Vekovna Ognjišta

To što ja jesam Srpkinja nema veze sa konstatacijama u mom prethodnom komentaru. Milošević se nikada nije zalagao za Veliku Srbiju, ali jeste insistirao na tome da Srbi imaju pravo da žive u istoj državi. Zato su Srbi tako odlučno branili Jugoslaviju... rasuti po eks-ju prostoru Srbima je bilo stalo da je sačuvaju. Ne zbog sentimenta, ne zbog vas - već zbog sebe.

S pobedom HDZ, s izopštavanjem Srba iz spiska ravnopravnih naroda u Hrvatskoj - bilo je jasno da Hrvatska kreće putem nezavisnosti... Vi ste sebi dozvoli i dali pravo da odlučite da se izdvojite iz Jugoslavije, a Srbima ste uskratili jednako logično pravo da se odvoje od vas. Jugoslavija se mogla cepati po republikama, ali zato granice republika bile neprikosnovene.
Izvini molim te, ali i ja lično, da mi je srpska kuća bila u Hrvatskoj - bih uzela balvan i pljunula na ta vaša pravila, pravo i pravdu --- i ako već ne mogu da zadržim vas, borila bih se da se pridružim svom narodu.
Ako su sa dela teritorije na kome su Srbi bili većinsko stanovništvo, Hrvati proterivani - i to je zločin, ali to ne umanjuje vašu krivicu i vaš zločin.
Srbi su rat izgubili, vi dobijate i medijski rat - ali iskustvo kaže - da istina ne ćuti večno.

Nema svrhe da meni prodaješ te doskočice iz falš hrvatske istorije i nema svrhe da nam spočitavaš naše greške kako bi umanjila hrvatske. Svako nosi svoj krst.
Domovinski rat i branitelji je marketing, epp... suština je nešto drugo. Uostalom, bez obzira na Tomislave ili već koga...da nije bilo grešaka Tita i Slobe još dugo bi ste vi čekali da budete svoji na svome. Bez Srba.

odgovoriti cu ti sutra, mrzi me danas...

Pa to ti je isti ***** k'o shto je nekim Srbima Katolicizam ili Vatikan sinonim za Jasenovac i nasilno pokrshtavanje. Smejurija. Na kraju krajeva, i u ime shahovnice, dvoglavog orla, i samih imena "Hrvatska" i "Srbija" je sve i svashta chinjeno. Da li sad i sve to treba ukinuti ili menjati? To me podseti na izjavu neke babe shto je gostovala u emisiji "Zamka" o tome kako treba menjati srpsku himnu, jer, eto, text bi mogao da prouzrokuje gorak ukus u ustima nekih gradjana Srbije. Poredjenje ZDS i vekovnih ognjishta je u, najmanju ruku, smeshno. Prikladnije bi bilo porediti tu vashu parolu sa onim stihovima o salati, mesu, i Hrvatima. I nije isto "vekovna ognjishta" i "vekovna srpska zemlja". Prvo se odnosi pre svega na ljude kao ljudska bica, a drugo na naciju.

A ta pricha o pozheljnim izrazima u politici dobrosusedskih odnosa je nekako duhovita. Vashe drushtvo je josh uvek praktichno opsednuto "Domovinskim ratom". Priznali ste nezavisnost Kosova. I josh nas tuzhili za genocid. I sad je po dobrosusedske odnose loshe korishcenje izraza "vekovna ognjishta"? Naprosto duhovito.

slazem se (boldano)
mozda jeste duhovito i donekle smijesno ta nasa opsjednutost DR,mislim da je za razumijeti, a nije tome tako daleko....sjecanja su jos svijeza a poslijedice jos uvijek svakodnevno vidljive...svako malo nekoga raznese mina, ili se ubije netko (PTS), kriminal, mafija, razrusene kuce itd.
mislim da treba jos malo vise vremena, pogotovo nama iz podrucja koja su bila zahvacena ratom :think: iako, ima nade, vecini nas za sve sto se negativno dogada nisu vise Srbi krivi:)

Ne, ta opsednutost DR nije smeshna. Naprotiv, nekako je tuzhna.

Ono shto je smeshno je to da pored svega navedenog, neko pricha o shteti koju po dobrosusedske odnose prouzrokuje pominjanje "vekovnih ognjishta".

To bi bilo kao da se ja, gubavac, spremam da tebe izvedem na blind date, i onda krenem da lupam glavu da li su mi cipele dovoljno izglancane.

zasto...?
koga sam ispljuvala ili izvredala?
koje pravilo Krstarice sam prekrsila..?
ili te smeta samo drugacije misljenje od tvog?
ako imas sto da kazes na sadrzaj napisanoga, izvoli...inace
odskakuci....:bye:

pa jedina osoba koja treba odskakutati odavde si ti srce moje...nije ti ovo haški tribunal pa smanji doživljaj malo...ipak sam ja ta koja je izgubila brata u ratu tako da nemoj mi pametovati i lupati nebuloze...
na kraju ćeš još lupiti da vi niste ni učestvovali u ratu...
ja sam bila u logoru, i mene ovo tvoje pisanje vredja...jer po tebi hrvati su bili dobri momci a mi sve radili iz objesti..nego nisi ti kompetentna da se prepucavam sa tobom,tako da ;):bye:

''Stoka'' je PREJAK izraz...Ali je činjenica da Hrvati imaju 10 puta veća prava na ovom forumu nego bilo ko od nas kad ode ''preko''...Svi koji su se registrovali na bilo kom hrvatskom forumu,ne extremno desnima, samo,već generalno, mogu ovo da posvedoče...

postoji li granica pristojnog prisustva cro na forumu?
da je ima ne bi dolazili. ovako se slobodno istovaruju i zagadjuju forum.
meni nikad nisu ni bili interesantni a kamoli zabavni. njima je `srbosek` zabavan, meni nije.
cak i da se pokaju, sto je u realnom svetu nemoguce. prvo dela, pa da se zamonase jedno 100 godina, pa...videli bi sta bi.
njih nosi eu i nato sila. ko ce sa njima. polako. sve prolazi.

''Stoka'' je PREJAK izraz...Ali je činjenica da Hrvati imaju 10 puta veća prava na ovom forumu nego bilo ko od nas kad ode ''preko''...Svi koji su se registrovali na bilo kom hrvatskom forumu,ne extremno desnima, samo,već generalno, mogu ovo da posvedoče...

U potpunosti se ne slazem sa ovom konstatacijom, jer svi smo na ovom forumu jednaki. I tu nije izvrsena, niti treba da se vrsi podjela na Srbe, Hrvate itd. vec podjela na ljude i neljude.

Administracija ovog foruma je maksimalno nepristrasna i korektna. Uvijek se trude da svakom pojedinacno izadju u susret, bez obzira koje je nacije i vjere. I upravo zbog toga ja o njima imam veoma lijepo misljenje, jer su omoguvili da je demokratija ovog foruma na jednom zavidnom nivou.Takodje su i moderatori ovog pdf-a maximalno korektni.

A sto se tice rata na prostorima bivse SFRJ pocetkom 90tih, tu imam misljenje kao o svakom drugom ratu. A to je jedna pogresna odluka pojedinaca da, u cilju uvecanja teritorije, posalje veliki broj mladih ljudi da zbog njihovih interesa daju svoje zivote. Umjesto da stanete i da razmislite zbog cega se sve ovo izdesavalo, vi se tu prepirete i krivite jedni druge. Dokle vise ovako?

pogresna odluka pojedinaca da, u cilju uvecanja teritorije, posalje veliki broj mladih ljudi da zbog njihovih interesa daju svoje zivote. Umjesto da stanete i da razmislite

i jos jedno par hiljada aviona. cekaj mal,o pa to ovaj cg laje po nati. ccc,ccc.

U potpunosti se ne slazem sa ovom konstatacijom, jer svi smo na ovom forumu jednaki. I tu nije izvrsena, niti treba da se vrsi podjela na Srbe, Hrvate itd. vec podjela na ljude i neljude.

Administracija ovog foruma je maksimalno nepristrasna i korektna. Uvijek se trude da svakom pojedinacno izadju u susret, bez obzira koje je nacije i vjere. I upravo zbog toga ja o njima imam veoma lijepo misljenje, jer su omoguvili da je demokratija ovog foruma na jednom zavidnom nivou.Takodje su i moderatori ovog pdf-a maximalno korektni.

A sto se tice rata na prostorima bivse SFRJ pocetkom 90tih, tu imam misljenje kao o svakom drugom ratu. A to je jedna pogresna odluka pojedinaca da, u cilju uvecanja teritorije, posalje veliki broj mladih ljudi da zbog njihovih interesa daju svoje zivote. Umjesto da stanete i da razmislite zbog cega se sve ovo izdesavalo, vi se tu prepirete i krivite jedni druge. Dokle vise ovako?
:klap::klap::ok:

NE NETACNO-MANIPULACIJA
Ovde se vode iskljucivo srpska pitanja i nema deljenja na ljude i neljude,izvini ako se na ovom forumu glasan napr, za stranku u srbiji mene boli ku*ac za to sto si ti covek,ljudina ili necovek-ti jednostano nemas prava da glasas na takvu anketu........vi se non stop mesate u srpka pitanja i minirate ih,ako elite raspravu o coveku i necoveku idite na forum istorija.............

Razočarao si me, mislio sam da si inteligentan i pametan, sada si dokazao suprotno.
Vekovno ognjište označava kuću, mesto gde je bila kuća, mesto stanovanja, gde stanuješ ti i tvoj otac i deda, a stanovali su pradeda i cukundeda...

Po mom mišljenju taj izraz je opravdan. Znači "vekovno ognjište" označava mesto gde živiš ti i gde su živeli tvoji preci.

Kraće je (i pesnički zvuči) reći: vekovna ognjišta, nego reći mesto na kojem živim ja, moj otac, moj deda, moj pradeda, moj čukundeda...
Vidiš koliko ovo drugo ima više slova od onog prvog. Sličan izraz imaju Irci i Škoti.

Ja kao "srpski izdajnik"(antipatriJota) kad to kažem, to je tako.

Tako je!:ok:

a reci ti meni da li si ovaj rat posmatrao preko tv-a ili kako???nisam ja ta koja treba da razmišlja zašto se sve ovo izdešavalo!!!!oni koji su zakuvali sigurno nisu učestvovali u ratu...i ovako ćemo dok god prava istina ne izadje na vidjelo!!!eto sad....ma jel treba cjeli život da spustamo glavu i dozvolimo da nas pljuje ko hoće????
malo prekosutra:):)

Vi Crnogorci imate malo nehajan i bezbrižan odnos prema tom ratu,jer je on za vas kratko trajao...Tj.dok ste malo izbombardovali Dubrovnik i pokupili šunke i vino iz okoline,ali za Srbe i Hrvate je to mnogo emotivnije pitanje i ima dve istine...Tj.dva ugla...I svaki je na svoj način tačan...

Vi Crnogorci imate malo nehajan i bezbrižan odnos prema tom ratu,jer je on za vas kratko trajao...Tj.dok ste malo izbombardovali Dubrovnik i pokupili šunke i vino iz okoline,ali za Srbe i Hrvate je to mnogo emotivnije pitanje i ima dve istine...Tj.dva ugla...I svaki je na svoj način tačan...

Pa donekle si i u pravu. Ali jednu cu ti stvar reci, a to je da smo mogli i bez ovoga. Mozda je rat izmedju Srba i Hrvata bio neizbjezan, ali izmedju nas i Hrvata se mogao izbjeci. Tadasnji takozvani ''Rat za mir'' je bio je bilo klasicno nasijedanje na politicku varku. Plangirane su lazne informacije da je 30 000 ustasa krenulo na Crnu Goru, pa su bile price bolje da napadnemo mi njih, nego oni nas.
Ta je odluka tadasnje a i sadasnje crnogorske vlade mnogo sramnija, nego priznanje nezavisnosti Kosova, jer toj odluci su podlegle ljudske zrtve s jedne i s druge strane. Ja jesam dao svoj glas DPS-u, ali politiku koju su vodi do '97. nikada ne bih podrzao, jer nas je takva politika dovela do ivice ekonomske propasti.

Back