Vaspitanje muskog i zenskog pola

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Razlog otvaranja ove teme, je moje zapazanje jedne porodice.

Imaju sina i cerku, u dvadesetim.
Cerka je 4 godine mladja.

Vredna je, radi sve zive poslove po kuci..kreci, farba prozore, kosi travu itd.
Sin je malo lenj, izbegava obaveze. Dozvoljava da mu sestra radi i te "ne tako zenstvene poslove".

Trazim gresku u vaspitanju roditelja, i nalazim da su roditelji fini i blagi ljudi,

ali nisu vaspitali musko dete da bude zaista - musko, i ojaca.
Sin je nekako metiljv, mrsav, ne baci se sportom ..... ocigledno nema osecaj da "zensko celjade" treba zastititi.

S druge strane, zensko dete ne treba da se navikava da radi teske fizicke poslove, koje treba da uradi muskarac.

Mislim da zena treba da zahteva od muskarca da preuzme teze poslove, a ona da bude dama.

Kako je vaspitati musko, a kako zensko dete ?

Posmatrajući svoju okolinu primećujem da većina majki svoje ćerke još od predškolskog uzrasta vaspitava po modelu Perl Bak- budi poslušna i radi po svom... ako se ne budeš tako ponašala niko te neće voleti i tome slične strahote. Ćerku učim da je beskrajno željena i voljena i da je razmišljanje svojom glavom obavezno. Za sledeći deo, da sigurno postoji neko ko će je voleti baš zbog toga što je takva kakva je, još uvek je mala. Čini mi se da je pravo na autonomno mišljenje iznad odbijanja da se rade bilo kakvi poslovi.Ne deluje mi da će joj cepanje drva biti zabavno, ali ako bi joj bilo interesantno, zašto bi se ograničavala tome da to nije za njen pol...
Sinove učimo odgovornosti prema slabijima.... U suštini sve je to isto, samo što verujem da su devojčice i žene punovredne i kada nose suknju, i da je važno da se sačuva ženstvenost, da ne mora izgledati kao dečak da bi je neko ozbiljno shvatio, niti sinovima dopuštamo da budu ni trutovi, ni nečije buduće kućne pomoćnice verujući da muškarci treba da budu muževni, a ne feminizarani.

Posmatrajući svoju okolinu primećujem da većina majki svoje ćerke još od predškolskog uzrasta vaspitava po modelu Perl Bak- budi poslušna i radi po svom... ako se ne budeš tako ponašala niko te neće voleti i tome slične strahote. Ćerku učim da je beskrajno željena i voljena i da je razmišljanje svojom glavom obavezno. Za sledeći deo, da sigurno postoji neko ko će je voleti baš zbog toga što je takva kakva je, još uvek je mala. Čini mi se da je pravo na autonomno mišljenje iznad odbijanja da se rade bilo kakvi poslovi.Ne deluje mi da će joj cepanje drva biti zabavno, ali ako bi joj bilo interesantno, zašto bi se ograničavala tome da to nije za njen pol...
Sinove učimo odgovornosti prema slabijima.... U suštini sve je to isto, samo što verujem da su devojčice i žene punovredne i kada nose suknju, i da je važno da se sačuva ženstvenost, da ne mora izgledati kao dečak da bi je neko ozbiljno shvatio, niti sinovima dopuštamo da budu ni trutovi, ni nečije buduće kućne pomoćnice verujući da muškarci treba da budu muževni, a ne feminizarani.

Ali, verujem da vaspitas svoju cerku, ako se uda za muskarca kome nije jasno da treba da se pobrine za kosenje trave i krecenje,

ona treba da mu jasno i glasno stavi do znanja da je to njegov posao...

a ne samo da ona obavlja sve "jer joj nije tesko".

Ali, verujem da vaspitas svoju cerku, ako se uda za muskarca kome nije jasno da treba da se pobrine za kosenje trave i krecenje,

Suviše je mala za tako nešto, ali i generalno, ako kad odraste bude imala dovljno samopouzdanja da kaže šta misli i sa čim se slaže,a sa čim ne, ne verujem da će pristati da bude tegleća mazga bilmeza koji se razvlači po kauču... A kako će se obaveze podeliti, kada do toga dođe, ipak je njihova stvar, nezavisna od mojih očekivanja. Ja lično, ne cepam drva i ne kosim travu... ali ako joj to bude Ok, neću se mešati. Svaki mladi čovek, uz ono što ponese iz kuće, na kraju krajeva otkrije da mu odgovaraju i neke stvari koje se u primarnoj porodici nisu praktikovale...

Ok, ako je to sve sto imas da napises....

Kosenje trave je primer za fizicki posao,koji treba muskarac da obavi,
jer je fizicki zahtevniji, zna da bude i prljav...i nije za zenu.:)
:eek:
Лаганезе бWе?
Приближно овакву косилицу имамо на салашу:
images

Тамо су воћњак, виноград и велико двориште и сви је возикају... ћале, кева, жена и ја, син од 10 и близнакиње од 7 година и то су баш мајсторице!

Moja majka je odrasla bez oca i tu se znalo da nema podele na muske i zenske poslove - ako neces sama da uradis, nece niko. I ja sam odrasla u porodici bez oca i ista mi je filozofija. Ne verujem u podelu na muske i zenske poslove, barem ne u smislu u kome je to ovde objasnjeno.

Ali da, znaju nekad roditelji da naprave veliku razliku u vaspitavanju dece razlicitog pola. I nekako se cesto "zadesi" da sinovi ispadnu lenji i da misle da su Bogom dani, ali za to su krivi roditelji.

Ja, recimo, smatram da svako treba da radi ono za sta ima smisla. Ne ume svaka zena da kuva, ne ume svaki muskarac da popravlja WC kotlic, sta znam. Nije ni vazno. Bitno je da svako da od sebe ono sto ume, a ne jedan se odmara a drugi sve radi.

U pravu si .... najvaznije ej daoboje budu ukljuceni.

Ali,po mom misljenju, muskarci treba da se vaspitaju tako da zasticuju svoje supruge,
i imaju osecaj da su one nezniji pol.

Ne znam samo kako kosenje baste ima veze sa tim. Evo, ja bih recimo 100x kosila bastu nego kuvala rucak. Ne mislim da su zene nezniji pol u tom smislu. Ima razlike u snazi, recimo, i zato naravno da osudjujem kada muskarac udari zenu i sl. Ali ovo ko ce da pegla a ko ce da zameni osigurac, tu sve ravnopravno. Bar bi trebalo da bude.

košenje trave stvarno nije kopanje jalovine u rb kolubara
osim ako ne misliš na kosidbu na rajcu
tako da neka kosačicu gura onaj ko ima vremena

vaspitavanje muškarca u srbiji je
neka majka će, ti si muško, ono umeš ... hm šta? zakucaš ekser? promeniš ulje? ma nije bitno okreni obrni muško si
dominiraj a mama i sestra će da postave operu a bože zdravlja naći će se i naslednica neka za priplod

vaspitavanje ženskog deteta
budi ti ćero poštena čvrsto stiskaj noge nauči bar prženice da napraviš isfeniraj i ofarbaj majku
ako naiđe neki audi a8 uskači ako ne naiđe pričekaj još koji mesec pa može i u punta... koji ono rođendan ti pada u julu?
dvajes osmi au... a šta beše s onim tvojim... radi u autoperionici? ma ako pošten je to poso... živi sa 22 pretka? ako slaže se porodica... vataj ti to ćero na vreme

košenje trave stvarno nije kopanje jalovine u rb kolubara
osim ako ne misliš na kosidbu na rajcu
tako da neka kosačicu gura onaj ko ima vremena

vaspitavanje muškarca u srbiji je
neka majka će, ti si muško, ono umeš ... hm šta? zakucaš ekser? promeniš ulje? ma nije bitno okreni obrni muško si
dominiraj a mama i sestra će da postave operu a bože zdravlja naći će se i naslednica neka za priplod

vaspitavanje ženskog deteta
budi ti ćero poštena čvrsto stiskaj noge nauči bar prženice da napraviš isfeniraj i ofarbaj majku
ako naiđe neki audi a8 uskači ako ne naiđe pričekaj još koji mesec pa može i u punta... koji ono rođendan ti pada u julu?
dvajes osmi au... a šta beše s onim tvojim... radi u autoperionici? ma ako pošten je to poso... živi sa 22 pretka? ako slaže se porodica... vataj ti to ćero na vreme

Nazalost, susta istina.

:eek:
Лаганезе бWе?
Приближно овакву косилицу имамо на салашу:
images

Тамо су воћњак, виноград и велико двориште и сви је возикају... ћале, кева, жена и ја, син од 10 и близнакиње од 7 година и то су баш мајсторице!

Ova kosilica je odlična stvar...

I zato smatram da u današnje vreme, kada je fizički posao krajnje olakšan, stvarno je glupa podela na muške i ženske poslove.

Tačno je da i muž i žena, treba da učestvuju u poslovima oko domaćinstva i da podele posao,
ali ta podela treba da bude stvar dogovora, ne na muške i ženske poslove.

Sin je malo lenj, izbegava obaveze. Dozvoljava da mu sestra radi i te "ne tako zenstvene poslove".

Trazim gresku u vaspitanju roditelja, i nalazim da su roditelji fini i blagi ljudi,

Sin je nekako metiljv, mrsav, ne baci se sportom ..... ocigledno nema osecaj da "zensko celjade" treba zastititi.

S druge strane, zensko dete ne treba da se navikava da radi teske fizicke poslove, koje treba da uradi muskarac.

Mislim da zena treba da zahteva od muskarca da preuzme teze poslove, a ona da bude dama.

Kao prvo, imam utisak da je dečko koga si opisala, lenj i razmažen...mislim da nema veze to sa osećajem prema suprotnom polu.

Drugo,kao što rekoh, u današnje vreme, poslovi su u velikoj meri olakšani, pa tim pre, smatram da ako žena pokosi travu npr, neće biti manje dama.
Mislim da nije to što ženu čini damom, nego je čine maniri,način ophođenja prema drugima....itd..

Zivis u proslom vremenu.
Kako je mene to nerviralo kad sam bila mala,ali mi to nije majka pricala nego drugi,ali isterala sam po svom i briga me hehehe

Nisam i nikada necu biti takva "dama".

Za početak, malog metiljavka tretirati nekim dobrim antiparazitikom da se riješi metilja...onda mu dati neka zaduženja i obaveze da vidi i nauči da ono što ima ne pada s neba.
A mladoj dami neće kruna s glave pasti ako bude radila nešto što rade i muškarci. Sve u životu dobro dođe. Kasnije, normalno je da se partneri usuglase i podijele oko zaduženja i obaveza, onako kako im oboma najbolje odgovara.

Vratio sam se na post da vidim ko je stariji, dakle, ona je mlađa.

Negde tu leži ključ u greškama vaspitanja s obzirom na rod. Starija ženska deca, tako par godina starija su, u neku ruku, glave porodice u smislu organizacije, ali i da nametnu na neki način, mlađoj braći izvesna pravila, modele, i time obaveze. Znam po sebi i primerima onih koji imaju starije sestre. S tim da su nas roditelji podjednako tretirali, što je ključ odnosa, ali recimo da ih nema, pa je mlađe dete mezimče jer je mlađe, odgovorno starije dete je uzor po nekim pravilima mlađem i u ponašanju i u forimiranju nekih osobina, kao što su odnos prema zajedničkim poslovima i učešću u njima.

Back