Verbalno sepurenje

Kada dugo ne pricas, ili kada si u drustvu onih koji previse pricaju, tada znas zasto to rade.
Razgovor ne sluzi razmeni informacija. O ne, nikako.
Razgovor sluzi da sagovorniku dokazemo da smo mi vredni slusanja, da mu pokazemo koliko smo pametni i ostroumni, i kako inteligentno zakljucujemo.
Naravno da cemo, da bi odobrovoljili nekoga da slusa nase gluposti, dozvoliti i njemu da kaze jednako toliko reci, a mi cemo mu osmehom ili klimoglavom dati potvrdu da je pametan.
Tada cemo se razici, pametan ja i pametan on, dobivsi dnevnu dozu priznanja. I reci cemo jedan za drugoga: dobar sagovornik.

Procitah negde da psu mozes dati da ne jede, ali ako ga ne pustis da spava uginuce za dan.
Isto tako i covek: moze bez hrane, ali bez necije potvrde da je znacajan, sposoban i pametan, umrece do kraja dana.

A pomenuta razmena informacija? Moze, al samo ako su to informacije kojima se mozemo sepuriti kod nekog drugog sagovornika.

Razgovor na forumu ima istu funkciju. Ja sam uz dosta truda napisao nesto na sta cete vi odgovoriti, a ja cu tada dobiti endorfin jer sam neku vodu zatalasao.
Uspeh je kada sepurenjem postignes da slabi misle da si jak a jaki misle da si pametan.

svakako da ces u nekim slucajevima biti u pravu, jednako kao sto u nekim drugim neces.

ako se setis sokratovskog tzv. introspektivnog dijaloga, doci ces do toga da je ta "vertikalna spirala" koja spaja zemlju i nebo, a produkt upravo razmene misljenja kroz neposrednu verbalizaciju, i te kako bitna.
komunikacija donosi coveku mnogo, verbalna ili neverbalna, svejedno.

isto tako, samoca ili usamljenost imaju takodje svoje prednosti i pluseve.

komunikacija donosi coveku mnogo, verbalna ili neverbalna, svejedno.

Mnogo, da.
Cega mnogo?
Mnogo korisnih informacija, ili mnogo hrane za ego?

Imate li ikoga, jednu osobu na svetu, sa kojom mozete samo da razmenjujete korisne informacije?
Ne?
To je razlog zasto ljudi beze u virtualnu stvarnost, kompjuteri, knjige ili hobiji svejedno, ili u kafane i kladionice.
Mozes biti sam i usamljen iako si okruzen stotinama ljudi.

Mnogo, da.
Cega mnogo?
Mnogo korisnih informacija, ili mnogo hrane za ego?

Imate li ikoga, jednu osobu na svetu, sa kojom mozete samo da razmenjujete korisne informacije?
Ne?
To je razlog zasto ljudi beze u virtualnu stvarnost, kompjuteri, knjige ili hobiji svejedno, ili u kafane i kladionice.
Mozes biti sam i usamljen iako si okruzen stotinama ljudi.

svako od nas(na bilo koji nacin) bira s`kim ce da komunicira, kada i kako.
zavisi kakvog sagovornika imamo.
sto da ne i net komunikacija je izbor.
bar ne moramo da pristajemo na "bogom dato okruzenje" u kome se, moze biti osecamo usamljenima.shodno interesima, temama .
da, u pravu si sasvim kad kazes da "mozes biti sam i usamljen iako si okruzen stotinama ljudi".
Mozes se tako osecati i u porodici sa najblizima, u slucaju da nemaju pojma o onom sto je tebi esencijalno. Pa sta tad? nista:)
net bas daje sansu da pronadjemo ljude zainteresovane za nase teme, u slucaju da nam to treba, da to zelimo.
skole, radna mesta, gde srecemo ljude slicnih interesa.
opet, postoje i teme koje tesko da sa nekim delimo.

zasto si tako skeptican po pitanju osoba sa kojima se "razmenjuju korisne informacije"? takvo iskustvo, okruzenje, sto li...?
neko je masivnim nastupom krenuo prema tebi u komunikaciji, moze biti ni ne slusajuci te sta pricas, nedovoljno prisutan za drugoh(tebe, mene, svejedno...) ali isuvise-dovoljno prisutan za sebe, pa je to stvorilo disonancu, urusilo neku pretpostavljenu harmoniju...mozda a mozda i ne. Nagadjam. Malo sam umorna od posla danas, pa odmaram, `ladim usta(iskreno govoreci)
naravno, nekome je nesto od toga i hrana za ego, njegov izbor, sto da ne. ne mozemo coveku zabraniti da se hrani:)))

milioni su razloga zbog cega neko upravo sada tamo sa nekim razgovara, zasto ti ja sada odgovaram na tvojoj temi, zasto su ovi ljudi ovde pootvarali sve ove teme.
pisi ili ne pisi, samo ne osudjuj, jer da ne treba tako, ne bi tako ni bilo.

Odelo koje nosim i frizura koju namestam, osmeh koji pred ogledalom vezbam, i fraze koje ispucavam prilikom susreta nisu deo mene.
Stavljam ih na sebe nadajuci se da ce privuci neciji pogled, neciju zavist.
Hijene bi privuklo i odelo od slanine. Ali poglede drugih ljudi privlaci iskljucivo nas izgled.
Zasto nam je toliko stalo do pogleda drugih ljudi, do tudjih reci, do necije potvrde da smo dobri?

Sto je skuplje odelo (automobil, kais, zubar, frizer) vise nam je stalo do tudjeg misljenja. Vise smo zavisni od tudjeg pogleda. Vise smo porobljeni.
Nasa neizdrzivo jaka potreba da budemo prihvaceni je jaca od svih urodjenih nagona.
Ali ta potreba da budemo priznati od drugih cini nas zavisnim i veoma ranjivim.

Onaj ko najvise zavisi i kome je najvise stalo do tudjeg misljenja je najvise porobljen.
Vecinu svog zivota provodi pokusavajuci da se dopadne drugima. To postaje opsesija i cilj, ti okovi kojima je za tudje misljenje vezan.
Najslobodniji je onaj koga nije briga za misljenje drugih. Verujem da smo im, mi zavidni, nadenuli interesantna imena.
Samo, sta ce on sa svojom slobodom?
Moze li ga ta sloboda dovesti do srece?

ima i toga ali neko voli sebe da vidi u tome necemu, da se oseti drugacije, da se nadje na neki nacin u drugoj ulozi, sve su to performansi naseg dopunskog identiteta.
naslov teme je verbalno sepurenje ali vidis eto i tog telesnog, materijalnog, statusnog....
pa neka se sepure.
kazu za pauna da voli da se sepuri, ne znam, gledam samo kako je lep i skupljam trepavice da mu preplicem share:) sta to ima veze direktno sa mnom, ne kapiram, on se tamo sepuri, ako mi je drago gledam ako ne, ne.

zasto si tako skeptican po pitanju osoba sa kojima se "razmenjuju korisne informacije"? takvo iskustvo, okruzenje, sto li...?
neko je masivnim nastupom krenuo prema tebi u komunikaciji, moze biti ni ne slusajuci te sta pricas, nedovoljno prisutan za drugoh(tebe, mene, svejedno...) ali isuvise-dovoljno prisutan za sebe, pa je to stvorilo disonancu, urusilo neku pretpostavljenu harmoniju...mozda a mozda i ne. Nagadjam.
Mozda nagadjas, ali nagadjas vrlo precizno.
Da, tako je, neko je masivnim nastupom krenuo prema meni u komunikaciji.
Od toga se branim.
Bunim, stitim.
Taj Neko je televizija, policija, poreska uprava, sve za ljubav, parking servis, kada podignem slusalicu javlja mi se izborni stab Aleksandra Vucica da me pita da li cu podrzati beskompromisnu borbu...
Taj neko je, jednom recju, sva ona trulez koja odbija da se prirodno raspadne, sav spam koji dopire do mene.
Spam su nezeljene informacije od kojih se ne mozemo odbraniti.
Tog spama je previse, a bice ga stostruko vise.

Zeljene informacije? Njih mi nemojte ukidati. Nisam ja za zivot u tisini, naprotiv. Ali zelim da ja vodim svoj zivot, ne zelim da moj zivot vode sns informisanje i snabdevanje.

"Mnogo toga zelite da napisete, ali ipak napisete samo ono sto vas proganja". Dusan Kovacevic
I kazete, usudjujem se da dodam.

Poslednja izmena:
Mozda nagadjas, ali nagadjas vrlo precizno.
Da, tako je, neko je masivnim nastupom krenuo prema meni u komunikaciji.
Od toga se branim.
Bunim, stitim.
Taj Neko je televizija, policija, poreska uprava, sve za ljubav, parking servis, kada podignem slusalicu javlja mi se izborni stab Aleksandra Vucica da me pita da li cu podrzati beskompromisnu borbu...
Taj neko je, jednom recju, sva ona trulez koja odbija da se prirodno raspadne, sav spam koji dopire do mene.
Spam su nezeljene informacije od kojih se ne mozemo odbraniti.
Tog spama je previse, a bice ga stostruko vise.

Zeljene informacije? Njih mi nemojte ukidati. Nisam ja za zivot u tisini, naprotiv. Ali zelim da ja vodim svoj zivot, ne zelim da moj zivot vode sns informisanje i snabdevanje.

"Mnogo toga zelite da napisete, ali ipak napisete samo ono sto vas proganja". Dusan Kovacevic
I kazete, usudjujem se da dodam.

prirodna, zdrava reakcija zastite licnog integriteta , potreba coveka da zivi sebe.
to od cega pokusavas da se zastitis zove se prekoracenje granica, upad u tvoj najintimniji prostor, tacnije-u prostor nekog, bilo kojeg, coveka.

i tako je to mahom, sa ljudima i medijima koji (bi da) ih okruzuju, gutaju , zloupotrebljavaju.

sto se pisanja tice, covek ce uvek doneti svoju temu, kakvu god da mu postavite.
tek nakon svoje teme, posto je potrosi, moci ce da vidi to nesto drugo.
i to je tako normalno.

U svakodnenom životu razgovor je samo obično
blebetanje o svemu i svačemu.
Potpuno nevažno.
Sve ono što si rekao ili što si čuo , najbolje je da odmah zaboraviš
I to i činiš
A "šepurenje" ?
Pa to je razmetanje.
To ne mora biti uvek prazno.
Može biti i nadmudrivanje, kao ovde na forumu.
Može biti zabavno, a nekad i korisno.

A sa nasilnim nametanjem ideja kroz političke govorancije,
reklamerstvo, ubeđivanja, nagovaranja,prevaspitavanja,usmeravanja -
svega što te gnjavi i dovodi do trovanja rečima - najlakše je izaći na kraj .
Samo pritisneš "Mute".
I gledaš kako otvaraju usta, a ne mogu ti ništa.

E ovo sa iskljucivanjem zvuka mi se svidja. :)

Stvarno, ima dana kada je lako i cak zabavno pasivno slusati ljude, na jedno uvo udje na drugo izadje, klimnes glavom i gotovo.
I ljudi te vole.

Ali spusti se ponekad pritisak pa se usi zacepe, i sve sto ti govore vise ne izlazi, nego ti se upisuje u vijuge.
Na kraju dana ne mozes da zaspis jer ti je mozak pun nekorisnih informacija, reci koje su u dnevniku culi i pogresno prepricali.
"Papagaji sa greskom".

svi s emi (kao) doterujemo malo zbog sebe, malo zbog drugih
al, zamislite da smo totalno sami na ovoj planeti
eto tako, probudite se jedno jutro i nikoga sem vas nema
kako bi se obukli prvog, kako 100tog, a kako n-tog dana?
jel bi izlazili tip-top sredjeni na puste ulice?
jel bi bile zene nasminkane, izfrizirane, namirisane?
jel bi cackali nosic ponekad, prducnuli, vadili gacerone iz guze, kad upadnu?

znas kako, seksualno uznemirena, sta god covek radio on to radi i za druge bio on toga svestan ili ne. ti drugi, to su oni koji su kao on, koji su mu slicni. uostalom, ne moz da postoji univerzum u koji postoji samo jedan covek.

e sad, ono o cemu drug hakim prica je nesto drugo, nesto suptilnije od toga sto se moze izraziti prostom frazom "glancanje gov ana". ono, kad go vno pocne da se glanca da bi se dopalo nekom drugom gov netu jer inace ne moze da privuce ni go ku rac.

kad os da privuces coveka uvek je superiornije da budes prirodan, sto bi babe rekle "ono sto jesi", znaci da se ponasas spontano i da ne kontrolises varijablu privlacnosti JER VARIJABLA PRIVLACNOSTI NIJE NESTO STO MOZE DA SE KONTROLISE. covek privlaci one koji su mu slicni (uostalom, coveku trebaju samo oni koji su mu slicni) a to se najbolje cini tako sto se ponasas opusteno. e sad, naravno, moguce je kontrolisati i tu varijablu privlacnosti, znaci da menjas svoj izgled kako bi ostavio sto bolji utisak, ali rezultati takvih performansi su kratkorocni, znas? ne moz sebi da nadjes coveka koji ce ostati s tobom duze vreme na taj nacin. zato je takvo pateticno taktiziranje nesto cime se bave iskljucivo ljudi nize vrednosti. ovi sto imaju visu vrednost ne moraju da mrdnu ic prstom, ljudi se automatski lepe za njih.

Ali spusti se ponekad pritisak pa se usi zacepe, i sve sto ti govore vise ne izlazi, nego ti se upisuje u vijuge.

Na kraju dana ne mozes da zaspis jer ti je mozak pun nekorisnih informacija, reci koje su u dnevniku culi i pogresno prepricali.
"Papagaji sa greskom".

A uuuu!
Tebi je stvarno hitno potreban i filter za pogrešne, štetne i otrovne reči :)
Inače...?

Ali izgleda da su ljudi siti svih tih priča i da većina više i ne mari,
a još manje veruje u njih.

Razgovor na forumu ima istu funkciju. Ja sam uz dosta truda napisao nesto na sta cete vi odgovoriti, a ja cu tada dobiti endorfin jer sam neku vodu zatalasao.
Uspeh je kada sepurenjem postignes da slabi misle da si jak a jaki misle da si pametan.

lepo je kad pricas sa ljudima koji razmisljaju kao ti, barem u konturama. ali, nema toga ovde na forumu, barem ne kad sam ja u pitanju. meni forum sluzi ko odskocna daska za misli.

ili su mutavi i sram ih je da mi se jave ili ne postoje. nema druge.

Kada dugo ne pricas, ili kada si u drustvu onih koji previse pricaju, tada znas zasto to rade.
Razgovor ne sluzi razmeni informacija. O ne, nikako.
Razgovor sluzi da sagovorniku dokazemo da smo mi vredni slusanja, da mu pokazemo koliko smo pametni i ostroumni, i kako inteligentno zakljucujemo.
Naravno da cemo, da bi odobrovoljili nekoga da slusa nase gluposti, dozvoliti i njemu da kaze jednako toliko reci, a mi cemo mu osmehom ili klimoglavom dati potvrdu da je pametan.
Tada cemo se razici, pametan ja i pametan on, dobivsi dnevnu dozu priznanja. I reci cemo jedan za drugoga: dobar sagovornik.

Procitah negde da psu mozes dati da ne jede, ali ako ga ne pustis da spava uginuce za dan.
Isto tako i covek: moze bez hrane, ali bez necije potvrde da je znacajan, sposoban i pametan, umrece do kraja dana.

A pomenuta razmena informacija? Moze, al samo ako su to informacije kojima se mozemo sepuriti kod nekog drugog sagovornika.

Razgovaram sa onim s kim imam zajedničku temu ,ista interesovanja.
Komunikaciju održavam s ljudima s kojima sam vezana poslom,obavezama ,srodstvom.To je kultura .
Nisam stekla utisak da osobe s kojima mogu dugo da pričam "prosipaju "pamet i žele da dominiraju .Takve zaobilazim.
Takođe kulturno.

Ponekad se čovek nađe u situaciji da čuje ili pročita nešto deskriminišuče ,poražavajuće i pre svega izneto bez ikakvog razloga.
Reči,koje nisu izazvane provokacijom niti u nekoj stresnoj situaciji .Zašto to neki ljudi rade?Iz mržnje ?
Jer im je današnje društvo tako nametnulo ?
Pitanja bez odgovora.
Verbalno šepurenje je za mene to.
Pljuvanje i omalovažavanje bez osnova.

Back