UZ ŠOLJICU KAFE

.
.
.

Brunswick Street, Melbourne, 6. aprila 2004.

Srk...

Kao po ritualu dolazim u kafe 'Idibidi'. Sjedam u ćošak bašte odakle vidim i ulicu ispred i iza sebe, i lijevo i desno. Lice, ko radar, okrećem suncu i napajam se njegovim zracima. Ovdje na ćoćku budem zaobilažen, skoro dotaknut tijelima prolaznika a ipak odvojen od njih i miran, sam sa sobom. A čim sjednem, udahnem duboko i pomislim kako obično ne znam o čemu bih pisao a onda se opustim, pogledam oko sebe i dopustim da me prva misao odatle ponese. Razmislim da to o čemu sam pomislio nije uopšte nešto nit važno nit spektakularno i onda, kao sada, počnem pisati baš o tome kao o nekoj najinteresantnijoj stvari koja mi se mogla desiti. U stvari sama činjenica da me to što je tako nevažno navodi da pišem je toliko značajna da zaslužuje stranicu ili dvije dok ispijam jednu cijelu šoljicu kafe uz to.

Srk...

Kafu pijem polako, dobro zaslađenu. Pijem je tek toliko da osjetim ukus ili da jednim gutljajem potvrdim sebi da sam završio rečenicu ili pak da sam zaključio jednu misaonu cjelinu.

Pogledah u šoljicu i shvatih da mora da sam završio bar uvod priče, jer na njenim rubovima je ostala samo pjena a nivo kafe se spustio malo dublje u nju, kao pijesak kad se pretače iz jedne u drugu komoru pješčanog sata. Vratih pogled na papir i shvatih da praznina papira i ostatak kafe u šoljici mjere proporcionalnu količinu.

Srk...progutah još jedan gutljaj. Tačno znam: Sad ću promijeniti misao...

... Leđa me još uvijek kažnjavaju bolom, jer kažu mi da ih nisam poštovao kad sam bio mlađi. A stariji su mi govorili da se čuvam. Leđa, kažu, tek osjetiš kad zađeš u godine. Ali ko bi stao pred mladog razjarenog bika? Ko bi mu rekao da njegovi zaoštreni rogovi ne mogu kroz zid?

Srk...Ja još uvijek osjećam snagu i nisam star ali danas mi leđa govore da moram da se smirim. To me uistinu više nervira nego što me boli, jer me sprečava da se igram. U duši sam dijete koje voli sitna zadovoljstva.

Srk, srk...

Moje zanimanje je zanimanje duha i to je razlog da mi opstanak utoliko teže pada. Biti iskren prema sebi je najteže u obmanutom, ošamućenom stanju razuma. Ipak, poslednjih tri mjeseca sam se posvetio sebi, u potpunosti. I danas je jedan od tih dana kada mi je sve jasno. Čovjek mora da se očisti od stvari koje ga sputavaju da bi njegov duh i njegov karakter mogao da cvjeta. To je isto kao kad baštovan mora počupati korov iz njegove bašte kako bi cvijet u njoj mogao da se hrani i raste nesmetano. Ako dobro prostudiramo prirodu ona nas takođe može naučiti kako da balansiramo naš duh i uzdignemo se u nebo kao jablanovi, uzvišeni, ponosni i zadovoljni.

Srk... srknuh i zadnji gutljaj kafe iz ove šoljice. To je znak da se i ova priča privela kraju.
.
.
.

Čovek radi i pokušava svašta da prevazidje svoja ograničenja.Može pritom da se nadogradjuje,zavarava,produžava ..,ali ne može da od njih istupi ni pedalj dalje.Zato se veština prilagodjavanja veliča kao inteligencija,prilagodjavanje okolini ali i sebi samima tj svojim ograničenjima.Kvaka je u tome što je to suprotno sa razvojem svesti koja kad dovede do jasne samosvesti prilagodjavanje i pomirenje sa sobom i svetom čini gotovo nemogućim.A to onda dovodi u najgore od svih stanja u kome se čovek može naći;da bude nezadovoljan sobom samim,onim što on jeste.Zato se pojava i razvoj svesti povezuje sa gubitkom raja a ljubav sa rajem ponovo stečenim.Jer izlaz iz te situacije jeste ljubav,caritas,koja za osnovu ima da su sva ljudska bića u istoj situaciji i da svi zaslužuju neku meru sažaljenja.Ja lično preferiram humor umesto ogorčenja,smejem se i sebi i drugima,naravno pristojno i umereno,al uvek mi ponovo izgleda i strašno i smešno taj spoj uma i duha i životinje u telu čoveka.
Hm...ha,završih kafu i ja a sad napred u ...šta? Nov zaborav valjda:think:

Poslednja izmena:
zxy;bt290961:
Čovek radi i pokušava svašta da prevazidje svoja ograničenja.Može pritom da se nadogradjuje,zavarava,produžava ..,ali ne može da od njih istupi ni pedalj dalje.Zato se veština prilagodjavanja veliča kao inteligencija,prilagodjavanje okolini ali i sebi samima tj svojim ograničenjima.Kvaka je u tome što je to suprotno sa razvojem svesti koja kad dovede do jasne samosvesti prilagodjavanje i pomirenje sa sobom i svetom čini gotovo nemogućim.A to onda dovodi u najgore od svih stanja u kome se čovek može naći;da bude nezadovoljan sobom samim,onim što on jeste.Zato se pojava i razvoj svesti povezuje sa gubitkom raja a ljubav sa rajem ponovo stečenim.Jer izlaz iz te situacije jeste ljubav,caritas,koja za osnovu ima da su sva ljudska bića u istoj situaciji i da svi zaslužuju neku meru sažaljenja.Ja lično preferiram humor umesto ogorčenja,smejem se i sebi i drugima,naravno pristojno i umereno,al uvek mi ponovo izgleda i strašno i smešno taj spoj uma i duha i životinje u telu čoveka.
Hm...ha,završih kafu i ja a sad napred u ...šta? Nov zaborav valjda:think:

Kada se svijest, a ja je nazivan Svjesnost, uzdigne na taj odgovarajući nivo pa čovjek postane nezadovoljan sa sobom kakvim se do tad znao, tad ga to nezadovoljstvo tjera da traži drugačije ogdovore od onih koje je do tad dobijao. Umjesto da odgovore traži u svijetu on ih počinje tražiti u sebi. U tome je 'kvaka'... :)

Kada saznamo svoju istinsku prirodu onda nas spoj uma, duha i tijela ne ograničava već u njemu vidimo samo izraz sopstvene želje za manifestacijom. A izraz ne može da uslovljava Biće koje ga stvara ali dakako izraz može da načini zarobljenom njegovu pažnju i da je drži u zaboravu, kako kažeš, zaboravljajući Sebe kao ono što ono istinski jeste dok sanja izraz koji konstantno postaje i mijenja se u njegovoj Svjesnosti.

Ono sanja nas, a mi mi njega... Ponekad se budimo, pa otet lako skliznemo u san...
Toliko ima tehnika i podučavanja o tome kako ostati budan, ali primeniti ili intuitivno pronaći svoj način je mnogo teško kad nas naš sopstveni san sapliće na svakom koraku...

Na kraju, verujem, da je to uvek lična borba...

P.S. Mnogo lepo pišeš, a i dobre su ti teme...

:):bye:

JA KOJI JESAM;bt290986:
Kada se svijest, a ja je nazivan Svjesnost, uzdigne na taj odgovarajući nivo pa čovjek postane nezadovoljan sa sobom kakvim se do tad znao, tad ga to nezadovoljstvo tjera da traži drugačije ogdovore od onih koje je do tad dobijao. Umjesto da odgovore traži u svijetu on ih počinje tražiti u sebi. U tome je 'kvaka'... :)

Kada saznamo svoju istinsku prirodu onda nas spoj uma, duha i tijela ne ograničava već u njemu vidimo samo izraz sopstvene želje za manifestacijom. A izraz ne može da uslovljava Biće koje ga stvara ali dakako izraz može da načini zarobljenom njegovu pažnju i da je drži u zaboravu, kako kažeš, zaboravljajući Sebe kao ono što ono istinski jeste dok sanja izraz koji konstantno postaje i mijenja se u njegovoj Svjesnosti.
[BKada se svijest, a ja je nazivan Svjesnost, uzdigne na taj odgovarajući nivo pa čovjek postane nezadovoljan sa sobom kakvim se do tad znao, tad ga to nezadovoljstvo tjera da traži drugačije ogdovore od onih koje je do tad dobijao. Umjesto da odgovore traži u svijetu on ih počinje tražiti u sebi. U tome je 'kvaka'...][/B]
Al ta dužnost nije laka:(;):D

Sfyontull;bt290987:
Ono sanja nas, a mi mi njega... Ponekad se budimo, pa otet lako skliznemo u san...
Toliko ima tehnika i podučavanja o tome kako ostati budan, ali primeniti ili intuitivno pronaći svoj način je mnogo teško kad nas naš sopstveni san sapliće na svakom koraku...

Na kraju, verujem, da je to uvek lična borba...

P.S. Mnogo lepo pišeš, a i dobre su ti teme...

:):bye:

Hvala!

'Ono' je uvijek 'ono' da l' sa ove il' sa one strane sna. :)

zxy;bt290992:
[BKada se svijest, a ja je nazivan Svjesnost, uzdigne na taj odgovarajući nivo pa čovjek postane nezadovoljan sa sobom kakvim se do tad znao, tad ga to nezadovoljstvo tjera da traži drugačije ogdovore od onih koje je do tad dobijao. Umjesto da odgovore traži u svijetu on ih počinje tražiti u sebi. U tome je 'kvaka'...][/B]
Al ta dužnost nije laka:(;):D

Lako je to činiti kad jednom počneš činiti, ali početi... pitanje je odakle??? :)

...I za to postoji pravi tren, te i početi je tad lako... :)

coco bill;bt291064:
Samo da okačim ovaj video jer je genijalan...ti si umetnik, razumećeš.
Kad malo razmislim, ova priča je napisana tako da svaka apstrakcija može da se prepozna u njoj, pa tako i ovaj video.

"Ples Zvijezda"... čitav univerzum učestvuje u stvaranju jednog pokreta, svakog pokreta... svake naše misli... i pretače se u nj.

Lijepo... :)
Hvala za video! :)

Back