Ventilator za napajanje

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.565
Ventilator na napajanju poceo je da mi koci pa sam hteo da ga zamenim.

Problem je sto svud nalazim ventilatore sa 3 pina a stari vent. je imao dva pina.

Svi me ubedjuju da to tako moze jer je treci za kontrolu obrtaja ali kad nakacim takav pin vent nece da se okrece???

Primetih da su zice drugacijeg rasporeda, na starom je prvo crvena pa crna zica a na novom crna, crvena pa zuta?

Naravno da ne može da radi, jer upravo ta žuta žica na novom ventilatoru služi za kontrolu broja obrtaja. Promeni raspored, crna sa crnom, crvena sa crvenom. Izvini, ali jesi li probao stari ventilator da podmažeš? Možda baš i koči zato što se osušio ležaj.

Verovatno je malo zaribao, pokusaj da ga podmazes, a ako nije to, onda je definitivno odradio svoje! Inace, kao sto kaze "Sagrailo", redosled zica nije vazan, vazno je samo spojiti ih pravilo, crvenu sa crvenom i crnu sa crnom... A zuta jeste regulator broja obrtaja!

Problem je sto svud nalazim ventilatore sa 3 pina a stari vent. je imao dva pina.

Svi me ubedjuju da to tako moze jer je treci za kontrolu obrtaja ali kad nakacim takav pin vent nece da se okrece???

Primetih da su zice drugacijeg rasporeda, na starom je prvo crvena pa crna zica a na novom crna, crvena pa zuta?

zuta je senzor broja obrtaja,a jos jedna tek za kontrolu
zaboravi na zutu,povezi samo crvenu i crnu i radice,naravno zasrafi cooler tako da izduvava vazduh iz napajanja

zuta je senzor broja obrtaja,a jos jedna tek za kontrolu
zaboravi na zutu,povezi samo crvenu i crnu i radice,naravno zasrafi cooler tako da izduvava vazduh iz napajanja

Kakvo napajanje je u pitanju, najverovatnije je model sa ventilatorom koji je u kucistu,iznad procesora i treba da uvlaci vazduh u hladnjak,napajanja neka kaze gde mu je ventilator od napajanja

Poslednja izmena:
Kucište je staro, napajanje je iznad cpu a ventilator je pozadi.

Kad kazete da spojim crnu na crnu a crvenu na crvenu jel mislite da iščupam žice pa im promenim raspored?

Čime i kako da podmažem vent?

A koje su boje zice na ventilatoru ?

Crvena +
Crna -
Zelena ili Zuta ?

Ako imash voltmetar, ispitaj gde je + i - na pinovima kucista :)

ili ovako:

Otvori kuciste i pogledaj na stampanoj ploci odozdo... koji pin je - (masa)

a moze se i otkriti tako sto pogledas vodove na sasiji koji vode do Elektrolitnog kondenatora sa tih pinova :)

A na kondenzatoru pogledas polaritet + & -

i onda znas :)

A za ventilator ..pronadji adapter od 6V /100mA i pipas zice dok se ne zavrti :malav:

Poslednja izmena:
nalepnica moze biti sa obe strane
imas i na ventilatorima sa strane strelicu u kom smeru duva,pogledaj

ova strana ide napolje,ta gde je nosac
a_scythe_120mm_kama_pwm_cooling_fan_lg_pic.jpg

Kucište je staro, napajanje je iznad cpu a ventilator je pozadi.

Kad kazete da spojim crnu na crnu a crvenu na crvenu jel mislite da iščupam žice pa im promenim raspored?

Čime i kako da podmažem vent?
Odlepi onu nalepnicu na ventilatoru. Ispod ima gumica koju skineš. Tu je osovina od ventilatora na koju nakapaš malo mašinskog ulja, ako nemaš mašinsko, može i obično motorno ulje.

Back