Večita ženska dilema

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Ivana nije srećna sa njim. I ona to zna, i svi to znaju, ali se ne usuđuje da ga ostavi. Bez njega je niko i ništa, sa njim je bar žena na položaju kojoj je sve obezbeđeno... Preslaba je da sve to prekine i započne novi život. I dalje je mlada, ali ne dovoljno. I dalje je privlačna, ali ne kao nekad da bi tek tako mogla da pronađe nekoga.

On je izgradio svoju karijeru i sada više odrađuje nego što radi. Kao da je postigao sve ono što je želeo, kao da mu više ni ne treba, a ona večito u njegovoj senci. Toliko dugo su zajedno da je zaboravila kako je ne biti sa njim i biti slobodan. On ju je varao kad god bi mu se pružila prilika, a ona nije stigla da ga prevari čak ni u mislima...

Ona, u stvari, ne zna šta hoće. Svakim danom sve više sumnja u njihovu ljubav. U dilemi je da li da mu rodi decu i prepusti se životu da je nosi, ili da započne nešto novo, pa šta bude? Ona bez njega realno ne postoji. Umesto da je stvarala svoje - ona mu se posvetila i poklonila najbolje godine. On je isti i sa njom i bez nje, već sutra može da pronađe neku drugu, i da se ni ne osvrne. Ne gubi ništa, jer još uvek ništa nije dao. Samo je dobijao i dobijao, dok ona može da izgubi sve ako mu se preda?

Ona može da izgubi sve a pre svega sebe, i čini se da je na dobrom putu...

I suviše dugo su zajedno da bi se tek tako rastali, a opet nedovoljno da bi imali šta da čuvaju i za šta da se bore. I suviše proživljenog da bi tek tako sve odbacili, a opet ništa konkretno za šta bi mogli da se vežu i obavežu?

Toliko puta do sada Ivana mi je ispričala svoju priču i nikada nisam znao šta da joj kažem. Godinama sedi na dve stolice i moraće vrlo brzo da se odluči za jednu. Mislim da će se udati za njega i da će se sve završiti na tome, ali takođe mislim da će se u njoj zauvek buditi mali nagoveštaji da je moglo drugačije...

Ne znam da li će biti srećna, to niko ne zna, znam samo da će večno sanjati neki drugi život, koji i sada sanja, i da će verovatno voleti nekog drugog čoveka, koga i sada voli...

Doduše, ni ona sama ne zna ko je taj drugi čovek, jer nije imala prilike da ga upozna. A ne zna ni koji je to drugi život, jer nije imala prilike da ga proživi...

Ivana nije srećna sa njim. I ona to zna, i svi to znaju, ali se ne usuđuje da ga ostavi. Bez njega je niko i ništa, sa njim je bar žena na položaju kojoj je sve obezbeđeno... Preslaba je da sve to prekine i započne novi život. I dalje je mlada, ali ne dovoljno. I dalje je privlačna, ali ne kao nekad da bi tek tako mogla da pronađe nekoga.

On je izgradio svoju karijeru i sada više odrađuje nego što radi. Kao da je postigao sve ono što je želeo, kao da mu više ni ne treba, a ona večito u njegovoj senci. Toliko dugo su zajedno da je zaboravila kako je ne biti sa njim i biti slobodan. On ju je varao kad god bi mu se pružila prilika, a ona nije stigla da ga prevari čak ni u mislima...

Ona, u stvari, ne zna šta hoće. Svakim danom sve više sumnja u njihovu ljubav. U dilemi je da li da mu rodi decu i prepusti se životu da je nosi, ili da započne nešto novo, pa šta bude? Ona bez njega realno ne postoji. Umesto da je stvarala svoje - ona mu se posvetila i poklonila najbolje godine. On je isti i sa njom i bez nje, već sutra može da pronađe neku drugu, i da se ni ne osvrne. Ne gubi ništa, jer još uvek ništa nije dao. Samo je dobijao i dobijao, dok ona može da izgubi sve ako mu se preda?

I suviše dugo su zajedno da bi se tek tako rastali, a opet nedovoljno da bi imali šta da čuvaju i za šta da se bore. I suviše proživljenog da bi tek tako sve odbacili, a opet ništa konkretno za šta bi mogli da se vežu i obavežu?

Toliko puta do sada Ivana mi je ispričala svoju priču i nikada nisam znao šta da joj kažem. Godinama sedi na dve stolice i moraće vrlo brzo da se odluči za jednu. Mislim da će se udati za njega i da će se sve završiti na tome, ali takođe mislim da će se u njoj zauvek buditi mali nagoveštaji da je moglo drugačije...

Ne znam da li će biti srećna, to niko ne zna, znam samo da će večno sanjati neki drugi život, koji i sada sanja, i da će verovatno voleti nekog drugog čoveka, koga i sada voli...

Doduše, ni ona sama ne zna ko je taj drugi čovek, jer nije imala prilike da ga upozna. A ne zna ni koji je to drugi život, jer nije imala prilike da ga proživi...
Zar vec nije bas u ovoj vezi?
Zasto bi se bojala neizvesnosti i buducnosti?
Sto bi M. Antic rekao: "Znas ko te tamo ceka? TI sebe cekas iz daleka!"

nije stigla da ga prevari a sedela je kod kuce dok on pumpa karijeru i druge ribe? :rotf:
ivana je domacica u dusi,i bolje da ostane tu gde jeste
cuj zbog njega nije uspela,i on joj je kriv sto je niko i nista
sta je ta njena podrska konkretno podrazumevala?

Da li je moguće da niste shvatili poentu? 1000 ljudi - 1000 ćudi. Svako ima svoj pogled na svet.

Zašto misliš da samo ti sve znaš ?
Ivana je tipična žena, koja će se na kraju udati, izroditi decu i izigravati srećnu ženu, majku....dok jednog dana ne puknu trpila!

Nema petlju da izađe iz veze u kojoj nije srećna i ide linijom manjeg otpora...
Čak ni u 21 veku, nije društveno prihvatljivo da je žena odabrala da živi sama, da ne robuje ni braku ni majčinstvu...

S druge strane, muškarac koji to isto čini, je : večiti neženja, najpoželjniji neženja, bonvivan...itd...sve u pozitivnoj konotaciji, za razliku od žene, gde je takvo ponašanje
uvek vezano za negativne konotacije.

Recimo da su mi posledje tri recenice bliske... Ako se negde pronalazim, pronalazim se u onoj:
"Koliko puta si ljubila stranca
i bila kao ptica kraj coveka
koji ne leti do tvojih visina
i ne zna tajnu skrivenu u tebi?"
Ali, kada shvatis da si nezadovoljan, ides dalje. Ako te neko/ nesto sprecava, boris se protiv ruku koje te drze, zbog kojih trcis u mestu.
Pa, i ako ne nadjes ono sto zelis, probao si.

ma jok,tacan odgovor je 1000 ljudi - 1000 ćudi. Svako ima svoj pogled na svet.

Može i ovako. 1000 žena - 2000 grudi. :lol:

- - - - - - - - - -

Zašto misliš da samo ti sve znaš ?
Ivana je tipična žena, koja će se na kraju udati, izroditi decu i izigravati srećnu ženu, majku....dok jednog dana ne puknu trpila!

Nema petlju da izađe iz veze u kojoj nije srećna i ide linijom manjeg otpora...
Čak ni u 21 veku, nije društveno prihvatljivo da je žena odabrala da živi sama, da ne robuje ni braku ni majčinstvu...

S druge strane, muškarac koji to isto čini, je : večiti neženja, najpoželjniji neženja, bonvivan...itd...sve u pozitivnoj konotaciji, za razliku od žene, gde je takvo ponašanje
uvek vezano za negativne konotacije.

Nisam rekao da sve znam, samo sam detaljno izneo njen problem, odnosno "problem".

I nemam ništa više da dodam.

A svako neka tumači na svoj način. Pošteno?

Ili jesi ili nisi ...ako nisi jak da presečeš..ostaje ti mašta i šbbkbb

Recimo da su mi posledje tri recenice bliske... Ako se negde pronalazim, pronalazim se u onoj:
"Koliko puta si ljubila stranca
i bila kao ptica kraj coveka
koji ne leti do tvojih visina
i ne zna tajnu skrivenu u tebi?"
Ali, kada shvatis da si nezadovoljan, ides dalje. Ako te neko/ nesto sprecava, boris se protiv ruku koje te drze, zbog kojih trcis u mestu.
Pa, i ako ne nadjes ono sto zelis, probao si.

Лепо!:worth:

Моја девиза!

što je najgore, mi koje smo udate sad ne smemo da pisnemo jer će nas odma' zvati Ivana
nismo sve Ivane
neko se uda i rađa decu iz ljubavi
ja hoću i da se zaposlim, samo ako imam gde
nekako mi ne leži uloga večite očajne domaćice
mislim, postaću očajna ako ostanem večita :(

što je najgore, mi koje smo udate sad ne smemo da pisnemo jer će nas odma' zvati Ivana
nismo sve Ivane
neko se uda i rađa decu iz ljubavi
ja hoću i da se zaposlim, samo ako imam gde
nekako mi ne leži uloga večite očajne domaćice
mislim, postaću očajna ako ostanem večita :(

Колегинице, ово је Балкан, многи ће рећи, али жена мора да има своје право и да је у томе муж подржава, барем је код мене тако.

Kazes "Ona može da izgubi sve a pre svega sebe, i čini se da je na dobrom putu..."

Zato porucujem Ivani "Dodji sebi, dok jos imas kome"!!
Mada mi se vise cini da se izgubila odavno. Boji se da ce izgubiti, sta?
Coveka sa kojim nije srecna, u ciju ljubav sumnja, nije sigurna da li zeli decu sa njim, da li uopste treba da se uda. Meni se cini da je tu najveci strah od gubitka komformizma. Ne mora biti zbog toga sto je Ivana materijalista, ne, vec zbog toga sto je ocigledno nesamostalna i kukavica. To je u osnovi problem koji treba da resava jer sa te dve osobine, zivot je pakao.
"Isuvise dugo su zajedno, da bi se tek tako rastali..." koja budalastina!
I meni su to SVI govorili kada sam odlucila da stavim tacku na 23 god zajednistva. Treba sada da cuva tradiciju propale veze, malo sto je bila nezadovoljna pa treba i ostatak zivota da provede isto tako, bez prava na licnu srecu? To je cisti mazohizam.
Sigurna sam u jedno. Ako ne smogne snage (koju nema jer je nesamostalna i nije hrabra, kao sto rekoh) da zavrsi sada dok je jos kako kazes relativno mlada i lepa (mada ni to nema veze, ako je hebe karakter) desice se to, da ce izroditi decu sa njim, stalno se nadajuci da ce se nesto promeniti, da ce biti bolje. Mislice, promenice ga ocinstvo, zblizice ih, ali on ce misliti da sada treba jos vise da radi. Onda ce biti sigurna da ce ga promeniti drugo dete, ali avaj. Zivot ce joj se svesti na kucu, decu i samocu dok ga ceka da se vrati, a onda ce da pukne jednoga dana i ako ga ne ostavi sigurno ce pomisliti bar hiljadu puta "Zasto to nisam uradila 2013, zasto nisam poslusala svoj instikt"

Back