varicele

Prostorija se zamracivala kad su deca bolovala od morbila (malih boginja), koje su danas iskorenjene jer se deca uredno vakcinisu i tek tu i tamo se pojavi neki slucaj malih boginja (i to u laksem obliku).
Varicele mogu da se leze lako i tesko, sto zavisi prvenstveno od trenutnog imuniteta. Ako ima jako visoku temperaturu dok boginje izbijaju, a to traje obicno 6 dana, detetu treba skidati temperaturu antipireticima i tusiranjem pri cemu treba voditi racuna da mlaz vode bude blag, kao kad se cedi sundjer, da se boginje ne bi povukle. Ukoliko obolelom smeta svetlost zbog visoke temperature, naravno treba zamraciti prostoriju.

Poslednja izmena:
Boginje dodatno oslabe imunitet, na njih se lako nakalemi bronhitis, upala pluca a moze jos nesto ali necu da te plasim jer to nije tako cesto, tako da treba pojacati unos vitamina. I voditi racuna da se nos duva a ne smrce. :)
Tecni puder ublazava svrab.

Danas više nije tako strašno kada dete dobije boginje ali se mora ipak voditi računa da se ne zakomplikuje.Temperaturu skidaj sa lekovima protiv temperature, slobodno dete tuširaj čak će da mu prija.Tečni pudet ublažava svrab ali i dalje svrbe, ne dozvoli detetu(mada je to teško)da češe boginje , da nebi napravilo rane koje mogu da se inficiraju i kasnije da ostanu ožiljci.Dete nebi trebalo da bude na suncu i na hladnom.Što je toplije više će da izlaze , primetićeš kako dete dobije temperaturu da izlaze i boginje to je normalno(to traje nekih tri do četri dana).Imunitet je oslabljen a sada je vreme virusa zato ga čuvaj od prehlada.Moje dvoje dece je preležalo boginje jedno za drugim.Sa ćerkom mi je bila panika a sa sinom je sve išlo lakše.:bye:

Imate li neki savet sta i kako kad dete dobije varicele?Danas smo bili kod dr i rekla je nikako da ne zamracujemo prostoriju,to su samo price.Prepisala nam je neki puder.

imas puder i neki(kao)krec..i nista posebno nema kod varicela,mazes dete i to je sve..ja sam ih zapatila od starijeg klinca kad sam bila u 8.mesecu trudnoce..
nema potrebe da se zamracuje soba i naravno kupaj dete,samo ne kupkom vec obicnom vodom i ispiraj hipermanganom

Jos jedno pitanje,da li dete sme da izadje malo napolje,cisto da uzme vazduha?Dr nam je rekla moze malo ukoliko je napolju prijatno,ali uglavnom vreme treba provoditi u kuci.Danas nam je 5.dan kako su se varicele pojavile,stare su se spekle,a novih nema,i uopste nema ih mnogo!

Jos jedno pitanje,da li dete sme da izadje malo napolje,cisto da uzme vazduha?Dr nam je rekla moze malo ukoliko je napolju prijatno,ali uglavnom vreme treba provoditi u kuci.Danas nam je 5.dan kako su se varicele pojavile,stare su se spekle,a novih nema,i uopste nema ih mnogo!

Može popodne (mada je najbolje da bude u kući) kada je toplije ali ga koliko možeš skloni sa sunca .:bye:

Back