Valentino Rosi

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.445
Titulu prvaka sveta osvojio je devet puta. Ima 39 godina, ali ga i dalje pokreće adrenalin na dvotočkašu. Uživa i namerava još da se takmiči, a, kako sam kaže, ako bude ima sreće možda i da u jednoj od narednih sezona podseti na prvu deceniju ovog milenijuma, kada mu nije bilo ravnih u Moto GP.

Rodjen je 16. februar 1979.

85908710.jpg

Valentina Rosija gledaćemo sigurno do 2020. godine.

Slavni Italijan, popularno nazvan "Doktor", produžio je ugovor sa Jamahom, ekipom za koju vozi već 13 sezona.

"Potpisivajući prethodni ugovor sa Jamahom, pitao sam se da li će mi to biti poslednji", rekao je Rosi.

"Moto GP me čini srećnim, želim da nastavim da se trkam i zbog toga sam produžio ugovor. Zahvalio bih se Jamahi, posebno Linu Džarvisu i Maju Meregaliju, jer veruju u mene. Posebno je za mene težak izazov biti konkurentan do 40. godine. Znam da će biti teško, da zahteva veliki trud sa moje strane, kao i mnogo treninga, ali sam spreman, motivacija je tu i zato sam i potpisao novi ugovor", rekao je Rosi.

Rosi spada u najbolje vozača u istoriji Moto GP. Titule u kraljevskoj klasi osvajao je sedam puta - 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008. i 2009. Bio je šampion sveta i u klasi do 125 kubika 1997 i 250 kubika 1999.

"Doktor" je vozač s najviše pobeda u klasi 500 cc/MotoGP (77), i drugi u ukupnom zbroju pobeda u svjetskom prvenstvu s 104, iza Đakoma Agostinija (122). Rosi je vlasnik rekorda najdužeg niza uzastopnih pobedničkih postolja: od septembra 2002. do aprila 2004.

U karijeri je vozio za Hondu (2000 - 2003), Dukati (2011 -2012) i Jamahu (2004 -2010, 2013 - ?).

Sjajan vozač. Možda je trebalo da bira pre Hondu nego Jamahu u prošlosti pa bi imao i više titula. Ovako, ne verujem da će se ikada vratiti na šampionsko mesto. OVa sezona mu je bila slabija, ali se nadam da će sledeće sezone barem malo zablistati i podsetiti nas na šampionske godine.

Rosi napušta Jamahu na kraju sezone

Najpopularniji motociklista na svetu Valentino Rosi (41) će na kraju sezone, koja i dalje nije počela zbog pandemije korona virusa, izgubiti mesto u fabričkom timu Jamahe, ali će preći u tim Petronas Jamaha, preneli su italijanski mediji.

S obzirom na to da će Doktor preći u Petronas Jamahu, to znači da će samo doći do trampe, jer će iz tog tima u fabrički Jamahin preći francuski motociklista Fabio Kvartararo.

Takođe, zna se i da će Rosijev timski kolega biti njegov sunarodnik Franko Morbideli koji od prošle godine brani boje malezijskog tima.

Italijani prenose da će veteran sa Petronasom potpisati jednogodišnji ugovor uz opciju produžetka saradnje na još godinu dana, a pošto je rođen u februaru 1979. godine to znači da će narednu sezonu voziti kao 42-godišnjak, a eventualnu 2022. sa pune 43 godine.
Inače, Rosi je samo prve dve godine u kraljevskoj kategoriji vozio za privatni tim (Nastro Azuro Honda), a potom je vozio za fabričke timove Honde, Jamahe, Dukatija i ponovo Jamahe.

SD

Back