Vasi preci u nemckim logorima tokom WW2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Red je da prvi pocnem...

Deda je kao pripadnik redovne vojske zarobljen u Makedoniji(Kicevo ili Krusevo) i prebaceni su u logor Stalag IV F.
Tokom dana su radili na imanju nekog gazde u Crimmitschau(distrikt Zwickau) . Posle rata se godinama dopisivao sa gazdama.
Tamo je proveo oko 3 godine.
Po povratku je uhapsen i prebacen u Madjarsku. U Komaron. Tamo je proveo jos skoro godinu dana.

Ovo je slikano 19.6. 1942.

ovo je 27. 4.1943.

Na ovim slikama je i izvesni Dusan Velisavljevic(na poledjini pise Dushan Welisavljevic)

Moj pradeda jedan, moje babe otac, je bio u Dachau kao neki organizator ilegalnih operacija po NS i okolini ,,, Mada je imao zemlju, veliko imanje, porodicu, kad su ga odveli, zenu mu ubili neki rodjaci, razgrabili zemlju a deca ostala sirocici... Pritom, dosta zemlje koje je ostalo iza njega su uzeli komunisti, ironicno :D

Pre nekih desetak godina je stigao izvestaj iz Crvenog krsta i broj logoraski i kako je stradao ....

Poslednja izmena:
Postojali su radni i koncentracioni logori. Mnogi su preziveli radne logore, sto nije slucaj sa onima koji su bili u konc logorima.

Koliko ja znam, mnoo vise ljudi se vratilo iz zarobljenistva nego sto ih je tamo umrlo. e tvrdim da su ih nemci tamo mazili i cuvali ali odgovorno tvrdim da se mnogo toga lagalo na racun nacista. Da se razumemo, nisam ljubitelj istih vec me zanima iskljucivo istina.

Moj pradeda je takodje bio u logoru. Cuo sam za njegove price da su im pojedini nemacki vojnici pomagali sa hranom.

dosta zemlje koje je ostalo iza njega su uzeli komunisti, ironicno

Ако ти је каква таква утеха, није једини. Многи су тако завршавали и безразложно проглашавани за издајника а земља им узимана.
Нпр. ево једног примера: инжењери Шпартаљ и Томашевић су као Д.М. присталице затворени од шефа Д.М. одсека Гестапоа капетана Бранта, измучени су и убијени 19.4.1943..
После рата су обојица проглашени за издајнике и сараднике окупатора и одузета им је сва имовина, а породице протеране на улицу.
Одбијање ратне одштете за логораше(90%њих су били Срби) као и проглашавање истих ратним злочинцима и сарадницима окупатора је и можда највећи злочин државе ФНРЈ.

Koliko ja znam, mnoo vise ljudi se vratilo iz zarobljenistva nego sto ih je tamo umrlo. e tvrdim da su ih nemci tamo mazili i cuvali ali odgovorno tvrdim da se mnogo toga lagalo na racun nacista. Da se razumemo, nisam ljubitelj istih vec me zanima iskljucivo istina.

Moj pradeda je takodje bio u logoru. Cuo sam za njegove price da su im pojedini nemacki vojnici pomagali sa hranom.

Znam od dede da su ih gazde dobro hranile, ali da su u logorima jeli presnu repu.
Bilo je smrtnih slucajeva i u tim logorima. Obicno od iscrpljenosti ili ako se napravi neki prekrsaj(likvidacija).

Imam i neke sliike kada su sahranjivali jednog logorasa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back