Uzdignute leje - Kako i od čega napraviti?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Podignute leje ili visoke gredice, predlažu iskusni baštovani iz nekoliko razloga.
Brže se zagrevaju u proleće, u njima je lakše kontrolisati kvalitet zemlje, nema
borbe sa korovima, zemlja je u njima rastresitija i slično.
Imajui izvesne nedostatke. Od čega god da ih napravite, nisu trajne. Nisu pogodne
za biljke koje imaju jak koren, a nisu ni besplatne.

Ja sam ih do sada koristila samo za pravljenje rasada, a ove godine ću napraviti
još nekoliko, čisto za probu, pa ću posle moći da odlučim da li hoću ili neću da
ih koristim.

raised-beds.jpg

Kakva su vaša iskustva?

Imate li neku ideju od čega ih napraviti?

Ja sam se odlučila za reciklažu. Imam neki stari parket, laminat, delove
ormara, pa ću to upotrebiti.

Stavljam karton i tzv. golubiju mrežicu, pa onda zemlju.
Luk sam zasadio u lejice, ozimi beli, srebrnjak, žuti i crveni.....moguće da sam iz bašte preneo nekog crva, al sam dobro nasuo pepeo.
Lejice su mi od ciglica, novih.
E, sad, za ono što ja želim na proleće su visoke leje. Imam neke daske ali su tretirane...ostatak od stare biblioteke i raspale bi se brzo. Imam i palete, pa ću njih da obradim i premažem lanenenim uljem. To sam video od Kornelije. Nadam se da nije skupo.
A imam i stare direke koji mogu da posluže.
Mogu da se kupe i gotove od pvc-a, pa imate neki mini tunel, ne baš ni tako mali
Problem mi je recimo spanać,.šargarepa, salata..itd..jer očigledno dasam većinu izgazio u bašt ili mislio da je korov. Zato posao rade lejice.

Ili, varijanta...iverica obložena.koju već imam,. A imam je dosta, obložiću je dodatno folijom i onda će da mi posluži kao izdignuta lejica. To je dobra ideja, probaću i to. Imam dosta prostora za lejice.

Ako nešto zapne, tu su ciglice,.pune. valja iskalkulisati i šta je najpovoljnije.

Poslednja izmena:

Back