Vaši omiljeni violinisti

Ima više violinista/kinja u čijim izvođenjima uživam ,ali jedan ima posebno mesto :)
ne zbog toga što je najbolji ili u njegovom izvođenju najviše uživam,već zbog toga
što je uspeo približiti na jednostavan način klasiku širokim slojevima koji je možda
drugačije ne bi preferirali - Andre Riu :)

Ja izvodjace uvek vezujem za delo, pa i violiniste. Recimo, Spivakov maestralno izvodi Koncert za violinu i orkestar Cajkovskog, bez obzira sa kojim je orkestrom nastupao, ali ga ne prepoznajem kao vrhunskog izvodjaca u nekim drugim delima. Anne-Sophie Mutter je sa Karajanom u Bramsovom violinskom koncertu dotakla zvezde, po meni. z:)
Gledao sam i naseg Stefana Milenkovica, kad vec nije bio cudo od deteta, kako je u " Kolarcu " bravurozno izveo taj Bramsov koncert. Ima mnogo vrhunskih violinista, ali mislim da svako od njih bude upamcen po nekom vrhunskom izvodjenju kompozitora. Sto bi se reklo, neko im delo " bas legne ".

A sto primeti Revelin, po meni je Andre Rieu najbolje izveo Hava Nagilu. Popularizator klasicne i slicne muzike, on je i vrhunski aranzer, oslobodjen klasicnih i konzervativnih stega, sto se najbolje vidi u ovoj njegovoj interpretaciji Hava Nagile.

Ima više violinista/kinja u čijim izvođenjima uživam ,ali jedan ima posebno mesto :)
ne zbog toga što je najbolji ili u njegovom izvođenju najviše uživam,već zbog toga
što je uspeo približiti na jednostavan način klasiku širokim slojevima koji je možda
drugačije ne bi preferirali - Andre Riu :)
Bravo, Revelin. Ja sam mišljenja da su isto tako i Vanessa Mae i David Garrett obradama mnogih poznatih dela uveli revoluciju u izvođenju na violini. Vanessa Mae često obrađuje kompozicije sa prizvukom i dodatkom techno zvuka, dok David to radi u rock maniru.

Postaviću vam primere Bahove tokate i Betovenove pete simfonije jer su ih oboje, po meni, odlično obradili. Zvuk obe kompozicije je tim obradama dobio novu dimenziju.

Vanesina tokata.

Vanesina peta simfonija.

Dejvidova tokata.

Dejvidova peta simfonija.

Andre Rieu, ne bih puno komentarisala. Jako cenim i njega kao violinistu. David i on, zajedno sa ostatkom orkestra, ispunjavaju u potpunosti svojom muzikom prostor i neopisiv je doživljaj slušati ih.

Ono što bih još dodala, povodom svo troje, je i da su njihova izvođenja mnogih modernih rock, pop, blues, jazz i ostalih pesama, za svaku pohvalu. Većina tih pesama meni daleko bolje zvuči kada je izvodi neko od ovo troje navedenih od originala.

Primeri:

Andre Rieu - My Heart Will Go On

David Garrett - Master Of Puppets

Vanessa Mae - I Will Always Love You

Ja izvodjace uvek vezujem za delo, pa i violiniste. Recimo, Spivakov maestralno izvodi Koncert za violinu i orkestar Cajkovskog, bez obzira sa kojim je orkestrom nastupao, ali ga ne prepoznajem kao vrhunskog izvodjaca u nekim drugim delima. Anne-Sophie Mutter je sa Karajanom u Bramsovom violinskom koncertu dotakla zvezde, po meni. z:)
Gledao sam i naseg Stefana Milenkovica, kad vec nije bio cudo od deteta, kako je u " Kolarcu " bravurozno izveo taj Bramsov koncert. Ima mnogo vrhunskih violinista, ali mislim da svako od njih bude upamcen po nekom vrhunskom izvodjenju kompozitora. Sto bi se reklo, neko im delo " bas legne ".

A sto primeti Revelin, po meni je Andre Rieu najbolje izveo Hava Nagilu. Popularizator klasicne i slicne muzike, on je i vrhunski aranzer, oslobodjen klasicnih i konzervativnih stega, sto se najbolje vidi u ovoj njegovoj interpretaciji Hava Nagile.

O, da. Ovde si u pravu. Svakome od njih jednostavno povremeno savršeno legne određena kompozicija. Evo, da opet pomenem Dajevida i dve maestralno izvedene kompozicije koje su mu, po meni, legle savršeno.

Paganini Rhapsody

Carmen Fantasie

Veceras slusam, kao i uvek, Dragstor ozbiljne muzike na 202. Deja ima dobrog sagovornika, koja bas lepo predstavlja ovu, za narod, cesto i nerazumljivu muziku. Jos i dela izvode i dobri violinisti, pored ostalih. Ali, bas priblizavaju, otvaraju, tom narodu, inace, cesto uskracenu muziku. Ma, bas je veceras moj omiljeni Dragstor prevazisao sebe. I. tako, vec krenuo koncert.:)

Definitivno je Lindsey Stirling ta koja promovise "moderan zvuk violine" na globalnom nivou.
Inace cuo sam da je Vanesa Mae popila disciplinsku za namestanje rezultata na takmicenjima za kvalifikaciju za zimske OI u Sociju, ali taj podatak sada ne mogu da nadjem... Zna li neko nesto o tome? O.o

Back