vencanje, sklapanje braka, registracija braka..

Vencanje i sklapanje braka je jedno te isto, ovaj drugi pojam najvise koriste maticari kao "svoj ustaljeni termin", verovatno ga zato neki povezuju sa opstinskim vencanjem. Sto se tice registracije braka, ovaj termin je vazan za one koji su se vencali u jednoj zemlji, a zive u drugoj. Inace je deo samog procesa vencanja, ali ukoliko novovencani par zivi u drugoj zemlji, potrebno je da taj brak tamo registruju (u maticnom uredu u mestu gde zive), u protivnom, moze doci do raznih komplikacija administrativne prirode.

Један мој рођак пре 35 година решио да се жени. Његови у Банату направили велику свадбу, а он из Србије дошао са младом и њеном родбином. Кад, не лези враже, они до матичара, а оно - цврц! У Војводини тад морало да прође месец дана ,,вереничког стажа'', а они то нису знали.
И тако се младенци ,,венчали'' око дрвета, као, такав је обичај, порславили лепо, како обичаји налажу, свадба била весела, трајала до јутра..
А регистровали се у Пожаревцу, неколико дана касније.
Они славе дан венчања, а не дан регистрације.
Ето, може и тако. )

Па, такав био договор. Да се прави свадба у Банату, иако је он већ живео у Србији. Нису без његове сагласности радили ништа, и он и млада и цела родбина са обе стране..сви су учествовали у томе.

Moja sestra i zet vencali se u Kninu i tamo sve po ps-u.Godinama bilo sve ok dok nije izbio rat...:eek:
Kad je posla da vadi licnu kartu ono...Nije vencana...
I nigde se ne vodi da su u braku iako je do rata bilo sve ok ..
Ne lezi vraze i oni su izgubili vencani list..
Pa je sad pitanje hoce li se ponovo vencati:zper::zcepanje::zcepanje:
A na postavljeno pitanje....
To mi dodje kao ono - Nije sija nego vrat:whistling:

Bogat nam jezik pa mozemo da se razmecemo sa terminima.
Moja baka je imala obicaj da kaze za neke da su se registrovali-sto je kod mene budilo uvek neki osecaj strahopostovanja prema tom cinu-mislim tako mi nesto rogobatno zvuci.Maticar opet kaze zakljucili su brak ti i ti...sto meni vec vuce da su ga i zavrsili o istom trosku.
Vencanje-zvuci najlepse,dok ne iskusis..
Na kocu shvatis da se moze koristiti koja god rec,i sve je ispravno,dok ono sto sledi nakon traje...

Back