Већина банака у Србији повећала есконтну каматну стопу за 5%!!!!

• Začetnik teme Začetnik teme _011_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa sobzirom da je NBS smanjila referentnu kamatnu stopu dinarski krediti su trebali da pojeftine u istoj meri, ali neee u srbiji se desava totalno suprotno - tim kreditima i pored smanjenja RKS kamatna stopa raste z:D

pa kad ti budeš otvorio banku imaš pravo da daješ dinarske kredite dok je kurs 75, a kad dodje na 95 ništa da ne povećavaš.
I bićeš nova "srpska majka":mrgreen:

Objašnjenje da banke podižu kamatne stope zbog SEKE je potpuno besmisleno ! Bankarski krediti su kao neka roba i kreditiranje je kao kad se kupuje novac, zato često i čujete na TV-u "cena novca". E kada je kriza, raste nezaposlenost i smanjuje se kupovna moć stanovništva zato što narod ima sve manje para. U takvim uslovima je logično da svi proizvodi pojeftinjuju jer narod jednostavno ima manju platežnu moć pa je besmisleno da bilo šta poskupljuje pa i bankarski krediti. Znači kamate bi još trebalo i da padaju a ne da rastu.

Svuda u svetu se zbog SEKE smanjuju sve kamatne stope i kao što kaže Emily, u Švedskoj su već došle skoro do nule. To se radi iz 2 usko povezana razloga. Prvi razlog sam naveo a to je da narod nema para, i nema odakle da podiže bilo kakve kredite pa banke moraju da spuštaju svoje kamate. A drugi razlog je na državnom nivou. Naime, centralne banke svih zemalja spuštaju svoje glavne kamatne stope (u Srbiji je to referentna kamatna stopa) da bi podstakle proizvodnju i potrošnju a naročito industrijsku proizvodnju, tj. povećanje privredne aktivnosti u zemlji. Dakle, posle smanjenja glavne kamatne stope svuda u svetu se smanjuju bankarske kamatne stope. Osim u Srbiji, naravno.

Narodna banka Srbije je nedavno malo smanjila svoju referentnu kamatnu stopu, i to na 14%. Ali mi smo, što bi moja pokojna baba rekla, raz sveta, u Srbiji se sve radi drugačije ili potpuno suprotno od razvijenog sveta tako da u Srbiji umesto da padaju bankarske kamatne stope one još i rastu ! :dash:

U naslovu si napisala da su banke povecale eskontnu stopu, tu kamatu propisuje NBS i ona je velika ali je skoro smanjena na 14 odsto.
No ona nema veze sa ovim tvojim problemom.
Kamatu koju ti placas za kredit, nije ona koja pise u ugovoru vec je to efektivna kamatna stopa, koja je obicno veca od one u ugovoru zbog tzv klauzla. Postoji devizna klauzula i klauzula koja prati indeks cena na malo. Pre bih rekao da je ovo drugo, no ne znam o kakvom kreditu je rec, kod koje banke i da li to zaista pise u ugovoru. Ipak ovo sto je bundy rekao, treba lepo procitati ugovor. Objasnjenje da je kamata povecana zbog svetske krize mi deluje neverovatno debilno i smrdi na neku zloupotrebu.
NBS je institucija koja nadgleda i prati rad banaka i njoj bi se trebala obratiti za pomoc u slucaju zloupotreba ili nekorektnog ponasanja bankarskih sluzbeniak i osoblja.

Па тако је рекла преко телефона! И ја сам била у шоку. :eek:

Poslednja izmena:
Ovo što je navela emilly je vid kako se razvijene ekonomije bore protiv krize. Poticanjem potrošnje i povoljnijim kreditima.
Mi sa ekonomijama u laganom nježniku, prisiljeni smo se sretati sa ovakvim pojavama.
Elem, u Hrvatskoj je zimus bilo isto takvih pokušaja banaka da poskupe kredite na ime porasta troškova.
Tada je premijer intervenirao preko guvernera HNB i sve te banke su stopirane u tim pokušajima, jer nema potrebe za poskupljenjem kredita.
Troškovi nisu porasli i to je samo priča, ako prođe - prođe.

Trebalo bi apelirati na vašeg premijera i guvernera NBS da poduzmu korake i zaštite svoje građane.
Eto, nadam se da sam bar malo pomogao. :cool:

Наравно. И овде би требало премијер и гувернер да реагују, а не свака лихварска шуша да нас малтретира.

Kad uzimaš bilo koji kredit najbolje ti je da tražiš i gledaš EFEKTIVNU KAMATNU STOPU I PLAN OTPLATE KREDITA jer ćeš samo tako moći da imaš uvid u kompletne troškove koje ćeš morati da plaćaš tim lopovskim bankama.

Ма више ми с тим лоповима не пада напамет да имам било каква посла, а и онај кредит је био у изнуђеној
ситуацији, не из луксуза. :neutral:

Back