Ваше етимолошке конструкције

keltski druid od PIE deru/dru (tree) + u(e)id (see) srpski drvo+vid

sudeći po vikipediji, dok je ova etimologija poznata, njeno značenje nije poznato

druid je očigledno čovek koji ima moć da vidi u drvo sveta... u mnogim mitologijama svet je predstavljen kao drvo koje obuhvata podzemlje (korenje), zemlju i nebesa (vrhovi grana)

Управо то. Друвиди познају дрво и то пре свега храст, као што су код нас били свети храстови записи све до комунизма. Иначе стоји да је "друва" илирска реч за дрво а у ведама Друва је Поларис, оса света, а на келтском "дервом" (derwom) значи снагу и храст. Гледање у храст је било присутно и у Зевсовом пророчишту у Додони. Гледање наравно подразумева знање, вид/видети исто што и ведати а не буквално зурење у лишће.
А ту је и корен "дор", "дору", означавајући снагу , питам се да ли је назив за Дорце (Спартанце) одавде изведен.

Po A. Sargicu 😬

rzUyscG.png

Грчка имена која садрже -κλης потичу од речи за славу - грч. κλέος.
Што ће рећи, словенска реч "Слава" и грчка "κλέος" су истог порекла, а и звуче слично (барем онима који се разумеју).

Па тако, на пример Херакле, латински Hercules, грч. Ираклис значи отприлике Јарослав, Верослав или Светислав, зависно од тога како тумачимо први део имена.
Јер име грчке богиње Хере односно Ире (Ἥρᾱ), чија се етимологија не зна, а која је основ имена, може бити у вези са јара (љута), или вера или света (грч. ιερος). Име њеног сина, грчког бога Ареса личи на реч јарац (а и на лат. aries, које додуше значи ован) као и на Јарило.

Да се врнемо етимологији. Јуче сам правио белешке на тему Баска, Гуанчи народа и праисторијских култура, изузетно занимљива област за, макар и аматерско, истраживање.

Баски имају фрулу txistu, а на њиховом, баскијском језику је ziztu, значења - звиждати. Други назив је txirula, што ме много подсећа на наше фрула.
Зизту - звиждати, звучи готово ономатопејски, јер сама реч опонаша звиждук. Можда је ово општепознато али је мени било прилично изненађујуће, поготово сличност са српским.

Ма не него стварно ми је тешко да се стриктно држим теме а не да загазим у мит и религију, а не знам на којој теми бих иначе писао тако нешто. Покушаћу убудуће да будем конкретнији. :)
Већи је проблем @Рнђа и његово писање и форматирање.
Пантелићу, и ти се држи теме.

Траже се ваше конструкције и идеје о пореклу речи. Без копирања, преписивања и ширења теме.
Поруке које немају везе са темом су пребачене у:
https://forum.krstarica.com/threads...ja-i-etimologija-u-sopstvenoj-izvedbi.899599/

Тамо можете наставити писати све што сте почели, а за шта не постоји посебна тема.

Poslednja izmena:

Back