BLAJBI
Zaslužan član
- Poruka
- 103.496

Nasmejani svatovi, dve matičarke i kumovi okupili su se 5. septembra prošle godine u Gradskoj većnici u Zagrebu. Bili su tu i neki ljudi iz hrvatske vlade. Napokon, ne dešava se svaki dan da se sklopi prva istopolna zajednica u Hrvatskoj, posebno ne da se jedan Srbin oženi Hrvatom.
Srbin (29) se zaljubio u svog 12 godina starijeg partnera pre tri godine. Dugo su se dopisivali i on je konačno ugrabio priliku da izostane sa posla i ode da ga lično upozna.
– Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. godine. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i ja sam opet došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tada smo se dogovorili da bismo mogli da počnemo zajednički život – rekao je Beogradjanin.
Sve smo pokušali da bih ja mogao da boravim i eventualno radim u Hrvatskoj, ali bez uspeha. Ja sam u Hrvatskoj bio turista sa istim rokom turističkog boravka 90 dana u šest meseci. Posle toga moraš van zemlje i ne možeš unutra dok ti ne isteknu novih 90 dana, a ja sam se stalno vraćao u Beograd. Znali smo da ce vladajuća garnitura doneti obećani zakon i rešili smo da čekamo – priseća se Beograđanin.
Tako su se krajem leta prošle godine u večernjim satima u Gradskoj opštini u hrvatskoj i pravno spojila dva muškarca. Jedan od njih, mladi Srbin, bio je van sebe od sreće. Našao je životnog partnera i uspeo da sklopi životno partnerstvo.
Nije im bilo lako, svoj porodični mir platili su pravom pravnom bitkom.
– Borio sam se kao lav i ostvario to na kraju! Bio sam strašno frustriran svime i onda sam se dao u bitku sa institucijama kako bih ostvario svoje pravo, a opet bio sam stranac i to Srbin u Hrvatskoj. Nisam prezao ni od čega i mejlovima sam tražio pomoć od svih koji ti sada padnu na pamet a da su neko i nešto u Hrvatskoj. U ovim našim odnosima mislim da je prvo životno partnerstvo između Srbina i Hrvata ipak korak napred. Ja sam ovde srećan i zadovoljan. Živim u lepom stanu, u lepom delu grada, imam posao i na neformalnom sam obrazovanju u centru za Mirovne studije. Spasao sam se – zaključuje Srbin i nastavlja da bude uz svog partneta.
I u dobru, i u zlu.
http://www.telegraf.rs/vesti/147242...a-krunisana-u-zagrebu-ovo-je-njihova-ispovest