Veliki Ljuba Popović

vučji čopor

Legenda
VIP
Poruka
69.293
1641638557188.jpeg

1641638585604.jpeg

Veliki Ljuba Popović
_vak9kqTURBXy9jNjg3YjM5N2FjNDY0ODRkYTBkZjE4M2Y0ZWIxMTA1Mi5qcGVnkZMCzQLkAIGhMAU

Rođen je 1934. godine u Tuzli, a svoj bogat umetnički i intimni život proveo je na relaciji Valjevo, Beograd,
Pariz stvarajući slikarsku magiju. Za člana SANU izabran je 1991. godine.

Popović je gimnaziju završio u Valjevu gde je stekao i prva crtačka i slikarska iskustva.

- U gimnaziji sam dosta naučio od profesora crtanja Bogdana Bakića, kod koga nikada nisam imao pet,
nego pet minus. Jer, sa mnom je učio Toma Martinović, koga smo zvali Foto Toma. On je bio genijalan,
za deset minuta je pravio takve akvarele, da je to bilo neverovatno i niko nije mogao da ga prevaziđe.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/veliki-ljuba-popovic

- Unutrašnji bunt mi je pomogao u pronalaženju puta kojim ću ići - napisao je Ljuba Popović
u jednom od svojih tekstova sadržanih u monografiji „Ljuba“.

7DE953D6-5EB0-4BC5-874B-088C7B35DC21_1_105_c-725x565.jpeg

Naročita poslastica u ovoj monografiji su tekstovi koje je Ljuba sam pisao o svojim slikama.
Pišući tako, na primer, o platnu „Pitanje histeričnih objekata“ koje je naslikao 1972.
napomenuo je:
-Nastojao sam da se na svoj način izborim sa snagom svetlosti. Postavljao sam je tako kao da
se širi iz središta samog stola. Hteo sam da oko nje stvorim scenu sa ljudskim likovima stopljenim
u užasu, bićima opčinjenim njenom zaslepljujućom privlačnošću. Stigavši do tog stupnja pomislio sam da vladam situacijom. Međutim, iznenada, osetih da u meni raste gnev prema samom sebi, pošto se užasavam, i oduvek sam se užasavao, ponavljanja i stvaranja već viđenog. Zahvaljujući tom unutrašnjem buntu počeo sam da tragam kako izaći iz ćorsokaka".

Pričajući o slici „Ukrotiteljica“ (1975/1976) veli Ljuba da je radeći na njoj osetio neodložnu potrebu
da naslika ženu „nagu, ali drugačiju, neznanu (...)“.
1571054719278-ljuba-830x0.jpg

Ležerno i upečatljivo u isti mah opisuje svojevrsne muke kroz koje je prolazio slikajući, kako je
šta i kada prepravljao, a kad je urađenim postao zadovoljan: „I tada, upravo u tom trenutku me je ‘ukrotiteljica‘ pogledala i izgovorila nekoliko reči. Ostvario sam izuzetan kontakt s njom. Istog časa sam se zaljubio.“

Сликарство Љубе Поповића се најчешће означава као надреалистичко, фантастично или симболичко.
У Србији је овим трима категоријама придружена и четврта, везана за историјски и теоријски контекст Медиале.
Љуба се, међутим, никад није поистовећивао ни са једном групом, правцем или школом,
нити је имао директне узоре. У његовом делу нема ничега што је директно преузето из реалности
— он се пре свега препуштао упливу сопствених несвесних процеса.

1641648213428.png

Његове слике такође могу изражавати метафизичке, духовне или апстрактне идеје.
Упијајући знања и утиске из најразличитијих извора, следио је сопствену линију водиљу ка циљу који је
дефинисан као „интегрално сликарство”.

Према Љубиним изјавама и записима, интегрално сликарство било би оно
које обједињује филозофски став у односу на судбину човека у свету,
oслушкивање најинтимнијих трептаја сликаревог бића и изврсно познавање заната.

Љубине слике делују снажно на посматрача најчешће због свог еротског набоја,
због необичних створења, подложних преображајима и међусобним прожимањима,
због ликовног богатства заснованог на непрегледном мноштву облика,
за које је тешко рећи да ли припадају органском или минералном свету,
реалности или пределима из залеђа свести и разума.

1641648269567.png

Дубље продирање у слику открива комплексну структуру коју карактеришу
истанчан осећај за колористичке хармоније, умножени углови гледања,
као и зналачки успостављен однос између већих иконографских целина и минуциозно обрађених детаља.

Раскошан и узнемирујућу универзум који је Љуба уобличио на својим платнима
сведочи колико о једној крајње необичној личности, толико и о уметнику
ванредне ликовне културе и широког спектра интересовања.

https://sr.wikipedia.org/wiki

Један од најснажијих утисака за мене у сусрету са Љубиним сликама да је за њега сваки формат платна премали.Та врста ликовног и асоцијативног богатсва је толика да пред сваком сликом могу да се проведу сати , а да се она не сагледа у целини.Сваки поновни сусрет је ново искуство.

1641721458635.jpeg

1641721492322.jpeg

И у томе је сличан старим мајсторима. То се у историји сликарста зове horror vacui - страх од празног простора.
Nisam to znala. Onda i ja imam taj problem..jer i kod mene je sve popunjeno.
Mislim da prazan prostor ne postoji. Prostor je pun života na nekom drugom nivou
postojanja.

Не мораш ништа да знаш, сасвим је довољно да реагујеш на оно што видиш, ако имаш воље.
To je tačno.Ljuba takođe slika na način tako da popunjava svaki delić
platna nebrojenim detaljima.
Pa, evo... Kad posmatram njegove slike, u prvi mah mi se ucine kao bajkovit, oniricni haos. A onda, recimo, primetim jedan detalj, kao nekakav detektiv, koji
kao da mi otvori celu kompoziciju. Taj detalj mi bude kao nekakav kljuc slike. Od njega povucem liniju kruznog toka ka ostalim detaljima koji u tom kljucu dobiju smisao i vezu - tad mi se stvori veliki svet te slike. :) Kad bih bas naduvao celu stvar, rekao bih da ta linija koja spaja detalje zapravo spirala i to ona cuvena, `zlatni presek`, mada cisto sumnjam da je tako...:lol: :cool: Svet slike tako otvoren obicno ima veze sa emotivno-filozofskim dozivljajem coveka i sa njegovim kapacitetima spram covecanstva, obicno u formi ljubavi, kolektivnog nesvesnog ili zenske osecajnosti i velikodusnosti, gde se mogu ocitati brojni arhetipi, narocito Jungova Anima. ;) :)
Doprinos temi ,molim...
:per::)

Poslednja izmena:
Pa, evo... Kad posmatram njegove slike, u prvi mah mi se ucine kao bajkovit, oniricni haos. A onda, recimo, primetim jedan detalj, kao nekakav detektiv, koji
kao da mi otvori celu kompoziciju. Taj detalj mi bude kao nekakav kljuc slike. Od njega povucem liniju kruznog toka ka ostalim detaljima koji u tom kljucu dobiju smisao i vezu - tad mi se stvori veliki svet te slike. :) Kad bih bas naduvao celu stvar, rekao bih da ta linija koja spaja detalje zapravo spirala i to ona cuvena, `zlatni presek`, mada sumnjam da je tako...:lol: :cool: Svet slike tako otvoren obicno ima veze sa emotivno-filozofskim dozivljajem coveka i sa njegovim kapacitetima spram covecansta, obicno u formi ljubavi, kolektivnog nesvesnog ili zenske osecajnosti i velikodusnosti, gde se mogu ocitati brojni arhetipi, narocito Jungova Anima. ;) :)

:per::)
Hvala na cenjenoj analizi slika Ljube Popovića..cenim tvoj doprinos temi :okok::zag:

Sedamdesetih godina, kada se na Ljubinim slikama pojavljuju motivi ljubavi i erotike,
i ljudska tela često počinju da bivaju sve čudinije prikazana, isparčana,
iščašena i anatomski namerno netačna.

Ljuba-izlozba-4-768x897.jpg

Osamdesete godine odlikovaće pomenuta pretežno plava boja,
a ovaj novi tonalitet praćen je nežnijim scenama i usitnjavanjem strukture
– ispunjavanjem platna detaljima i, kako je to sam autor govorio, „uštrikavanjem” slike.

cover.jpg

Poslednje godine njegovog rada ipak odlikuje jedna malo drugačija estetika.
-na slikama nastalim dvehiljaditih može pronaći neispunjen, pa čak i bojom neprekriven deo platna,
a ovaj donekle izmenjeni stil išao je u korak sa modernim vremenima,
njihovom brzinom i zahtevima koje produkcija stavlja pred umetnika.
Na slikama Ljube Popovića možda nećete pronaći inspiraciju za kostime, s obzirom na to da je većina njegovih figura naga, ali ćete sigurno pronaći malo magije, ezoterije i pogleda koji se pružaju u druge svetove. Oni najhrabriji i najskloniji plavoj boji uvek mogu da probaju i da se maskiraju u neku od njegovih slika!
Ljuba Popović je bio poznat po izuzetno intenzivnom i intimnom kontaktu sa svojim platnima,
Ljuba Popović nije voleo da pušta mnogo ljudi u svoj atelje i uglavnom im nije dozovljavao
da ga posmatraju ili snimaju dok slika.

Ljuba-izlozba-6 (2).jpg

Svaka njegova slika posmatraču nudi prozor u beskrajne putopise slikareve mašte koja nadahnjuje,
opija i poziva na igru otkrivanja. Ljubu Popovića kritika je smeštala u simboliste, nadrealiste, ponekad i neoekspresioniste,
a kao i svaki slikar fantastike on nam pruža bezbroj skrivenih motiva, ličnosti i predmeta koje na platnima prepoznajemo nakon dužeg i pažljivijeg posmatranja.

http://www.casopiskus.rs/retrospektivna-izlozba-slika-ljuba-popovic-1934-2016/

Ljuba-izlozba-5.jpg

U LJUBINOM postojanju, životu, slikarstvo je bilo jedina aktivnost koja je stvarno imala smisla.
U dijalogu sa slikom, uranjanju, i putovanju kroz nju, pojavljivalo se nešto što mu je nudilo neverbalne odgovore na egzistencijalna pitanja, ali nikada do kraja, pa je tragao dalje...
Jedna od primarnih crta i njegovog karaktera i njegovog slikarstva bila je anksioznost, ali i
zapitanost o sudbini univerzuma, čoveka, ljudskoj usamljenosti, silama koje su u čoveku
i njime vladaju, o onome što dolazi posle...
3835612_66-vrem-grobnicejpg.jpg

Vreme grobnice

https://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:816976-Ljuba-je-bio-slikar-i-ljubavi-i-smrti

15-ljuba-1985.,-Ljuba-i-Slavica-.jpg

Već petnaest godina Slavica Batos supruga slikara, sastavlja - catalogue raisonn, "popis"
svih LJubinih dela i namerava da u dogledno vreme objavi njegov prvi deo. Sadržao bi
reprodukcije i sve podatke koji postoje o delima (kada su nastala, u čijem su vlasništvu,
gde su izlagana) nastalim do početka sedamdesetih godina prošlog veka.
- Posle LJubine smrti intenzivno sam sređivala dokumentaciju, tako da gotovo hiljadu slika
mogu da identifikujem iz glave, znam im i naslove - kaže žena čiji je foto-objektiv zabeležio
2.000 LJubinih radova, tokom 25 godina, što je "metar i po" kutija sa po 36 snimaka.
- Upravo juče sam dobila podatke o slici koja će se pojaviti na aukciji za 20 dana, a koja
nije nigde upisana, niti je fotografisana. Prepoznala sam posvetu, koju je LJuba namenio
jednom velikom francuskom novinaru, piscu, teoretičaru.

Back