Veliki povratak doboš kočnica?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.272

Često osporavane kao nedovoljno efikasne za performantne automobile, opet toliko hvaljene i nezamjenjive u teretnim vozilima, doboš kočnice dobijaju potpuno novi život pojavom električnih automobila

Sada već ozbiljna globalna „kilometraža“ EV nosi sa sobom i mnoga upotrebna iskustva, pa i ona koja se odnose na činjencu da su doboš kočnice mnogo bolje rešenje od klasičnih disk kočnica.

Opravdanje za ovakvu automobisku jeres leži u nekoliko važnih činjenica.
Prva se odnosi na suštinu kočionih sistema u EV koji ne poseduju hidraulični sistem kočenja (na slici) već električni.

Ovo znači, da se klipovi kočnica pokreću putem malih servo elektro motora koji su brži,efikasniji i snažniji što doboš kočnicu čini efikasnijom.

Pored toga kroz milione pređenih kilometara električara uočeno je da se zbog rekuperativnog sistema kočenja, klasični kočioni uređaji koriste 90% manje od onih u konvencionalnim modelima.

Rekuperacija znači dobrobit za baterije automobila koje se time osvežavaju ali je pokazalo se izuzetno loša za kočione diskove koji se veoma malo i gotovo uopšte ne aktiviraju.

To povlači za sobom činjenicu da su podložni koroziji, koja se inače uklanja prvim kontaktima sa kočionim pločicama. Međutim kod EV taj kontakt ponekad ne postoji u dužem periodu pa je u pojedinim slučajevima došlo i do ozbiljnih havarija kočionih sistema.

Upravo zbog ovoga, kočioni doboš zbog svoje zatvorene strukture pokazuju nemaju problema spoljnim uticajem i sa korozijom a da ostaju dovoljno moćni za potrebe usporavanja EV.
Rekuperacija znači dobrobit za baterije automobila koje se time osvežavaju ali je pokazalo se izuzetno loša za kočione diskove koji se veoma malo i gotovo uopšte ne aktiviraju.

To povlači za sobom činjenicu da su podložni koroziji, koja se inače uklanja prvim kontaktima sa kočionim pločicama. Međutim kod EV taj kontakt ponekad ne postoji u dužem periodu pa je u pojedinim slučajevima došlo i do ozbiljnih havarija kočionih sistema.

https://vrelegume.rs/veliki-povratak-dobos-kocnica/

Hm, ovaj novi trend ka povratku starom je otišao toliko daleko da se doboši mogu pronaći i u nekim električnim modelima Audija.

A da nije u korenu svega samo pojeftinjenje proizvodnje dok nas ubeđuju kako je to baš super za korisnike? :think:

Nisu, ali nije zgoreg ni uštedeti koji evro.

Da se podsetimo kako to sve izgleda:

1748758416452.png

Kako mogu da ostare kočnice reci ti nama :lol: menja se jedino kočiono ulje i to zavisi od uslova vožnje - testira se. Ostalo se samo vizuelno proverava. Ovo je standardna procedura ovlašćenih servisa i svako ko drugačije tvrdi hoće da vas prevari i opljačka!

Zanimljiv mi je hit majstora danas, svaki odmah hoće da ti menja diskove i pločice/paknove kako te vidi na kapiji :lol:

Ovaj igi oće da ti pere diskove ako ništa drugo :rotf:

Kako mogu da ostare kočnice reci ti nama :lol: menja se jedino kočiono ulje i to zavisi od uslova vožnje - testira se. Ostalo se samo vizuelno proverava. Ovo je standardna procedura ovlašćenih servisa i svako ko drugačije tvrdi hoće da vas prevari i opljačka!

Zanimljiv mi je hit majstora danas, svaki odmah hoće da ti menja diskove i pločice/paknove kako te vidi na kapiji :lol:

Ovaj igi oće da ti pere diskove ako ništa drugo :rotf:
Mogu to je normalno.. postavljao sam slike 10-12g starih gde se raspadaju Kupi EV pa ćeš onda shvatiti zasto moraju da se ciste

Meni si pričao priče kako treba na svom autu da rasklapam i čistim kočnice svako malo i da zato moj auto nije održavan kako treba. To su sve zlonamerni komentari tebe i duleta.

Ev itekako koristi kočnice kao i svaki drugi automobil a najsličnije automatik vozilima sa sus motorima. Ulogu kočenja motorom preuzima el motor koji vrši ulogu generatora el energije i puni bateriju.

I na kraju kočnice zaustavljaju vozilo.

Tako da to so i prašina to ne drži vodu jedino kod vozila koja imaju motor u samom točku auta a to za sada još nije rasprostranjeno niti će biti ikada zbog mogućnosti da ljudi sami prave električna vozila.

Не знам да ли су погоњени профитом, уштедом, наметнутим прописима или чиме већ...

И ако врате добоше, они ће свакако испуњавати потребан квалитет.

Meni si pričao priče kako treba na svom autu da rasklapam i čistim kočnice svako malo i da zato moj auto nije održavan kako treba. To su sve zlonamerni komentari tebe i duleta.

Ev itekako koristi kočnice kao i svaki drugi automobil a najsličnije automatik vozilima sa sus motorima. Ulogu kočenja motorom preuzima el motor koji vrši ulogu generatora el energije i puni bateriju.

I na kraju kočnice zaustavljaju vozilo.

Tako da to so i prašina to ne drži vodu jedino kod vozila koja imaju motor u samom točku auta a to za sada još nije rasprostranjeno niti će biti ikada zbog mogućnosti da ljudi sami prave električna vozila.

"One-pedal driving allows a driver to bring a vehicle to a full stop without using the brake pedal."..Kod Tesle npr onaj sistem jako dobro radi

Običan auto sa sus motorom kada pustiš gas kreće da usporava do potpunog zaustavljanja. Sve identično kao kod benzinaca sem što električni motor može variabilno da se opterećuje i samim time brže usporava ili sporije.

Kočnice kao kočnice identične kao kod automobila sa sus motorima. I sad ti meni reci zašto bi ti to rasturao?!?? Da čačkaš?

1000004463.jpg

Poslednja izmena:
Običan auto sa sus motorom kada pustiš gas kreće da usporava do potpunog zaustavljanja. Sve identično kao kod benzinaca sem što električni motor može variabilno da se opterećuje i samim time brže usporava ili sporije.

Kočnice kao kočnice identične kao kod automobila sa sus motorima. I sad ti meni reci zašto bi ti to rasturao?!?? Da čačkaš?

Pogledajte prilog 1739449
Vožnja kroz grad bez kočnica

Back