Vegetarijanstvo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Sta mislite, da li mi ljudi mozemo (tj. imamo li puno pravo) da ubijamo druge zivotinje tj. ziva bica, zarad nasih potreba ishrane, ili cemo mozda jednog dana okrenuti se drugacijim nacinima ishrane koji ne ukljucuju koriscenje zivotinjskog mesa?

Inače, u prirodi neke životinje jedu druge životinje a neke druge životinje ubijaju biljke radi ishrane pa što bi se mi pravili pametni i ponašali se drugačije.
Budimo deo prirodnog lanca ishrane.

Sta mislite, da li mi ljudi mozemo (tj. imamo li puno pravo) da ubijamo druge zivotinje tj. ziva bica, zarad nasih potreba ishrane, ili cemo mozda jednog dana okrenuti se drugacijim nacinima ishrane koji ne ukljucuju koriscenje zivotinjskog mesa?

све је то циклус круг на крају и тебе поједу животиње
не оптерећуј се са тим једноставним стварима

Sta mislite, da li mi ljudi mozemo (tj. imamo li puno pravo) da ubijamo druge zivotinje tj. ziva bica, zarad nasih potreba ishrane, ili cemo mozda jednog dana okrenuti se drugacijim nacinima ishrane koji ne ukljucuju koriscenje zivotinjskog mesa?[/Q

Svi u vegetarijance.
A, što se tiče ubistva živih bića,
to nisu samo životinje, kao što je poznato, već i biljke....

Poslednja izmena:
hm...ima nas koji smatramo da su piletina i riba u stvari salate :)
na kraju...zivot je zivot, praviti razliku izmedju zivotina i biljaka je licemerno.
osuditi sebe na nejedenje teletine, svinjetine, ovcetine itd je nepravda prema sopstvenom organizmu.
sakacenje sopstvenog jelovnika zbog verskih ili bilo kojih drugih 'ubedjenja' je nepravda prema sopstvenom organizmu. :)
(osim u slucaju zdravstvenih problema i naravno. mislim da je nepotrebno da budemo sada bukvalni i da neko postavlja podpitanja u vezi sa kanibalizmom i takvim glupostima)...

Okrenucemo se ali iz prakticnih razloga(industrija mesa je glavni potrosac vode i jedan od vecih zagadjivaca) kao i cinjenica da industrijske zivotinje previse trose zitarica koje bi mogli prehraniti mnogo vise ljudi.)
Sto se tice eventualnih etickih razloga - nikad.

da, krajnje je vreme da predjemo na ljude ..

chovek ubija kad je primoran na to (ili bi bar bilo normalno da je tako ), a nije primoran da lovi zarad zabave ili uzika u okretanju raznja...
mozda kolektivna svest jednog dana i krene putem intenzivnijeg razmishljanja o korishcenju darova prirode, ali zasad nisam optimista...

da, krajnje je vreme da predjemo na ljude ..

chovek ubija kad je primoran na to (ili bi bar bilo normalno da je tako ), a nije primoran da lovi zarad zabave

slazem se

ili uzika u okretanju raznja...

svinjce ili jagnje je tu vec zavrsilo pricu tako da ne vidim nista lose u tome (osim ako ne teras druge prasce da gledaju u razanj dok bockas svinjce da se kozica ne raspukne ;))

mozda kolektivna svest jednog dana i krene putem intenzivnijeg razmishljanja o korishcenju darova prirode, ali zasad nisam optimista...

racionalno koriscenje prirodnih resurasa kao i sprecavanje nepotrebnog, i mogu da kazem zlog tretmana, zivotinja jeste nesto na cemu bi trebalo raditi. video sam previse uznemiravajucih snimaka iz azije i njihovog tretiranja zivotinja.
mozda ce neko ovaj post nazvati licemernim. prihvatam svoju mesodzersku prirodu ali mogu i hocu da zamerim nepotrebnu i zlu surovost.

racionalno koriscenje prirodnih resurasa kao i sprecavanje nepotrebnog, i mogu da kazem zlog tretmana, zivotinja jeste nesto na cemu bi trebalo raditi. video sam previse uznemiravajucih snimaka iz azije i njihovog tretiranja zivotinja.
mozda ce neko ovaj post nazvati licemernim. prihvatam svoju mesodzersku prirodu ali mogu i hocu da zamerim nepotrebnu i zlu surovost.

ukoliko vec razmishljash o nachinu ubijanja zivotinja, razmisli onda da li je tvoja priroda uopshte mesozderska, ili samo navika i prihvatanje folklora..
nisam veg u potpunosti, imam izlete kad ne odbijam ono shto je na meniju, ali generalno mislim i zelim da napredujem u tom smislu...ono shto mozak odbija, nema razloga da se nadje i u stomaku..

ukoliko vec razmishljash o nachinu ubijanja zivotinja, razmisli onda da li je tvoja priroda uopshte mesozderska, ili samo navika i prihvatanje folklora..
nisam veg u potpunosti, imam izlete kad ne odbijam ono shto je na meniju, ali generalno mislim i zelim da napredujem u tom smislu...ono shto mozak odbija, nema razloga da se nadje i u stomaku..

mozak je nesto sto nema etalon :)
kako mozemo sa sigurnoscu tvrditi da li je nesto u mozgu posledica religijskih ili nekih drugih na/ubedjenja i da je to i/neispravno?
mozemo govoriti da li je nesto manje ili vise ne/zdravo da se jede i nagadjati da li su naucna saznanja u vezi sa ovim 'narucena' ili nepristrasna, precizna ili horoskopska...

ja nisam bas tradicionalna osoba, probao sam raznorazna mesa i biljke i mogu da potvrdim iskreno i poputno zadovoljstvo u jedenju mesa - sveobuhvatno bolji osecaj i psihicki i fizicki u odnosu na jedenje biljaka. mogu da ispostujem necije umece da od trave napravi aromaticnu hranu ali - meso je meso (bar kada sam ja u pitanju i dok mi zdravlje dozvoljava:)).

moj deda je usao u 9-tu deceniju i celog zivota je jeo meso i travke kao salatu a ne kao primarno jelo (naravno, kada godine nisu bile krizne i kada je moglo da se bira).

najbolje je na vreme nauciti osluskivati svoj organizam i skapirati koja vrsta hrane mu prija (i naravno uzeti u obzir u kom godisnjem dobu treba ipak obratiti paznju na vrstu namirnica koja se zvace i guta).

ne govorim sad o tome shta je zdravo ili ne za ishranu... na kraju balade teshko je i proceniti shta je danas zaista zdravo i nezagadjeno... osim ako se ne posvetish tome i bacish u nutricionistichke vode...
akcenat je na chinjenici da ne zelim da ubijem zivotinju (ukoliko nisam primorana) da bih zadovoljila svoj , pre svega, hedonistichki nagon za uzivanjem u ukusu hrane..
hrana sluzi da prezivimo.. bar ja to tako gledam...

mojem organizmu kad ga oslushnem jako prijaju cigarete :lol: ali razum pokushava da me ubedi da ih se okanem u najskorije vreme ...
znachi neka varijanta oslushkivanja i ukljuchivanja razuma u celu prichu, jer u oslushkivanju chesto mozesh izvesne signale da protumachish pogreshno.. : )

ne govorim sad o tome shta je zdravo ili ne za ishranu... na kraju balade teshko je i proceniti shta je danas zaista zdravo i nezagadjeno... osim ako se ne posvetish tome i bacish u nutricionistichke vode...
akcenat je na chinjenici da ne zelim da ubijem zivotinju (ukoliko nisam primorana) da bih zadovoljila svoj , pre svega, hedonistichki nagon za uzivanjem u ukusu hrane..

mojem organizmu kad ga oslushnem jako prijaju cigarete :lol: ali razum pokushava da me ubedi da ih se okanem u najskorije vreme ...
znachi neka varijanta oslushkivanja i ukljuchivanja razuma u celu prichu, jer u oslushkivanju chesto mozesh izvesne signale da protumachish pogreshno.. : )
To je i bit teme,ali obicno ljudi koji potegnu eticki aspekt price bivaju ismejani kao licemeri i u pokusaju da budu "iznad drugih"...
Zato se vecina poziva na prakticne razloge,koji su u sustinu veoma opipljivi ali jednostavno nisu u istom rangu sa etickim.

Kako rece Zan Zak Ruso:

Mozemo da stavimo tacku na dugu raspravu o tome da li zivotinje ucestvuju u prirodnom zakonu. Jasno nam je da, buduci da nemaju inteligenciju i slobodu kao covek- ne mogu da prepoznaju taj zakon, ali buduci da ucestvuju u nekoj meri u nasoj prirodi- zbog svoje mogucnosti da osecaju, onda treba da ucestvuju u nekoj meri i u prirodnim pravima, tako da je zakljucak covek ima neke obaveze i prema zivotinja. Jer jasno je da ja imam obavezu da ne povredjujem bica u svojoj blizini ne zato sto su razumna, vec zato sto su osetna, a buduci da je ova odlika zajednicka coveku i zivotinji, onda mora da obezbedi i zivotinji pravo da ne bude zlostavljana od strane coveka.

Ovo je u modernoj teoriji zivotinjskih prava formulisano kao 'argument marginalnih slucajeva'. Zasto je lose da ubijamo ljude, ili da napravimo blizu analogiju sa vegetarijanstvom- zasto je lose ubijati ljude za hranu?

Da li je zbog toga sto ljudi mogu da razumno razmisljaju ili zato sto mogu da osecaju bol? Ako je zbog toga sto mozemo da razmisljamo razumno, to onda znaci da je u redu ubijati i jesti nerazumne ljude- mentalno zaostale, dementne, lude, i terminalno bolesne bebe. Ako je zbog toga sto osecamo bol, to onda znaci da ne treba da ubijamo i jedemo zivotinje, jer i one osecaju bol.

Dakle, ako smatramo da je u redu ubijati zivotinje za hranu, onda moramo da smatramo da je u redu ubijati nerazumne ljude za hranu, a ako smatramo da nije u redu ubijati ljude za hranu, onda moramo takodje da smatramo da nije u redu ubijati zivotinje za hranu. Onog coveka koga zanima da li je ono sto radi dobro ili ne, i zeli da izbegne da cini zlo, i zeli da cini dobro, izbor izmedju vegetarijanstva i finansiranja ubijanja zivotinja je jasan.

To je i bit teme,ali obicno ljudi koji potegnu eticki aspekt price bivaju ismejani kao licemeri i u pokusaju da budu "iznad drugih"...
Zato se vecina poziva na prakticne razloge,koji su u sustinu veoma opipljivi ali jednostavno nisu u istom rangu sa etickim.

to je samo izraz nemoci , opravdanje, podloznost navikama duboko usadjenim...
svako ko zeli otvorenog uma da razmisli o tome shta chini sebi i zivim bicima kojima puni svoj organizam ima shansu da napreduje, chak ni etika nije vazna u celoj prichi, samo osecaj koji nas podstiche da ne chinimo nekome ono shto ne zelimo da se nama chini....
i kanibalizam ima svoja opravdanja i razloge, ne?

mogu da ispostujem tvoj stav i osecanje prema zivotinjama (ovo pisem iskreno i bez trunke ironije).
cinjenica je da smo 'nauceni' da ubijanje zivotinja radi ishrane ne uzimamo za zlo vec za normalno.

sad...da li bi, kada bi mogla, naterala i sve druge zivotinje da ne love (a koje bi mogle da prezivljavaju samo na travi)?
ako je odgovor odrican, ne bi onda nisi fer prema ljudima :)

tvoja poenta je jasna ali govorim o situaciji gde je za ocekivati da neko ipak zna razliku izmadju osecanja zadovoljstva zbog relativno zdrave ishrane i dobrog fizikog osecanja i zadovoljstva posle pojedenih 5 kg kfc krilaca :)

sustinski, razumem tvoj stav, ali ne podrzavam izbegavanje mesa zbog prevelikih simpatija i saosecanja prema zivotinjama.
prihvatam da mogu biti okarakterisan kao sebican ali svoj stav opravdavam sebi cinjenicom da je lanac ishrane takav kakav je.
zivotinje ce se jesti i dalje bez obzira na moj i tvoj stav. mogu jedino da pruzim podrsku inicijativi za izbegavanje nepotrebne surovosti.

Lanac ishrane je poremecen. To se desilo uvodjenjem pokretne trake u klanicama na kojima se ubijaju zivotinje.
Vise od 50 milijardi zivotinja godisnje biva "procesuirano" na tim trakama. To je klasican izgovor.
Radi se o jagmi za profitom i monopolu koji drzi industrija mesa. Nesto slicno ce se desavati i sa Monsantom.
U svakom slucaju buducnost nije svetla ni u kojoj varijanti.

to je samo izraz nemoci , opravdanje, podloznost navikama duboko usadjenim...
svako ko zeli otvorenog uma da razmisli o tome shta chini sebi i zivim bicima kojima puni svoj organizam ima shansu da napreduje, chak ni etika nije vazna u celoj prichi, samo osecaj koji nas podstiche da ne chinimo nekome ono shto ne zelimo da se nama chini....
i kanibalizam ima svoja opravdanja i razloge, ne?

Svaki pokusaj racionalnog pristupa se sasece od malih nogu.
Jednostavnom logikom "tako je to". Deca su radoznala i uvek pitaju o poreklu hrane koja je na stolu.
U pocetku se zbune,kasnije prihvataju posle "racionalnih" objasnjenja koja su u sustini puko ponavljanje floskula.

@Drizzt - razumem i ja tebe, tkdj bez trunke ironije :D

ali, ono chime se na neki nachin razlikujemo do zivotinja je chinjenica da osim impulsa, instinkta i zelja imamo mogucnost da ukljuchimo i razum ...
zivotinje slede instinkt, priroda je udesila tako da bi se uspostavila neka "ravnoteza" ... pretpostavljam, ne znam ...i pitam se i dalje...
odgovor je naravno odrichan jer ne mogu lava da nateram da pase travu :lol: ali ono chemu mogu skromno da doprinesem jeste da ne ubijem svinju ili kravu da bih obezbedila sebi egzistenciju... postoji ono shto se zove izbor, i umesto sushene butke izabracu puter od kikirikija i sok od paradajza... ne znam da li sam u tom sluchaju fer prema ljudima, ali sigurna sam da jesam prema zivotinjama..

nazalost, jeshce se josh dugo...
a shto je josh gore, ubijace se i loviti zarad dokonosti , hobija i trofeja...al to je vec posebna pricha...

Lanac ishrane je poremecen. To se desilo uvodjenjem pokretne trake u klanicama na kojima se ubijaju zivotinje.
Vise od 50 milijardi zivotinja godisnje biva "procesuirano" na tim trakama. To je klasican izgovor.
Radi se o jagmi za profitom i monopolu koji drzi industrija mesa. Nesto slicno ce se desavati i sa Monsantom.
U svakom slucaju buducnost nije svetla ni u kojoj varijanti.

hajde da budemo realni. da je svako hteo i imao vremena da svog zeca i prase kolje i obradjuje ne bi ni bilo potrebe za industrijskom revolucijom.
nije kriva pokretna traka zbog monopola i zagadjivanja.
da li bi vise zeleo da zivis u srednjem veku?
nismo sposobni da ispavno hendlujemo pozitivne izume pa da ih zabranimo dok se ne opametimo?
gde povuci liniju?

@Drizzt - razumem i ja tebe, tkdj bez trunke ironije :D

ali, ono chime se na neki nachin razlikujemo do zivotinja je chinjenica da osim impulsa, instinkta i zelja imamo mogucnost da ukljuchimo i razum ...
zivotinje slede instinkt, priroda je udesila tako da bi se uspostavila neka "ravnoteza" ... pretpostavljam, ne znam ...i pitam se i dalje...
odgovor je naravno odrichan jer ne mogu lava da nateram da pase travu :lol: ali ono chemu mogu skromno da doprinesem jeste da ne ubijem svinju ili kravu da bih obezbedila sebi egzistenciju... postoji ono shto se zove izbor, i umesto sushene butke izabracu puter od kikirikija i sok od paradajza... ne znam da li sam u tom sluchaju fer prema ljudima, ali sigurna sam da jesam prema zivotinjama..

i ja mogu da ispostujem tvoj izbor dokle god mi ne visis ispred restorana pokazujes konjske glave, da me prskas svinjskom krvlju itd itd :)

nazalost, jeshce se josh dugo...

ili dok ih sve ne pojedemo a zaboravimo da sacuvamo "pelcer":)

a shto je josh gore, ubijace se i loviti zarad dokonosti , hobija i trofeja...al to je vec posebna pricha...

ovde te apolutno podrzavam iako mogu da budem optuzen za licemerje zbog, iz vegeterijanske perspektive, pravljenje razlike izmedju ubijanja zivotinja zbog samog zadovoljstva ubijanja i ubijanja radi 'zadovoljstva u zvakanju'.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back