aleksa ndar
Elita
- Poruka
- 17.732
Naišao sam par puta na tekst o ulovljenim somovima koji su bili dugacki oko 2 metra, pa me zanima da li tolika riba može predstavljati opasnost za čovjeka.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
oni što se zavlače u one muljevite jazbine pod vodom? pa mu zabiju šaku u usta da ga izvuku? ono bre debilčine, znaš kad bi ono radio![]()
lovačka pričanije som baš neki spretan toliko, ali opet mislim da ima snage uhvatiti čovjeka za nogu i povući na dno, samo ne znam da li to radi ... a u jednoj rijeci ako nije Drina tamo za vrijeme onih ratova gdje su bacani ljudi bili su najveći somovi ... to sam čuo od jednog profesora
gospode boze
som spada u slatkovodne grabljivice
hrani se uglavnom fito i zooplanktonom, jede insekte zabe, manje ribe
narastu veliki ako im uslovi vode to dozvoljavaju ali nisu opasni u toj meri
mada ne postoje recne ribe koje su grabljivice a da mogu toliko da narastu sem soma
ali sam i sama slusala od lika koji je ronilac u policiji da se desavalo da naidje som i da ih udari repom sto je jako nezgodno ako udari u ledja npr
Mogu da jedu i sisare, guske, patke, zavisi od velicini. Sto je veci, vise trazi, logicno, jer je po prirodi svastojed. Recna svinja.
Ne znam da li za njega to rade, ili za druge ribe, ali cuo sam da okace pile, kokosku na udicu i tako ih love.
da ali ih i nema kod nas
Reke su ovde i previse zagadjane
uostalom som iz Dunava se uopste ne preporucuje za ishranu, posebno zato sto je voda zagadjena a i jede sve i svasta
Pa rekoh da su najveci somovi u Evropi (cini mi se i u svetu, mada mozda gresim) vadjeni iz Save. E sad istina jeste da su nam reke zagadjene i da som i nije nesto lepa zivotinja. Oni iz Save i nisu nesto lepo, smrde, dok recimo neki somovi u jezerima mada ne velikim su bas lepi, ne smrde i ukusni su.
Ma daj, Say, jede narod pangazijusa iz Mekonga, ubedljivo najzagadjenije reke na svetu.Sad, da li bi mogao da stvarno povredi coveka, verovatno da, ali najcesce se trude da se sklone, bas kao i (neopravdano ozloglasene) tigraste ajkule.
Kad smo kod zagadjenja,ko najvishe zagadjuje reke?
Industrija!
A kod nas ne radi ni jedna fabrika!(ne bukvalno,ali blizu!)
Tako da je Dunav kod nas mnogo manje zagadjen nego u Nemachkoj,recimo.
A najveci somovi su u Djerdapu!
I inache,tamo je Dunav najveci!
I postoji vishe nachina da se uhvati som.
Pored pecanja,najcheshce se koristi struk,koji je i alaska alatka.
Koristi se i senkler,ali ne za soma,on tu uglavnom zaluta.