Velika anksioznost pred javni nastup

Заправо, овде није битно ради ли се о одбрани семинарског, дипломског или докторског рада, или било каквом другом јавном наступу где се треба излагати о своме делу и раду.
јер је, као рекох, реч о недостатку самопоуздања, које ће се јавити у сваком случау

Ваља додати да, истовремено, то говори и о одговорности онога ко осећа трему, и строгости према себи...

Дакле, опет исти закључак: вежбати, духовно, душевно и телесно, рад на себи продубити, и ослонити се на истинске пријатеље.

Batali posao, nisi mu dorastao

Ne lupetaj gluposti. To sto neko pati od socijalne fobije odn ima socijalno-anxiozni poremecaj, nema nikakve veze sa POSLOM, vec sa neuroticnim poremecajima osobe.

Ovde nije u pitanju posao vec anksioznost koja se javlja u socijalnim kontaktima. Moze je imati i kada treba da se vozi u javnom prevozu ili kada treba da jede u restoranu ispred drugih. Prema tebi bi trebalo znaci da prestane da se vozi i da prestane da jede "jer nije dorastao tome"....

Pozdrav :)

Zeleo bih da se nekome strucnom obratim za savet :D
Sutra ujutru imam javnu odbranu seminarskog rada, bice dosta ljudi, i znajuci sebe, izgubicu se i paralisace me trema.
Obicno tako bude :) I inace sam anksiozan (nekad manje, nekad vise), ali trema i anksioznost zbog ovakvih odbrana krece par dana ranije, i sve je jace.
Da li bi neko mogao da mi preporuci kako da se opustim pred samu odbranu, jer ce me strah skoro sigurno paralizovati.

Da li bi mi mozda pomogao bromazepam? Nikad ga nisam pio, i ne planiram da nastavim, uzeo bih ga samo jednom, pred ovu odbranu.
Ukoliko bi mi pomoglo, koliko da popijem (pola tablete ili?) i moze li se desiti da me to uspava da ne mogu da dovrsim prezentaciju?
I koliko vremenski bi bilo dobro da ga popijem ranije pre odbrane, da bi pocelo da deluje na vreme?

I, da li bi umesto bromazepama mozda pomogla casa vina na eks, pre nego sto krenem od kuce? :D

Nemoj da pijes tablete koje ce te ometati da se koncentrises.

iskljuci sve oko sebe i skoncentrisi se na pitanje.

Prisustvuj cesto ispitima.To bi trebalo da ti pomogne.
treba da se javis psihologu, da te posavetuje kako da eliminises anksioznost;ili makar procitaj neko stivo iz te oblasti - kako eliminisati anksioznost?

Poslednja izmena:
Ako si vec resio nesto da "uzmes na svoju ruku", zbog samo ove situacije, predlazem pre Xanax nego bromazepm. Bas je kao stvoren, brzo delujuci za takve stvari i sprecavanje fobija i panika a ne omamljuje toliko i neces biti "kao drogiran".

Patis od socijalne fobije. Leci to, nadji dobrog psihoterapeuta i resi se tih muka, jer se nikada ne zna sta ti se sve moze nadovezati i proisteci od nelecenih neuroza i fobija. I ko zna kakve ce sve situacije zivot od tebe zahtevati.

Osnova ovog poremecaja odn fobije je iscekivanje samoprocene ostalih i konstantno razmisljanje sta oni sada misle o nama i da li smo se obrukali.
Kljuc je u tome da se postigne stanje misli da nije tacno da nas svi procenjuju kao neki ziri na nekom takmicenju, samo zato sto gledaju u nas - vecina i nece gledati u tebe i bice im smor da te gleda i slusa, a ovi sto gledaju - pa moraju da gledaju, gledaju iz kurtoazije, zato sto si ti tada predavac, a ne gledaju te zato sto te PROCENJUJU I TRAZE NEKU MANU.
Pogledaj recimo Vucic koliko je hladan kao spricer kada prica, pa pravi dramske pauze, pa prevrce oci, i sve ostalo, ti bi umro da si na njegovom mestu i izlozen tolikim napadima, zeznutim pitanjima ismevanjima fizickog izgleda itd.
Tajna je da je on izuzetno siguran u sebe i nista ga ne moze izmestiti iz koloseka.

Tako i ti, probaj da na misli "jao gledaju me, jao procenjuju me, jao da li su ukapirali da mi drhti glas, jao koja sramotaaa....." sam dajes sebi autosugestivne misli tipa - Ne, ne procenjuju me, ne ne misli niko nista o meni, ne, njima nije ni na kraj pameti da primecuju da mi drhti glas, a ako i primete - znaju da je to normalno stanje stvari i da je to "trema" samo, nista sramotno, nista lose i nista sto nije za ljude.
Probaj da kod sebe razvijes neki svoj nadmeni stav u tom trenutku tipa - "Sta bre vi tu nesto, nemate pojma, ja ovo predajem i trenutno ovo ja najbolje znam, dobro sam se spremio i sta god i kako da kazem, pocnem, bice ok, jer sam to ja i ja sebe samog takvog i prihvatam."

Nemoj ocekivati od sebe da budes idealan i perfektan. Samoidealizacija i teznja ka njoj vodi u anksioznost i nisko misljenje o sebi. Prihvati sebe kao bice koje gresi, koje nije idealno NITI TREBA DA BUDE IDELANO I PERFEKTNO, samo zato sto nesto javno govori ispred drugih. Nisu ni drugi perfektni, pa zasto bi bio i ti?
Pogledaj samo na YT koliko ima smejurija, samo od politicara kod pricaju i drze javne govore, a nisu imali tremu, zamisli sta bi tek bilo da imaju tremu? A ne drhti im glas ni najmanje.

Zato ne treba ni tebi da drhti, jer gore od njih neces moci. Lepo si sam rekao - sta mi se najgore moze desiti - da se obrukam, ok uredu....To je dobra misao, funkcionalna, pragmaticna - kada covek razradi najgori moguci scenario i pomiri se sa njim, prihvati ga, i svom mozgu da signal da to nije nikakva jaka ugrozavajuca pretnja po integritet i samopouzdanje coveka - anksioznost splasne, mozak odmarkira tu situaciju, draz kao "mnogo bitnu za nas" i osoba moze da se oseca a i ponasa se lagodnije, prirodnije, i uvek prijatno sebe iznenadi kako je uspela da prodje kroz to a ocekivala je 300 puta gore da ce biti.

Opsti saveti za smanjenje anksioznosti vezano za ovu situaciju a i inace:

1) Nemoj da pijes kafu 2 dana pred taj nastup. Kafa iritira CNS i razdrazuje te, povecava anksioznost, samim tim i neke psihosomatske tegobe, kao sto su nervozna creva, stomak, prolivi, znojenje dlanova itd. I ne samo kafu nego sve sto sadrzi kofein (Koka kola npr i sl)
2) Spavaj uredno i na vreme, min 7-8 sati, poslednjih nekoliko dana, kako telo ne bi bilo u stanju opste iscrpljenosti i pod deprivacijom sna, jer to isto pospesuje anksioznost i razdrazljivost, povecava dekoncentrisanot i konfuziju.
3) Uvek kada si napet, izadji i istrci u obliznjem parku, sumi itd. Ili teretana. I ljudski istreniraj, dok mozes da mrdas ne prestaj. Na ovaj nacin istrosices pravilno hormone stresa adrenalin i kortizol koji ti prolaze kroz telo, a nece se zadrzati i ispoljiti u vidu tahikardije, visokog pritiska, gusenja, problema sa stomakom, titranjem misica itd.
4) Vizueliziraj u svojoj glavi ceo dogadjaj i zamisljaj kako ce sve proci u najboljem redu i kako ti svi cestitaju i isticu kako si to super izneo.
5) Osvesti i odmah zaustavi sve misli koje pocinju sa "A STA AKO _____". Dakle sve misli koje pocinju ovako su disunkcionalne diruptivne misli, koje uvode coveka u kogntivine distorizje i katastrofiranje dogadjaja, sto u praksi se posle i ostvari kao tacno, jer covek tako sam sebe uznemiri a onda dolaze hormoni i neurotransmiteri koji ti i fizicki ometaju fiziologiju tela.
6) Nemoj davati ovom dogadjaju neku veliku vaznost. Samo ponavljaj sebi da je ovo nista posebno, a ne utakmica Lige sampiona gde si ti voditelj koji treba da izadje ispred 50 000 navijaca i najavi utakmicu i slicno...Kada je nesto u nasem mozgu zamisljeno kao nesto ne mnogo bitno - mozak se manje i trudi da od toga stvori neku situaciju od prevelikog znacaja za nas, pa samim tim i ne pali disfunkcionalne mehanizme borbe i opstanka.

Jer nas mozak nema pojma sta mi radimo i da je to obicno glupo citanje i drzanje predavanja ispred drugih homosapiensa. Nas mozak to dozivljava evolutivno gledano i dalje kao da samo u dzungli, prasumi, i da je ispred nas iskocio neprijatelj i on pali sve zive mehanizme prezivljavanja kako bi povecao telu sanse za opstanak, jer upravo je to i glavna funkcija mozga - prezivljavanje.

Zato ti se znoje ruke, zato covek ubrzano dise a plitko (kako bi uneo sto vecu kolicinu kiseonika, koji ce putem krvi da ode u misice koji ce da nabubre da mogu da izvrsavaju sto bolje rad borbe ili bezanja), zato i srce brze kuca i dize se pritisak - kako bi se sto vise krvi oteralo u misice, zato je coveku i muka i povraca mu se - krv iz zeluca odlazi u misice da bi covek bio spreman za fizicku opasnost, zato se sire i zenice, da bi sto bolje primile sve opticke drazi, zato i imamo smetnje tada sa ocima, ili nam se zavrti u glavi od tolikog kiseonika....
Zato ljudima u avionima daju da duvaju u one papirnate kese - da bi smanjili unos kiseonika u telo a uneli vecu kiseoniku ugljen dioskida.

To ti je to. Kada se ovo zavrsi ako se zavrsi uspesno, dobro razmisli o toj situaciji i nagradi sebe nekom sitnicom, stavljajuci svom mozgu do znanja, da je lose percipirao ovu situaciju kao ugrozavajucu i rizicnu po tebe. Sto vise ovakvih situacija imas i razmisljanja o njima i kako je sve ispalo super, sve vise dajes svom mozgu argumenata da pogresno nekada targetira situacije kao previse ugrozavajuce za tebe, te otud i ta maladaptivna ponasanja coveka u nepotrebnoj situaciji.

Obicno "sere" onaj koji nema pojma o cemu se prica i koji je funkcionalno nepismen, pa zato i misli da svi ostali "seru" dok o necemu ozbiljnije pricaju.

Ovde se ne radi uopste o "tremici pred branjenje seminarskog", o zdravog produktivnoj tremi, vec se radi o psihopatologiji.

Iracionalni strahovi, strepnje, sa veoma jakim disfunkcionalnim fizickim smetnjama su PSIHOPATOLOGIJA vec a ne "dobra, zdrava trema koja te gura napred". Ova trema njega ne gura napred, vec unazad, pravi mu probleme u zivotu.

Ovde je u pitanju cista psihopatologija, NEUROTICNIO PONASANJE, a to je samo jedan od moguceg ispoljavanja anksioznih POREMECAJA, tj SOCIJALNE FOBIJE.

Da je ovo sve tacno, govori u prilog i to sto otvarac teme i pored ovog problema istice da i inace ima PROBLEMA SA ANKSIOZNOSCU.

Tako da ne pisi nesto o necemu o cemu zaista ne znas i ne govori ljudima da "seru", koji se trude da mu pomognu jer nemas pojma sta je to zapravo i koliko moze ljudima osiromasiti zivote, pa i prizvati odr., komorbiditete drugih poremecaja i bolesti - ddepresiju, opsesivno-kompulsivni poremecaj, agorafobiju, post traumatskis tresni poremecaj, generalizovani anksiozni poremecaj - sve to moze da se kalemi jedno na drugo, da ne pricam o fizickim mukama tipa tahikardije, visoki krvni pritisak, akutni gastritis koji predje u hronicni i jos mnogo mnogo toga, kada se ovakva stanja, za laike - prosta i nista posebno, ne tretiraju na vreme.

Dakle nije isto BITI STIDLJIV I IMATI ZDRAVU MOTIVISUCU TREMU koju svako pregura bez mnogo truda i ulaganja i bolovati od NEUROTICNIH POREMECAJA, i imati socijalnu fobiju i ko zna sta jos pored nje, ona je samo vrh ledenog brega.

koliko serete jbte

pa koliko njih znam što nisu stidljivi i ovako su slobodniji ali imali su tremu i to veliku kada je trebalo braniti seminarski i sl.
samo je bitno da što češće može ima javne nastupe..i to je to

Nešto, kao, kod straha od letenja ?
Učestalim letenjem ?
Psiholozi tvrde da se strahovima, a trema jeste vrsta straha, trebe energično suprostavljati !
Logikom, klin se klinom....

Poslednja izmena:
Само пропранолол, да смањи број откуцаја срца.
Бенседини, бромазепами, ксанакси делују на мождану функцију депресивно. Нису пожељни у ситуацији кад треба мозак да буде укључен.

Бенседини, бромазепами, ксанакси делују на мождану функцију депресивно. Нису пожељни у ситуацији кад треба мозак да буде укључен.

Kad spadne broj otkucaja na 25/min onda i striptiz mozes da izvodis na bini....

Ma njemu ne treba ukljucen mozak.....seminarski, moze i da ima podsetnik i jos deli izlaganje sa jos dvoje kolega...
Ja nisam nikad koristio nijedno sredstvo, ali ovi sa bensedinom mi izgledaju smireni i razlozni a ne usporeni....
Ima nekih sto mi izgledaju usporeni, ali nisam pitao sta su pili..
Uopste se ne postavljam iznad tebe Sofija, samo kazem da mu nije potreban mozak, a za konacnu procenu valjda ce on sam...

Ja mrzim hladnocu pred javni nastup.....valjda negde u sredini brojnih nastupa sam imao nastupe u hladnim ambijentima, u kojima sam se zbog duzine izlaganja smrzavao a zbog paznje nisam primecivao, ali to moje telo primecuje i onda mi ostala nelagodnost ako je hladnjikavo...
A ako je toplo, zabole me uvo, jos ako ima malo treme pa se zarumene obrascici ili usi, milina....
Ne podnosim ni vikanje ali mi ne deluje na tremu...cak mozda i smanji, jer kad vidim da se neko dere na nekog, jasno mi je gde sam, pa opadne znacaj publike u mojim ocima..

Ne znam za vas, ali ja pogledam kakve sve bljuvotine Vucic izgovori i aplaudiraju mu ljudi, veruju mu gradjani, a novinari sve to provere i potvrde....
Posle toga, ma treme ni za lek....
Kazem ljudima da sam vanzemaljac, oni mi traze autograme, doduse zene, ali muskarci zadovoljno klimaju glavom, upoznali vanzemaljca...

Zao mi kad prodjem pored ludare, pa mi traze cigare, a ne pusim..
Nekad cujem pitanje , pa ko je ovde lud?
Jeste , ne zna se...

Da se javim samo, nisam uzeo ni alkohol ni lekove, otisao sam i savladala me je trema, glas mi je podrhtavao, i neke stvari koje sam zapocinjao nisam dovrsio do kraja zbog ogranicenog vremena za odbranu, ali sam ipak nekako izgurao do kraja. :D

EDIT:

Jos jednom hvala svima na pomoci! :)

Poslednja izmena:
Da se javim samo, nisam uzeo ni alkohol ni lekove, otisao sam i savladala me je trema, glas mi je podrhtavao, i neke stvari koje sam zapocinjao nisam dovrsio do kraja zbog ogranicenog vremena za odbranu, ali sam ipak nekako izgurao do kraja. :D

EDIT:

Jos jednom hvala svima na pomoci! :)

Super, eto nisi "umro" niti se previse "osramotio", iako to nije idealno bilo....

E sada pravac dobar psihoterapeut ! Jer ce sledece biti da ce ti podrhtavati glas kada treba da kupis kilo sira na pijaci, pa da li ces lepo i tacno reci baki posto bako kilo sira !
Nemoj gurati svoju socijalnu anxioznost pod tepih da "prodje samo od sebe". I zapravo i opstu anksioznost koju imas....

Back