Uzimanje previše ovog uobičajenog vitamina može uzrokovati gubitak vida i oštećenje jetre

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.945
Niacin je deo B grupe vitamina, koji se takođe naziva vitamin B3. On igra ulogu u funkciji našeg nervnog sistema i metabolizmu, pomažući nam da hranu koju jedemo pretvorimo u energiju. Našim ćelijama je takođe potreban niacin da bi funkcionisale i razvijale se.

Niacin se takođe pokazao kao moćan nutrijent za zdravlje srca. U stvari, lekari će ponekad prepisati dodatke niacina zajedno sa statinima kako bi pomogli ljudima koji se bore sa visokim holesterolom. Iz tog razloga, suplementi niacina se često reklamiraju da imaju koristi od lečenja srca, a mnogi odlučuju da se sami leče njima. Međutim, ovo možda i nije tako pametan potez.

Nažalost, moguće je uzeti toliko niacina da hranljivi sastojak zapravo postane toksičan za vaše telo. Za odrasle žene, preporučena količina je 14 miligrama (mg) dnevno. Međutim, popularni suplementi često sadrže čak 500 mg u jednoj dozi.

U jednoj studiji, tim lekara iz njujorške ambulante za oči i uši u bolnici Mount Sinai lečio je 61-godišnjeg muškarca koji im je došao žaleći se na iznenadni gubitak vida. Njegov prvi očni pregled pokazao je da je gotovo legalno slep. Pacijent je doktorima ispričao svoju medicinsku istoriju, uključujući visok holesterol, ali ih u početku nije obavestio da uzima niacin koji je sam prepisao za lečenje. Kada je obavestio lekare o opsežnoj listi suplemenata koje je uzimao, lekari su mogli da zaključe da je pacijent konzumirao oko tri do šest grama niacina dnevno tokom nekoliko meseci i pretpostavili da mu to izaziva probleme sa očima.

Medicinski tim je napravio slike pacijentove mrežnjače kako bi potvrdio da je došlo do oštećenja ćelija izazvanih niacinom i uspeli su da dijagnostikuju retku toksičnu reakciju koja se zove makulopatija izazvana niacinom. Sa ovim stanjem, tečnost se nakuplja u makuli - maloj površini u centru mrežnjače - i uzrokuje oticanje oka i, posledično, zamagljen vid. Srećom, tim je otkrio da je prestanak upotrebe vitamina preokrenuo ovaj efekat i vratio pacijentov vid.

1686080614583.png

Niacin u visokim dozama je takođe povezan sa drugim štetnim posledicama po zdravlje. Uzimanje 1.000 mg suplementa dnevno može izazvati glavobolje, vrtoglavicu, nizak krvni pritisak, visok šećer u krvi, mučninu, gorušicu i bolove u stomaku. Doze veće od ove mogu izazvati teže zdravstvene probleme kao što su oštećenje mišića, čir na želucu, pa čak i povreda jetre.

Kao još jedan podsetnik, iako suplementi nisu tako regulisani kao redovni lekovi, ključno je da razgovarate sa svojim lekarom o svim vitaminima koje uzimate.

Više od nečega nije uvek bolje, a održavanje nivoa određenih hranljivih materija u granicama bezbedne je jednako važno kao i da ih dobijete dovoljno.

"Najbolji izvori vitamina B3 u hrani su: pivski kvasac, jetra, bubrezi, riba, losos, tuna, seme suncokreta, kikiriki, grašak, zeleno povrće, koštunjavi plodovi. Vitamin B3 se u organizmu stvara iz triptofana, aminokiseline koja je zastupljena u namirnicama životinjskog porekla (meso, mleko, jaja). U istoriji su poznati slučajevi da je stanovništvo koje je pretežno koristilo kukuruz u svojoj ishrani patilo od nedostatka vitamina B3. Ovo je prevaziđeno uvođenjem pšenice u ishranu, jer pšenica sadrži aminokiselinu triptofan."
Izvor: https://www.prirodnilek.com/vitamin-b3/

Bila sam ubeđena da niacina nema mnogo tj. dovoljno u namirnicama koje kozumiram, ali... bre, čitam adikciju u sebi kad se samo pomenu kikiriki, grašak, suncokret, tuna, zeleniš...

Moja omiljena hrana ga, izgleda, ima u izobilju, pa me ne bi čudilo da mi osim urođene dioptrije radi i višak niacina.
:eek:

Npr. samo u 100g kikirikija se nalazi 15g niacina, a dnevne potrebe su tek 14-16mg!

Wow!
Misliću o ovome.

Poslednja izmena:
Joj, ima ovde još kikiriki obožavatelja :heart:
Kod mene se žudnja za nekom hranom oslikava najbolje kad nema pečenog kikirikija u obližnjem STR-u.
Stanem i gledam grickalice... i ništa ne može da se meri sa tim kikirikijem na rinfuz.
Blenem, tražim da iskrsne nešto da tek "prođe", ali... ne!
Nekih dana mi je jedino što jedem kikiriki.
:)
Tako nešto mi se dešava jedino još sa cveklom, ali povremeno. Dobijem napad i jasno mi je da moram naći cveklu.
Ako treba, i 15km da prepešačim za teglu cvekle, jer postoji baš određeni brend koji mi odgovara... :D

Nisi dobro videla. I dve supene kašike (322 grama) ima 4.3 mg (miligrama). Znači u 100 gr kikirikija nekih 13 miligrama niacina.
Dakle, slobodno krkaj kolko god oćeš
In fact, 100 grams of peanuts can give your body as good as 14.4mg of Niacin.
Ok, loše sam formulisala pitanje.
Vitamins and minerals.... blah blah;
The niacin content, which is a compound of vitamin B3, is about 15 g per 100 g of peanuts.
Nisam lupila, nego me je baš interesovalo i dobila sam takvu informaciju.

Hmmm... zbunjena sam sad, ali hajmo...
Pitala sam how much B3 is there in 100g of peanuts;
Dakle B3 sadrži niacin, ali nije isto što i niacin... I stvarno o tome nisam znala ništa do sad. :D

Poslednja izmena:
In fact, 100 grams of peanuts can give your body as good as 14.4mg of Niacin.
Ok, loše sam formulisala pitanje.
Vitamins and minerals.... blah blah;
The niacin content, which is a compound of vitamin B3, is about 15 g per 100 g of peanuts.
Nisam lupila, nego me je baš interesovalo i dobila sam takvu informaciju.

Hmmm... zbunjena sam sad, ali hajmo...
Pitala sam how much B3 is there in 100g of peanuts;
Dakle B3 sadrži niacin, ali nije isto što i niacin... I stvarno o tome nisam znala ništa do sad. :D
Niacin jeste drugo ime za vitamin B3

Niacin jeste drugo ime za vitamin B3
E, pa onda... ne znam.
Nut Expert says:
"The niacin content, which is a compound of vitamin B3, is about 15 g per 100 g of peanuts.!

Ok... my bad. Konvertor nije prepoznao 100g, ali kad sam napisala 100 grams, ipak se svelo na 14.4 mg!
Merkur mi je u lošem stanju, kladim se, ali ne mogu da proverim! :zcepanje:

E, pa onda... ne znam.
Nut Expert says:
"The niacin content, which is a compound of vitamin B3, is about 15 g per 100 g of peanuts.!

Ok... my bad. Konvertor nije prepoznao 100g, ali kad sam napisala 100 grams, ipak se svelo na 14.4 mg!
Merkur mi je u lošem stanju, kladim se, ali ne mogu da proverim! :zcepanje:
u konjukciji sa plutonom?

Niacin koji hrana i pića prirodno sadrže je bezbedan. Međutim, dijetetski suplementi sa 30 mg ili više nikotinske kiseline mogu učiniti da koža na licu, rukama i grudima postane crvena i opeče, pecka i svrbi. Ovi simptomi takođe mogu dovesti do glavobolje, osipa i vrtoglavice.

Ako uzimate nikotinsku kiselinu kao lek u dozama od 1.000 ili više mg/dan, to može izazvati teže neželjene efekte. Ovi uključuju:

Nizak krvni pritisak (koji može povećati rizik od padova)
  • Ekstremni umor
  • Visok nivo šećera u krvi
  • Mučnina, žgaravica i bol u stomaku
  • Zamagljen ili oštećen vid i nakupljanje tečnosti u očima
Dugotrajno lečenje, posebno oblicima nikotinske kiseline sa produženim oslobađanjem, može izazvati probleme sa jetrom, uključujući hepatitis i otkazivanje jetre.

Kada je obavestio lekare o opsežnoj listi suplemenata koje je uzimao, lekari su mogli da zaključe da je pacijent konzumirao oko tri do šest grama niacina dnevno
ma kakvi, to su gluposti, jer odakle mu niacin na grame ako su doze miligramske, znaci 1000 puta manje?
Ako uzimate nikotinsku kiselinu kao lek u dozama od 1.000 ili više mg/dan, to može izazvati teže neželjene efekte. Ovi uključuju:
a odakle ti niacin na kilo, pa i na grame? to niko ne prodaje, nema sansi da je istina ovo sto nam se potura
taj jedino da je radio u nekoj laboratoriji gde se ovaj ubacuje u kapsule, pa krao i gutao...
to su one iste fore kao kada su za vreme korone napadali neke da uzimaju konjski lek ili konjske doze ivermektina

bilo koji lek i bocicu ljudi otvore i saspu sve u sebe - trovanje, pokusaji samoubistava su vam valjda poznati?
Npr. samo u 100g kikirikija se nalazi 15g niacina, a dnevne potrebe su tek 14-16mg!

Wow!
wow, drugi put ukljuci mozak, ili najbolje neko drugi da ti odredjuje sta i koliko, da ne buders i ti kao ovaj primer koji sensei navodi, a koji je "mani me mito"

ma, samo MULTIvitamine/minerale uzimajte i necete pogresiti, a to 20 raznih bocica, sve posebno, ili da neko odluci samo 1 vitamin, to ne valja, oni deluju zajednicki/sinergija! ne treba uzimati zasebno, ako je rec o b kompleksu, samo ko mora on dobije inekcije kod cika doktora, ili uzima onaj za pod jezik

Poslednja izmena:

Back