Vaspitačica sasula istinu: Šta bi se desilo da mame prijavimo socijalnim radnicima?

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Prenosimo pismo jedne vaspitačice u celosti:"Vaspitačica šamarala dete! Današnji naslov u novinama. Ovo će, verovatno, biti moj najduži status, ali bi mi mnogo značilo da ga pročitate.

Odavno sam prerasla onaj momentat da bez ikakve ranije provere iz petnih žila branim struku. Ne. Kao i u svakom poslu i nas ima svakakvih. Kao pripravnik menjala sam često i vrtiće i grupe, čak i opštine. Radila sam sa svakakvim vaspitačima. I nikad, i slovom nikad nisam videla da neko fizički kažnjava dete, čak ni ništa slično nisam videla.

E sad ima jedna ( zapravo više) neverovatna stvar.

Kad se nešto desi na relaciji vaspitač dete, moje kolege se razapinju i pale na lomači, a ispod tih tekstova tek sledi horor u vidu komentara. Šta je bilo sa onom nesrećnom ženom što je optužena za pedofiliju? Ne znate? Na kraju se ispostavilo da je dete izmislilo, što , složićete se nije nikakvo čudo s obzirom na bujnu maštu u tom periodu života, a sa druge strane crnu hroniku, farme, parove i sl. čime se mi odrasli gadjamo pred njima... Da li je porodica, ustanova, vrtić izašao da se izvini uz istu pompu uz koju je jadnu ženu čerečio? Ne. Jer to nije senzacionalizam! To što su je obeležili za ceo život....nikom ništa. Pojeo vuk magarca.

- - - - - - - - - -

Foto: Thinkstock/Ilustracija

Na žalost ovo nije usamljeni slučaj.
Ima ih koliko hoćete.
Da li znate šta bi se dogodilo kad bi mi, vaspitači počeli da zovemo centre za socijalni rad ( i kada bi oni imali vremena time da se bave) pa da prijavimo svaku mamu koja do 6 sati bleji na Adi a dete joj u Julu i Avgustu nema nijedan izostanak, a ona nezaposlena.

Pa da prijavimo kad nam dete dolazi u istim gaćicama 7 dana na +40° , pa da prijavimo kad zaborave da dođu po dete.

Pa da podnesemo lične tužbe kad dovedu dete sa prelomom iz parkića, optuže vaspitača i traže odštetu. Da. Da. Verovali ili ne.

Pa da prijavimo kad ne odvode svoje dete kod logopeda koje sa pet godina ne zna da kaže polovinu azbuke, kad ih ne vode kod lekara i dovode mrtve bolesne u vrtić, a one sede kod kuće.... Da li znate da zlostavljanje i zanemarivanje spada u istu kategoriju?

A da zanemarivanje može biti higijensko, zdravstveno, emocionalno... Ovo možda nije neki argument...ali... Da biste radili posao vaspitača, morate imati najmanje višu školu ( strukovnu, fakultet ili master), morate proći test:inteligencije, ličnosti i opšte kulture.

Takođe pre prijema u stalni radni odnos, direktor od vašeg rukovodioca traži mišljenje o vama. S druge strane, da biste bili roditelj potrebno je da ispinjavate "samo" biološke uslove.

A opet je reč roditelja 7 puta jača od reči vaspitača. Za šta smo i mi vaspitači u ogromnoj meri krivi... Eto. Ovo je jedan promil onog što bih na ovu temu imala da kažem.... I rado bih se, argumentovano obračunala sa svakim ko u ovom postu ima nešto da mi zameri....izvolite."

- - - - - - - - - -

http://stil.kurir.rs/porodica/vaspi...rir&utm_medium=banner&utm_campaign=stilwidget

- - - - - - - - - -

jel može iko da joj zameri????

Ja joj ne zameram.

A senzacionalizam jeste zlo koje treba iskoreniti. Nažalost, nema ko to da uradi, posebno što se oni vode pod nekakvim "nezavisnim novinarstvom", pa kad neko udari na njihove kupusne listove, to onda zovu napadom na nezavisno novinarstvo. A kao što reče ova žena, to što su zarad tiraža i čitanosti razapeli neku osobu koja nije kriva, to nije važno.

nek postave kamere kad vec svakakve nebuloze snimaju a ne mogu se iskoristiti

http://www.besplatnapravnapomoc.rs/2010/11/clanak-1889/

Vidis,kako sam ja cuo,mozes da snimas,ali ako bez pristanka pokazes ili predas nekom trecam snimak ili fotografiju,mogu da te tuze za narusavanje privatnosti.
Mozda nije u temi ali znam da su obarali tuzbu za prekoracenje brzine ako se vidi lice vozaca pri fotografisanju automobila,cim je policajac pokazao sudiji tvoju sliku,smatra se da je prekrsio zakon.

Naravno da može. Ovoliku hrpu nebuloza koja je tako patetično spakovana nisam videla skoro.

Mene je vaspitačica šamarala i udarala u stomak jer sam plakala u ternimu spavanja i tražila stariju sestru koja je bila u drugoj grupi. Nisam imala više od tri godine, ne mogu danas da ocenim koja je to bila jačina udarca, ali i danas se jasno sećam šamara i njenog ''Miži, miži'', iliti žmuri, žmuri.
SIgurno da se za fizičko kažnjavanje deteta ne čeka da prisustvuje čitav kolektiv, mogla bih da se kladim da je besna vaspitačica bila sama u trenutku kad me je ''uspavljivala'', a da nije pokazala bi viši stepen strpljenja.
Moji kad sam im rekla, nisu slučaj prijavili, samo su me ispisali iz vrtića, našli ženu da me čuva, koja možda nije bila idealna za edukaciju dece, ali koja nije mlatila ni svoju, kamoli tuđu decu,

Zato mi je i drago da je danas drugačije, da se takve stvari ne tolerišu. Što to frustrira ovu vaspitačicu da je sela i napisala ovaj tekst u kojem je iznela sav prljav veš o kojem očigledno tračari sa koleginicama, to meni nije jasno.
Ako smatraš da je nešto za prijavu socijalnoj službi izvoli i prijavi. Nego ona bi da zaume stranu pravednika u ovoj priči, previše je dobra da bi prijavila ono što je po njenom istančanom osećaju i nežnoj prirodi skandalozno, ali nema problem da o tome priča u članku i, mogu da se kladim, okolo na sva usta, iz iste pozicije velikog pravednika.
I treća stvar, ne znam za državne vrtiće, za privatne ništa od nabrojanog potrebno za rad u vrtiću nije tačno. A i za državne, aj pravićemo se da se tamo ne primaju bez veze.

Naravno da može. Ovoliku hrpu nebuloza koja je tako patetično spakovana nisam videla skoro.

Mene je vaspitačica šamarala i udarala u stomak jer sam plakala u ternimu spavanja i tražila stariju sestru koja je bila u drugoj grupi. Nisam imala više od tri godine, ne mogu danas da ocenim koja je to bila jačina udarca, ali i danas se jasno sećam šamara i njenog ''Miži, miži'', iliti žmuri, žmuri.
SIgurno da se za fizičko kažnjavanje deteta ne čeka da prisustvuje čitav kolektiv, mogla bih da se kladim da je besna vaspitačica bila sama u trenutku kad me je ''uspavljivala'', a da nije pokazala bi viši stepen strpljenja.
Moji kad sam im rekla, nisu slučaj prijavili, samo su me ispisali iz vrtića, našli ženu da me čuva, koja možda nije bila idealna za edukaciju dece, ali koja nije mlatila ni svoju, kamoli tuđu decu,

Zato mi je i drago da je danas drugačije, da se takve stvari ne tolerišu. Što to frustrira ovu vaspitačicu da je sela i napisala ovaj tekst u kojem je iznela sav prljav veš o kojem očigledno tračari sa koleginicama, to meni nije jasno.
Ako smatraš da je nešto za prijavu socijalnoj službi izvoli i prijavi. Nego ona bi da zaume stranu pravednika u ovoj priči, previše je dobra da bi prijavila ono što je po njenom istančanom osećaju i nežnoj prirodi skandalozno, ali nema problem da o tome priča u članku i, mogu da se kladim, okolo na sva usta, iz iste pozicije velikog pravednika.
I treća stvar, ne znam za državne vrtiće, za privatne ništa od nabrojanog potrebno za rad u vrtiću nije tačno. A i za državne, aj pravićemo se da se tamo ne primaju bez veze.

Nije nebuloza.
Ne mozes zbog nekoliko gadova da osudis celu jednu profesiju,vaspitacica mog sina je kad god se razboli,zvala da vidi kako je,jel bolje...Svu decu,ne samo njega.On sad ima 21 a i dalje kad ga vidi izljubi ga kao svoje dete.Ti nisi imala srece,i zao mi je zbog toga ali ne treba svoju ogorcenost da prebacujes na sve ostale postene i dobre vaspitace.
Oni su tu da nam pricuvaju decu i podrze,a mi da ih vaspitamo,nemoj to da zaboravis.

Nije nebuloza.
Ne mozes zbog nekoliko gadova da osudis celu jednu profesiju,vaspitacica mog sina je kad god se razboli,zvala da vidi kako je,jel bolje...Svu decu,ne samo njega.On sad ima 21 a i dalje kad ga vidi izljubi ga kao svoje dete.Ti nisi imala srece,i zao mi je zbog toga ali ne treba svoju ogorcenost da prebacujes na sve ostale postene i dobre vaspitace.
Oni su tu da nam pricuvaju decu i podrze,a mi da ih vaspitamo,nemoj to da zaboravis.
A gde si ti pročitao da ja osuđujem celu profesiju. Osuđujem onu sa kojom sam ja imala iskustvo i ovu koju kaže da takvi slučajevi ne postoje skrećući vodenicu na nepodobne majke, čija je nepodobnost u tome da ne rade, a da im deca idu u vrtić, dok ova vaspitačica zna naravno da po ceo dan vise na Adi, da bolesnu decu ne vode kod lekara i slične gluposti.

svaka priča ima dva lica.....

A šta je ovaj tekst ako ne prikazivanje druge krajnosti.
Priča je koliko vidim krenula od pritiska medija zbog nekog usputog šamara od strane vaspitača tuđem detetu i okrenuta iznenada na pljuvanje majki i iznošenja svega postojećeg i nepostojećeg iz prakse da bi bilo efektnije.
U kakvoj su vezi ova dva? Baš nikakvoj.
Osim ako mi i zveknemo koji šamar deci, šta je to spram ovoga što su majke u stanju da rade, sunčaju se na Adi dok im se deca zlopate u vrtiću. Ako je to bila poenta, onda ok.

Prenosimo pismo jedne vaspitačice u celosti:"Vaspitačica šamarala dete! Današnji naslov u novinama. Ovo će, verovatno, biti moj najduži status, ali bi mi mnogo značilo da ga pročitate.

Odavno sam prerasla onaj momentat da bez ikakve ranije provere iz petnih žila branim struku. Ne. Kao i u svakom poslu i nas ima svakakvih. Kao pripravnik menjala sam često i vrtiće i grupe, čak i opštine. Radila sam sa svakakvim vaspitačima. I nikad, i slovom nikad nisam videla da neko fizički kažnjava dete, čak ni ništa slično nisam videla.

E sad ima jedna ( zapravo više) neverovatna stvar.

Kad se nešto desi na relaciji vaspitač dete, moje kolege se razapinju i pale na lomači, a ispod tih tekstova tek sledi horor u vidu komentara. Šta je bilo sa onom nesrećnom ženom što je optužena za pedofiliju? Ne znate? Na kraju se ispostavilo da je dete izmislilo, što , složićete se nije nikakvo čudo s obzirom na bujnu maštu u tom periodu života, a sa druge strane crnu hroniku, farme, parove i sl. čime se mi odrasli gadjamo pred njima... Da li je porodica, ustanova, vrtić izašao da se izvini uz istu pompu uz koju je jadnu ženu čerečio? Ne. Jer to nije senzacionalizam! To što su je obeležili za ceo život....nikom ništa. Pojeo vuk magarca.

- - - - - - - - - -

Foto: Thinkstock/Ilustracija

Na žalost ovo nije usamljeni slučaj.
Ima ih koliko hoćete.
Da li znate šta bi se dogodilo kad bi mi, vaspitači počeli da zovemo centre za socijalni rad ( i kada bi oni imali vremena time da se bave) pa da prijavimo svaku mamu koja do 6 sati bleji na Adi a dete joj u Julu i Avgustu nema nijedan izostanak, a ona nezaposlena.

Pa da prijavimo kad nam dete dolazi u istim gaćicama 7 dana na +40° , pa da prijavimo kad zaborave da dođu po dete.

Pa da podnesemo lične tužbe kad dovedu dete sa prelomom iz parkića, optuže vaspitača i traže odštetu. Da. Da. Verovali ili ne.

Pa da prijavimo kad ne odvode svoje dete kod logopeda koje sa pet godina ne zna da kaže polovinu azbuke, kad ih ne vode kod lekara i dovode mrtve bolesne u vrtić, a one sede kod kuće.... Da li znate da zlostavljanje i zanemarivanje spada u istu kategoriju?

A da zanemarivanje može biti higijensko, zdravstveno, emocionalno... Ovo možda nije neki argument...ali... Da biste radili posao vaspitača, morate imati najmanje višu školu ( strukovnu, fakultet ili master), morate proći test:inteligencije, ličnosti i opšte kulture.

Takođe pre prijema u stalni radni odnos, direktor od vašeg rukovodioca traži mišljenje o vama. S druge strane, da biste bili roditelj potrebno je da ispinjavate "samo" biološke uslove.

A opet je reč roditelja 7 puta jača od reči vaspitača. Za šta smo i mi vaspitači u ogromnoj meri krivi... Eto. Ovo je jedan promil onog što bih na ovu temu imala da kažem.... I rado bih se, argumentovano obračunala sa svakim ko u ovom postu ima nešto da mi zameri....izvolite."

- - - - - - - - - -

http://stil.kurir.rs/porodica/vaspi...rir&utm_medium=banner&utm_campaign=stilwidget

- - - - - - - - - -

Nazalost ovo je istina. Roditelji a i ostali ljudi u okruzenju jednostavno nece da se bave decom jer im je to teret i takav stav se siri kao kuga.

Nema niko pravo da šamara tuđe dete, a pogotovo ne vaspitačice. Dokaz da seljoberke dolaze na mesto vaspitača preko strica ili teče i onda glume ludilo. Inače samo zasednu za stočić, piju kafu i deru se na decu. A sa laptopa CECA i neki trubaduri.

A nesavesnih roditelja ima. To nije ništa čudno. Prvo im daju tablete i mobilne telefone pa tek onda cuclu.

A gde si ti pročitao da ja osuđujem celu profesiju. Osuđujem onu sa kojom sam ja imala iskustvo i ovu koju kaže da takvi slučajevi ne postoje skrećući vodenicu na nepodobne majke, čija je nepodobnost u tome da ne rade, a da im deca idu u vrtić, dok ova vaspitačica zna naravno da po ceo dan vise na Adi, da bolesnu decu ne vode kod lekara i slične gluposti.

Kako već rekoh , nejasno je da li se autorka teksta iz uvoda bavi mukom svojom grdnom zbog toga što nije prijavila socijalnim službama ono što je dužna da prijavi ili je htela da izrazi jad usled činjenice da te službe ni ne mogu sve i kad bi htele da preduzmu bilo šta efikasno.

Ono što je činjenica je da decu vaspitačica ne sme da šamara, a to da li je dete zapostavljano je dužna da prijavi.

Istina je da roditelji uglavnom daju sve od sebe i da to uglavnom nije dovoljno... Roditelji se trude da detetu sve obezbede pa i mesto u tom vrticu da bi se socijalizovalo. Roditelji sebi mogu da dozvole da budu nekad i nervozni jer oni po ceo dan rade da bi tom detetu obezbedili kakav takav zivot. Vaspitacica to ne moze sebi da dozvoli jer je ona placena da pricuva tu decu na par sati dnevno. Ona ne mora da razmislja da li to dete spava nocu u hladnoj sobi i da li ce da jede nesto sutra. Ona ne sme da bude nervozna kao sto to moze da bude roditelj, ali ne sme ni sebi da dozvoli da ne prijavi ako roditelji posalju dete sa prelomom u vrtic, ako je dete bilo kako zapostavljeno ili zlostavljano...
Ni ja ne vidim sta je poenta ove price...
U vrticu sam zbog nemarnosti vaspitacice oslepeo na jedno oko i skoro izgubio vid na drugo...
Ne mislim zbog toga da su sve vaspitacice lose i nemarne, ali mislim da ne mogu da kukaju jer se trazi od njih da rade svoj posao i naravno da ne ocekujem nikakve propuste ako te placam da odradis posao kako treba. Ni ja na svom poslu ne prolazim bez packi ili kazni ukoliko napravim kakav propust...

Svako svoj posao treba da radi savesno,narocito kada je profesija direktno vezana za brigu o drugom bicu koje od tebe zavisi.Ako mi je dete povereno ucinicu sve da isto zastitim prvenstveno od sebe i svojih nervoza i neuroza,da ih ne donosim u radno okruzenje a potom da ne dozvolim drugima da isto to rade.Ni jedno dete nije duzno da trpi izivljavanje ni vaspitaca ni roditelja.Dete je dete i kao takvo treba da bude bezbrizno.

Cuj, d a li da prijavimo? Nego sta nego ces da prijavis ako roditelj zanemaruje svoje dete, zakonom si u obavezi da prijavis a ne da time pretis. U pitanju je dete koje je u razvoju, ako su roditelji neodgovorni, mogu od deteta da naprave bogalja za kasnije funkcionisanje.

Ova vaspitacica sto pita "da li da mi" izgleda ide sistemom, "ne diraj me, ne diram te".

Sreca pa moje dete necu dati u vrtic jer ionako decu koja nisu izbodena stotinama vakcina ne primaju u vrtice.

evo danas opet:

DRAMA U NIŠU: Uzbuna zbog malog Mihajla
N. MARKOVIĆ | 22. jul 2016. 07:10 |
Još se ispituje da li je četvorogodišnjak u Nišu iz vrtića otišao sam ili sa bratom. Roditelji traže kazne za odgovorne. U PU "Panda" navode da je istraga u toku

- - - - - - - - - -

NIŠ - Po povratku sa izleta na niških predškolca iz vrtića "Panda" sredinom juna, četvorogodišnji dečak, prema rečima roditelja, iskoristio je nepažnju vaspitačica, izašao iz autobusa i sam otpešačio do kuće. I dok porodica insistira na istrazi i poziva na odgovornost, u PU "Pčelica" potvrđuju za "Novosti" da je propusta bilo, ali tvrde da su činjenice sasvim drugačije.

- - - - - - - - - -

Grupa mališana iz vrtića "Panda", u naselju Branko Bjegović išla je sa vaspitačicama na izlet u Svilajnac. Pri povratku, kada se autobus parkirao ispred vrtića, mali Mihajlo Ničić (4) iskoristio je, tvrdi porodica, napažnju vaspitačica, izašao iz vozila i sam se peške uputio kući.
- Tog dana, moj sin i snaja su radili i zato smo ovlašćeni deka i ja da uzimamo Mihajla. Ali, kada sam tamo stigla niko nije znao gde mi je unuk - prepričava baka Jelica Ničić. - Vaspitačice su prvo rekle da su dete odveli roditelji, ali kada sam rekla da je to nemoguće jer su na poslu, nastala je pometnja i svi su počeli da ga traže, sve dok mi uplakanoj jedna žena nije rekla da je videla dete kako ide prema kući.
Sve se na sreću dobro završilo, jer ga je deka koji je otrčao kući tamo i zatekao sa starijim bratom koji ide u prvi razred u školu pored vrtića, a koji je, kažu roditelji, već bio u svom domu.
- Kako smo čuli, vaspitačica je izjavila da je dete otišlo sa komšijom i bratom, ali to nije istina i zato želimo da stvari isteramo na čistac, jer čemu ovlašćenja ako zaposleni mogu da predaju dete bilo kome, odnosno da ono samo ode i da niko ne zna gde je - priča Mirjana Ničić, Mihajlova majka.
PREMEŠTAJ- Verovatno ćemo tražiti premeštaj u drugu grupu kako bi se o njemu starala druga vaspitačica, jer nismo sigurni kako će se ponašati prema Mihajlu posle ovoga - dodala je majka Mirjana.
U upravi "Pčelice" oštro su demantovali navode da se dečak udaljio sam od autobusa, ali potvrđuju da su pravila prekršena, i da će protiv odgovornih biti pokrenut disciplinski postupak.
- Nismo izbegavali i odlagali istragu, ali je vreme godišnjih odmora, pa je čitava procedura išla sporije, i nikako ne poričemo da je došlo do propusta, jer vaspitačice od kojih je jedna bila u autobusu, a druga napolju nikako nisu smele da dozvole da se dete udalji sa maloletnim bratom, niti sa nepoznatom osobom, ali nema ni govora o tome da je dečak sam otpešačio do kuće bez ičijeg znanja - odgovorno tvrdi Ivan Todorov, pomoćnik direktora PU "Pčelica".

NAJVIŠI NIVO BEZBEDNOSTI
- Moji saradnici će o ovom slučaju sprovesti istragu do kraja, ali tvrdim da je u poslednjih nekoliko godina bezbednost u svim našim objektima podignuta na najviši nivo, navodi za naš list Zoran Jonić, prvi čovek "Pčelice". - Osim video-nadzora, uveli smo i elektronske kartice i za zaposlene i roditelje, zna se vreme dolaska i odlaska i sve kapije i vrata su zaključana sve vreme, tako da su kontrole maksimalno stroge - dodao je Jonić.

- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:616205-DRAMA-U-NISU-Uzbuna-zbog-malog-Mihajla

empatija na delu. to je svojstveno ljudima današnjice.

@
polusveta ima u obe grupe ali ne mogu da se ne osvrnem na zapostavljenu decu za koju me duša boli, jer ako ih roditelji zanemaruju na ovakve načine a vaspitači se ponašaju kao zadnji dripci prema njima to je dobra polazna osnova da u doba adolescencije dođe do urušavanja psihičke stabilnosti.
jedan Laza odavno nije dovoljan sa svim svojim kapacitetima da primi sve koji žive u zemlji idealnoj za razvoj izopačenosti

ovo je takođe problem kojii se sistemski rešava ali i za njega kao i za mnoge druge probleme država nema rešenje. ovde se sr.anja saniraju posledično....

Poslednja izmena:
pa msm ima svakavih vaspitaca, kao i svakakvih roditelja, kao i svakakve dece.. vaspiatcice mogu da budu stvarno divne ali mogu da budu i skotovi, kao sto i roditelji mogu da budu otvoreni za saradnju sa vaspitaciama, kao i kritiku, a mogu da budu opet skotovi koje zabole dupence za svoje dete

-da li ima zanemarivanja od strane roditelja, naravno da ima
-da li ima sljepkanja od strane vaspitacica, naravno da ima i toga
i naravno da ni jedno ni drugo nije opravdano i na oba treba reagovati, a ne samo pisati postove na fb, iako mislim da su ovakvi postovi potrebni, cisto da se bar na kratko i jedni i drugi stave u poziciju onog drugog, malo zamisle i mozda shvate, ali potrebna je i akcija, a ostajanje na ovom -ja sam mozda los ali vidi kakav je on- ne resava nista, samo unistava decu
"Pa da podnesemo lične tužbe kad dovedu dete sa prelomom iz parkića, optuže vaspitača i traže odštetu. Da. Da. Verovali ili ne." - pa da podnesete, jer pojma nemate da li je dete stvarno povredjeno u parkicu ili je mozda zlostavljano

posao vaspitaca je stvarno tezak, ali opet ako nisi za taj posao nemoj ga ni raditi, ja sam svesna da bih vrv siznula na mestu vaspitcice posle pola dana ali se zato nikada usudilia ne bih da se bavim tim poslo

pre neki dan dovela klinca u vrtic, u svlacionici je vaspitacia iz starije grupe, deca 4-5 god, vrlo svesna deca, spremaju se da idu napolje. klinka otvara vrata ormarica i pocinje da ih cima besomucno, vaspitacica joj lepo kaze da prestane, ona nista, sve jace i jace, vaspitacia podvikne, ona idalje cima i za 5 sekundi sarke su pukle, vrata se slomila i pala, sva sreca nisu nikog povrdila .. pri tom je svalcionica jako mala, hrpa dece se obuva i guzva je, ne mozes joj tako lako ni prici da je zaustavis... dakle ja mislim da bih je zgromila!!!
vaspitacica pocinje da vice pa gleda u mene, kao da joj je neprijatno sto vice, pa krene da mi se pravda - pa pogledajte sta je uradila-, mislim se zeno svaka ti cast, kao sto rekoh ja bih je vrv zgromila i dobila otkaz

senzacionalizam je drugi par gaca, razvlace se po blatu i vaspitaci i roditelji i maloletnici

Back