Vaše opredeljenje

Da li bi ste za sebe pre rekli da ste:

• vernik

• ateista

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisi dobro protumacio parafrazirano.
Ono govori da i oni koji nikada nisu upoznali Hrista mogu doci u raj, ako su u svom zivotu ziveli po bozijim zakonima, za koje cak i nisu morali da znaju.

Bravo. To je ono sto sam ja rekao. Pre ce dobar nevernik droid ici u raj nego bogoubojazljivi gresnik Dylan. Jel tako? :) Zato se ja ne plasim Boga jer nemam zasto. A on se plasi jer ima zasto. :)

Pa odakle moralno pravo tim nazovi vernicima da ubiju 150 000 dece godisnje?

Opet se postavljas iznad drugih pokusavajuci da im "sudis"........Ili jos gore, da na neki nacin opravdavas svoje stavove prko stavova drugih(u stilu:eto a oni?).
To ni sa verskog, a ni sa filozofskog stanovista(posto si ateista) nije moralno.
Mada, ja tebi ne sporim pravo da budes takav.
"Sudice" ti vec neko za to, najverovatnije prvo tvoja savest.

Opet se postavljas iznad drugih pokusavajuci da im "sudis"........Ili jos gore, da na neki nacin opravdavas svoje stavove prko stavova drugih(u stilu:eto a oni?).
To ni sa verskog, a ni sa filozofskog stanovista(posto si ateista) nije moralno.
Mada, ja tebi ne sporim pravo da budes takav.
"Sudice" ti vec neko za to, najverovatnije prvo tvoja savest.

Ne ja ne sudim. Ja samo kazem da ja ne sudim , vec da sude ubice.

Bravo. To je ono sto sam ja rekao. Pre ce dobar nevernik droid ici u raj nego bogoubojazljivi gresnik Dylan. Jel tako? :) Zato se ja ne plasim Boga jer nemam zasto. A on se plasi jer ima zasto. :)

Svakako, ako zivis po bozijim zakonima.
Ovo je parafrazirano zbog objasnjenja o tome da biblija i vera ne moraju imati veze.
Takodje, vera nema veze sa strahom.

Kakve veze sa bilo cim ima ko sam ja?:hahaha:

Mene uopste ne zanima ko si ti.
Cak me ne zanima ni to sto ti sebi dajes za pravo da pricas o drugima i ocenjujes njihovu veru.
To je tvoja stvar, tvoje pravo(ili kako bi neki vernik rekao tvoj greh)....
Ali posto o tome razgovaramo na jednom forumu kao "poligonu" za razmenu misljenja ja pokusavam da kazem da to nije moralno, i ako si vernik svakako nije ispravno.
Ali dobro, svi mi zivimo sa svojim vrlinama i manama, i svako od nas zivi sa svojim grehovima..
Pozdrav, napustam Vas i ovu raspravu za sada, jer imam porodicnih obaveza.

Mene uopste ne zanima ko si ti.
Cak me ne zanima ni to sto ti sebi dajes za pravo da pricas o drugima i ocenjujes njihovu veru.
To je tvoja stvar, tvoje pravo(ili kako bi neki vernik rekao tvoj greh)....
Ali posto o tome razgovaramo na jednom forumu kao "poligonu" za razmenu misljenja ja pokusavam da kazem da to nije moralno, i ako si vernik svakako nije ispravno.
Ali dobro, svi mi zivimo sa svojim vrlinama i manama, i svako od nas zivi sa svojim grehovima..
Pozdrav, napustam Vas i ovu raspravu za sada, jer imam porodicnih obaveza.

Pa sto me onda pitas ko sam ja?
Nije moralno da kazem nekom da nije pravi vernik ako me je slagao i prevario xy puta,ali jeste moralno da se on busa u grudi hriscanske.:roll:

ma i da ne racunas njega. nisam sreo popa koji ne mari za materijalna bogatstva. a sreo sam ih desetine.

Samo jos ovo........
Ti posto si kako kazes ateista, verovatno nisi sreo puno svestenih lica, te svakako tvoj sud o tome koliko mare za materijalnim nije potpuno merodavan.
Niko ne kaze da toga nema, cak niko ne kaze da takvi nisu vecina.
Ali, svestenici su samo oni koji prenose veru.
Ljudi gresni isto onoliko koliko i svi mi, i podlozni istim iskusenjima kao i svi mi.
I svakako , posto dele nasu sudbinu svih ovih godina(koja je bila prilicno sumorna zadnjih 20 godina), da se i svestenstvo "pokvarilo", sto opet ne daje pravo bilo kome od nas dase na osnovu njih izrugava veri.

Pravo imam iz ateistickog stava. Dakle mene ne vode neka verska osecanja nego naucna saznanja. A neko ko tvrdi da je vernik i poziva na ujedanje ne moze biti pravoslavac, vec samo neki hriscanski sektas.

Daj molim te ne lupaj.
Cudi me kako te niko nije opomenuo za ovakve gluposti koje pises. Cesto covek ne moze da provali da li spamujes ili govoris ozbiljno.
Apropo vere i religije, ne znaci da ako je neko ateista da nema religiozan i moralan stav o zivotu i zivotnim pitanjima. Po tvom razmisljanju ti bi bio potpuno ravnodusan kada bi ti zenu/devojku/cerku punilo pred tobom pet likova ??
A kada vec govoris o nauci, koja je to nauka dokazala nepostojanje Boga ? Matematika, fizika, hemija to sigurno ne mogu, filosofija koja je prelaz izmedju nauke i teologije takodje nije dala univerzalan odgovor na to pitanje. Da nije mozda psihologija onda ? Cak je i Frojd koji je bio ateista pri dokazivanju nepostojanja Boga zauzeo religiozan pristup, te zakljucio da brojni ideali razasuti po raznim religijama tipa znanja, bratske ljubavi, smanjenja patnje, nezavisnosti i odgovornosti su osnov ljudskog razvoja.
Da se vodis naukom u zivotu onda bi prihvatio onu marksisticku kako kapitalisti kradu visak vrednosti od radnika i ne bi glasao za neoliberalni krsh od LDP-a. Tvoj stav o religiji proistice iz licne frustracije i klerofobije, isto kao kod onih likova koji su pre tri godine na B92 forumu otvorili temu o tome kako treba osnovati gerilske grupe za borbu protiv popova.

Pre 7-8 godina je Ministarstvo vera izašlo sa podatkom da u Srbiji ima 95% vernika, 0.5% ateista a ostali se nisu izjasnili.

Baš me zanima kako bi to izgledalo ovde.

Stavio sam u forum Politika jer:
- posetioci foruma Religija verovatno nisu reprezentativan uzorak
- verske zajednice u Srbiji se već mešaju u politiku

Dakle, dve opcije su vernik i ateista. Nisam hteo da komplikujem dodatnim kategorijama pa izaberite onu koja vam je bliža. Hvala na saradnji. :)

Iako su razlozi koje si naveo tačni, dakle da bi uzorak na Politici bio reprezentativniji od onog na Religiji, kao i da se verske zajednice mešaju u politički proces, pitanje koje si postavio je sasvim lično, a stoga ne može biti političko, jer se politika dešava u javnom sektoru.
Osim toga, upravo što je pitanje da li ste vernik ili ateista (mada to nisu jedina dva ubeđenja) tako jednostavno, nedostaje pravi predmet diskusije i stoga tema vodi u prepucavanja na ličnoj osnovi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back