Vanbračna deca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Smorisha

Buduća legenda
VIP
Poruka
41.996
Nisu retki slučajevi gde mlade devojke rađaju decu bez zasnivanja braka.

Da li to smatrate društvenim problemom? Koga i kako kriviti? Šta treba promeniti da bi se stanje poboljšalo?

Šta mislite kakve će ovo imati posledice po moral i sociološku strukturu nadolazećih generacija?

Da li to smatrate društvenim problemom? Koga i kako kriviti? Šta treba promeniti da bi se stanje poboljšalo?

Šta mislite kakve će ovo imati posledice po moral i sociološku strukturu nadolazećih generacija?
Ne vidim tu nikakav moralni problem i nerviraju me ljudi koji te devojke osudjuju jer im na taj nacin samo stvaraju dodatni problem a ako nemaju podrsku svoje porodice u nezavidnoj su situaciji.Ako je devojka odlucila da postane majka treba joj pomoci i podrzati je,to je izuzetno hrabar gest.Od mlade osobe koja mora preko noci da sazri u odgovornu odraslu osobu ne treba praviti cudoviste.To rade samo zatucani ljudi.Podrzavam ih :)

Ne vidim tu nikakav moralni problem i nerviraju me ljudi koji te devojke osudjuju jer im na taj nacin samo stvaraju dodatni problem a ako nemaju podrsku svoje porodice u nezavidnoj su situaciji.Ako je devojka odlucila da postane majka treba joj pomoci i podrzati je,to je izuzetno hrabar gest.Od mlade osobe koja mora preko noci da sazri u odgovornu odraslu osobu ne treba praviti cudoviste.To rade samo zatucani ljudi.Podrzavam ih :)

A kolektivistički gledano?

Da li ti se možda čini da bi kao društvo trebali da utičemo da se to smanji i kako to izvesti?

A kolektivistički gledano?

Da li ti se možda čini da bi kao društvo trebali da utičemo da se to smanji i kako to izvesti?
Znas sta ja ne vidim problem u tome.Ne vidim zasto bi se mlade devojke presingovale da ne radjaju.Mozda one to zele.Neka se radjaju deca to nam i treba.Ali zato bi drzava trebalo da obezbedi sistem podrske mladim samohranim majkama.Mladi su seksualno aktivni to je fakat,seksualno vaspitanje u skolama bi trebalo da bude redovno da se kontracepcija deci predstavi kao nesto normalno.Da mlada cura ne mora da pribegava abortusu.

moralnog probelam tu nema, inkvizicija je odavno zavrsena :lol:
ono sto ostaje kao konkretan problem je isto sto i u slucaju razvoda - deca koja rastu sa jednim roditeljem
to ce uvek biti problem i tu leka nema, ne moze niko da bude na silu u braku/vezi, to je tako i hbg

- - - - - - - - - -

i ne radjaju samo mlade bez zasnivanja braka....

moralnog probelam tu nema, inkvizicija je odavno zavrsena :lol:
ono sto ostaje kao konkretan problem je isto sto i u slucaju razvoda - deca koja rastu sa jednim roditeljem
to ce uvek biti problem i tu leka nema, ne moze niko da bude na silu u braku/vezi, to je tako i hbg

Ne osuđujem ja devojke nego mislim da će ovo povećati siromaštvo.

- - - - - - - - - -

I animozitet među ljudima, kriminal itd.

Bolje tako nego da potpisu "jer se to ocekuje" a onda prodju pakao otpisivanja gde lik postaje veoma agresivan,bezobrazan i zeli da joj se sveti perfidno preko deteta.

Takodje imas muske koji znaju da bi bili losi ocevi ali plate zeni da rodi,odgaja dete.Sve troskove oko deteta,vidja ga po nekad.

Ima danas mnogo opcija.

ima tu i nekih problema nije bas to tako jednostavno

prvo ako je rec o mladjoj - da li je dobro razmislila i sagledala sve aspekte - verovatno nije

od cega ce negovati to dete ako je sama

jer nije samo dete roditi , treba ga odnegovati

- - - - - - - - - -

dok devojke koje se priblizavaju 30-im trebaju roditi bez obzira na teskoce

Meni mnogi delovi i ljudi u Srbiji deluju skoro pa divlje da tako kažem.
I obično to povezujem sa 90-tim, siromaštvom, nemoralom i bezakonjem gde je celo društvo prihvatilo kriminogeni stil života.

Ne vredi policija ništa i kažnjavanje, već obični ljudi moraju da budu kvalitetniji i da rade na društvenom uređenju itd.

Ne kažem ofc da bi sva deca iz takvih kombinacija bila takva, ali da su plodno tle za najgore sociološke strukture to verujem.

Meni je tu najveci problem sto se takva deca nazivaju pogrdnim imenima i sto su obelezena za ceo zivot. Ovde pod vanbracnom decom smatram one gde ozenjen muskarac dobije dete sa devojkom ili udata zena sa momkom

Meni je tu najveci problem sto se takva deca nazivaju pogrdnim imenima i sto su obelezena za ceo zivot. Ovde pod vanbracnom decom smatram one gde ozenjen muskarac dobije dete sa devojkom ili udata zena sa momkom

Pa to retko izlazi iz kruga porodice osim u malim sredinama.

A tu je mnogo veći problem prevara i podmetačina deteta nego to pogrdno ime.

I obično to povezujem sa 90-tim, siromaštvom, nemoralom i bezakonjem gde je celo društvo prihvatilo kriminogeni stil života.

Ne vredi policija ništa i kažnjavanje, već obični ljudi moraju da budu kvalitetniji i da rade na društvenom uređenju itd.

Ne kažem ofc da bi sva deca iz takvih kombinacija bila takva, ali da su plodno tle za najgore sociološke strukture to verujem.

a joj da znas koliko je problematicne dece bas iz porodica gde su roditelji i dalje u braku :pop:

Iskreno da ti kazem mislim da su danas sva deca izlozena najgorem i losim uticajima i sva su deca prijemciva uticaju okoline,mnoga deca koja imaju oba roditelja u kuci su raspustena i prepustena sama sebi dok deca koja rastu sa majkom ili tatom su ipak pazena vise jer ta majka i taj otac su svesni da su sami sa tim detetom i budno motre na njega.

Iskreno da ti kazem mislim da su danas sva deca izlozena najgorem i losim uticajima i sva su deca prijemciva uticaju okoline,mnoga deca koja imaju oba roditelja u kuci su raspustena i prepustena sama sebi dok deca koja rastu sa majkom ili tatom su ipak pazena vise jer ta majka i taj otac su svesni da su sami sa tim detetom i budno motre na njega.

ja sam samohran otac dvoje dece i znam koliko je tesko balansirati

i to sto imam svoj posao, svoj sam gazda , i imam svoju kucu i podrsku porodice.

ne smem ni zamisliti mladu devojku bez posla ili VELIKE PODRSKE PORODICE

a i sa poslom , gde ce dete dok ona radi 10-ak sati svaki dan

ona ne moze dobro podici ni jedno dete a kamoli vise

Moje dete je vanbracno. Ne vidim tu nista cudno niti drugacije.

Vanbračna deca su nekada tretirana kao neželjena, jer ih, gle čuda, otac nije prihvatio.
Otuda se i majka tretirala kao neko ko nije vredan pažnje, neko ko nije prihvaćen u društvu.

Znam više primera gde su devojke u poznijim godinama rodile vanbračno dete jer im je bilo lakše to da urade, nego da nađu odgovarajućeg muža, a samim tim i oca deteta. Ako dete pored sebe nema oca, ne znači da nema ujaka, dedu, ili bilo koju mušku figuru koja će uticati na njegov pozitivan razvoj.

Ne smatram da takvo dete obično bude problem društva.
I ne smatram da su to deca koja nužno odrastaju u slaboj materijalnoj situaciji.

i to sto imam svoj posao, svoj sam gazda , i imam svoju kucu i podrsku porodice.

Ja razumem sta ti pricas i slazem se da je to uzasno tesko.Ali eto..

Vanbračna deca su nekada tretirana kao neželjena, jer ih, gle čuda, otac nije prihvatio.
Otuda se i majka tretirala kao neko ko nije vredan pažnje, neko ko nije prihvaćen u društvu.

Znam više primera gde su devojke u poznijim godinama rodile vanbračno dete jer im je bilo lakše to da urade, nego da nađu odgovarajućeg muža, a samim tim i oca deteta. Ako dete pored sebe nema oca, ne znači da nema ujaka, dedu, ili bilo koju mušku figuru koja će uticati na njegov pozitivan razvoj.

I ne smatram da su to deca koja nužno odrastaju u slaboj materijalnoj situaciji.

Vanbracno dete moze biti i priznato od strane oca i nositi njegovo prezime.
Mada, vise bih volela da nije tako. To mi sada samo pravi komplikacije a nikakve koristi. Cak nije ni lepse od mog.

Civilizacija, pa i naše društvo zasniva se na braku. Tako bi bar trebalo da bude. Ali, nije uvek tako. Ako se devojka odluči da rodi samo zato što to želi kako kaže crvenkapa, onda sam protiv toga. Iz prostog razloga što bar muža nije teško naći i zasnovati porodicu sa njim. A ako devojka "mora" da rodi, onda nema šta ni da budem za ili protiv. I ako je to masovno, onda to jeste društveni problem.
E sada, za one koje žele da se ostvare kao majke po svaku cenu (čak i bez oca) nema potrebe trošiti vreme na kontraceptivna sredstva, seksualno obrazovanje i ostale tralala priče o tome. A za one kojima se to "desi", pa ipak bi trebalo edukovati o nekim stvarima.
A deca ko deca, nisu ništa kriva, rašće bez oca verovatno i najverovatnije imati devijantne stavove u odnosu na većinsku populaciju kada odrastu. Verovatno ta deca kada odrastu neće lako stupiti u brak i imati svoju decu, baš zbog teškog odrastanja.

smorivoje malko si prolupo :lol:

Ja sam u suštini ovo hteo da kažem Metlo. Ništa drugo.:)

- - - - - - - - - -

Moje dete je vanbracno. Ne vidim tu nista cudno niti drugacije.

Ne mislim ništa loše ofc.

- - - - - - - - - -

Znači po tebi ovo nije problematično. Okej.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back