Velika Gospojina (pravoslavni) i Velika Gospa (rimokatolici) - u čemu su razlike?

Proguglao sam i evo u čemu je razlika: rimokatolici (+pridruženi unijati) imaju dogmat proglašen od pape Pija XII 1950. da je Gospod Bog Presvetu Bogorodicu uzneo (vazneo) dušom i telom na nebo nakon završetka njezinog zemaljskog života. Nakon toga sledi na nebu krunidba Presvete Bogorodice, a ono se u Rimokatoličkoj crkvi proslavlja kao praznik 22. avgusta.
Pravoslavna crkva obeležava samo dan smrti Presvete Bogorodice bez navedenih rimokatoličkih dodataka.
Prema crkvenom predanju, sveti apostoli, koji su propovedali u raznim zemljama, čudesno su se okupili u Jerusalimu kako bi se oprostili od Presvete Djeve i pokopali je. Sveti apostol Toma je po promislu Božjem zakasnio na sprovod. Apostol Toma je tražio da se otvori grob da se uveri da je Presveta Bogorodica zaista preminula i pokopana. Kada su apostoli otvorili grobnicu kako bi mogli da uvere apostola Tomu, tela Presvete Bogorodice nije bilo tamo. Tada je Toma rekao da je video Majku Božiju kako se uzdiže na nebo i zamolio je da mu da svoj blagoslov. Tada mu je Majka Božija spustila svoj pojas. Kamen na koji je navodno pao nalazi se na području ruskog Getsimanskog manastira svete Marije Magdaline na Maslinskoj gori.

Proguglao sam i evo u čemu je razlika: rimokatolici (+pridruženi unijati) imaju dogmat proglašen od pape Pija XII 1950. da je Gospod Bog Presvetu Bogorodicu uzneo (vazneo) dušom i telom na nebo nakon završetka njezinog zemaljskog života.
Točno, to je logički zaključak prijašnje dogme o Bezgrešnom začeću Djevice Marije. U ranoj crkvi se shvačalo da ljudi bez grijeha ne umiru prirodnom smrću već bivaju uzneseni na nebo.

Nisam čuo za takvo vjerovanjex to sa uznesenjem.
U Katoličkoj crkvi postoje 4 marijanske dogme.

1. Djevica Marija je bogorodica - dogma je donesena na Saboru u Kalcedonu kao odgovor nestorijanstvu. Nestorije je tvrdio da u Kristu postoje dvije odvojene prirode, a djevica Marija je rodila samo Isusa-čovjeka, ali ne i Njegovu božansku prirodi
2. Djevica Marija je tijekom cijelog svojeg života bila i ostala djevica - također utvrđeno na Drugom Saboru u Carigradu.
3. Dogma je bezgrešnom začeću bl. Djevice Marije govori da je rođena bez Istočnog grijeha. Do tog zaključka se došlo jer Isus identificra Mariju sa Evom, prvom ženom koja je također bila bez istočnog grijeha.
4. Dogma je logički zaključak 3. dogme

Isto tako iako su dogma 3 i 4 definirane novijeg datuma ipak samo učenje je starije a to se vidi po blagdanu Velike Gospe gdje se slavi 4. dogma ali sam blagdan je stariji od samog proglašenja. Datira iz 8. stoljeća.

U ranoj crkvi se shvačalo da ljudi bez grijeha ne umiru prirodnom smrću već bivaju uzneseni na nebo.
Daj biblijski citat koji to potvrđuje. I kad su to rani kršćani vjerovali tako. Znam da misliš da je Marija pored Isusa bila jedina bez grijeha, pa po ovom tvom citatu koji se odnosi na ranu ckrvu, ona je uzašla u nebo bez da je pokopana. Ne znam da li tako vjeruju katolici - da li vjeruju da je Marija umrla, pa su je pokopali, pa je onda uznesena u tijelu. Ma kakvi, svi oni spavaju u prahu veli Biblija.

Back