UltraBasic
Domaćin
- Poruka
- 3.924
Još mi je deda kao detetu pričao priču koju je njemu njegov otac pričao istim rečima-o ženi koja se porađala, a u kuću su stigla tri očekivana gosta, šnajdera po zanimanju, da uzmu neke mere i sašiju neko odelo koje je gazda nameravao da napravi.
Porođaj je bio gadan i težak, odužilo se sve to, pa su gosti sedeli i čekali.
Žena se porađala u mukama, svi su bili u neizvesnosti... i tri gosta su listala neku knjigu.
U prvi mah je prvi pitao: Je l' rodila?
Rekli su: Nije.
U drugi mah je pitao drugi: Je l' sad?
U treći mah je pitao treći: Je l' rodila sad?
Odgovor je bio: Jeste.
Prvi šnajder reče: E, sad bolje da nije!
Naime, ovo su bili čitači Večitog kalendara u to doba, i rekli su gazdi kuće da dečak će koji se rodio u taj i taj trenutak na dan svadbe poginuti od vode.
Jedan od trojice je ostao zauvek zapitan šta će se sa tim detetom dogoditi, i ostao je stalni gost kuće.
Dečak bez znanja o svemu tome stasava i dolazi dan njegove svadbe.
Obred završen, venčani, svuda jela i pića kako treba, i mladoženja ustaje i kaže: Ja sam ožedneo, odoh do bunara.
Skočiše mnogi: Evo vina, evo rakije, evo vode!
On reče: Nije to to, žedan sam.
Pođe on ka bunaru, a šnajder ga prati.
Dok je ovaj okom trepunuo, onaj je već nestao u bunaru.
Juče pričam sa babom kako ima toliko samoubistava i kako ne razumem šta nekoga na to može da navede i kako to niko ne može da ih spreči u tome... i ona mi kaže:
Sećaš se one dedine priče?
Čak i moj otac zna za nekoliko ovakvih priča i godine iz Večitog kalendara ne uzima za šalu. Tad nije bilo ni A od astrologije.
Šta je Večiti kalendar i da li su ovakve stvari zanimljive, intrigantne, da li tu ima nečega čime uopšte treba da se bavimo?
Porođaj je bio gadan i težak, odužilo se sve to, pa su gosti sedeli i čekali.
Žena se porađala u mukama, svi su bili u neizvesnosti... i tri gosta su listala neku knjigu.
U prvi mah je prvi pitao: Je l' rodila?
U drugi mah je pitao drugi: Je l' sad?
U treći mah je pitao treći: Je l' rodila sad?
Odgovor je bio: Jeste.
Prvi šnajder reče: E, sad bolje da nije!
Naime, ovo su bili čitači Večitog kalendara u to doba, i rekli su gazdi kuće da dečak će koji se rodio u taj i taj trenutak na dan svadbe poginuti od vode.
Jedan od trojice je ostao zauvek zapitan šta će se sa tim detetom dogoditi, i ostao je stalni gost kuće.
Dečak bez znanja o svemu tome stasava i dolazi dan njegove svadbe.
Obred završen, venčani, svuda jela i pića kako treba, i mladoženja ustaje i kaže: Ja sam ožedneo, odoh do bunara.
Skočiše mnogi: Evo vina, evo rakije, evo vode!
On reče: Nije to to, žedan sam.
Pođe on ka bunaru, a šnajder ga prati.
Dok je ovaj okom trepunuo, onaj je već nestao u bunaru.
Juče pričam sa babom kako ima toliko samoubistava i kako ne razumem šta nekoga na to može da navede i kako to niko ne može da ih spreči u tome... i ona mi kaže:
Sećaš se one dedine priče?
Čak i moj otac zna za nekoliko ovakvih priča i godine iz Večitog kalendara ne uzima za šalu. Tad nije bilo ni A od astrologije.
Šta je Večiti kalendar i da li su ovakve stvari zanimljive, intrigantne, da li tu ima nečega čime uopšte treba da se bavimo?