veliki somovi

Cuo sam da su tolki somovi vatali cigancice pored Save i Dunava. Kako mi je deda pricao, dodje cigance sa sikirom da nasece nekih grana i paf izleti som iz vode i pojede ga. Onda se taj som nekako nasuko na obalu i dosli ribari, rasporili mu stomak ko Oblic Murata kad ima sta da vidis, cigance u njemu sa sve sikirom.
Ne znam jel to jedna od ribolovackih prica zanra horor, ali moguce da takve ribe mogu da scepaju coveka za nesto.

lovačka priča :D nije som baš neki spretan toliko, ali opet mislim da ima snage uhvatiti čovjeka za nogu i povući na dno, samo ne znam da li to radi ... a u jednoj rijeci ako nije Drina tamo za vrijeme onih ratova gdje su bacani ljudi bili su najveći somovi ... to sam čuo od jednog profesora

lovačka priča :D nije som baš neki spretan toliko, ali opet mislim da ima snage uhvatiti čovjeka za nogu i povući na dno, samo ne znam da li to radi ... a u jednoj rijeci ako nije Drina tamo za vrijeme onih ratova gdje su bacani ljudi bili su najveći somovi ... to sam čuo od jednog profesora

Ne verujem da u Drini ima velikih somova, najveci su u Savi kod Obrenovca, tu su vadjeni najveci u Jevropi, i u Dunavu. Verovatno jos jedna od ribolovackih prica :lol:

gospode boze
som spada u slatkovodne grabljivice
hrani se uglavnom fito i zooplanktonom, jede insekte zabe, manje ribe
narastu veliki ako im uslovi vode to dozvoljavaju ali nisu opasni u toj meri
mada ne postoje recne ribe koje su grabljivice a da mogu toliko da narastu sem soma
ali sam i sama slusala od lika koji je ronilac u policiji da se desavalo da naidje som i da ih udari repom sto je jako nezgodno ako udari u ledja npr

dinar.jpg

Inace, ovi somovi su najopasniji. Em sto zasite coveka, em sto se oko njih vodi krvava borba ko ce da ih upeca. A da biste upecali 'vake somove, treba vam mnogo muke i strpljenja. Najlaksi ali i najrizicniji nacin da se upecaju je metod varalicarenja zvani ''kradja''. Mogu biti jako prljavi pa je potrebno dodatno pranje.

gospode boze
som spada u slatkovodne grabljivice
hrani se uglavnom fito i zooplanktonom, jede insekte zabe, manje ribe
narastu veliki ako im uslovi vode to dozvoljavaju ali nisu opasni u toj meri
mada ne postoje recne ribe koje su grabljivice a da mogu toliko da narastu sem soma
ali sam i sama slusala od lika koji je ronilac u policiji da se desavalo da naidje som i da ih udari repom sto je jako nezgodno ako udari u ledja npr

Mogu da jedu i sisare, guske, patke, zavisi od velicini. Sto je veci, vise trazi, logicno, jer je po prirodi svastojed. Recna svinja.
Ne znam da li za njega to rade, ili za druge ribe, ali cuo sam da okace pile, kokosku na udicu i tako ih love.

Mogu da jedu i sisare, guske, patke, zavisi od velicini. Sto je veci, vise trazi, logicno, jer je po prirodi svastojed. Recna svinja.
Ne znam da li za njega to rade, ili za druge ribe, ali cuo sam da okace pile, kokosku na udicu i tako ih love.

da ali ih i nema kod nas
Reke su ovde i previse zagadjane
uostalom som iz Dunava se uopste ne preporucuje za ishranu, posebno zato sto je voda zagadjena a i jede sve i svasta

da ali ih i nema kod nas
Reke su ovde i previse zagadjane
uostalom som iz Dunava se uopste ne preporucuje za ishranu, posebno zato sto je voda zagadjena a i jede sve i svasta

Pa rekoh da su najveci somovi u Evropi (cini mi se i u svetu, mada mozda gresim) vadjeni iz Save. E sad istina jeste da su nam reke zagadjene i da som i nije nesto lepa zivotinja. Oni iz Save i nisu nesto lepo, smrde, dok recimo neki somovi u jezerima mada ne velikim su bas lepi, ne smrde i ukusni su.

Ma daj, Say, jede narod pangazijusa iz Mekonga, ubedljivo najzagadjenije reke na svetu. :lol: Sad, da li bi mogao da stvarno povredi coveka, verovatno da, ali najcesce se trude da se sklone, bas kao i (neopravdano ozloglasene) tigraste ajkule.

Pa rekoh da su najveci somovi u Evropi (cini mi se i u svetu, mada mozda gresim) vadjeni iz Save. E sad istina jeste da su nam reke zagadjene i da som i nije nesto lepa zivotinja. Oni iz Save i nisu nesto lepo, smrde, dok recimo neki somovi u jezerima mada ne velikim su bas lepi, ne smrde i ukusni su.

opet kazem zavisi od dna reke same reke itd, msm ima tu mnogo cega, mada nismo mnogo radili o somovima , najvise saran i pastrmka
a Dunav sam pomenula jer se po restoranima nudi dunavski

- - - - - - - - - -

Ma daj, Say, jede narod pangazijusa iz Mekonga, ubedljivo najzagadjenije reke na svetu. :lol: Sad, da li bi mogao da stvarno povredi coveka, verovatno da, ali najcesce se trude da se sklone, bas kao i (neopravdano ozloglasene) tigraste ajkule.

uh, to neu da komentarisem, prosto se iznerviram

Gde su ono bese braca Jelic upecala onog u spotu, u Dunavu? Ni ranije nisam jela ni ovog naseg ni onog azijskog soma, niti jezerskog sarana, jednostavno ne podnosim taj miris mulja. Citala sam negde kako se prave oni stapici od kraba, K od kraba tu nema, samo vestacka aroma, tako da smo i njih izbacili, iako ih moje dete voli... kad smo kod nepodobne recne i morske hrane.

da, saran je isto svastojed, hrani se faunom dna zooplanktonom biljkama it
ali je mnogo cistija riba od soma, ali ako je gajen , hrane ga peletiranom hranom
u svakom slucaju bih svima preporucila, ribu iz ribnjaka
nikako iz reka

Kad smo kod zagadjenja,ko najvishe zagadjuje reke?
Industrija!
A kod nas ne radi ni jedna fabrika!(ne bukvalno,ali blizu!)
Tako da je Dunav kod nas mnogo manje zagadjen nego u Nemachkoj,recimo.
A najveci somovi su u Djerdapu! ;)
I inache,tamo je Dunav najveci!
I postoji vishe nachina da se uhvati som.
Pored pecanja,najcheshce se koristi struk,koji je i alaska alatka.
Koristi se i senkler,ali ne za soma,on tu uglavnom zaluta.

Kad smo kod zagadjenja,ko najvishe zagadjuje reke?
Industrija!
A kod nas ne radi ni jedna fabrika!(ne bukvalno,ali blizu!)
Tako da je Dunav kod nas mnogo manje zagadjen nego u Nemachkoj,recimo.
A najveci somovi su u Djerdapu! ;)
I inache,tamo je Dunav najveci!
I postoji vishe nachina da se uhvati som.
Pored pecanja,najcheshce se koristi struk,koji je i alaska alatka.
Koristi se i senkler,ali ne za soma,on tu uglavnom zaluta.

zato sto te fabrike moraju da imaju preciscivace
a kod nas i ako nema fabrika nista se ne cisti sto se baca
prica meni drugar, odrastao na Dunavu, kaze:
plivam ja tako plivam, a pored mene pliva mrtva svinja
crnjak

Henkel unistava vodenu floru i faunu u okolini Krusevca, ne znam kakva je sad situacija sa Fiatom ali kaze konkretno Jacob da su po boji Lepence oni u KG znali koje je boje nova serija automobila. Pa jesmo jednom imali u pazaru pun stos novih 100-dinarki a sutradan u Beogradskoj hronici gledalac-reporter snimio tirkiznu Topcidersku reku! Necu dalje, drzavna stamparija/kovnica je zagadjivac!

svi su zagadjivaci
u nemackoj henkel bi dobio debelu kaznu, morao da zatvori fabriku i da ocisti reku ako treba
a ovde moze da radi ko sta hoce
i ako postoji zakon o zastiti zivotne sredine, reka i voda, niko nista ne kontrolise
sramota
odmah se iznerviram

Back