https://narodnopozoriste.rs/predstave/velika-drama
Tri i po godine kasnije nema se puno toga dodati ovome sto je Soradze prethodno bila napisala. Ako se neko delo vec vise od 23 godine nakon premijere i skoro 300 izvodjenja i dalje igra pred skroz rasprodatom velikom salom u zestokoj konkurenciji glavnog nacionalnog teatra, valjda je to najbolji dokaz njegove vrednosti i znacaja.
Fenomenalno i emotivno ostvarenje, sjajna glumacka ekipa docaravaju nam realnu sliku citave jedne epohe i sloja drustva. Drama je sustinski u velikoj meri sadrzajno i konceptualno komplementarna sa prethodnim ostvarenjem "Novo je doba/Portret Ilije Pevca", samo sto se sada oslikava vojvodjansko seosko poraće iz drugog, kolonističkog ugla. Mislio sam da ce se radnja rasplinuti u velikom broju likova koji se pojavljuju (skoro 30), ali to nije slucaj, naprotiv, bas kroz tu mnozinu odlicno su oslikani svi moguci mentalni karakteri i sklopovi Crnogoraca. Takodje, otisao sam na predstavu pripremljen na to da ce me za ta tri i po sata mozda uhvatiti dosada, ali se ni to nije desilo, jer je radnja postala jos interesantnija i dinamicnija u drugom cinu. Slucajno ili namerno, Kovacevic je u tekstu znacajno smanjio bespotrebnu preteranu upotrebu psovki i oslikavanje kojekakvih eksplicitnih i skaradnih sadrzaja (cime su mu obilovale neke druge drame poput "Svetog Save" ili "Zecijeg nasipa"), te mi je i to doprinelo izuzetno visokoj oceni. Posle svega, jedino mi je zao sto je ovo "samo" dramsko ostvarenje, jer bi pravi knjizevni roman verovatno bio fenomenalan, a i potencijalni flim ceka na ekranizaciju. Dok se to ne desi, sve preporuke za "Veliku dramu", idite i odgledajte je, necete se pokajati!