VELIKI RAT - VELIKE PROMENE

Forumaš Veličanstveni

Elita
Banovan
Poruka
15.221
Top.jpg

Godine 1914. izbio je sukob kakav svet do tada nije video! Veliki rat je promenio istoriju ratovanja i označio početak nove ere.

"Tokom rata nestaju četiri velike imperije. Na kraju rata nestaće carevina Nemačka, nestaće Osmansko carstvo, kao i Austrougarska monarhija, Rusko carstvo će takođe nestati. Nastaće niz novih država, pre svega nacionalnih", kaže dr Aleksandar Životić, docent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta.

Đavolja posla

Totalni sukob velikih sila značio je jedno - sav tehnološki razvoj kretao se u pravcu ratne industrije. Dolazi do masovne upotrebe novog oružja i novih sredstava. Avioni, automobili, podmornice, bojni otrovi, mitraljezi, tenkovi i ostala, kako su ih vojnici nazivali, "đavolja posla" sejala su paniku na ratištima.

"Kada su Englezi u bici na Somi prvi put upotrebili tenk, to je izazvalo neverovatan šok kod nemačkih vojnika. Zamislite gomilu čelika koja se kreće ka vama, bljuje neku vatru, a vi ne možete protiv takvog jednog oruđa ništa da učinite... Pa naravno da izgleda kao da su to đavolja posla", objašnjava potpukovnik dr Ivan Mijatović, načelnik Vojnog muzeja u Beogradu.

Emancipacija žena

Više od 60 miliona vojnika učestvovalo je u Velikom ratu.

Dr Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju kaže da je mobilizacija muškaraca izazvala i nedostatak radne snage, što je za posledicu imalo emancipaciju žena.

"Na njihova mesta dolaze žene, koje tada postaju svesne koliko su važne u društvu. Prvi svetski rat, u tom smislu, ostavlja znatne posledice i na problem ženskih prava."

Kapitalizam i ekonomska kriza

Ogromna razaranja tokom Prvog svetskog rata iscrpljivala su industriju, što je za posledicu imalo veliku ekonomsku krizu, ali i promene društvenih i političkih sistema.

"Kapitalizam više ne predstavlja monolitni sistem, nakon Oktobarske revolucije nastaje prva socijalistička zemlja - Sovjetska Rusija, što će svakako izazvati niz novih pokreta i praktično jedno revolucionarno vrenje na prostoru srednje i delom istočne Evrope", zaključuje Životić.

Stvoreni su novi umetnički pravci, menjao se stil odevanja, a nova otkrića nalazila su primenu u svakodnevnom životu. Veliki rat je doneo sukob kakav niko nije očekivao, ali i tehnološki napredak koji je čovečanstvo bitno izmenio!

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/veliki-rat-velike-promene/?ModPagespeed=noscript

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eto nek vidi svet kako su Srbi zaeban faktor.
Svi pričaju kako Novi Svetski Poredak upravlja svetom a ono...
MI SMO FAKTOR!
Tri carstva nestala zbog jednog Bosanca
a Krsta ih puna...

Zašto smo mi SRBI SVEcKA MISTERIJA?

Mi na sebi isprobavamo sledeće eksperimente:
- vlast koja ne vodi brigu ni o zemlji ni o narodu
- policija koja demonstrira kako treba da radi mafija
- vojska koja prima punu platu iako sad navodno brani četvrtinu države
- socijalno i služba zapošljavanja su misteriozne piramide sistema, ni mi Srbi ne znamo čemu ovi služe
- poštari bolje provere sadržaj pošiljki od bilo koje strane službe
- lekari koji leče na komercijalnim osnovama kao dokaz da Hipokrat greši
- profesori koji uče studente da je bolje biti podoban nego pametan i kažnjavaju obaranjem
- crkva koja narodu demonstrira šta je Sotona hteo
- narod koji ne veruje sopstvenoj državi pa plaća samo ono što mora
- zaradjuemo 150 evra mesečno a trošimo 356,44

Kada svet shvati ove principe funkcionisanja društva može biti izuzetno zdrav
ali ponavljam NE KAČITE SE SA NAMA SRBIMA!

p.s. jedino je bio pametan Vatikan pa nije hteo da se petlja niti ekspozituru svoje banke ovde da postavi
Amerika je mislila da je to samo umišljaj Pape pa poslali dva nevidljiva aviona i bi što bi
Jes da ne umemo da popunimo formular u pošti al obaramo nevidljivo

3028.jpg

СРБИ СУ НЕУНИШТИВИ!

Poslednja izmena:
Top.jpg

Godine 1914. izbio je sukob kakav svet do tada nije video! Veliki rat je promenio istoriju ratovanja i označio početak nove ere.

"Tokom rata nestaju četiri velike imperije. Na kraju rata nestaće carevina Nemačka, nestaće Osmansko carstvo, kao i Austrougarska monarhija, Rusko carstvo će takođe nestati. Nastaće niz novih država, pre svega nacionalnih", kaže dr Aleksandar Životić, docent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta.

Đavolja posla

Totalni sukob velikih sila značio je jedno - sav tehnološki razvoj kretao se u pravcu ratne industrije. Dolazi do masovne upotrebe novog oružja i novih sredstava. Avioni, automobili, podmornice, bojni otrovi, mitraljezi, tenkovi i ostala, kako su ih vojnici nazivali, "đavolja posla" sejala su paniku na ratištima.

"Kada su Englezi u bici na Somi prvi put upotrebili tenk, to je izazvalo neverovatan šok kod nemačkih vojnika. Zamislite gomilu čelika koja se kreće ka vama, bljuje neku vatru, a vi ne možete protiv takvog jednog oruđa ništa da učinite... Pa naravno da izgleda kao da su to đavolja posla", objašnjava potpukovnik dr Ivan Mijatović, načelnik Vojnog muzeja u Beogradu.

Emancipacija žena

Više od 60 miliona vojnika učestvovalo je u Velikom ratu.

Dr Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju kaže da je mobilizacija muškaraca izazvala i nedostatak radne snage, što je za posledicu imalo emancipaciju žena.

"Na njihova mesta dolaze žene, koje tada postaju svesne koliko su važne u društvu. Prvi svetski rat, u tom smislu, ostavlja znatne posledice i na problem ženskih prava."

Kapitalizam i ekonomska kriza

Ogromna razaranja tokom Prvog svetskog rata iscrpljivala su industriju, što je za posledicu imalo veliku ekonomsku krizu, ali i promene društvenih i političkih sistema.

"Kapitalizam više ne predstavlja monolitni sistem, nakon Oktobarske revolucije nastaje prva socijalistička zemlja - Sovjetska Rusija, što će svakako izazvati niz novih pokreta i praktično jedno revolucionarno vrenje na prostoru srednje i delom istočne Evrope", zaključuje Životić.

Stvoreni su novi umetnički pravci, menjao se stil odevanja, a nova otkrića nalazila su primenu u svakodnevnom životu. Veliki rat je doneo sukob kakav niko nije očekivao, ali i tehnološki napredak koji je čovečanstvo bitno izmenio!

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/veliki-rat-velike-promene/?ModPagespeed=noscript

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eto nek vidi svet kako su Srbi zaeban faktor.
Svi pričaju kako Novi Svetski Poredak upravlja svetom a ono...
MI SMO FAKTOR!
Tri carstva nestala zbog jednog Bosanca
a Krsta ih puna...

Zašto smo mi SRBI SVEcKA MISTERIJA?

Mi na sebi isprobavamo sledeće eksperimente:
- vlast koja ne vodi brigu ni o zemlji ni o narodu
- policija koja demonstrira kako treba da radi mafija
- vojska koja prima punu platu iako sad navodno brani četvrtinu države
- socijalno i služba zapošljavanja su misteriozne piramide sistema, ni mi Srbi ne znamo čemu ovi služe
- poštari bolje provere sadržaj pošiljki od bilo koje strane službe
- lekari koji leče na komercijalnim osnovama kao dokaz da Hipokrat greši
- profesori koji uče studente da je bolje biti podoban nego pametan i kažnjavaju obaranjem
- crkva koja narodu demonstrira šta je Sotona hteo
- narod koji ne veruje sopstvenoj državi pa plaća samo ono što mora
- zaradjuemo 150 evra mesečno a trošimo 356,44

Kada svet shvati ove principe funkcionisanja društva može biti izuzetno zdrav
ali ponavljam NE KAČITE SE SA NAMA SRBIMA!

p.s. jedino je bio pametan Vatikan pa nije hteo da se petlja niti ekspozituru svoje banke ovde da postavi
Amerika je mislila da je to samo umišljaj Pape pa poslali dva nevidljiva aviona i bi što bi
Jes da ne umemo da popunimo formular u pošti al obaramo nevidljivo

3028.jpg

СРБИ СУ НЕУНИШТИВИ!

Ahahahhaha Svaka ti dala!!!:hahaha:

Austro-Ugarsku smo morali da unistimo ili bi ona unistila nas, samo smo trebali da radimo kao Rumuni, na samom kraju rata, a ne sa onolikim izgunicima.

Tako je!
Pod Turcima smo se radjali, možda dali po jedno dete od 10 napravljenih al smo se radjali
Aj nek ti zatrudni žena kod srpskog privatnika danas, makar jedno da rodi?

Rumuni su trenutno viši stanard za Srbiju, o Poljacima da ne pričamo...

tu svoju "nenadmasnu pamet" Srbi jako mnogo placaju .
moze biti da je jad u tome sto kad Srbin pomisli da je pametan, lupa o tom na sva zvona, uzivajuci u zvonjavi , dok neko drugi kad mu se ucini da je pametan, uzme da proveri, isprobavajuci tu svoju pamet u bilo cemu na sto je pamet inace primenjiva.
nije Srbima za utehu cinjenica da nisu bolji ni drugi sa Balkana.Naprotiv, tuga nad tugom...

Rumunijski GDP je 8000 dolara po glavi, nas je 5000 dolara.
Dakle, jeste.
Okej.
Unistili smo Austrougarsku?
Pa covek kuka kako su nestala 3 carstva, a ja mu rekoh da mi je drago sto je A-U nestala.
Prisjedinjenjem njenih teritorija Srbiji i Rumuniji A-U je nestala.

A srpski doprinos u WW1 protiv sila Osovine je veliki tako da je Srbija sigurno imala velikog udela u unistenju tog carstva.

tu svoju "nenadmasnu pamet" Srbi jako mnogo placaju .
moze biti da je jad u tome sto kad Srbin pomisli da je pametan, lupa o tom na sva zvona, uzivajuci u zvonjavi , dok neko drugi kad mu se ucini da je pametan, uzme da proveri, isprobavajuci tu svoju pamet u bilo cemu na sto je pamet inace primenjiva.
nije Srbima za utehu cinjenica da nisu bolji ni drugi sa Balkana.Naprotiv, tuga nad tugom...

Te generalizacije su stvarno bezveze.

Ono, ima brojki i brojki, a ni ja se ne bih bas zaklela da je taj rumuNJski standard visi od naseg.
Sto odlaze u Italiju da kradu, u Francusku, Nemacku, zasto se uvek i svuda smatraju Ciganima i lopinama?
Pa nije valjda da je cela Rumunija zemlja Cigana?
Okej verujem ja u GDP i sve to, naravno.
Mada sam od nekih poznanika koji su relativno skoro bili u Romaniji cuo da se tamo kupuju orbit zvake na komad kao i zenski ulosci.:eek:

Okej verujem ja u GDP i sve to, naravno.
Mada sam od nekih poznanika koji su relativno skoro bili u Romaniji cuo da se tamo kupuju orbit zvake na komad kao i zenski ulosci.:eek:

Ja za Rumuniju nista ne verujem. Ne verujem cak i da imaju onoliko medveda koliko ih kao navodno imaju.
Verujem Madjarima kada pricaju da zive kao stoka jer nemaju potrebe da lazu i mazu doduse ne verujem ni da sami Rumuni ( ne poznajem nijednog)
prica neke neke bajke o svom zivotu, ali eto ima tih statistika pa koj voli nek izvoli:D

Back