Vasi idoli i idoli vase dece

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Dodje vreme kada mama i tata nisu vise idoli, pa ih koliko-toliko zameni neko drugi sa TV-a, neki muzicar, sportista sta vec.
Kako to obicno biva, mladi krenu da se oblace pa i ponasaju kao njihovi idoli, jer oni su cool a mladi zele da se identifikuju sa njima i dobiju neki "cool" status.

Na jednoj temi sam pisao o tome da su idoli mladima Stoja, Karleusa, Ke$ha Rihanna, MC Stojan, pa ih mladi manje vise oponasaju, oblace se kao oni, slusaju njihove tekstove, pa na kraju se i ponasaju kao oni.
Sta radite u takvoj situaciji kada primetite, ako primetite, da vase dete oponasa neku od tih osoba (sto oblacenjem, sto ponasanjem) i koliko te osobe uticu na vase dete? Pustite ga, kao faza je, a pratite njegove pokrete ili ste "ma ko ga sisa, mlado, pravo zdravo"?

Paralelno tome, ko je vama bio "uzor" kada ste vi bili mladi? Koliko je recimo na vas i formiranje vase ilicnosti uticao Sex Pistols, Jimmy Hendrix, Beatles i ostali koji su u to vreme bili "cool" a roditelji ih pljuvali kako nam kvare omladinu i propagiraju seks, drogu, nasilje i sl?

jimmorrisonbeard.jpeg

Nemam idole.
Ne moze dete koje ima normalne roditelje da ima idole te idijote koje si naveo.
Gde si video mama i tata slusaju blues, rock, punk, sta god, a dete Stoju. Ne postoji.

Tacno ako su djeca odrasla uz kvalitetnu muziku tesko da ce poceti da slusaju narodnjake, Naravno svi mi ponekad popijemo u kafani uz najgore narodnjake ali drugo je sta ponekad slusas a drugo uz sta uzivas.

Nemam idole.
Ne moze dete koje ima normalne roditelje da ima idole te idijote koje si naveo.
Gde si video mama i tata slusaju blues, rock, punk, sta god, a dete Stoju. Ne postoji.

U pravu si, mada ima i varijacija nekih kao i u svemu. Poenta je da su babe i dede gledale taj punk i rok kao sto mi gledamo Stoju i ostalu ekipu i pitamo se "sta ce biti sa nasom decom".
A sad smo mi ti koji su matori i grozimo se onoga sto nasa deca slusaju, a isto tako su se nasi matorci grozili kada smo mi slusali punk ili nesto slicno.

Moja cerka hoce da bude Shao Jen, iz crtanog Ratnik Kisna Kap. Po celi dan vristi po kuci (dorataido - dorakantaido :lol: ) i zvodi pokrete nekih kao borilackih vestina. Sta radim? Vristim od smeha i trudim se da ona to ne primeti. Uvek se pravim da ne vidim sta radi :) Kako ce biti kad porase - ne znam.
Ja nikada nisam imala idola, ili bar nisam svesna toga.

Gansi, Metalika, Sepultura i ostala kompanija. Otac mi kupio starke kada je bio u Italiji, prvi sam ih nosio u osnovnoj. Od dzeparca sam kupovao majice sa idolima poput Edija. Postojala je prodavnica, kupis majicu i oni ti nalepe peglom sliku nekog idola ili benda.

Malo mi je tesko da poverujem da roditelji koji su odrasli uz punk i rok nisu odrasli noseci kozne jakne, duge kose, cigare i alkohol kada su bili tinejdzeri, kao neka faza, a njihovi roditelji (sada babe i dede) pitali sta se desava sa njihovom decom i kuda ide ova omladina.

1983-London-Punks-Brixton.jpg

Opet, idol je mozda previse jaka rec, ali neka osoba sa kojom se pojedinac identifikuje na neki nacin verovatno postoji i koja koliko-toliko utice na izgradnju nekih stavova, nacina ponasanja, zivota, ili oblacenja.

Ја и сад носим кожну јакну, пушим и пијем алкохол а ни коса ми није баш кратка.

Родитељи су ми радо куповали свакакве андрмоље које су тада биле у моди, нико се није бунио.

И ја сада инсистирам на храбријем облачењу своје деце, понекад ми се учини да су прилично конзервативни. z:mrgreen:

Back