Vase misljenje o Tim Sistem pecima-Magicna, Carobna, Diana...

urnebesni

Početnik
Poruka
30
Pozdrav svima.

Interesuje me Magicna pec, Carobna pec, Diana, Laderata...Da li ih neko poseduje, ili da ste culi nesto o njima? Pre svega sam zainteresovan za "Dianu":

ali i druge dolaze u obzir. Bitno mi je da moze da gori ili odrzava zar od veceri do jutra, pa da ne mora da se potpaljuje svakog dana iznova. Vidim da sve one imaju sistem za sagorevanje nesagorelih materija iz drveta (gasovi i sl.), tzv. "cisto sagorevanje" tj. "sekundarno sagorevanje", sto obezbedjuje ulaz tercijarnog vazduha u ove peci. To bi trebalo da omoguci dugo vreme izgaranja, kada se svi drugi dovodi vazduha zatvore. Kakava su vasa iskustva? Hvala.

Poslednja izmena od moderatora:
Mi imamo čarobnu peć,kako se zove ne znam ( da l je Diana,Laderta...? ) ali odlično gori :)
Može da ostane žar ujutru ako se loži i ugalj.
Važno je kupiti uz peć one cevi -štediše ,jer znam neke koji su kupili tu peć sa običnim čunkom pa nisu ništa uradili,grejali su nebo.
Uveče,ako hoćeš da ti žar ostane,staviš ugalj i smanjiš "cug".

Nisam nikada čula da se neko žalio na te peći,sem da potroše dosta ogreva,ali da se i ogreješ.
Jedina mana-kao i kod svakog loženja u kući je da ima dosta pepela i prašine :(
Peć smo kupili pre 13-14 godina i skoro je propalo ložište.

Mi imamo čarobnu peć,kako se zove ne znam ( da l je Diana,Laderta...? ) ali odlično gori :)
Hvala na brzom odgovoru. Tvoje iskustvo nosi i pozitivne i negativne utiske. Zapazio sam da je tvoja pec kupljena pre 13-14 godina, pa se nadam da je u medjuvremenu proizvodjac osvezio tehnologiju. Ako ti nije tesko, pogleaj da li tvoja pec na zadnjem zidu lozista, gledano spreda (kada pogledas kroz staklo ili otvorena vrata) ima rupice u jednom nizu. To je dovod tercijarnog vazduha, koji bi trebalo da omoguci produzeno i cisto sagorevanje.
Ovo je Diana i trebalo bi da je u proizvodnji od nedavno:
http://www.timsistem.rs/diana.html
Ne znam da li tvoja pec tako izgleda, a mozes da vidis i druge na ovom sajtu i uporedis sa tom, koju ti koristis. Svako iskustvo mi je dragoceno, da ne bih napravio pogresan izbor za nesto manje novca i kupio nesto sto mi ne resava problem.

Šira je od Diane,ima veliko i široko ložište,čak i duboko,sigurno oko 40-45 cm jer znam da staju velike cepanice drva.
Za tu rupu u ložištu ne znam,pogledaću,mada,od kada je zahladnelo,ta peć se ne gasi i imamo žar ujutro.
Kao što rekoh,nisam čula nikakva loša iskustva vezano za te peći,a znam dosta ljudi koji ih imaju čak i u mom komšiluku.
Sve su manje više slične.
Zagreje odlično veliki prostor 27 + 14 kvadrata(soba i kuhinja),
kao što rekoh-mana je loženje u kući,pepeo i prašina.Dim nam se nikada nije pojavio.

U stvari,mana je što imaju male pepeljare :D spram toliko velike peći.To je moja zamerka.

Opet je ložište puno,ali ako je taj prostor u pitanju,to može onda i ta stara peć da ti zagreje bez problema.
Mislim da nema tu rupu-sem one za odvod dima,one veće...pokušavala sam da se prisetim,jer sam i ja bezbroj puta ložila vatru.

Hvala ti puno, nemoj vise da se maltretiras oko toga, dala si mi dovoljno podataka. Ako se odlucim za kupovinu, javicu ti utiske. Pozdrav.

Danas sam prvi put video "Dianu" uzivo u radnji. Sve je o.k., samo mi se cini da je loziste malo tesno (20x25cm), ali ima dobru visinu(36cm)- nadam se da ce drva postavljena vertikalno dobro goreti, jer je na taj nacin najzgodnije da se smesti vise komada. Svidja mi se i sto je dno lozista napravljeno levkasto (nije u jednoj ravni) i dosta duboko , kao cetvorostrana piramida okrenuta na dole sa okruglom resetkom na dnu. Tako je postignuta dobra zastita od ispadanja zara, a drva nemaju kud, nego prema resetki i ka vatri. Gotovo sam se odlucio za nju videcemo kakva ce biti u praksi.

Ja imam Alfa Plam Rustik, kupljen pre 20-ak godina, i jos se drzi. Greje oko 50 kvadrata bez problema. Da li ce ti ujutru ostati zar, to pre svega zavisi od ogrevnog drveta. Za noc koristim cer, izuzetno dobro drzi vatru. Stavim dve vece cepanice oko 10-11, nekad ceo panj, zatvorim vazduh i ujutru ima zara, nekad cak i ostane komad drveta. Samo stavim sitna drva i ne gasim :)

Ja imam Alfa Plam Rustik, kupljen pre 20-ak godina, i jos se drzi. Greje oko 50 kvadrata bez problema. Da li ce ti ujutru ostati zar, to pre svega zavisi od ogrevnog drveta. Za noc koristim cer, izuzetno dobro drzi vatru. Stavim dve vece cepanice oko 10-11, nekad ceo panj, zatvorim vazduh i ujutru ima zara, nekad cak i ostane komad drveta. Samo stavim sitna drva i ne gasim :)
Pa, da! Tako nesto i meni treba, a Rustik jeste poznat po tome, kao i mnoge Alfine peci, kamini i sporeti- "trajno zareci". Trenutno mi ne odgovara Rustik zbog svojih dimenzija i trazim manju pec komfornu za koriscenje, kao prelazno resenje. Hvala sto se javljas.

Pa, da! Tako nesto i meni treba, a Rustik jeste poznat po tome, kao i mnoge Alfine peci, kamini i sporeti- "trajno zareci". Trenutno mi ne odgovara Rustik zbog svojih dimenzija i trazim manju pec komfornu za koriscenje, kao prelazno resenje. Hvala sto se javljas.

- - - - - - - - - -

Zaboravih da pitam "siju i miju", nadam se da ce da vidi ovu poruku: posto imas jednu od ovih peci, kako izgleda njeno odrzavanje, tj. sta ima od elemenata, sto zahteva ciscenje osim cunkova i redovnog iznosenja pepela? Da li je odrzavanje komplikovano? Hvala!

- - - - - - - - - -

Zaboravih da pitam "siju i miju", nadam se da ce da vidi ovu poruku: posto imas jednu od ovih peci, kako izgleda njeno odrzavanje, tj. sta ima od elemenata, sto zahteva ciscenje osim cunkova i redovnog iznosenja pepela? Da li je odrzavanje komplikovano? Hvala!
Nema posebno neko održavanje.
Jednom godišnje očistimo odžak i kada se namesti peć,čunkovi su čisti.
Nismo imali problema tokom grejne sezone da su čunkovi bili prljavi i da nije moglo da gori.

Jedina mana-po mom mišljenju je ta pepeljara koja je mala,pa dva puta praznimo ujutro.
Možda je to zato što ložimo i ugalj ( koji gori bez problema,mada je suv )

To je peć koja vrlo brzo zagreje prostoriju i na koju možeš da se ogreješ.

Nema posebno neko održavanje.
Jednom godišnje očistimo odžak i kada se namesti peć,čunkovi su čisti.
Nismo imali problema tokom grejne sezone da su čunkovi bili prljavi i da nije moglo da gori.

Jedina mana-po mom mišljenju je ta pepeljara koja je mala,pa dva puta praznimo ujutro.
Možda je to zato što ložimo i ugalj ( koji gori bez problema,mada je suv )

To je peć koja vrlo brzo zagreje prostoriju i na koju možeš da se ogreješ.

Bas ti hvala, sto se ovako brzo javljas. To mi puno znaci. Zaboravio sam samo jos jednu stvar- ove peci bi trebalo da greju prostor, prvenstveno zagrevanjem vazduha ( konvekcijom ), a manje zracenjem. Takva je bar sema prikazana na sajtu proizvodjaca i tako bi se zakljucilo po onim otvorima na grejnoj polci, odozgo. Oni se nalaze duz leve i desne ivice grejne ploce. Da li je tako? To je za mene bitno, jer je planiram za kuhinju i bice u blizini frizider, pa ne bi bilo zgodno da previse zraci ka njemu, tj bocno. Hvala jos jednom.

Bas ti hvala, sto se ovako brzo javljas. To mi puno znaci. Zaboravio sam samo jos jednu stvar- ove peci bi trebalo da greju prostor, prvenstveno zagrevanjem vazduha ( konvekcijom ), a manje zracenjem. Takva je bar sema prikazana na sajtu proizvodjaca i tako bi se zakljucilo po onim otvorima na grejnoj polci, odozgo. Oni se nalaze duz leve i desne ivice grejne ploce. Da li je tako? To je za mene bitno, jer je planiram za kuhinju i bice u blizini frizider, pa ne bi bilo zgodno da previse zraci ka njemu, tj bocno. Hvala jos jednom.
Mislim da mora da bude neka udaljenost od peći i bilo čega drugoga,najmanje 1 m ( to je po mojoj proceni )
Mi nemamo ništa tako blizu.
Te peći najviše su tople oko tih cevi ,ploča i vrata,nikada nisu bile bočno toliko tople.

Pozdrav svima. Evo javljam se sa utiscima, posle obavljene kupovine. Odlucili smo se za pec "Diana" Tim Sistem i pre 10-ak dana je stigla u nas dom. Prvi utisci su veoma pozitivni, pa ne znam odakle da krenem. Pec je vrlo malih dimenzija, a greje toliko dobro, da covek ne poveruje (oko 35kvm). Potpaljuje se izuzetno lako i brzo i to samo papirom i sitnim drvima i momentalno pocinje da greje. Gori izuzetno lepo, jakim , intenzivnim plamenom i vrlo brzo postize temperaturu u lozistu, potrebnu za sekundarno sagorevanje ( proces je poceo, kada pocnu da obgorevaju rupice u zadnjem zidu lozista i bude vidljivo sagorevanje gasova). Bocne strane peci se greju relativno malo(moze da se drzi ruka na oblogama), sto mi je bilo veoma bitno, ali malo vise greje zadnji zid, pa je korisno da se napravi odstojanje. I za kuvanje je veoma korisna, ali mana joj je, sto ionako malu grejnu plocu, smanjuje cunak, koji jedino moze da se montira odozgo, na dimovod. Grejanje je izuzetno prijatno, jer je zracenje svedeno na najmanju meru (osim preko plotne i kroz staklo), vec zagreva vazduh, konvekcijom. Zadrzava zar do jutra, cak i ako se ne stave drva pre odlaska na spavanje. Eto, javljacu se i dalje sa novim utiscima, mada do sad i nije bilo mnogo hladno, ali videcemo kako ce biti i kako ce se pec pokazati na dalje.

Pozdrav svima! Evo jos jedne grejne sezone i ponovo je grejanje aktuelno. Vec sam napisao da sam kupio pomenutu pec "Diana" Tim Sistem, ali nisam napisao da je prosle godine koriscena tek nekoliko dana zabog starog dimnjaka, koji se zapusivao. Za ovu sezonu smo je postavili na potpuno nov nekoriscen dimnjak i kupili komplet novih cunkova. Medjutim, primecuje se sledece-ona toliko zagreje dimnjak, da je zajednicki zidi kroz koji on prolazi, a koji dele dve spavace sobe na spratu izand peci, jednostavno vruc! Morali smo cak da odmaknemo plakar, koji se naslanjao na taj zid (odelo u njemu se zagrevalo). Dobra strana toga je, sto te sobe na spratu ovako nije potrebno grejati. Dimnjak vuce odlicno(cuje se promaja u njemu), sagorevanje je bez dima( bar nismo mogli da uocimo da dim uopste izlazi iz dimnjaka na krovu.
Ne znam da li je ovakva situacija normalna i kako ce se grejati prostorije za koje je pec namenjena, kada bude hladno (to za sada nije problem). Nismo kupili stedisu, mada mi je Sijumiju napomenula da bi trebalo, "da se ne bi grejalo nebo". Ne znam koliko bi on pomogao, da se smanji temperatura u dimnjaku. Ocekujem vase savete i misljenja. Nadam se da ce ovaj moj post biti uocen, jer nisam hteo da zapocinjem novu temu. Hvala svima!

Ne znam da li je ovakva situacija normalna i kako ce se grejati prostorije za koje je pec namenjena, kada bude hladno (to za sada nije problem). Nismo kupili stedisu, mada mi je Sijumiju napomenula da bi trebalo, "da se ne bi grejalo nebo". Ne znam koliko bi on pomogao, da se smanji temperatura u dimnjaku. Ocekujem vase savete i misljenja. Nadam se da ce ovaj moj post biti uocen, jer nisam hteo da zapocinjem novu temu. Hvala svima!

Trebali ste kupiti drugu cev,štedišu,ima razloga zašto je tako napravljena.
Peć je generalno dobra,to je sigurno,mene podseća na one nekadašnje kraljica peći,koje brzo zagreju i koje greju ceo odžak i tu cev od peći ka odžaku.

Pa nema rešenja.Ili je samo rešenje čunak štediša.
Vi to ložite pošteno da biste zagrejali površinu tog prostora...jedino šta može da iskrsne kao problem,to je pucanje zida od toplote,tj kreča ( glet mase,disperzija...) jer je jako visoka temperatura.

Back