Vegatarijanstvo kao neophodnost

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
U poslednjih 50 godina broj gojazne dece se povećao za neverovatnih 300%! Svako trece dete u Beogradu gojazno. Buducnost Srbije su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, povisen pritisak.... Broj srcanih udara u Srbiji drasticno se povecava jer ljudi za praznike, uprkos molbama lekara, nece da se odreknu ni masne hrane ni alkohola, tvrde lekari Hitne pomoci.

------------------

Drage mame i tate, da li razmisljate o menjanju zivotnih navika i o prelasku na vegetarijanski rezim ishrane za koji je dokazano da je zdraviji, da deluje blagotvorno na ceo sklop psihofizickog organizma. Ako ne, sta je to ili ko vas to sprecava i zbog cega.

Vegetarijanstvo ne utice mnogo na smanjenje gojaznosti..

Vegetarijanci jedu hranu bogatu biljnim vlaknima koj utice na smanjenje telesne tezine. Gojaznost nastaje kao produkt skladistenja energije u vidu masti. Hrana zivotinjskog porekla je znatno bogatija mastima od hrane biljnog porekla, procentualno vise masti unose mesojedi.

Iako u bademima postoji vise masnih kiselina za razliku od mesa, vegetarijanci ne jedu samo badem dok mesojedi u vecini jedu meso svaki dan jer kako navode "oni ne mogu bez mesa"......

Pored toga biljne masti su dobre masti dok je mast zivotinjskog porekla losa jer je ta mast zasicena.... mast zivotinjskog porekla direktan je uzrocnik gojaznosti.

margarin je mast biljnog porekla pa je podjednako losa i zasicena
ne mislim da izbacim meso iz ishrane
izbacila bih samo zato sto mi je zao zivotinja
ali nastavljam da ga unosim zato sto je meso neophodno za pravilan razvoj i rast

uzrocnik gojaznosti u danasnjem svetu nisu masti zivotinjskog porekla, nego seceri koji se unose u svim oblicima ( pa i u vidu skroba kroz testenine) i stvaraju depoe masti

Вегетаријанци се често понашају као секташи. Све им друго не ваља, само је њихово нормално и добро.

Да ли ће неко бити гојазан или не не зависи од тога да ли једе месо или не већ од односа беланчевина, угљених хидрата и масти у исхрани.

У ствари, они који желе да смршају, најбоље ће то постићи уколико избаце хидрате и једу месо и поврће. Наравно, за уравнотежену исхрану су потребни и хидрати и масти. Што се тиче тестенина од интегралног брашна, и оне гоје јер садрже хидрате и сви хидрати који се не потреше депонују се у масти. Добра ствар код њих је што су комплексни хидрати па не одлазе одмах у масне наслаге већ се постепено троше.

Све у свему, вегетаријанство не мора да буде лоше, као ни једење меса али и једно и друго може да буде лоше. У случају да се не разумеју основни принципи исхране.

Још, почетни пост позива родитеље да уклоне месо из исхране деце??? :eek:

U poslednjih 50 godina broj gojazne dece se povećao za neverovatnih 300%! Svako trece dete u Beogradu gojazno. Buducnost Srbije su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, povisen pritisak.... Broj srcanih udara u Srbiji drasticno se povecava jer ljudi za praznike, uprkos molbama lekara, nece da se odreknu ni masne hrane ni alkohola, tvrde lekari Hitne pomoci.

------------------

Drage mame i tate, da li razmisljate o menjanju zivotnih navika i o prelasku na vegetarijanski rezim ishrane za koji je dokazano da je zdraviji, da deluje blagotvorno na ceo sklop psihofizickog organizma. Ako ne, sta je to ili ko vas to sprecava i zbog cega.

Нисам још постао тата, али мом детету не бих дао да буде вегетеријанац ни кад би оно то хтело.
Разлог је што је деци неопходно месо и млеко, зато што оно има калцијум и енергетске вредности које немају биљке у довољним количинама. Када одрасте довољно да се његов организам нормално развије онда нека буде и веган ако хоће, а не да када одрасте буде дефектно и неспособно за живот.
Треба јести воће и поврће, али не треба избацити месо у потпуности.

Vegetarijanstvo jeste zdravije, manja sansa za srcani udar i sl. ali ne znam da li direktno utice na gojaznost. Sada kada idu praznici zna se sta je na meniju svake nedelje ali ako se jede umereno verovatno ni gojaznost nece biti problem. Sto se srcanih udara i zapusenja krvnih sudova tice to vec ne znam koliko jedno parce mesa nedeljno lose utice.

Za postsvljaca teme.
Ima na zenama na temi za dijetu idealna sagovornica za tebe. Koja drzi dijetu tako sto cepa kobaje, pohovano, przeno, pije guaranu i ko zna koje jos djubre unosi u sebe i tvrdi kako je to kul.
Mislim da vas dvoje treba malo da ukrstite maceve oko toga ko je u pravu :D

Dovoljno je deci omoguciti detinjstvo i nece biti gojazni.
Redovna igra napolju, sportske aktivnosti, sloboda primerena uzrastu i normalna ishrana, bez uzine pred tv-om, uz komp, pred spavanje. Secam se da je u skoli u mojoj generaciji od mislim 11 prvih razreda bio jedan jedini debeo decak, kad sam nakon samo devetnaest godina dosla da upisem svoje dete u prvi razred primetila sam da je skoro trecina dece debela. Puno toga se izmenilo za nepune dve decenije.
U vegeterijanstvu nije spas, mi u svoje vreme nismo ni znali za to pa niko nije bio debeo. Samo izgasiti tv i komp i isterati decu van.

Pre neki dan sretnem kolegicu pred pekarom, ceka decu ispred da kupe sebi uzinu pa zastanem da se pozdravimo. Ne znam da li izgleda mladje ili lepse, kao da joj je dvadeset pet, zali se, dobila par kilograma od otvaranja te nove pekare, mora izbaciti ugljenhidrate i tako nesto mlati u uobicajenom zenskom stilu a onda izlazi kcerka iz pekare, devojcica od mozda 10 godinica, kao ormar. Nisam verovala.
Sta je ovo sa danasnjim majkama da tako lepo umeju voditi racuna o sebi a decu puste da ne lice ni na sta. Kaze kroz smeh, cuvala je baka, a baka voli da mesi kolace. Svasta.

nastavljam da ga unosim

Једем све и нисам дебела.

Вегетаријанци се често понашају као секташи.

Po ko zna koji put ista tema :dash.

Нисам постао тата, kада одрасте довољно да се његов организам нормално развије онда нека буде

Opet fajt tema.

Dovoljno je deci omoguciti detinjstvo i nece biti gojazni.

U Ausvicu nije bilo gojaznih

Ljubi vas majka tako pametne.

ne mislim da izbacim meso iz ishrane
izbacila bih samo zato sto mi je zao zivotinja

Ne mislis da izbacis meso iz ishrane ali bi meso izbacila jer ti je zao zivotinja, to si htela reci?

- - - - - - - - - -

Противе се убијању животиња а и даље носе кожне каишеве, торбице и ципеле.

Procitala na internetu ili ti rekla drugarica...

Vegetarijanstvo jeste zdravije, manja sansa za srcani udar i sl..

Tacno, to je vec navedeno u uvodnom postu i to je naucna cinjenica koju nema potrebe vise ponavljati. Hajde sad da se nadamo da ce se naci neko u godini koja je dosla pa pokusati dati odgovor na ono cime se bavi tema i da se nadamo da ce se ukloniti gomila komentara i ljudova sa komenarima o Ausvicu. Jos jednom citiram ono cime se bavi tema, ko oce da se prepire o drugim stvarima i da se bije neka otvori drugu i pise sta oce.

@quote

------------------

Svasta.

Ne volim meso, gadi mi se meso, zao mi je zivotinja i onih uzgojenih za ishranu i onih divljih ubijenih iz besa da se nosi krzno ili koza ali znam da deca danas nisu gojazna zato sto jedu meso niti je resenje ovog problema u tome da ga prestanu jesti.
Deca su gojazna zato sto im se zivot sveo na stolicu pred racunarom, fotelju ispred tv-a i kilograme slatkisa i grickalica u nevreme i bez mere.

Svasta.

Ne volim meso, gadi mi se meso, zao mi je zivotinja i onih uzgojenih za ishranu i onih divljih ubijenih iz besa da se nosi krzno ili koza ali znam da deca danas nisu gojazna zato sto jedu meso niti je resenje ovog problema u tome da ga prestanu jesti.
Deca su gojazna zato sto im se zivot sveo na stolicu pred racunarom, fotelju ispred tv-a i kilograme slatkisa i grickalica u nevreme i bez mere.

Izbegavanje fizicke aktivnosti je dodatni cinilac, no da se ne unose namirnice ne bi ni bilo materijala koji bi se talozio u holesterol.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back