Vanzemaljci,izolovana plemena i politika "bez kontakta"

markocheda

Iskusan
Moderator
Poruka
5.468
Na pitanje, ako su vanzemaljci ovde (ili ovde u blizni planete Zemlje) zašto nema kontakta...evo zanimljivog uporedjivanja, na našem nivou..
potiče odavde... https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-54207116
ja ću samo izvaditi bitne citate (copy/paste) koje bi se ticale teme, a resto slobodno pročitajte na linku
-----------------------------------------
Gradić je lociran duboko u prašumi. Porto Veljo, najbliži urbani centar, nalazi se 500 kilometara odatle.
Ovaj ruralni gradić jedno je od mnogih naselja oko domorodačkog rezervata poznatog kao Uru-Eu-Vau-Vau.
To je mesto za koje se zna da ga naseljava devet različitih plemena - uključujući pet grupa klasifikovanih kao „nekontaktirane".
Za razliku od zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države i Meksiko, Brazil i neke druge južnoameričke zemlje imaju veliki broj domorodačkih naroda klasifikovanih kao „nekontaktirani" - plemena koja nisu imala miroljubive kontakte ni sa kim.
To bi mogli da budu čitavi narodi ili manje grupe već kontaktiranih plemena.
Procenjuje se da postoji više od 100 ovakvih grupa širom sveta, a više od polovine locirano je u regionu Amazonije.
Oni žive bez održavanog kontakta sa susedima i čitavim ostatkom sveta.
O njima se malo zna, uključujući i njihov broj, pa i jezik kojim govore.
Nagađanje naprosto nije opcija, pošto Brazil ima više od 305 poznatih domorodačkih grupa i 274 različitih jezika.
„Videli su nas i mislili su da smo nekakvi agresori. Ne možemo njih da krivimo za ono što se desilo."
„Kao prvo, mi možemo da budemo veoma opasni po domorodačke narode tako što ćemo im biti suviše blizu", kaže u video-pozivu sa BBC-jem Sidni Posuelo, bivši predsednik Funaija.
„Ali glavno pitanje ovde je da nemamo prava da se mešamo u način na koji ti ljudi žive."
Glavna smernica je da nekontaktirana plemena moraju prvo da budu nadzirana kako bi timovi sakupili što više informacija o njihovoj teritoriji i običajima - to uključuje praćenje njihovih tragova i istraživanje gde su viđeni.
Ali kontaktiranje je uglavnom zabranjeno, sem ukoliko inicijativu za njim ne pokrenu sami domorodački narodi.
„Kontakt je u retkim slučajevima nešto od čega domorodački narodi imaju koristi. Svaki put kad se on dogodi, oni izgube delić svoje kulture", dodaje on.
Kao što je Posuelo naučio i sam tokom operacije sa jednim amazonskim plemenom 1979. godine, obična prehlada može brzo da se raširi i pobije ljude u ovim grupama, pošto oni nemaju redovan kontakt sa mnogim bolestima koje mi imamo - i stoga nemaju izgrađen imunitet.
„Ta epizoda iz 1979. godine potpuno me je navela da promenimo način rada sa nekontaktiranim plemenima. Preduzeli smo sve mere predostrožnosti, ali domoroci koji su se sreli s nama i dalje su se zarazili, a neki do njih su umrli za nešto više od 24 sata."
U vreme pandemije Kovida-19, taj presedan je još važniji.
------------------
U kontekstu vanzemaljaca prema nama (ako su negde blizu) mi smo izolovano pleme.

U kontekstu vanzemaljaca prema nama (ako su negde blizu) mi smo izolovano pleme.
Evo konkretnog primera kako reaguju
„...Иста два истраживача ушли у тунел у Ринцону, држава Парана, и коначно дошли до структуре налик на димњак са четири ланца која висе. Спустили су се на ланце, али кад су се приближили одоздо је почео да излази гас са хемијским мирисом и приморао их да се успињу. Очигледно подземни становници покушавали су да их спрече да стигну до града (чини се да је то често случај - командант Кс).

Poslednja izmena:
Evo konkretnog primera kako reaguju
„...Иста два истраживача ушли у тунел у Ринцону, држава Парана, и коначно дошли до структуре налик на димњак са четири ланца која висе. Спустили су се на ланце, али кад су се приближили одоздо је почео да излази гас са хемијским мирисом и приморао их да се успињу. Очигледно подземни становници покушавали су да их спрече да стигну до града (чини се да је то често случај случај - командант Кс).
"šta ćeš dole".
Ili aktivirali rakete u rusiji mislim, i blizu par sekunde detonacije, deaktivirali.
Taj se izgovor koristi, kada kažu da su deaktivirali rakete u Americi, kažu "pa aktivirali su u Rusiji", ali ne kažu da su i deaktivirali...to je čista demontracija moći bez posledica.

Back