kalithea
Zainteresovan član
- Poruka
- 125
Samo cu ti reci da Marxov kao i model bilo kog ekonomskog filozofa, kako knjige kazu, `lepo je zamisljen ali u praxi ne funkcionise`. Oprostices mi ali to nije u skladu ni sa bazicnim prirodnim istinama.jurodivi:Kazanova:A i u naizgled kapitalistickim zemljama Evrope, odnos je gotovo socijalisticki, dakle nema ni K od kapitalizma iz 19-og veka, kakvo je ovde uopsteno shvatanje kapitalizma. Radnici imaju sva prava, koja su jos u Msrksizmu zastupana. Uostalom, Marksizam je, ukratko, radnicka filozofija, borba za radnicka prava. Zemlje u kojima je vladao socijalizam nemaju ni S od toga, vec su sa tom pricom mazali oci, napacenom narodu u vreme monarhije.
Kina je socijalisticka, pa evo kako napreduje. Politicke igre, da je neka zemlja socijalisticka iliti komunisticka, su samo povodi za ratovanje. Kapitalisti, mocnici koji imaju para su ulozili veliki novac u kampanju protiv socijal/komunizma, jer bi se morali otarasiti mnogih privilegija, tj. dati mnogo veca prava radnicima a ne eksploatisati ih kao stoku, kako su navikli.
Iskreno mi je drago da je neko pomenuo Marksa!!!Jer Marksizam je u prvom redu naucna istina,koja je nazalost zloupotrebljena i od Boljsevika i dela Kapitalistickog sveta.Ko ne veruje u ovu tvrdnju neka uzme i procita :"Marksov metod ekonomske analize".Shvatice da je Marks i danas ziv,jer svetska ekonomija funkcionise po zakonima koje je do tancina razradio,i razotkrio Marks,od prvobitne akumulacije kapitala ,pa do nacina na koji funkcionisu danasnje multinacionalne kompanije!!!Ne bih da ulazim u sustinu,jer je to komplikovana materija,koja trazi ogromna predznanja!!!Srdacan pozdrav.
A sto se Kine tice, ona primenjuje neke modele koji imaju marxisticki karakter mozda samo po tome sto imaju zadruznu bazu.Ipak je to neki hibrid koji je prilicno daleko otisao od dogmatskog izvorista. Cjenim ja odavde.