li neko moze da mi kaze na kojoj se ruci nosi verenicki prsten kod pravoslavaca.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Verenicki prsten na desnoj ruci,sve dok se nezbracite,a onda njegovo mesto zauzima burma,a verenicki prelazi na levu ruku(domali prst)macuras:Da li neko moze da mi kaze na kojoj se ruci nosi verenicki prsten kod pravoslavaca.
a sta nosenje verenickog prstena ima veze sa verom?macuras:Da li neko moze da mi kaze na kojoj se ruci nosi verenicki prsten kod pravoslavaca.
na zalost,Gigo,ali ima.gigule:a sta nosenje verenickog prstena ima veze sa verom?macuras:Da li neko moze da mi kaze na kojoj se ruci nosi verenicki prsten kod pravoslavaca.
DJ_MaRe:Sta pricate bre ljudi????
pravoslavci nose verenicki na levoj ruci... kada se vencaju, nose burmu na desnoj, a verenicki se skida (o kakvom bre prebacivanju pricate, glupost)
kod katolika je sve obrnuto... jednostavno...
Nina2:DJ_MaRe:Sta pricate bre ljudi????
pravoslavci nose verenicki na levoj ruci... kada se vencaju, nose burmu na desnoj, a verenicki se skida (o kakvom bre prebacivanju pricate, glupost)
E vidis i ja znam za ovu varijantu i prosto sam bila zbunjena kad sam procitala sve prethodne :?
ugadnubaburastem:Nina2:DJ_MaRe:Sta pricate bre ljudi????
E vidis i ja znam za ovu varijantu i prosto sam bila zbunjena kad sam procitala sve prethodne :?
... Uz svo postovanje, 'logika' po kojoj se verenicki prsten 'skida' (sta se sa njim zapravo radi, po tebi - vraca se u kutijicu?) meni ne deluje narocito kredibilno. Nisam upoznata sa tim da se verenicki prsten 'skida' nakon vencanja - osim ako nije u pitanju, sto je kod nas vise nego rasprostranjena pojava, da svaka ulica ima svoje 'obicaje' - pa je i ovo deo tog folklora. Kod katolika jos manje.
Verenicko prstenje se kod nas nosi takodje na desnoj ruci na kojoj ga, nakon vencanja, zamenjuje burma, dok isti 'prelazi' na levu ruku. Potpuno je nelogicno da se nesto sto predstavlja ne samo materijalnu vrednost i ima smisao, funkciju u pravoslavnom religijskom obredu (crkvena veridba), vec i sentimentalnu vrednost i iznad svega licnu i socijalnu simboliku - jednostavno 'skine'?! Zasto?
Sve je vise zena kojima se dopada 'zapadni' obicaj nosenja oba prstena na istom, domalom, prstu (kod nas)desne ruke - i po meni je to sasvim O.K. Cesto se dogadja da levoruke osobe, bas kao i satove - verenicko prstenje i burme nose na 'pogresnoj' ruci. Cak i u pojedinim katolilckim zemljama (Spanija, Latino i Juzna Amerika), gde zabune ne bi trebalo da bude (i burma i verenicki prsten se nose na domalom prstu leve ruke, verenicki prsten pre vencanja se nosi na desnoj ruci), moguce je videti veliki broj ljudi koji burmu nose na desnoj ruci - dakle u pravoslavnom maniru.
Mislim da je bitna simbolika i ono sto za vas licno nosenje odredjenog obelezja znaci. Sve ostalo je vise pitanje forme, manje sadrzine.
macuras:Da li neko moze da mi kaze na kojoj se ruci nosi verenicki prsten kod pravoslavaca.
macuras:Sve u svemu niste mi mnogo pomogli...meni se iskreno najvise dopada ona varijanta kada se burma dodaje na verenicki prsten