Većina ljudi ne ume da sluša muziku

Vladimir983

Primećen član
Poruka
977
Primećujem već neko vreme, jednu čudnu pojavu. Sve se nešto sluša na brzaka, na preskok ili se čak i ne sluša - već ljudi puste da im usput nešto "drnda". To za mene, nije uživanje u muzici. Čovek treba da bude maksimalno skoncentrisan i opušten, da bi mogao čuti sve detalje u pesmi.

Ali većina ljudi nemaju dobru opremu, ili nemaju sluha, ili ne čuju dobro, ili su jednostavno - balvani. I to oni balvani kojima je sve super. Da li pucaju topovi, ili svirao Mocart, njima dođe svejedno. Važno je da nešto drnda, onako usput.

Otkad znam za sebe, voleo sam muziku. I to najviše narodnu. A i većina ljudi koje poznajem, uglavnom voli narodnjake. Vremenom sam postao neviđeni fanatik, pa sam sakupio blizu tri hiljade singlica iz perioda 1960 - 1975 god. Mislim da su preprodavci na kupindu podigli cenu tog žanra muzike, otkako sam pokupovao sve najbolje primerke koje sam našao tamo. To je jedna divna kolekcija koju na ovim prostorima niko nema. A onda sam nedavno započeo digitalizaciju moje kolekcije. Kupio odličnu opremu - novi Technics gramofon, iglu koja košta 300e, lampaško pojačalo, policu za gramofon i ploče...pukao sam 2700e, digao kredit za to... Digitalizaciju polako radim sam, a ton mi sređuje jedan odličan restaurator zvuka.

S kim god da sam pričao o tome, svi su oduševljeni. Najviše sam, naravno, oduševljen ja, jer mnogi od tih snimaka bili bi zauvek zaboravljeni i zatureni da propadnu i zauvek nestanu. A ovako mogu da uživam u njihovom najboljem izdanju.
Međutim...- oni koji se najviše busaju da vole narodnjake i da su kao neki "veliki ljubitelji", kad im dam studijske slušalice, drže ih 15 sekundi na glavi i momentalno ih skinu. Nikako da preslušaju celu pesmu. Samo početak i to je to. Pa čekaj bre - ako si ljubitelj i ako voliš, odslušaćeš celu pesmu. Niti ta muzika loše zvuči, naprotiv - ne postoje bolji snimci tih pesama nigde, niti su to neke kreštave melodije, pa da paraju uši. Ne - nego jednostavno, ljudi nemaju koncentraciju. Niti uopšte žele da se skoncentrišu. Oni samo žele da im nešto drnda, a poželjno je i da im krči ploča. Nemoj slučajno da ne krči, to onda nije dobar snimak.
Posmatram i neke ljude, a naročito decu, kada u blizini puštaju muziku sa njihovih telefona... Pet sekundi i odmah se preskače na sledeću pesmu. I to je postao neki trend, da se pesme više ne slušaju od početka pa do kraja, već samo par sekundi i to je kao neko slušanje.
Meni je to neshvatljivo i mislio sam neko vreme da je problem u meni, ali izgleda da je to neka vrsta sindroma koji je uhvatio veći deo ljudi.
Počeo sam od skoro da stavljam na mom jutub kanalu pesme iz moje kolekcije. Želeo sam da podelim sa drugima ono što volim, da ne budem baš usamljeni dinosaurus među slušaocima. Hteo sam da ljudi čuju te pesme u njihovim najboljim mogućim izdanjima, ali se pitam - da li to ovaj narod zaslužuje. Narod koga više ništa ne zanima, osim Karleuše, Brene, Ćane, Đane, baba kurane i ostalih kreštavaca koji zavijaju ko da im neko operiše slepo crevo na živo.

Ako nekoga ipak zanima kako zvuče te restauracije, može da čuje na YouTube kanalu Pantelijin ujak. Osim ploče Pere Grubića, poslednje koju sam postavio, sve ploče, poređane po rednim brojevima od 1 do 86 zvuče izvanredno!
Ne reklamiram kanal, nemam nikakvu korist od gledanosti, nije monetizovan, već eto...želim da čujem vaše mišljenje. Ima li uopšte smisla da ja nešto kačim i da delim sa nekim, ili da jednostavno izbrišem i ostavim to samo za sebe?

Primećujem već neko vreme, jednu čudnu pojavu. Sve se nešto sluša na brzaka, na preskok ili se čak i ne sluša - već ljudi puste da im usput nešto "drnda". To za mene, nije uživanje u muzici. Čovek treba da bude maksimalno skoncentrisan i opušten, da bi mogao čuti sve detalje u pesmi.

Ali većina ljudi nemaju dobru opremu, ili nemaju sluha, ili ne čuju dobro, ili su jednostavno - balvani. I to oni balvani kojima je sve super. Da li pucaju topovi, ili svirao Mocart, njima dođe svejedno. Važno je da nešto drnda, onako usput.

ljudi su postali... kada ponekim osobama ovako pustiš nešto što ti slušaš gledaju belo a ni ovde na forumu nije drukčija situacija čast izuzetcima...

Naravno, ne prepoznajem nikok jer to slabo slušam osim ako se ne zadesim.

Odlična ti je kolekcija. Sve što sam čuo spada u "Pesme iz Šumadije"
Hvala. To na jutubu nije ni 0,5% onoga što tek treba da se sređuje. Imam najviše Šumadiju i nešto manje Bosnu, uglavnom.
Pokušavam da podignem svest kod ljudi o očuvanju tih snimaka. Mnogi ne shvataju da danas većina tih snimaka nigde ne može da se pronađe, ni u pristojnom stanju. Pojelo ih je vreme.
Zamisli neku ploču koja je izašla u 300 primeraka u to vreme. Od tih 300, prodato je 200, a 100 otišlo u reciklažu. Od toga je 50 preživelo do danas, a od tih 50, možda je samo 5 primeraka odlično sačuvano.
To je isto kao sa nitratnim filmovima. 80% tog filmskog fonda je zauvek izgubljeno.
Sve je to zbog nezainteresovanosti i nemarnosti. Ljudi nemaju razvijenu svest o očuvanju baštine, naročito na ovim prostorima. Jer, kako ću ja, ljudima, koji ne mogu da se skoncentrišu i sastave tri minuta, da čuju jednu celu pesmu, da objasnim o važnosti njihovog očuvanja. Još me vide ko neku budalu, kao da su ugledali belu vranu.

Hvala. To na jutubu nije ni 0,5% onoga što tek treba da se sređuje. Imam najviše Šumadiju i nešto manje Bosnu, uglavnom.
Pokušavam da podignem svest kod ljudi o očuvanju tih snimaka. Mnogi ne shvataju da danas većina tih snimaka nigde ne može da se pronađe, ni u pristojnom stanju. Pojelo ih je vreme.
Zamisli neku ploču koja je izašla u 300 primeraka u to vreme. Od tih 300, prodato je 200, a 100 otišlo u reciklažu. Od toga je 50 preživelo do danas, a od tih 50, možda je samo 5 primeraka odlično sačuvano.
To je isto kao sa nitratnim filmovima. 80% tog filmskog fonda je zauvek izgubljeno.
Sve je to zbog nezainteresovanosti i nemarnosti. Ljudi nemaju razvijenu svest o očuvanju baštine, naročito na ovim prostorima. Jer, kako ću ja, ljudima, koji ne mogu da se skoncentrišu i sastave tri minuta, da čuju jednu celu pesmu, da objasnim o važnosti njihovog očuvanja. Još me vide ko neku budalu, kao da su ugledali belu vranu.
Super ti je hobi. Činiš uslugu društvu (Srbima naročito) u celini. Ne verujem da ćeš imati finansijske koristi, ali vidim to ti i nije bio cilj.

Jedino se plašim da ako ti kanal postane popularan, PGP i ostali mogu da se sete da oni drže autorska prava. Stoga mislim da treba da imaš neki disclaimer u opisu (odricanje odgovornosti) da je sve što radiš u cilju zaštite muzike od zaborava

Super ti je hobi. Činiš uslugu društvu (Srbima naročito) u celini. Ne verujem da ćeš imati finansijske koristi, ali vidim to ti i nije bio cilj.

Jedino se plašim da ako ti kanal postane popularan, PGP i ostali mogu da se sete da oni drže autorska prava. Stoga mislim da treba da imaš neki disclaimer u opisu (odricanje odgovornosti) da je sve što radiš u cilju zaštite muzike od zaborava
Najgore je od svega to što je upravo PGP toliko usrao snimke koje je postavio, da sam iziritiran tom njihovom idiotskom digitalizacijom, rešio da lično postavim snimke na moj kanal. Neka i oni čuju kako treba da zvuči. I to bi trebalo da bude neki minimalni standard kvaliteta zvuka. Ispod toga ne treba ići. Ima tu nekih izdanja potpuno nepoznatih diskografskih kuća (Sportska knjiga, Šumadija-Batočina, Melos-Smederevo, Plastika Žitište...). Čuo sam iz više izvora, da su iz PGP-a većinu master tejpova pobacali, što je po meni velika tragedija.

Jugoton je sačuvao većinu master tejpova, a i nisu toliko loše uradili digitalizaciju. Nisam baš ni oduševljen, ali su svakako bolje to uradili od naših.

Ne znam kako da ti kazem, ali postoji pojedinacni standard i postoje razni oblici i nivoi medjuljudskih standarda...korelacioni ili komparativni...

Ako gledam svoje iskustvo , mnogo ljudi ima popularnu muziku svog vremena, znaci gramofonske zbirkle od 100 singlica ili lp, koje su njima bile lepe i pozeljne i koje su stvarno super, a bice bacene prvom prilikom kad trebada se rascisti prostor za posteljinu u ormanu...

period koji opisujes obuhvata i SFRJ , pa ce se tu naci i dubrovacki trubaduri, , Dejan Lakovic, u smislu decije pesme, Diskos koji je carovao u svetu narodnjaka...itd itd..

Sa druge strane, Diskos je ugasen, ja licno samznao direktora Diskosa, tj kao klinac sam sreo i Mirkovicku kao klinku i Cecu kao klinku dok je dolazila da snima plocu....Sve su to slucajnosti , naletim usput, kad obilazim Aleksandrovac, posto je Diskos iz Aleksandrovca.

A da li vredi , najbolja izjava je sve sto vredi nece nikad biti cenjeno od ljudi , ljudi su populisti ili mediokriteti, ali bas sve...
Slicno je i ako se mnogo ljudi lozi , to onda bas i ne vredi puno , sto nije isto kao prethodna recenica, ali je posledica slusalica, tj ne razlikuju ljudi nijanse, pa je sve to isto..

U tom smislu se moze reci sledece, ovaj narod , narocito oko Krusevca, gde je radio Krusevac tih godina negovao narodnu muziku i napravio cudo , koje ovde necu da opisujem, nek ne znaju ljudi , imaju sluha solidno , ja sam licno zadovoljan stanjem sluha , kod populacije...
Druga prica je ovo , zivci , nervno stanje danas, fokus, i sistemi vrednosti , to je otislo total u out..
A nervni sistem kad ode , a isto se desava kad ode i inteligencija, smesno je reci , ali inteligencija pomaze da osoba ima bolji sluh, sto ne znaci da su sve one pevaljke inteligentne, svi znamo da su kao cosak, znaci primeri gluposti na kvadrat, ali ko je inteligentan , on moze da korelise svoje glasne zice i misice glasnih zica i sluh i dobice bolji sluh...

Ali da vratim na prosecan sluh, on nije bio los na nasim prostorima u odnosu na druge prostore, rekoh najvise oko krusevackog kraja, koji se mogao diciti i time da je svako selo , pazi ovo , svako selo imalo po dva orkestra, sto nije malo...em kopa tj obradjuje zemlju em udara i harmoniku , bas, kontrabas ili gitaru...ili sintisajzer u kasnijem periodu..

Neprosecan sluh, znaci apsolutni sluh, muzicki sluh, tu je stanje zalosno...
Zasto zalosno?
Pa rokeri su poznati kao neko ko malo falsira i to jeste tacno , do 1/8 tona...sto je zadovoljavajuce..
Kad sam spremao audiciju za razne stvari , ili imao turneju , onda nastimam sluh na apsolutni sluh, ali to stanje je jako neprijatno za zivot...
Zasto , zato sto su mnogi snimci narodne muzike prepuni fals pevanja, pa te onda bole usi kad slusas to apsolutnim sluhom....
Mira Skoric , genijalna pobednica falsiranja, znaci to ti okrece utrobu kad slusas bilo koju pesmu , svejedno sto je hit...
Vecina narodnih pevaca falsira, a iz ugla nastimanog, znaci ne sad, nego kad nastimam sluh, mogu reci Miroslav Ilici , Snezana Djurisic , to su pobednici nefalsiranja , ima ih verovatno jos, ne secam se da sam slusao Tomu zdravkovica kad sam nastiman, jer ja izbegavam tj izbegavao sam da slusam narodnu muziku zbog usiju kad sam nastiman...to je vrlo neprijatno...ali se secam npr da Merima koja vazi za finu pevacicu , znala je da ima falsiranja u pevanju , ne mnogo , znaci milina je za slusanje, ali vise nego Djurisicka koja je vrh...sto se tice nefalsiranja...ne znam sad, to se menja kako stari osoba jer losije koordinise glasne zice...a i losije cuje..

Ali eto iznanedjenje za mene je bio Miroslav Ilic...vec tada je lizao usne, sto ja ne vidim kao negativu , nego kazem po cemu je poznat...
Ali nije falsirao...Tozovac je takodje verovatno malo ili vrlo malo falsirao..
Kad pricam o falsiranju kad neko ko peva operske pesme tumaci falsiranje, to je osecaj i 1/16 od tona...tolika osetljivost na falsiranje...
Muzicki urednici su tolerisali 1/8, a crne i bele dirke su vam 1/2 tona...poluton...
Dakle cela industrija nije bas bila zahtevna , urednici dok su valjali , u SFRJ su bili na 1/8, ali vise su pazili dikciju , gleda ti da li pevas kroz nos...ili pricas kroz nos, primeti to u sekundi , a za falsiranje, to nije toliko bitno , eto usput kazem..

Naravno kad se pusta na kaseti ili na plocama usled lose izrade ili usled loseg gramofona se moze dobiti falsiranje...zavijanje cete vi cuti...moze i na kompu, kad moderni software proceni tako , da je nizak prioritet cucete pesmu kako je poremecenog osnovnog tona ili zavija...

Za sve vazi , Srbija je danas puna lopova...
Cak i kad im ne vredi ukrasce, pa ce baciti , nebitno , ali ce ukrasti...

Ја сам некад, пре двадесет-тридесет година, слушао музику тако што седнем, ставим касетофон испред себе, пустим касету, и потпуно се удубим да чујем сваки тон. У последње време немам нешто живаца ни интересовања да слушам музику на такав начин, можда ми је на неки начин досадило јер слушам једно исто што волим целог живота, а и остарило се, неки животни сокови су исцеђени. А такође немам више ни касетофон, стари је јео касете па сам се изнервирао и ударио га и поломио врата за касете, а нови нема више да се купи, а већину музике коју волим имам на касетама.

Народњаке не слушам нешто претерано, волим Станишу Стошића и Звонка Богдана, волим Соњу Перишић која је имала предиван глас и предивно певала, али она је новија и не знам да ли је уопште објављивала своје снимке, волим и македонске генерално, па и понеку црногорску.

vokmen.jpg

Cek pade mi na pamet i suprotno , neslusanje muzike...

Ambijentalna verzija muzike..
Ja sam za to koristio havajsku muziku, a bilo je mozda i drugih varijanti , ali ja sam probao i dobro mi je islo to sa havajskom muzikom, 2 kasete ili u novije vreme vlc pa stavis da vrti sekvencu...

To je kad pustis muziku i ne cujes je uopste...meni to sluzi a me uvuce u koncentraciju za nesto , mislim mogu ja da imam koncentraciju i ovako , ali kad pustim tako , onda mogu da cepam 6h i vise a da ne trepnem...neki projekat sam radio 14h nisam trepnuo, niti se mrdnuo sa stolice...a nisam ni primetio da je proslo 14h...
E za to sluzi muzika koja se ne slusa , tj ne cuje se....
Ja znam tipove koji narodnu koriste za to , npr moji roditelji su koristili radio krusevac da me uspavaju, kad sam bio mali bilo je uobicajeno 1,5h spavanja danju sto mogu vam reci nije los savet koji se pominje u knjigama za povecanje inteligencije....pasivno , ali je dobar, naoko nema neke logike, ali je dobar nacin....

Neko koristi jazz za neslusanje, ja znam i takve, ali nije to losa metoda.....koji god razlog da je..
Spavanje, rad neki , spremanje ispita, spremanje takmicenja, npr ja sam radio matematiku uz muziku koju ne cujem...ne cujem je garantovano...

Tako da sve ima svoje..

Od cudnih pojava , slusanja i reagovanja na muziku , osim spavanja, slusanja, sanjarenja, necujenja, postoji i moja pesma ludilo i ekstaza..
Ekstaza je za ljubitelje muzike, to rade DJ kad vide da neko uziva u muzici, onda ga DJ ili orkestar uvodi u lep dozivljaj i pun dozivljaj muzike, sevdah kad je sporo, ali kad se ubace brzine , neko voli i brzine, pa se spoje pesme jedna za drugom, slusaoci se dovode do ekstaze...i to dve vrste..
Jedna je kad je osoba toliko opijena, isti je osecaj kao kad si pijan....samo sto mozes da hodas pravo, ali fizicki , verujem da je povisen pritisak, nisam merio , ubrzan puls, to sigurno .....
Druga vrsta ekstaze je moja pesma ekstaza, koju ja ne volim licno , to je osoba koja ima jednu illi vise pesama i onda dozvoljava sebi ludacenje kad joj pustis ili sviras tu pesmu , ali ja to vidim kao glumatanje, jer nalik zapcu iz opere, iz crtanog filma, cim prodje pesma, osoba je mrtva hladna..
DJ ne voli takve osobe, bar ja, jer skoce vriste, kvare stimung, traze da svi otkace, a onda se spuste kao spavaca zaba vec sledecu pesmu...
Na zalost velika vecina danasnje mladezi je u tom fazonu....i sto je jos gore, ispucas im 5 pesama njihovih i njima je super vece ...nema sanse da osete ikad sta znaci ekstaza kad uvodis slusaoce u odusevljenje....

Dobar prvoklasni DJ ce uvesti gomilu u takvu ekstazu da ce satima svi da stoje na stolovima, ili da luduju i posle sutradan da kukaju da imaju upalu misica...
Ili umetnik....
Ne to nije kao dobar rok koncert ili koncert uzivo, mada je to super dozivljaj i event...
Razlika je mala ali bitna, npr uzmimo primer Tomu Zdravkovica, tip je bio poznat da publika zbog vrste pesama i izvodjenja smatra njegove koncerte odlicnim i sa odusevljenjem....
Medjutim, jednom prilikom , medju poslednjim koncertima, Toma Zdravkovic u malom gradu, dovede za goscu neku plavusu anonimusa pevackog, ali odlicna pevacica, tezgaros , ali odlican...da zabavlja publiku dok se on odmara i presvlaci , ako se presvlaci izmedju trecina...

Ta plavusa je tako odradila svoju ulogu da je publika totalno poludela....
Ja sam bio klinac mali pa sam usao izmedju nogu ovih pravih platisha...u dvoranu...
Toma odigrao prvu trecinu , dosla ta plavusa nepoznata, pogodila publiku , publika totalno odlepila, nikad ni pre ni posle nisam video tako mnogo ljudi da odlepi tako....Ali je dobro gradjena hala, skakali su svi na balkonu , i nije se srusio...
Par hiljada ljudi skace i ne prestaje...
Vraca se Toma Zdravkovic, publika luda i dalje, Toma vidi djavo odneo salu , ovi iz partera su jos i normalni , ali balkon poludeo skroz...
I Toma pocne da peva za balkon...To rade pevaci koji znaju svoj posao , obracas se publici koja te najvise prima i otkacinje..
Umesto 2h, koncert je trajao 4h, Event jeste nezaboravan ali ludnica takva ne verujem da ikad moze da se ponovi, mada ko je gledao riverside ACDC i thunder, tu je to , takva atmosfera....

Nije jedini , velika faca tog opijanja i kontrole publike je bio i Luis....
To je ono sto volite kod koncerata.. umerena ekstaza, koja traje dugo vremena...umerena...

Druga vrsta ekstaze je moja pesma ekstaza, koju ja ne volim licno , to je osoba koja ima jednu illi vise pesama i onda dozvoljava sebi ludacenje kad joj pustis ili sviras tu pesmu , ali ja to vidim kao glumatanje, jer nalik zapcu iz opere, iz crtanog filma, cim prodje pesma, osoba je mrtva hladna..
DJ ne voli takve osobe, bar ja, jer skoce vriste, kvare stimung, traze da svi otkace, a onda se spuste kao spavaca zaba vec sledecu pesmu...
Na zalost velika vecina danasnje mladezi je u tom fazonu....i sto je jos gore, ispucas im 5 pesama njihovih i njima je super vece ...nema sanse da osete ikad sta znaci ekstaza kad uvodis slusaoce u odusevljenje....

To je ono sto volite kod koncerata.. umerena ekstaza, koja traje dugo vremena...umerena...

То је као зависност од шећера која узрокује кратке успоне и падове расположења, а одрицање од масти која доноси дугорочну ситост. Популација је навучена да тражи кратка задовољства уместо дугорочно испуњење. Зато су људи навучени на кратки необавезни секс ради тренутног задовољства, уместо да теже ка дугорочној љубавној вези и браку. Брза храна уместо ручка који се спрема два-три сата. Кратки видео на Тик Току уместо филма од сат и по. Зато су људи постали нервозни и немају стрпљења нити неког дугорочног циља, већ јуре кратка тренутна задовољства, и не држи их пажња, то је као дрога.

Back