VEOMA VAŽNO ZA RAZVOJ DECE

muzjak

Poznat
Poruka
8.000
Ovu sam temu postavio da bih roditeljima skrenuo pažnju na odnos prema deci u ranom periodu razvoja. Nadam se da ćete ovo shvatiti ozbiljno, zapamtiti i uticati na druge koji odgajaju decu.
Radi se zapravo o jednom kratkom edukativnom filmu u kome ćete saznati nešto što je veoma bitno za razvoj dece.

E veruj ti slobodno , ali pusti ljude sa vise iskustva da koriste druga starija i proverena znanja.Prof Bojanin ti je vrsni deciji psiholog , ali psihologija razvojnog tipa.
A kod nas je sve stvar prodaje, pa i ovo oko MENSE.
Zato iako se slazem da ima puno dobrih stvari u smislu bolje ovo nego nista, ne treba bas u sve verovati sto cova prica.

Postoje starija znanja koja su vec godinama proverena i u praksi, a ovo je cisto teoretisanje i neki hedonisticki pristup.

E veruj ti slobodno , ali pusti ljude sa vise iskustva da koriste druga starija i proverena znanja.Prof Bojanin ti je vrsni deciji psiholog , ali psihologija razvojnog tipa.
A kod nas je sve stvar prodaje, pa i ovo oko MENSE.
Zato iako se slazem da ima puno dobrih stvari u smislu bolje ovo nego nista, ne treba bas u sve verovati sto cova prica.

Postoje starija znanja koja su vec godinama proverena i u praksi, a ovo je cisto teoretisanje i neki hedonisticki pristup.

A koji su to ljudi sa više iskustva i koja su to starija i proverena znanja? Ako si pogledao film a ti reci šta nije tačno od podataka koje Profesor iznosi.

Наравно. Судећи по Јутјуб коментарима чини се да је реч о седењу испред рачунара и игрању заглупљујућих игара
To je samo delić priče.
Za inteligenciju deteta su odgovorni roditelji. Ali kako. E pa to se vidi u filmu.
Nije moguće u par rečenica sve reći. Da je to moguće ne bi ovaj filmić trajao pola sata. To nije puno, ali je dovoljno rečeno. Jednostavne stvari u odnosu prema detetu mogu da utiču na razvoj deteta.
Neke zablude i komoditet roditelja mogu da izazovu poremećaj kod deteta, a pravilan odnos može da omogući detetu da razvije što bolje svoje potencijale.

Odogovorila sam na ovo na nekoj drugoj temi mrzi me da kucam ponovo.

Sustina - nece dete umreti sto igra igrice. Niti ce postati vunderkind zato sto su ga roditelji pustili da se razvija. Ali razvice sve svoje potencijale ako oni budu PREPOZNATI i usmeravani. Ne mozes uciti dete da peva ili svira ako nema sluha.

..neki od odgovora na temu upravo o ovome, koju sam pokrenula pre neku godinu..

Nisam za npr. skaknje po krevetu, jer krevet tako propada - na taj način će zadovoljiti svoju potrebu za skakanjem, ali neće naučiti i da čuva i ceni ono što ima.

Roditelj ce i dozvoliti detetu da skace po krevetu ali ko ce kupiti krevet ako se isti polomi ili ne daj boze dete padne i povredi se..

....da ne pričam o komentrarim komšija koji žive ispod na to što dete od 2.3 g skače po krevetu i ciči u 6 h uveče :roll:

samo, interesuje me kako dođe do toga da dete stavi brata/ sestru u veš mašinu, zamrzivač...itd :roll: a pišu novine o tome,...

Sto se tice same teme, problem je u neminovnoj tehnologizaciji covjeka. Nesretan i ojadjen iznutra, sve vise depresivan i labilan, tako da postepeno ali sigurno obolijeva na nervnoj bazi, zaglupljuje i stvara dehumanizovane odnose (drustvo) u kojima nema puno mjesta za radovanje zivotu, istinsko uzbudjenje, odusevljenje necim konkretnim (sve je brzi fiks, prolazno, relativno masturbativnog karaktera) ili za smisao i osjecaj ljepote sto razvija emocije, culnu (auditivnu, taktilnu i vizuelnu) percepciju, odnosno hrani, odrzava i njeguje licnost kao cjelinu (iako covjek i danas ne zna kako treba pravilno da dise, jede, hoda, itd.) umjesto sto je samo obican robot i sitan, beznacajan tockic u dobro podmazanoj birokratskoj i tehnoloskoj masineriji / civilizaciji koja izdize socijalni darvinizam na "plemeniti" nivo, sve vise i vise zasniva odnose medju ljudima na ekonomsko-komercijalnom nivou i uslovljava, tj, omedjava samog covjeka vremenom (stalno se cuje ono: zurim, nemam vremena).

mislim da je ovde prilicno zanemaren znacaj genetike
od loseg materijala ne mozes napraviti cudesnu tortu
o ljudima da i ne govorimo....

pa sad i skakanje po krevetu moze da bude opasno :lol:
inace slazem se da dete ne treba sputavati sto se tice navednog samo treba paziti da se ne povredi. npr ako hoda po bankini daj mu ruku.

Видим да је многима запало у око управо то скакање по кревету.
Па, деца неће дивљати по кући уколико су претходно добро изморена боравком на свежем ваздуху.
Субота и недеља, међутим, многим родитељима служе за обилазак мегамаркета уместо за извођење деце у шетњу.

Ovaj video nisam postavio da bi neko bio kritikovan. Ovo je samo uvid u to šta utiče na razvoj sposobnosti koje ako se ne razviju na vreme, dete ostaje oštećeno za ceo život. Dovoljno je da roditelji budu upoznati sa ovim. A na njima je dalje da deluju, ili ne deluju. Društvo baš i ne vodi brigu o tome.
A kad smo kod društva, u obdaništima i jaslicama i dalje važi da dete mora obavezno da spava, spavalo se njemu ili ne. Koliko mogu da zaključim, ovo se kosi sa onim što se u ovom filmu govori. Da budem jasniji. Nemam ništa protiv spavanja dece u toku dana. Ali imam protiv prisiljavanja na spavanje.

Ovaj video nisam postavio da bi neko bio kritikovan. Ovo je samo uvid u to šta utiče na razvoj sposobnosti koje ako se ne razviju na vreme, dete ostaje oštećeno za ceo život. Dovoljno je da roditelji budu upoznati sa ovim. A na njima je dalje da deluju, ili ne deluju. Društvo baš i ne vodi brigu o tome.
A kad smo kod društva, u obdaništima i jaslicama i dalje važi da dete mora obavezno da spava, spavalo se njemu ili ne. Koliko mogu da zaključim, ovo se kosi sa onim što se u ovom filmu govori. Da budem jasniji. Nemam ništa protiv spavanja dece u toku dana. Ali imam protiv prisiljavanja na spavanje.

Nema veze sa temom ali ne znam da li imas djece i kolika su ako ih imas ali iz mog licnog iskustva djeca do 3-4 godine su strasno nervozna ako ne odspavaju po danu, Kod nas u obdanistu starija djeca moraju da leze 15 minuta, ako su umorni oni zaspe za 5 ako im se ne spava posle 15 min uciteljica udje i tiho zovne, oni koji su budni polako izadju i nastave da se igraju a ostali spavaju....

A sto se tice teme ja se slazem sa predavacem da nasa djeca strasno mnogo vremena provode pred racunarom i tv-om, i mi zivimo u stanu ali skoro svaki dan se odvaja vreme da se djeca izvedu napolje da potrose visak energije inace unistavaju sve u stanu :) i naravno svaki vikend pravac selo, cist vazduh i dvoriste za igru....

Nema veze sa temom ali ne znam da li imas djece i kolika su ako ih imas ali iz mog licnog iskustva djeca do 3-4 godine su strasno nervozna ako ne odspavaju po danu, Kod nas u obdanistu starija djeca moraju da leze 15 minuta, ako su umorni oni zaspe za 5 ako im se ne spava posle 15 min uciteljica udje i tiho zovne, oni koji su budni polako izadju i nastave da se igraju a ostali spavaju....

A sto se tice teme ja se slazem sa predavacem da nasa djeca strasno mnogo vremena provode pred racunarom i tv-om, i mi zivimo u stanu ali skoro svaki dan se odvaja vreme da se djeca izvedu napolje da potrose visak energije inace unistavaju sve u stanu :) i naravno svaki vikend pravac selo, cist vazduh i dvoriste za igru....
Moja deca su punoletna.
Slažem se ja sa tobom da verovatno u većini sučajeva deca treba da odspavaju u toku dana. Ali to ne važi za svako dete. Moja deca su sasvim različita po pitanju spavanja dok su bili mali. Jedno je zaspivalu uveče oko 21 da bi se probudilo u 5. A drugo je ostajalo do 12 i spavalo duže. Takav i m je prirodni ritam.
Samo sam govorio o tome da bi dete trebalo da bude aktivno onoliko koliko mu to njegova priroda određuje. Da ne navodim sada primere iz života.
Ne kažem da je dobro da dete ne spava kada mu se spava. Spavanje koje sam pomenuo je samo jedan aspekt odnosa prema detetu i moje mišljenje. Ostalo se saznaje u filmu.

Back