Velicina svemira.

Pa pitanje gledišta, zapravo uopšte vije važno za nas koliki je sad i kiliki će biti nejkkad svemir, on je onoliki koliki treba biti. Kome je do insistiranja može i izračunavatio te dimenzije ali mene to ne interesuje jer nema nikakvu praktičnu vrijednost za boravak u tijelu.

Ne moze se izracunati velicina Svemira, jer je nemoguce dobiti dimenzije sirine, duzine i visine, obzirom da je Svemir zatvoren u samog sebe.
Nema ivice Svemira.
Te price o najudaljenijim objektima su besmislice, jer su najudaljeniji objekti od nas - nasa sopstvena ledja.

Ne moze se izracunati velicina Svemira, jer je nemoguce dobiti dimenzije sirine, duzine i visine, obzirom da je Svemir zatvoren u samog sebe.
Nema ivice Svemira.
Te price o najudaljenijim objektima su besmislice, jer su najudaljeniji objekti od nas - nasa sopstvena ledja.

Naravnop da postoji ivica svemira pa ja sam je vidio. Zaipravo ih ima nekoliko. Radi reda veličina možemo ovako reći naš vidljivi svemir je odprilike veličine 7 milijardi svjetklosnih godina, ali je prostor predviđen za širenje svemira od prilike najmanje tri puta toliki do prve dvije granice svemira i još jedom toliki prostor do zadnje granice svemira. Znači ofrlje preko 60 milijardi svjetlosnioh godina je poluprečnika a prečnik 120-ak milijardi svjetlosnih godina u prečniku a dužine viđe od 100 puta prećnik, sad prebači u kilometre i eto ti okvirna dimezija.Naravno taj broj možeš slobodno uvećati i dva do tri puta zbog nepreciznosti mog osmatranja, ali nije mi jasno što nam to išto znači kad su nam i prigradska naselja daleko.

Poslednja izmena:
Naravnop da postoji ivica svemira pa ja sam je vidio. Zaipravo ih ima nekoliko. Radi reda veličina možemo ovako reći naš vidljivi svemir je odprilike veličine 7 milijardi svjetklosnih godina, ali je prostor predviđen za širenje svemira od prilike najmanje tri puta toliki do prve dvije granice svemira i još jedom toliki prostor do zadnje granice svemira. Znači ofrlje preko 60 milijardi svjetlosnioh godina je poluprečnika a prečnik 120-ak milijardi svjetlosnih godina u prečniku a dužine viđe od 100 puta prećnik, sad prebači u kilometre i eto ti okvirna dimezija.Naravno taj broj možeš slobodno uvećati i dva do tri puta zbog nepreciznosti mog osmatranja, ali nije mi jasno što nam to išto znači kad su nam i prigradska naselja daleko.

Lepo je imati bujnu maštu, ali u nauci se čovek može osloniti samo na ono što je teorijski moguće.
Ne postoji nikakav prazan prostor u koji se Svemir širi.
Energija je prostor sam.
A sva energija je unutar ovog, poznatog Svemira.
Izvan njega nema ništa.
Kada bi se na neki, volšeban način, stvorio neki prazan prostor izmedju dva objekta i razdvojio ih (vakuum), jednu atosekundu kasnije bi se oni ponovo približili.
Isto bi se desilo i sa materijalom Svemira.
Ne postoji nikakav prazan prostor.
Kao što ne može da postoji - ništa, odnosno nula.
Sve što postoji je unutar Svemira.
I on je od početka toliki, koliki je.
Dokaz za to je ravnomerno pozadinsko zračenje.

Lepo je imati bujnu maštu, ali u nauci se čovek može osloniti samo na ono što je teorijski moguće.
Ne postoji nikakav prazan prostor u koji se Svemir širi.
Energija je prostor sam.
A sva energija je unutar ovog, poznatog Svemira.
Izvan njega nema ništa.
Kada bi se na neki, volšeban način, stvorio neki prazan prostor izmedju dva objekta i razdvojio ih (vakuum), jednu atosekundu kasnije bi se oni ponovo približili.
Isto bi se desilo i sa materijalom Svemira.
Ne postoji nikakav prazan prostor.
Kao što ne može da postoji - ništa, odnosno nula.
Sve što postoji je unutar Svemira.
I on je od početka toliki, koliki je.
Dokaz za to je ravnomerno pozadinsko zračenje.

Nauka se često ispostavi kao zabluda što je i za očekivati budući nemamo osnovnih predstava o zakonitsostima svjiejta i njihovom djejstvu.. Naravno da postoji prazan prostor koji je dat kreaciji da se ostvari u njemu, kad se prazni prostir prođe to jeste kad materija i energija dođu do kraja tamo se reciklira i počinje nova kreacija. Naravno da ima izvan svemira i drugih svemirova i nekih čudnih stvorenja a viđao sa i druge ljude kako ilzalez iz onih drugih svemira. svemir je zaopravo jedna mogućnost ostvarenja kreacije koja se stalno ponavlja sa manim izmjenama plana. Pozadinsko zračenje zapravo nema neke velike veze sa svim tim

Nauka se često ispostavi kao zabluda što je i za očekivati budući nemamo osnovnih predstava o zakonitsostima svjiejta i njihovom djejstvu.. Naravno da postoji prazan prostor koji je dat kreaciji da se ostvari u njemu, kad se prazni prostir prođe to jeste kad materija i energija dođu do kraja tamo se reciklira i počinje nova kreacija. Naravno da ima izvan svemira i drugih svemirova i nekih čudnih stvorenja a viđao sa i druge ljude kako ilzalez iz onih drugih svemira. svemir je zaopravo jedna mogućnost ostvarenja kreacije koja se stalno ponavlja sa manim izmjenama plana. Pozadinsko zračenje zapravo nema neke velike veze sa svim tim

Ne može da postoji prazan prostor, tj. ništa.
To je osnovna logika.
Čim je ništa - ne postoji.
Čim postoji - onda je nešto.
Prazan skup, ništa ili nula - ne postoje u ovom Svemiru.

Pozadinsko zračenje obara priču o Big Bengu, tj. širenju, jer dokazuje da je Svemir oduvek bio ove veličine, ili veći.

Ne može da postoji prazan prostor, tj. ništa.
To je osnovna logika.
Čim je ništa - ne postoji.
Čim postoji - onda je nešto.
Prazan skup, ništa ili nula - ne postoje u ovom Svemiru.

Pozadinsko zračenje obara priču o Big Bengu, tj. širenju, jer dokazuje da je Svemir oduvek bio ove veličine, ili veći.

Pa rekaos am ranije da u tom dijelu prostora postoji nekakva "nagnutost", što je to ne znam. htio sam reći protor bez materije. čak i bez zračenja, mada ima ta nagnutost, i naravno na kraju granica odog dijela svemira koja je dvostruka. Prva granica dozvoljava prolaz zračenja i materije samo u jednom pravcu i druga koja ne dozvoljava prolaz prostora "jegulja" u "naš" dio svemira. Kad sva zračenja i sva materija bude prošla tu granicu "jegulje" oduzimaju svu energiju i sve biva zamrznuto u tom protoru i kad zadnje iz svemira uđe u taj prostor tio je kraj kreacija. Bog reciklira sve što je ćinilo prethodni svemir i ponovo stvara kreaciju. kako to radi ne znam.

one kontinuirano nastaju...
teoretski moze da nastane jos ceo svemir ili beskrajno mnogo svemira...
teoretski mi mozemo da se sudarimo sa nekim svemirom...kao sto se sudaraju galaksije (ali stvarno)...
svasta moze biti ali bojim se da je to van nasih pojmanja...suvise je covek ogranicen za takve stvari, ako nicim onda zivotnim vekom....
a da ne pricamo sto bismo nestali za tren oka bilo da pored nas nesto nastaje ili nestaje...

Vidiš,možda je baš u tome problem....kratak životni vijek...da čovjek ima mogućnost da mu životni vijek traje ,npr nekoliko miliona godina,možda bi mogao nešto i otkriti ili da zivi koliko i svemir :)
Da li bi to značilo vječni život?:think:

Imam jos jednu teoriju..Pravo pitanje nije kako je nastao svemir,vec kako je nastao covjek.Jer svemir za nas postoji tek kad se rodimo i nestaje kad umremo.Znaci,sirenje svemira traje od rodjenja do smrti.I svako od nas ima svoj licni svemir.:-)
Odoh spav
ati :-)

Iza kraja je početak...:)

U stvari se svemir vrti u krug...ima početak i kraj,a istovremeno ih nema...:) Valja li mi teorija? :)

Ugrubo je tako nekako :)

Vidiš,možda je baš u tome problem....kratak životni vijek...da čovjek ima mogućnost da mu životni vijek traje ,npr nekoliko miliona godina,možda bi mogao nešto i otkriti ili da zivi koliko i svemir :)
Da li bi to značilo vječni život?:think:

Ljudski život traje koliko treba. Nije na nama da otkrivamo tajne svemira, na nama je da otkrivamo tajne sebe samih a za to nam ne treba svemir, dovolni smo mi sami i naša rodbina, komšije, prijatelji, poznanici, drugovi i neprijatelji naravno.
Život ne može biti vječit materija se troši pa se i tijela troše, materija je nesavršena, kao što smo i mi sami, s tiim d asmo mi vječni. Život je naš boravak u tijelu.

Imam jos jednu teoriju..Pravo pitanje nije kako je nastao svemir,vec kako je nastao covjek.Jer svemir za nas postoji tek kad se rodimo i nestaje kad umremo.Znaci,sirenje svemira traje od rodjenja do smrti.I svako od nas ima svoj licni svemir.:-)
Odoh spav
ati :-)

Svemir je kreacija tvorca i tako je nastao, a zašto je nastao to nije na nama. Mi smo dio programa, pa je tako čovhjek i nastao. Ni za nas svemir ne postoji samo dok smo mi u tijelu.. Znači svemir postoji bez obzira na naše mišljenje.

Poslednja izmena:
Velicina svemira je onolika koliko naucnici kazu u datom trenutku.

Logicno.

Znaci,ako posedujemo teleskop koji moze da dosegne do xy svetlosnih godina svemir je upravo toliki.

Zemlja je zaista bila ravna ploca jer do tada nije bilo dokaza za nesto drugacije,kada su se nasli dokazi ona se pretvorila u loptu,sasvim prosto.

Poslednja izmena:
Velicina svemira je onolika koliko naucnici kazu u datom trenutku.

Logicno.

Znaci,ako posedujemo teleskop koji moze da dosegne do xy svetlosnih godina svemir je upravo toliki.

Zemlja je zaista bila ravna ploca jer do tada nije bilo dokaza za nesto drugacije,kada su se nasli dokazi ona se pretvorila u loptu,sasvim prosto.

Da zaista je tako, međutim mi kao svjesna bića znamo da naša predstava o svemiru nije potpuna i da zavisi od nama dostupnog znanja. To naravno ner znači da ne trebamo istraživati i da se trebamo zatvoriti u našem neznanju.

Da zaista je tako, međutim mi kao svjesna bića znamo da naša predstava o svemiru nije potpuna i da zavisi od nama dostupnog znanja. To naravno ner znači da ne trebamo istraživati i da se trebamo zatvoriti u našem neznanju.

Mi se ne mozemo zatvoriti u nasem neznanju.

Kada budemo regiligiju stavili u politikin zabavnik tek tada cemo se moci smatrati slobodnim bicima.

Sve dok fundamentalisti strahom teraju ostatak da ih gledaju drugacije od miki mausa tu nikakvog pomaka nema.

Mi se ne mozemo zatvoriti u nasem neznanju.

Kada budemo regiligiju stavili u politikin zabavnik tek tada cemo se moci smatrati slobodnim bicima.

Sve dok fundamentalisti strahom teraju ostatak da ih gledaju drugacije od miki mausa tu nikakvog pomaka nema.

teorijski zaista ne može međutim u stvranosti ljudi zbog svoje prirodne lijenosti često zamisle da su saznali sve što treba i odustaju od daljeg istraživanaj,naročito ako je ono skopčano sa teškoćama, uvijek će se prije pravdati tobožnjom nemoći za prevazilaženje teškoća nego lis e prihvatiti posla. takva je priroda čovjeka i tu se nama što činiti osim ako čovjek sam nešto ne učini.

Religija je sistem manipulacije ljudima i jedan od opasnijih sistema zaglupljivanja. I ona se na žalost premetnula u svoju suprotnost. Svakako postoje iskrenui vjernici željni znanja ili utjehe ili podrške, i zaista postoje vrijedni pregaoci koji to i pružaju vjernicima, ali religija kao institucija je jedna velika prevara

To si potpuno u pravu..

Ja mislim da sve sto ima svoj početak ima i svoj kraj. Ako u teoriji najmanja cestica ne moze da bude beskonacno mala, nego je mala onoliko koliko to ima svoj smisao onda je i univerzum veliki koliko to ima smisla. Fizicka beskonacnost je i nezamisliva i nemoguca, ali je univerzum toliko veliki da mozemo da ga izjednacimo sa beskonacnoscu. Postavlja se pitanje ako univerzum ima kraja, sta je iza toga kraja? Odgovor je NIČEG, nema prostora, nema vremena i bilo koja fizicka struktura tu ne moze ni da opstane ni da postoji. Odbacujem postojanje multiverzuma jer postojanje takvog neceg nema smisla, postojanje nebrojeno svetova tj. zvezda i planeta je dovljno da su oni po sebi samo multiverzumi!

Ja mislim da sve sto ima svoj početak ima i svoj kraj. Ako u teoriji najmanja cestica ne moze da bude beskonacno mala, nego je mala onoliko koliko to ima svoj smisao onda je i univerzum veliki koliko to ima smisla. Fizicka beskonacnost je i nezamisliva i nemoguca, ali je univerzum toliko veliki da mozemo da ga izjednacimo sa beskonacnoscu. Postavlja se pitanje ako univerzum ima kraja, sta je iza toga kraja? Odgovor je NIČEG, nema prostora, nema vremena i bilo koja fizicka struktura tu ne moze ni da opstane ni da postoji. Odbacujem postojanje multiverzuma jer postojanje takvog neceg nema smisla, postojanje nebrojeno svetova tj. zvezda i planeta je dovljno da su oni po sebi samo multiverzumi!

Pa ne znam. ja ti kažem što sam vidio istina moje viđenje je deformisano mojim iskustvom stečenim u tijelu pa tako i opisujem što sam vidio. Zaiusta vrijeme, prostor i sve ostalo ne moraju uopšte postojati. poni su svi pravila igre u kojoj igramo. Uporedo postoje i drugi svjetovi u kojima važe drugačija pravila, ali se ta pravila ne mogu miješati među svjetovima. Sve je to prilično složeno i zapetljano i izmiče našim shvatanjima jer nam je znanje i iskustvo ograničeno slabim čulima i oskudnim znanjem.

Back